Sobota 27. srpna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

2.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol o přístupu Finské republiky
k Severoatlantické smlouvě podepsaný 5. července 2022 v Bruselu
/sněmovní tisk 274/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, a já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova. Pane ministře, já vás prosím, abyste se ujal slova. Prosím.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, uvědomuji si, že již je pokročilá hodina a je za námi mnoho hodin jednání, nicméně jsou nyní před námi dva velmi významné tisky, které si dovolím okomentovat v jednom vystoupení, případně v tom druhém velmi formálně, protože víceméně řeší stejnou látku, akorát to jsou technicky dva dokumenty.

Vláda 20. června pověřila pana premiéra, aby předložil oběma komorám Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací protokoly o přístupu Finské republiky a Švédského království k Severoatlantické smlouvě. A stejným usnesením jsem samozřejmě byl také pověřen, abych představil oba tyto dokumenty zde na jednání Sněmovny. Já bych chtěl velmi stručně zrekapitulovat, že důvod, který vedl k zásadnímu pohybu na finské a švédské politické scéně, kdy jejich členství v Severoatlantické alianci dlouhou dobu bylo do velké míry tabu, nebo politická kontroverze, jednoznačně byl princip porušení neutrality v Evropě, a to díky ruské agresi vůči Ukrajině. Finsko a Švédsko dlouhodobě spolupracují se Severoatlantickou aliancí, mají přidružený statut, a i tak jejich armády jsou na vysoké úrovni. Koneckonců Česko s oběma zeměmi má i konkrétní vztahy a projekty. Pro Severoatlantickou alianci i pro Českou republiku bude jednoznačně přínosem, že se Finsko a Švédsko stanou členy Severoatlantické aliance.

Na summitu v Madridu byly podepsány přístupové protokoly a nyní probíhá ratifikace těchto mezinárodních smluv ve všech zemích členských států NATO. My, protože jsme měli parlamentní prázdniny, se k tomu projednávání dostáváme až nyní. Věřím, že na tom bude shoda, že v rámci vytváření konsenzu české zahraniční politiky se shodneme na tom, že je v zájmu České republiky a bezpečnosti České republiky, abychom rozšířili Severoatlantickou alianci o tyto dva státy.

Já si ještě dovolím doplnit informaci, že kolegové v Senátu již 10. srpna vyjádřili souhlas s oběma materiály, tedy jak s tím, co máme pod číslem 274, tak 275, a samozřejmě nejsme posledním státem. Budeme sledovat, jak projednávání bude probíhat v dalších parlamentech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane ministře, a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Eva Decroix. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Decroix: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení kolegové, já vzhledem k tomu, že pan ministr zde přednesl, domnívám se, poměrně detailně to, co bylo nutné přednést, a i vzhledem k tomu, kolik máme hodin, byť tedy považuji za mrzuté, že zrovna takovýto důležitý, minimálně historicky důležitý dokument projednáváme v takto ranních hodinách, tak já se opravdu omezím na stručnou zpravodajskou zprávu, ve které přednesu usnesení, které je velmi jednoduché a velmi formální, které zní... A stejně tak jako pan ministr si dovolím v prvním bodě požádat, abychom sloučili rozpravu k oběma dvěma bodům, neb celý ratifikační proces probíhá společně, státy se rozhodly vstoupit do NATO společně, to znamená, je i smysluplné, abychom my to komentovali společně.

A usnesení v obou případech zní následovně: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci Protokolu o přístupu Finské republiky - v druhém případě Švédského království - k Severoatlantické smlouvě podepsaného v Bruselu 5. července 2022.

Skutečnost, že obě země jsou již dlouhodobě připravené na to, stát se členy NATO, ať již co se týče vojenské přípravy, ať již co se týče splnění demokratických kritérií, ať již co se týče příspěvků na obranu, které minimálně, co se týče Švédska, již nyní činí 2 % - promiňte, co se týče Finska - tak již nyní dosahují tyto náklady, tyto výdaje 2 %. Co se týče Švédska, tak tyto výdaje se blíží, to znamená, nebylo ani v tomto případě nutné přijímat akční plán. Státy jsou připraveny.

A svoji zpravodajskou zprávu skončím velmi jednoduchým a dle mého názoru důležitým konstatováním, že nejenom pro tyto státy, ale i pro naši republiku a celé NATO je to opravdu posílení bezpečnosti, naší vlastní bezpečnosti.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní zpravodajko. Ve vaší řeči zazněl procedurální návrh na to, abychom sloučili obecnou rozpravu k bodu 2 a 3. Z toho důvodu dám o tomto návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro to, abychom sloučili obecnou rozpravu těchto bodů? Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 79, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 144, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Já tedy z toho důvodu přerušuji tento bod a otevírám bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP