(13.40 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

A teď na závěr bych velmi ráda i pozitivní informaci, protože si nemyslím, že je důležité pořád jenom kritizovat. Ale právě jednání, které se uskutečnilo 9. 12. na půdě Ministerstva pro místní rozvoj za účasti jak pana ministra Kupky, tak pana ministra Bartoše, to hodnotí zúčastnění aktéři, bohužel tedy nebyla přizvána opozice. Ale samozřejmě teď už čerpám z toho, jak to hodnotí ti odborní aktéři. Jde o významný posun v diskusi o budoucnosti stavebního práva v České republice. Takto to vidíme jako výstup z pátečního jednání 9. 12. Platformy pro zdravý stavební zákon na Ministerstvu pro místní rozvoj. Přítomní ministři pan Bartoš a pan Kupka potvrdili snahu přijmout řešení, která umožní integraci dotčených orgánů státní správy, a to při zachování sítě stavebních úřadů dle požadavků Sdružení měst a obcí České republiky a sdružení místních samospráv.

Já bych chtěla jenom na závěr říci, že ještě vám tedy dám jedno, a už opravdu skončím. Ale považuju za nutné, aby tady zazněl i názor občana, abyste si udělali ucelený obrázek. Středa 14. 12. v 11.48 hodin, takže jenom abychom věděli, že skutečně jde o aktuální informaci: "Vážená paní Dostálová, pro vaši informaci a další práci si dovoluji aktuálně doplnit níže uvedenou informaci. Začala již druhá zima čekání na vyjádření stavebního úřadu. Úřad si dvakrát vyžádal doplnění, což nám zabralo cca dva měsíce, ale zbývající čas od 9. srpna 2021 trávíme čekáním na odpověď úřadu. Ten se nás nyní po stížnosti na nečinnost rozhodl šikanovat nesmyslným vyžadováním geologického a hydrogeologického průzkumu u sto let starého domu. Informoval jsem již různé instituce a úřady včetně MMR, které má stavební úřady v gesci, bez výsledku. V souvislosti s tím, že vláda neustále opakuje, jak dělá vše pro maximální úspory energií a ochranu občanů před dramatickým růstem cen, žádal jsem systémové opatření, které by aktivovalo stavební úřady, aby pracovaly alespoň v rámci stanovených lhůt. S ohledem na kritickou situaci stavebníci očekávají, že by úřady měly fungovat rychleji, než stanovují lhůty. Při návštěvách úřadu mi vždy ukazují stohy nevyřízených žádostí s tím, že jsem v pořadí. Je tedy zřejmé, že jeden úřad takto blokuje desítky, možná stovky stavebníků. Kladu si otázku, kolik je v ČR takových úřadů, kolik domů mohlo rekonstrukci či stavbu se zateplením dokončit, kolik jsme již mohli ušetřit energií a také financí, kterými vláda podporuje občany, pro které jsou energie neúnosně drahé." Tolik z citace konkrétního občana stavebníka.

A já si dovolím na závěr skutečně moc požádat o to, abychom k tomu jednomu stolu, pomyslnému jednomu stolu zasedli, připravili ve spolupráci komplexní pozměňovací návrh a skutečně pomohli všem našim stavebníkům, ať už malým, nebo velkým. A určitě ta cesta pomoci není o tom, že budeme vyrábět superrazítka, ale naopak budeme ta razítka integrovat tam, kde to integrovat lze. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezké odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Nyní v rozpravě je přihlášen pan zpravodaj Králíček, ale jenom upozorňuji, že v 13.45 máme pevně zařazený volební bod. Pokud tedy nebude to vystoupení - asi nebude - stačit, ale já načtu omluvy a pan Králíček si může rozmyslet, jestli začne, nebo mám vyhlásit dvě minuty přestávku. Máme tam pak další přihlášené, pan ministr Kupka, pan ministr Bartoš.

Takže načtu omluvy: pan poslanec Ondřej Benešík se omlouvá od 12.53 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Jiří Hájek od 16 do 17.15 ze zdravotních důvodů, Tomio Okamura od 12 do 13 hodin z pracovních důvodů, Sadovský Petr od 13.45 z pracovních důvodů.

A protože opravdu zbývají dvě minuty a pan zpravodaj ví, že by se do nich nevešel se svým vystoupením, vyhlašuji dvě minuty přestávku, ale sejdeme se zde v 13.45, tedy velice záhy k projednání volebního bodu. Jenom pro upozornění, poté by měla být podle dohody z grémia vyhlášena pauza do 15 hodin.

 

(Jednání přerušeno od 13.44 hodin do 13.45 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Máme 13.45 hodin. Já tedy ještě formálně přerušuji sloučenou rozpravu k bodům 19, 20 a 21.

Zahajuji projednávání bodu, kterým je volební bod, tedy

 

109.
Návrh kandidátů Poslanecké sněmovny na členy Úřadu pro dohled
nad hospodařením politických stran a politických hnutí

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, poslanec Martin Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den, děkuji za slovo. Je tady naplánováno, máme připraven jeden volební bod, který provedeme volbou tajnou, tedy ve Státních aktech, a je to návrh kandidátů Poslanecké sněmovny na členy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, první volba, první kolo.

Tady u té nominace to bylo časově trochu složitější, tak vás musím - a pokusím se co nejvíc stručně - seznámit s genezí toho návrhu nebo přípravy této volby až k dnešnímu dni.

U tohoto úřadu končí dnem 1. února 2023 volební období dvěma členům úřadu, pánům Jiřímu Navrátilovi a Františku Siverovi. Uvolní se tedy dvě místa od 1. února a návrhy na nové členy Sněmovna zasílá nebo navrhuje do Senátu. Senát po potvrzení, po volbě je předává prezidentu České republiky, který tedy nově navržené členy uvádí, jmenuje do funkce.

Pan František Sivera byl v mezidobí, teď během posledních týdnů, zároveň jmenován prezidentem republiky předsedou tohoto úřadu s účinností od 1. ledna 2023. Za volební komisi nepředpokládáme, že by to měl být nějaký střet funkcí. Vycházíme z takové logiky, že ve chvíli, kdy se pan Sivera stane předsedou toho úřadu, to jedno místo bude neobsazené po dobu jednoho měsíce. A jak už jsem řekl, od 1. 2. by měli být do funkce jmenováni nově dva zvolení členové.

Jinak kandidáty na členy tohoto úřadu v kombinaci navrhují Senátu jednoho prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, jednoho jednotliví senátoři a právě dva Poslanecká sněmovna. Dnešní volba tedy bude u těchto dvou, o kterých rozhodneme. Pokud získají nadpoloviční počet našich hlasů, budou odesláni nebo nominováni formou nominace Sněmovny pro Senát a Senát, pokud je potvrdí, předává tuto nominaci prezidentu republiky. Pan předseda Senátu nás požádal dopisem už 21. července o nové návrhy na tyto dvě osoby navrhované Sněmovnou Senátu a požádal o dodání těchto nominací do 16. prosince do 12 hodin. Jsme tedy těsně na hraně této lhůty a předpokládám, že bychom ji mohli nebo měli stihnout.

Volební komise následně vyhlásila lhůtu pro nominace do 31. října, poté ji prodloužila do 4. listopadu. Doručené návrhy na kandidáty Poslanecké sněmovny jsme na volební komisi projednali a přijali usnesením per rollam číslo 78, které jsme vám rozeslali. Je to usnesení ze dne 4. listopadu, kde volební komise přijala od poslaneckých klubů dva návrhy. Prvním byl pan Jan Sechter, navržen hnutím ANO, a druhým pan Petr Vymětal, navržen klubem Piráti a Starostové. Volební komise zde navrhuje volbu tajnou.

Došlo však k další změně. Dne 8. listopadu pan Sechter svoji kandidaturu stáhl písemně, odvolal ji, a na to volební komise musela reagovat, takže my jsme přijali následně další usnesení per rollam číslo 80 k návrhu k odvolání souhlasu s kandidaturou pana Jana Sechtera. Toto usnesení - volební komise konstatuje, že volební komise, je to usnesení číslo 80 per rollam ze dne 9. listopadu, že volební komise bere na vědomí odvolání souhlasu s kandidaturou pana Jana Sechtera, a zároveň jsme vyhlásili novou lhůtu pro nominace poslaneckých klubů. Ta byla do 18. listopadu. Obdrželi jsme jeden nový návrh, a to od klubu hnutí ANO a je to pan doktor Aleš Zpěvák. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP