Středa 11. ledna 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

100.
Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu na uvolněné místo
s funkčním obdobím do 8. července 2027

Opět poprosím předsedu volební komise pana poslance Martina Kolovratníka o uvedení.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Toto bude bod, kterým provedeme tajnou volbou, pokud tak Sněmovna rozhodne. Je to, jak vyplývá z názvu, doplnění jednoho uvolněného místa v Radě Českého rozhlasu s funkčním obdobím zhruba na 4,5 roku do 8. července 2027. Je to z toho důvodu, že 24. října loňského roku na funkci radního rezignoval pan Jiří Šuchman. Následně tedy náš volební mediální výbor vyhlásil prostřednictvím paní předsedkyně novou lhůtu pro oprávněné organizace, aby podaly své návrhy na nového radního.

Na uvedenou výzvu bylo doručeno sedm platných nominací. V souladu se zákonem volební výbor tento počet nominací zužuje na trojnásobek počtu neobsazených míst, tedy na tři. Toto zúžení provedl volební výbor dne 25. listopadu, promítl ho do svého usnesení číslo 82. vybranými finalisty pro Sněmovnu byl pan Jiří Dohnal, paní Jiřina Rosáková a pan Ondřej Zicha. Bohužel následně ale došlo k jedné změně, a to k té, že 2. prosince 2022 paní Jiřina Rosáková na svoji kandidaturu rezignovala. My jsme museli tuhle rezignaci přijmout, vzít na vědomí na volební komisi, což bylo v usnesení číslo 84, na což následně reagoval takzvaný mediální výbor ještě jednou svou schůzí, kde tuto nominaci nebo návrh pro plénum Sněmovny dovolil a doplnil opět do počtu tří z původně navržených kandidátů, takže klíčové usnesení, se kterým budeme v této volbě pracovat, je usnesení číslo 82 volebního výboru ze 14. schůze 8. prosince, kde volební výbor nově postupuje volební komisi kandidátku v následujícím znění: pan Jiří Dohnal, pan Oldřich Šesták a pan Ondřej Zicha. Na toto usnesení volebního výboru již standardně reagovala volební komise svým usnesením číslo 85, a takto tedy bude volba pro vás připravena.

Ještě jednou tedy - obsazujeme jedno místo, budeme vybírat ze tří kandidátů: pan Jiří Dohnal, Oldřich Šesták a Ondřej Zicha. Prosím paní předsedající o otevření rozpravy a po rozpravě o návrhu volební komise i volebního výboru na provedení této volby tajným hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, rozpravu tedy otevírám a nemám do ní žádné přihlášky, takže rozpravu opět končím.

Nepředpokládám závěrečné slovo.

 

Takže přistupme k hlasování, ať rozhodneme o způsobu volby. Opět přivolám z předsálí.

Zahajuji tedy hlasování o formě volby. Navržena je volba tajná. Kdo je pro tajnou volbu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 48 nás hlasovalo 158, pro 140, proti 3. Takže konstatuji, že návrh na tajnou volbu byl přijat.

 

Přerušuji tento bod pro provedení tajné volby.

Čímž přistupujeme k bodu poslednímu z volebního bloku, k bodu

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP