Středa 17. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

113.
Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

A prosím, aby se slova opět ujal pan předseda volební komise Martin Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Jenom ještě k tomu předchozímu bodu, pro jistotu tedy zopakuji pro organizační oddělení, počítáme jako volební komise s tím, že okamžitě, jakmile skončí tedy ten bod Česká televize, Český rozhlas, že bude připraven a zařazen nebo budeme pokračovat v tomto bodu změny v orgánech, kde skončila rozprava a přistoupíme pak k jednotlivým hlasováním. Děkuji.

A nyní tedy už jsme v otevřeném dalším bodu, Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře. Volíme jednoho člena. Je to první volba, první kolo, protože dne 30. května končí volební období člence Rady ČTK, paní Janě Gáborové. Volební komise tedy s předstihem vyhlásila na poslanecké kluby lhůtu, navrhovateli jsou poslanecké kluby. Lhůta byla do 2. května do 12 hodin. Následně jsme na komisi přijali usnesení per rollam číslo 96 ze stejného dne. V tom usnesení máme pouze jednu nominaci a je to paní Jana Gáborová, která je navržena hnutím ANO.

Pro formu nebo z formálních důvodů ještě uvedu citaci dotčeného zákona č. 517/1992, který v § 4 odst. 2 říká, že stejný člověk nebo stejná radní může mandát opakovat, a to maximálně dvakrát za sebou. Mohou být tedy dvě funkční období opětovně za sebou. Navržená paní Jana Gáborová tuto podmínku splňuje, protože volební období, které jí teď končí, bylo její první, proto splňuje podmínky zákona a může být navržena ještě jednou.

A k usnesení číslo 96, je to tedy jeden návrh - paní Jana Gáborová, navržena hnutím ANO. Volební komise navrhuje volbu tajnou s tím, že zvolené člence započne pětileté funkční období nejdříve dnem 31. května. Jak jsem řekl, navrhujeme volbu tajnou, dvoukolovou.

A nyní, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy k tomuto bodu a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a já tímto otevírám rozpravu. Je někdo, kdo se hlásí do rozpravy? Nikdo. Tím tedy rozpravu končím.

Závěrečné slovo? Není, čili prosím, předneste, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Budeme hlasovat o tom, že Sněmovna souhlasí v případě volby člena Rady ČTK s provedením volby tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, a já zahajuji hlasování. Kdo je pro tajný způsob hlasování? Kdo je proti?

Hlasování číslo 70, přihlášeno je 165, pro bylo 129, proti byl 1. Výsledek: přijato. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: A prosím tedy o přerušení tohoto bodu k provedení volby a otevření dalšího volebního bodu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Přerušujeme bod číslo 113 a přecházíme k bodu 114. Jedná se o

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP