Středa 17. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

114.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta
Nejvyššího kontrolního úřadu

Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Moc, prosím o klid, tohle je důležitý bod. Je to viceprezident NKÚ, který zatím rok nebyl obsazen. Myslím, že to je téma i médii sledované, tak ať máte - budu stručný - všechny kompletní informace.

Dne 11. dubna 2022, tedy před rokem, skončil mandát paní viceprezidentce NKÚ Zdeňce Horníkové a Poslanecká sněmovna následně svým usnesením číslo 228 z 12. května, ale 2022, tedy před rokem, zvolila paní Simeonu Zikmundovou kandidátkou na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ. Tady doplňuji, že tu volbu provádí prezident republiky na základě návrhu nás, Poslanecké sněmovny. V minulém období prezident České republiky Miloš Zeman paní Simeonu Zikmundovou do této funkce nejmenoval a ona následně dopisem z letošního 27. dubna, adresovaným paní předsedkyni Poslanecké sněmovny, se vzdala nominace Poslanecké sněmovny. To znamená, ten návrh už nebyl platný, následně tedy volební komise vyhlásila novou lhůtu pro kluby na nové nominace. Ta byla do 5. května do 10 hodin a obdrželi jsme dvě nominace. První je od poslaneckého klubu SPOLU, kolegové navrhují pana Jana Málka, a druhá nominace je od poslaneckého klubu hnutí ANO, který navrhuje našeho kolegu, pana poslance Romana Kubíčka.

Tyto dva návrhy jsme zpracovali do usnesení per rollam číslo 97 z 5. května a takto vám ho předkládáme. Jsou tedy dva návrhy, v abecedním pořadí: Roman Kubíček za hnutí ANO a Jan Málek za poslanecký klub SPOLU.

Za druhé, zvláštní zákon způsob volby nestanoví, i zde navrhuje komise volbu tajnou.

Za třetí, a to je ten rozdíl, ten detail, zvolenému kandidátu na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ započne devítileté funkční období nejdříve dnem jmenování prezidentem České republiky.

I zde, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy a následně o hlasování o způsobu volby - tajně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Nikdo se nehlásí, tím pádem rozpravu končím.

Závěrečné slovo? Nikoliv, tak vás poprosím, abyste nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Prosím o hlasování, že Sněmovna souhlasí s tajnou volbou o viceprezidentovi NKÚ.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, hlasujeme o tajné volbě viceprezidenta NKÚ.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 71, přihlášeno 166, pro bylo 132, proti 2. Výsledek: přijato. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní prosím o přerušení i tohoto bodu a můžeme se odebrat k provedení tajné volby. Máme pouze dva lístky, takže stanovuji pouze 9 minut. Do 14.05 budou volební místnosti otevřeny a výsledky oznámím v 15 hodin při pokračování odpolední části schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a já tímto přerušuji schůzi do 15 hodin. Jenom podotýkám, že organizační výbor zasedne 10 minut po ukončení. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 13.57 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, srdečně vás zde vítám při pokračujícím jednání dnešního dne.

Nejprve načtu omluvy, co v mezičase došly: omlouvá se pan poslanec Ondřej Benešík od 15 do 18 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Josef Bernard od 13.30 hodin z pracovních důvodů, Šimon Heller od 15 do 16 hodin z pracovních důvodů, Lenka Knechtová od 15 do 16.30 hodin z pracovních důvodů, Martin Major od 15 hodin z pracovních důvodů, Taťána Malá od 14 hodin bez udání důvodu, Jiří Slavík od 15.45 hodin do 17 hodin z pracovních důvodů, Renata Zajíčková od 15 do 16.40 hodin z pracovních důvodů, Vladimír Zlínský od 16 do 18 hodin z pracovních důvodů. Dále se omlouvá paní ministryně Jana Černochová od 18.30 hodin z pracovních důvodů. To by byly zatím všechny nově došlé omluvy.

Než budeme pokračovat v našem programu, požádám předsedu volební komise, pana poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly před polední přestávkou. Takže k bodu 113, prosím.

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP