Středa 31. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Olga Richterová)

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb.,
o investičních pobídkách a o změně některých zákonů
(zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 409/ - prvé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili v úterý 30. května tohoto roku v obecné rozpravě.

Poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali z pověření vlády pan ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a také zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Michael Rataj.

A nyní budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, kterou tímto otevírám. A ještě konstatuji, že před přerušením bodu byl s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec... stahuje, čili budeme pokračovat v obecné rozpravě tak, jak byli přihlášeni poslanci, když byla přerušena. A já tu mám konstatováno, že byla ještě přihlášena paní poslankyně Romana Bělohlávková s faktickou poznámkou - také stahuje. Čili se ptám, kdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Pan ministr. Poprosím pana ministra, aby se ujal slova. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsem rád, že jsem se nakonec po dlouhém čekání k tomu mikrofonu dostal a že mohu odpovědět na některé dotazy, nebo doufám, že na všechny dotazy, které tady včera zazněly, a že se v rámci projednávání této novely zákona dostaneme o kousek dál.

Chci k tomu zákonu říct, ta novela byla do určité míry moje osobní iniciativa poté, co jsem byl konfrontován s tím, jak systém investičních pobídek funguje nebo do určité míry nefunguje, a s ohledem na to, že v tuto chvíli není ve Sněmovně pan předseda Babiš, tak si dovoluji tvrdit, že jsem v rámci své profesní kariéry investičních záměrů viděl a posuzoval opravdu mnoho, možná víc než všichni ostatní přítomní v tomto sále dohromady.

První otázka, jestli investiční pobídky ano nebo ne, a to je moje odpověď do konzervativní části pléna. Víte, celá Evropa je založená na určitých formách dotací, pobídek. Někteří podnikatelé z toho dlouhé roky velmi profitují, někteří podnikatelé i u nás v České republice patří dokonce k těm, kteří čerpají různých forem podpory nejvíc. Ale v čem se ten svět změnil za poslední dobu je, že i ona konzervativní Amerika ve svém nařízení o redukci nebo v zákoně o snižování inflace, Inflation Reduction Actu, přistoupila k něčemu, co bychom na tomto kontinentu možná dřív neočekávali, to znamená k významným investičním pobídkám tak, aby přilákala co nejvíce zahraničních investorů na americký kontinent. To vedlo samozřejmě i k určité míře reakce v Evropě, kdy právě u strategických projektů došlo poměrně rychle k tomu, že pro významné záměry můžou být do určité míry zjemněna pravidla o veřejné podpoře.

Takže já bych na to odpověděl asi takto: příští rok se bude mistrovství světa v hokeji hrát v České republice. Pokud se všechny ostatní země rozhodnou a domluví mezi sebou, že budou hrát se šesti hráči a s brankářem, tak my si můžeme hrát na konzervativní, můžeme zkusit ty zápasy odehrát v pěti, ale velmi pravděpodobně budeme prohrávat. To znamená z mého pohledu, ať se nám to líbí, nebo ne, tak se nám může stát, že velmi dobrá pověst české ekonomiky, velmi příznivý vývoj některých ekonomických ukazatelů, velmi ceněná odbornost naší pracovní síly nemusí stačit k tomu, abychom nějaký záměr pro naši republiku získali, a proto budeme investiční pobídky, byť poněkud jinak cílené, potřebovat i nadále.

Druhá věc, která tady zazněla, je, tuším, že to bylo od pana poslance Marka Nováka, prostřednictvím paní předsedající, že on s tím návrhem nesouhlasí, že se mu ten původní návrh zdá funkční. Já si za tím návrhem stojím a jsem připraven i tu nefunkčnost deklarovat na číslech.

Já chci jenom říct jednu věc: to, jak byly nastaveny investiční pobídky až do toho momentu, dokud tento zákon nenovelizujeme, je tak, že mám jako ministr průmyslu a obchodu předkládat na vládu každou investiční žádost, která se na ministerstvo dostane. To znamená, mám povinnost předkládat vládě k rozhodnutí i takové žádosti, které do určité míry nesplňují nějaké parametry, byť s negativním stanoviskem, což samozřejmě vede k neúměrnému nárůstu administrativy a agendy. Druhá věc je ta, že vláda, když rozhoduje, nemá povinnost to rozhodnutí jakkoli zdůvodnit, to znamená, vy nemáte na základě takového rozhodnutí zpětnou vazbu pro investora, proč jeho nabídka například nebyla podpořena. Snahou je celý proces zjednodušit, do určité míry odpolitizovat, zohlednit nové skutečnosti české ekonomiky, kdy vytváření pracovních míst nemůže být hlavním důvodem takovéto investiční pobídky.

Když se podíváme na podané žádosti v letech 2015 až 2022, vidíme 67 žádostí v roce 2015, 81 žádostí v roce 2016, 83 v roce 2017, 69 - 2018, 76 žádostí v roce 2029, 15 žádostí v roce 2020 a pak 36 - 2021. V letošním roce zatím 8. A když se podíváme na počet schvalovaných nabídek, tak tam máme 57, 71, 74, 77, 74. To znamená, vypadá to, že v minulosti byl vysoký počet schvalovaných nabídek s tím, že ten počet právě po covidu a po změně vlády začal klesat.

Teď se ještě dostanu k tomu návrhu a k těm otázkám, jak budou zohledněny strukturálně postižené kraje. Systém investičních pobídek je rozdělen mezi zákon a nařízení vlády. Stanovení konkrétních podmínek podpory v jednotlivých regionech včetně jejich zvýhodnění zákon svěřuje do pravomoci vlády, to znamená nařízení vlády, a není, respektive ani nemůže být obsahem novely zákona o investičních pobídkách.

Novela zákona o investičních pobídkách - a zde začínám s odpovědí pro paní poslankyni Vildumetzovou, prostřednictvím paní předsedající - sama o sobě podporu pro Karlovarský kraj nijak nemění oproti předchozímu stavu. Předložený návrh novely je pouze procesní, nesměřuje k věcnému zaměření pobídek. Oba materiály, jak nařízení, tak zákon, byly rozeslány do řádného mezirezortního připomínkového řízení, kde jedním z připomínkových míst je i samotná Asociace krajů České republiky, která k návrhu materiálů žádné připomínky neměla. Karlovarský a Ústecký kraj i nadále zůstávají v rámci systému investičních pobídek nejvíce zvýhodněnými kraji v rámci celé České republiky.

Já vím, že kroutíte hlavou, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, je to vaše právo, ale já zde prostě předkládám fakta. Je zde poskytována nejvyšší možná forma veřejné podpory, a sice až 40 % pro velký podnik a 20 % pro malý podnik nebo 10 % pro střední podnik, což je například o 20 % více, než je v rámci celkové investice možné poskytnout v kraji Plzeňském. V Karlovarském, Ústeckém i Moravskoslezském kraji je možné podporovat investice podnikatelů bez ohledu na jejich velikost a formu rozšíření stávající činnosti, což na téměř polovině území České republiky není možné. Například v Plzeňském kraji lze velké podniky podpořit jen pod podmínkou zavedení zcela nové hospodářské činnosti.

A teď ještě jedna věc, která stojí k zamyšlení. Od roku 2019 byly pouze dvě žádosti o investiční pobídku z Karlovarského kraje. Já jsem pevně přesvědčen o tom, že vy najdete určitě spoustu argumentů, že za to mohu já, ale já jsem v té době ještě žil v úplně jiné zemi. Není tedy očekáván negativní dopad pro tento region. Naopak my tento region výrazně zvýhodňujeme oproti zbytku České republiky. Od počátku fungování investičních pobídek bylo 33 žádostí z Karlovarského kraje. Mapa níže - já ji takhle můžu ukázat - ukazuje, že dva ze tří strukturálně nejvíce postižených krajů patří zároveň i mezi nejvíce podporované regiony.

Já se omlouvám, pokud jsem po té noční pauze zapomněl na nějakou otázku zodpovědět, ale doufám, že jsem alespoň ty nejdůležitější pokryl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji, a než se přihlásí paní poslankyně do obecné rozpravy, tak se hlásí s faktickou pan poslanec Vojtěch Munzar. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuju panu ministrovi za ty odpovědi, ta čísla byla pro mě velmi opravdu zajímavá. Nicméně problém, který my dneska máme, na který narážíme - a připomenu ten váš příměr ohledně toho hokejového šampionátu, pět hráčů či šest hráčů - my máme problém v České republice, a upozorňují nás na to investoři, že limitem pro zahraniční investice nejsou ani tak ty investiční pobídky, ale řekněme nedostatek pracovníků. Máme 300 000 volných pracovních pozic, a když použiju váš příměr, můžeme akceptovat to, že budeme hrát v šesti, ale když nemáme na to hráče, stejně prohrajeme. To je první poznámka k tomu, co jste říkal.

A pojďme se bavit o těch závažnějších problémech. Já si pamatuju před čtyřmi lety, když jsem byl zpravodajem, že jsem se na ta čísla koukal - a teď už je to čtyři roky, nepamatuju si přesně ta čísla, nicméně tam bylo třeba to, že firmy do 50 zaměstnanců nedostávaly investiční pobídky. Tak bych byl rád, aby se to změnilo, aby investiční pobídky nebyly pouze pro velké firmy, ale zejména pro ty malé a střední, které jsou motorem inovací a motorem ekonomického rozvoje. To je druhá poznámka.

A třetí poznámka: ano, já jsem v tomhle velmi konzervativní, myslím si skutečně, že dávat konkurenční výhody v prostředí opravdu, které je konkurenční, a není to skutečně výjimečná investice nebo výjimečná inovace, která nemá konkurenci, ale dávat investiční pobídky, aby si firmy mohly lépe přetahovat zaměstnance třeba v jednom oboru v dané lokalitě, je pro mě velmi limitující. Nesouhlasím s tím. Byl bych rád, kdybyste nám, pane ministře, řekl, jaký vy předpokládáte objem do budoucna, když se přenese to rozhodování zpátky (Předsedající: Čas.) na úřednickou úroveň. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a ptám se, zda s přednostním právem chce pan místopředseda? Protože pak se hlásí řádně paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, s přednostním právem pan místopředseda Skopeček.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně. Nechci určitě nějakým způsobem obstruovat přijetí nebo první čtení této novely, nicméně zaujala mě slova pana ministra a ta přirovnání.

Já s ním plně souhlasím v tom, že Evropská unie je dneska z velké části postavena na dotacích, je to dotační ekonomika. Jenom já bych rád, abychom se při tom alespoň trošku zamysleli, jestli je to úplně nejšťastnější ekonomický model, který pro sebe Evropská unie vybrala, a jestli vedle toho nějakým způsobem následování politik Evropské unie - já souhlasím s tím, že asi se těžko vyčleníme z nějakého modelu a budeme v České republice uplatňovat absolutně jiné principy, než uplatňuje Evropská unie jako celek - tak ale přesto si myslím, že je dobré se zamyslet, zda ta dotačnost a závislost na dotacích na straně Evropské unie je ten nejlepší nápad.

Když se podíváme na to, jakým způsobem se evropská ekonomika, Evropská unie podílí na světovém hrubém domácím produktu, zjistíme, že to není úplně radostný vývoj. Zatímco v osmdesátých letech se evropské země podílely na světové ekonomice zhruba více jak 30 %, následující dekády to dramaticky klesá, dneska jsme zhruba na nějaké polovině - samozřejmě záleží na statistice, ale z těch 30 % v tom roce, v osmdesátých letech, se Evropská unie dostala k nějakému číslu 15, 16, 17 %, a s tím, jak mnohem rychleji rostou některá jiná globální ekonomická centra, váha Evropské unie ve světové ekonomice dál klesá.

Jsem přesvědčen, že to je dáno právě i tím, že Evropská unie opustila to, co z ní dělalo šampiona, to znamená, místo trendů, které směřovaly k volnému trhu, k volnějšímu obchodu, v Evropské unii narůstají restrikce, narůstají regulace a narůstá přerozdělování, se kterým nezbytně i investiční pobídky nebo dotace jsou spojeny.

Takže když jsem tady slyšel příměr o tom hokejovém mužstvu, tak já bych ho použil dál, a když z toho evropského šampionátu se přesuneme na světový šampionát, kde budou proti Evropské unii soutěžit i jiné týmy, tak ty jiné týmy dělají poslední dekády všechno pro to, aby byly silnější, aby byly rychlejší, aby dávaly více gólů, zatímco evropské mužstvo si na sebe bere čím dál tím těžší výstroj, čím dál tím nabírá více tuku, je pomalejší a na světovém šampionátu, pane ministře, Evropa více gólů dostává, než v poslední době střílí. A jestli budeme jenom pasivně přebírat to, že v Evropské unii se prostě dotace nosí, tak s tím nic nezmůžeme. Neříkám, že se máme vyčlenit a přestat investiční pobídky v České republice dávat úplně, když to dělají okolní státy, ale minimálně - a pokud vím, tak vy máte ambici do evropských institucí promluvit více - bychom měli alespoň nahlas říkat naši zkušenost, alespoň České republiky, která když se po roce 1989 těch regulací, dotací, subvencí v maximální míře zbavovala, zaznamenávala růst. Od doby, co na nich svoji výkonnost stavíme, ty růsty jsou mnohem více podprůměrnější.

Tak já bych byl nerad, abychom si v Evropě mluvili o lisabonských strategiích, které měly předehnat Spojené státy a přiblížit se rychle rostoucím ekonomikám, mluvit o nich a vedle toho pasivně, slepě, stále propagovat a prosazovat dotační model evropské ekonomiky, který zjevně evropské ekonomice nepřináší nic dobrého a kvůli němuž Evropská unie ve srovnání s mančafty z celého světa velmi výrazně ztrácí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, v tuto chvíli bych chtěla zareagovat na vystoupení pana ministra průmyslu a obchodu. Už chápu, proč včera neodpovídal, protože jeho vystoupení na mě působí - v uvozovkách - o nekompetentnosti, že prakticky musel přinést papír, z kterého tady četl nějaké argumenty, ale podle mého názoru, pane ministře, vy vůbec nevíte, co v tom daném zákoně o investičních pobídkách předkládáte, takže jestli byste byl tak strašně hodný a v tuto chvíli mě poslouchal, protože určitě víte, že v rámci investičních pobídek se podporují právě pobídky nebo firmy s propracovanější výrobou. Je tomu tak? Ano, to znamená, že to jsou firmy, které mají propracovanější výrobu z hlediska výzkumu a dalších věcí.

Ale pokud se podle stávajícího zákona o investičních pobídkách rozhodne firma postavit továrnu v Ústeckém, Moravskoslezském kraji a Karlovarském kraji, tuto podmínku splnit nemusí a tu investiční pobídku dostane. A vy přicházíte s novelou zákona, kde chcete tuto výhodu pro ty tři strukturálně postižené kraje zrušit, a to jste tady nikomu neřekl. To znamená, že budete podporovat pouze pobídky s propracovanější výrobou. Já chci, aby do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje šly pobídky s propracovanější výrobou, ale položme si otázku: když budou všechny kraje na stejné úrovni, kam půjde, ten investor? Půjde do Karlovarského, Ústeckého? No, nepůjde. Půjde tam, kde je kvalifikovaná pracovní síla, a to je v těch vyspělejších regionech. A to je to, co já vám říkám a co se mně nelíbí, co je v tom návrhu zákona. Nebudu mluvit o tom, kdo o tom má rozhodovat, jestli vláda, nebo jestli to má (být?) správní řízení. Mně se nelíbí, že vaše vláda říká, že strukturálně postižené kraje potřebují pomoci, a tímto návrhem zákona jdete úplně opačnou cestou.

Zároveň bych vám tady ráda i přečetla stanovisko šéfa Sdružení pro zahraniční investice, pana Blažka, který jasně řekl, že investice s propracovanější výrobou do těchto regionů s největší pravděpodobností, řekl jasně, že nepůjdou, investoři dají přednost Brnu nebo dalším regionům, a zrušení výjimky tak samozřejmě těmto regionům bere šanci nalákat k sobě alespoň podniky s méně propracovanější výrobou.

Právě v těchto regionech je ještě nějaká dostupná pracovní síla, akorát třeba není z pohledu vzdělání ta kvalitní. Ale ty lidi i v těchto regionech prostě potřebujeme zaměstnat. Takže vy předložíte návrh zákona, kde stavíte všechny ty regiony na stejnou úroveň. A moje otázka byla taková: ano, vy říkáte, že je zákon a pak je nařízení, ale v tom nařízení je pouze napsáno, kolik procent dostanou v rámci té investiční pobídky, to znamená, že investiční pobídka má i nějakou hodnotu, velikost a tak dále, a ta procenta, jestli je to tam od 20 do 40 %, pro ty tři kraje je především důležité, aby tam ti investoři přišli, aby se konečně především Ústecko a Karlovarsko začalo zvedat. A pokud tam ti investoři prostě nepřijdou - a my bychom byli velmi rádi, kdyby to právě byly investoři s přidanou hodnotou, a proto jsem včera dala i ten návrh, abyste ten návrh dopracoval - ano, ať jsou to pobídky s přidanou hodnotou, s propracovanější výrobou, ale ošetřete tam, aby primárně byly směřované do těchto tří strukturálně postižených krajů, a nemusím zdůrazňovat, a určitě ty analýzy máte, že regiony, které opravdu nejvíce chudnou, jsou právě Ústecko a Karlovarsko.

Musím říct, že vaše vystoupení na mě opravdu působilo: všechno je ve skvělém pořádku a prakticky jste si ani neodpustil opět tady nějakým způsobem použít Andreje Babiše. Já si myslím, že jsme tady od toho, abychom tady projednávali zákony, abychom našli řešení, aby opravdu se těm regionům lépe dařilo, a myslím si, že návrhem tohoto zákona to určitě není.

Zároveň bych chtěla zdůraznit - a možná to víte, možná ne - ale, pane ministře, Asociace krajů není připomínkovým místem, není schváleným připomínkovým místem. To, že máte svého kolegu ve vedení Karlovarského kraje, který vám k tomu připomínku nedal, protože Karlovarský kraj je schváleným připomínkovým místem, to je druhá věc, ale Asociace krajů schváleným připomínkovým místem není, a myslím si, že jako ministr průmyslu a obchodu byste to měl vědět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to bylo vystoupení paní poslankyně Mračkové Vildumetzové a nyní s faktickou se hlásil pan poslanec Vondrák. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Dovolte mi, abych na to krátce zareagoval, čili to, co teď zaznělo z tohoto místa. Transformace krajů, jako je Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský, je postavena na tom, že právě nahradíme starou výrobu novými firmami, právě s přidanou hodnotou. Čili já si myslím, že si musíme říct na rovinu, že nevím, jak v Karlovarském, Ústeckém, my v Moravskoslezském kraji už nechceme žádnou výrobu pneumatik nebo něco, co bych nazval skutečně tou jednoduchou výrobou bez jakékoliv přidané hodnoty. Takže snažme se o to, aby přicházeli právě investoři, kteří takovéto věci budou potřebovat, ale prosím, to není jenom o investičních pobídkách, to je také o tom, že ten investor, než u nás získá stavební povolení, tak mu to trvá dva až tři roky, takový je výsledek. Takže prosím, zkusme si říct, že jedna věc jsou investiční pobídky, ale si řekněme, že ty investiční pobídky už dneska nejsou o tom, kolik ty firmy dostanou peněz, samozřejmě v konečném důsledku ano, ale jsou o tom, zdali jsou tam lidé, které potřebují - a já tvrdím, že v Moravskoslezském kraji jsou, protože máme jedno z nejlepších vzdělávání v České republice, to za prvé. A za druhé si myslím, a to znova zopakuji, že musíme vytvořit takový rámec pro podnikání, aby jim to stálo za to přijít, a neutíkali do sousedního Polska, kde stavební povolení trvá devět měsíců. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Shrnu, že teď se s faktickými poznámkami hlásí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, Berenika Peštová a pak je na panu poslanci Burešovi, zda chce z místa s faktickou, anebo do obecné rozpravy - tak je to jasné. A paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Reakce na Ivo Vondráka, prostřednictvím paní předsedající. Jestli mě dobře poslouchal, já jsem říkala, že nemám v žádném případě problém, aby byly podpořeny investiční pobídky s propracovanější výrobou, s prací s přidanou hodnotou, ale aby primárně směřovaly do těch krajů, které dneska nejvíce chudnou, mají nejhorší HDP, a to v tom návrhu a v obsahu toho zákona bohužel není.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem chtěla říct něco obdobného, co teď řekla moje předřečnice, a chtěla jsem zareagovat s tím stejným na pana Vondráka, prostřednictvím vás. Když jste tady zmiňoval o skladbě těch lidí a o vzdělanosti, ono když vezmete Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj a Karlovarský kraj, my na tom nejsme tak, jako na tom je ten Moravskoslezský, díky tomu, že vy tam máte vysokoškolské vzdělání a vy se tomu intenzivně věnujete v takové šíři, v jaké to tam máte vy. My to tam bohužel v těchto krajích nemáme. A další věc je, že jsou strukturálně postiženy, to tady všichni už skloňujeme několik let. A když si vezmete historii, tak celá republika - a řekněme si to na rovinu, i když jsme byli Československo, tak jela na úkor těchto krajů. Jo? Prostě tak to je. Ty kraje ve své podstatě vypumpovala a teď tam zůstalo to, co tam zůstalo. Tak já rozumím tomu, jak tady bojuje moje kolegyně Mračková Vildumetzová, prostřednictvím vás, a prostě proč to tam nezůstane? Ty kraje opravdu jsou postiženy a ty kraje potřebují pomoc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji a nyní s přednostním právem se vyjádří pan ministr. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Já si dovoluji ještě krátce zareagovat na svoje předřečníky. Nejprve k otázce těch dopadů na státní rozpočet. Po novele nařízení vlády k investičním pobídkám z dubna letošního roku předpokládáme počet podpořených projektů cca na 10 až 12 ročně. Na základě dosavadních dat by průměrná výše požadované investiční pobídky mohla dosahovat částky někde kolem 120 milionů, což by odpovídalo celkové výši asi 1,5 miliardy ročně. Jak už bylo uvedeno, my se budeme zaměřovat prioritně na podporu projektů s vyšší přidanou hodnotou, lze tedy očekávat zvýšení produktivity práce, tím i vyšší ziskovost a následně vyšší příjmy do státního rozpočtu, protože to, co budeme velmi přísně sledovat už v tom rozhodovacím procesu, je ten celkový očekávaný kumulovaný výnos a příspěvek pro Českou republiku.

Samozřejmě jsem si vědom všech těch problémů, infrastrukturních, povolovacích a tak dál, jsou to věci, které chceme také, vzdělávání, provázání nových oborů se středoškolským, vysokoškolským vzděláváním tak, abychom to, co je opravdu v tuto chvíli největším problémem a největší brzdou přílivu přímých zahraničních investic do České republiky, je extrémně nízká nezaměstnanost, která začíná být škodlivá, protože já mám na tom seznamu velmi zajímavých projektů několik rozdílových projektů pro tuto zemi, ale samozřejmě klíčová otázka, kterou nám investoři kladou, je: Budete schopni nám ty 2, 3, 4 tisíce zaměstnanců zabezpečit?

Ještě jednou se vracím k tomu tématu. My chceme rozvíjet primárně zaostalejší regiony, protože chceme, aby nárůst hodnoty a nárůst bohatství byl rovnoměrně rozprostřen po celé republice, a právě Karlovarský kraj je tím krajem, který v možnosti sáhnout si na co nejvyšší pobídku, je společně s Ústeckým krajem číslo 1 na území České republiky, což by mělo investory motivovat k tomu, aby hledali cestu společně s námi, jak právě tyto kraje preferovat. To, že z Karlovarského kraje přišly od roku 2019 pouze dvě žádosti, to, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, není opravdu můj problém. A slyšet tady na tom místě, co všechno se v Karlovarském kraji zanedbalo, částečně od lidí, kteří ten kraj dlouhodobě vedli, považuji za extrémně pokrytecké.

Co se týká vaší teze o nekompetenci, pouštíte se, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, opravdu na tenký led, protože moje kompetence byla v posledních dvaceti letech mnohokrát zdokumentována celou řadou výběrových řízení, celou řadou takzvaných fit and proper testů, regulátorů, v zemích, jako je Rakousko, Spojené státy americké, Velká Británie nebo Hongkong. Nevím, kdo vaši kompetenci testoval naposledy, takže této diskusi bych se raději vyhnul.

Pokud se tady jedná o názory pana poslance Skopečka, prostřednictvím paní předsedající, chápu, my se v těch názorech lišíme. Chápu jeho míru euroskepticismu, já ji úplně nesdílím. Graf hrubého domácího produktu Evropy ve srovnání s ostatními kontinenty nosím vždycky s sebou, protože ho velmi často ukazuji (Ukazuje mobilní telefon.), i na přednáškách, které mám. Ono to s Evropou není úplně tak špatné, jak to vypadá. A k tomu hokeji, jo? Já jsem mluvil už o mistrovství světa. Já jsem mluvil o tom, že se bude hrát mistrovství světa, kterého se zúčastní i týmy z amerického kontinentu, Spojené státy, Kanada, a mluvil jsem i o tom, že pokud se jedná o investiční pobídky, právě Spojené státy jsou jednou z těch zemí, která se rozhodla mít toho šestého hráče, a ať se nám to líbí nebo ne, já vám fakt lepší spolek než je Evropská unie v tuto chvíli neumím nabídnout. Já prostě jenom říkám, že buď budeme hrát i s tím šestým hráčem, to znamená s možností přilákat zahraničního investora s vysokou přidanou hodnotou formou investiční pobídky, anebo se to budeme snažit uhrát bez toho. I to je možné. Já jenom říkám, že když máte o jednoho hráče na ledě méně, většinou prohrajete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom upozorním, že členové vlády nemají tu povinnost oslovovat prostřednictvím předsedajících.

A zkonstatuji, že v mezičase se strhla taková menší lavina faktických poznámek. Je tam přihlášen pan poslanec Ivo Vondrák, poté Milan Brázdil, dále se připraví i paní poslankyně Maříková.

Ještě načtu omluvy, než dojde pan poslanec: omlouvá se paní poslankyně Eva Fialová do 11 hodin ze zdravotních důvodů a pan ministr Martin Kupka od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů.

A nyní, prosím, vaše dvě minuty ve faktické, pane poslanče.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Děkuji. Prosím, já bych tady chtěl zdůraznit jednu věc. To není o tom, že my bychom nechtěli tyto pobídky a že nehledáme cesty, jak tomu pomoci, ale právě ta odpověď zní: jak budeme pomáhat? Já jsem byl u příchodu investorů do našeho kraje už v dobách, kdy jsem byl děkanem, pak jsem byl rektorem, hejtmanem a dělám to dodnes, protože to vnímám jako klíčovou věc pro to, aby se ten region rozvíjel. Mimochodem, tady bychom se mohli bavit o tom, proč dneska v RUD tyto věci vůbec nejsou zohledněny. My vstupy investorů, které dneska musíme zajišťovat, zajišťujeme z vlastních zdrojů, aby ti lidé dostali k dispozici vše, co potřebují, takže otázka zní, jak to udělat. Já nejsem přesvědčen o tom, že to může změnit tento zákon. Myslím si, že se to musí změnit tím způsobem, že začnou fungovat struktury, které tady fungovaly dříve - CzechInvest. On tady samozřejmě je, ale já to řeknu na rovinu. Když jsem byl děkanem, tak jsem měl každý týden v kanceláři investora, jako hejtman - přichází jednou za měsíc, jednou za čtvrt roku. To znamená, ten zájem velmi ochladl a teď se ptejme, jak to tedy chceme změnit. Ale ten důvod je skutečně úplně jiný, než si myslíme. To není o tomto zákonu. To je o tom, že musíme nastavit systém, jak investory podpořit, když k nám přijdou. My jsme si udělali vlastní systém na kraji a myslím si, že každý kraj, který má o to zájem, si to takto musí udělat.

Takže ještě jednou: chceme, aby ti investoři chodili, ale já vím, co dneska chtějí. První otázka je, když přichází ten investor - jeho ani nezajímá, kde to bude stát, kolik to bude stát, ale zdali jsou lidé k dispozici, kteří pro toho investora budou pracovat, a to je dneska alfa a omega všech těchto investorů, kteří k nám přicházejí. A druhá věc je ta, o které jsem už tady hovořil, to znamená nedostatečná podpora a rámec pro to, aby podnikání mohli nastartovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a jenom se ujistím u pana místopředsedy, zda se chce hlásit do řady faktických z místa, anebo potom s přednostním? Potom s přednostním, takže nyní je řada čtyř faktických. Co se týče pořadí, nejprve pan poslanec Milan Brázdil, poté se připraví paní poslankyně Karla Maříková a já vám, pane poslanče, předám slovo a zároveň předám řízení schůze. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Pane ministře Síkelo, bez prostřednictví, přímo, já vám chci říct, já neznám vaše certifikáty vaší odbornosti a je mi to celkem jedno, ale vy jste během roku a půl, dvou let se nenaučil jednací řád. Vy nemusíte oslovovat, když mluvíte o někom, že chtěl bych reagovat na toho, tak nemusíte říkat prostřednictvím. Vy jenom při oslovení - oslovení, pane poslanče Síkelo a tak dále, to je příklad. Tak prosím, zkuste se to naučit. Není to tak složité. A to je má technická - faktická.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Maříková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, když házíte vinu na vedení Karlovarského kraje od roku 2019, tak se podívejte, kdo tam poslední tři roky kraj vede. Vždyť je to vláda v obdobném složení vaší pětikoalice, takže zameťte si před svým prahem! Asi prostě vaši pětikoaliční kolegové na úrovni Karlovarského kraje jsou prostě neschopní. Přiznejte si to!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych vystoupení pana ministra průmyslu a obchodu nazvala arogance moci ministra průmyslu a obchodu v přímém přenosu. Pane ministře, já bych se vás chtěla zeptat, když jste tedy tak intenzivně hovořil o tom, že tak skvělé investiční pobídky jdou do strukturálně postižených krajů a že ostatní kraje mají ty podmínky daleko horší, tak proč, když po vašem příchodu, když jste přišel na Ministerstvo průmyslu a obchodu, první krok, který jste udělal, jste rozhodl, že gigafactory půjde do Plzeňského kraje, kde chcete dát státní dotaci okolo 10 až 11 miliard korun? Proč tato investice nesměřuje do Karlovarského kraje? Proč? Z jakého důvodu? Jako hejtmanka jsem o tom jednala, když jsem byla do roku 2019.

Zároveň bych vám chtěla říct, že za pana Andreje Babiše se podařilo, že konečně investor s přidanou hodnotou přišel do Karlovarského kraje. Bylo to těžké, ta jednání, byly jich stovky, ale přišlo BMW, které teď už bude dokončovat svoji práci. Za vašeho vedení nepřišel vůbec nikdo!

Takže vy tady něco říkáte a nemluvíte pravdu, a ještě si dovolíte říct, že vás to vlastně nezajímá, že je to náš problém. Pane ministře, vy jste snad ministr průmyslu a obchodu! Pod vás spadá CzechInvest! Takže vy jste tady řekl: Mě Karlovarský, Ústecký, ostatní kraje nezajímají. Ano, ta role kraje je tam důležitá, to, co tady řekl Ivo Vondrák a všichni ostatní, ale podpora jak CzechInvestu, tak ministra průmyslu a obchodu přece musí být! Takže znovu říkám, pane ministře, nemám problém s tím, že tady předkládáte zákon, který má podporovat pobídky s propracovanější výrobou, ale chci, aby byly primárně směrované do těch krajů, které to nejvíce potřebují.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já tady nechci bojovat - ty kraje mezi sebou, jestli je víc významnější Moravskoslezský, nebo Ústecký nebo Karlovarský. V každém případě bych chtěla zareagovat na svého předřečníka, pana poslance Vondráka, prostřednictvím vás. To je přesně to, co jste tady říkal, vy máte totiž tu skladbu jinou. Vy tam máte vysokou školu technického zaměření, a to my ani v Ústeckém, ani v Karlovarském kraji nemáme. Vy si tam vychováváte potenciálně právě tu inteligenci, která půjde technickým směrem, což my nemáme. Proto my tady kopeme a bojujeme za to, aby - neříkám, že musíme mít úplně ty nejlepší technologie, ale my ve své podstatě s tou skladbou, kterou máme, jsme rádi za každou technologii, která tam přijde nová. A rozumím tomu, že kdybychom měli to portfolio, které máte vy, to zázemí, to technické zázemí, tak samozřejmě se nám tady také bude úplně jinak hovořit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a poslední faktická poznámka - pan poslanec Salvetr. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Děkuju vám za slovo, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, musím trošku tím, že jsem z Plzeňského kraje a je nás tady více z Plzeňského kraje, se ohradit proti slovům, vaším prostřednictvím, paní poslankyně Vildumetzové Mračkové, která říká, proč to pan ministr dal do Plzeňského kraje, nikoliv do Karlovarského. Přece to není jenom o tom, kam to chce dát ministr, a já myslím, že pan ministr, a to se ho nebudu nijak zastávat, je v tuto chvíli pořádně potrestán, protože ani v Plzeňském kraji není úplná shoda na tom, jestli tam gigafactory chce - chtějí některé municipality, jestli je tam chce kraj - ale je přece zásadní věc o tom, že přichází investor, který si to území také nějakým způsobem vybírá a hledá vhodnost lokality, ať už dopravní, ať už zajištění řekněme spolupráce s univerzitou, a to je možná ta výhoda Plzeňského kraje, že tam univerzitu technického zaměření má.

A pak je to projekt, který rozhodně není pouze regionálním nebo krajským, ale je významný z pohledu celé republiky a udržení nějakého segmentu výroby. Co to pro ten kraj znamená, je pochopitelně domluvit se se všemi municipalitami na dopravní obsluze, na zajištění zásobování vodou a všemi těmi potřebnými věcmi. A byl bych velmi rád, abychom tady opravdu nerozbouřili nějakou válku mezi jednotlivými kraji, protože ve chvíli, kdy se budeme dohadovat, jestli jeden, druhý nebo třetí, a vy, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, Plzeňský kraj dobře znáte, neb je to kraj sousední, tak se také může stát, že pak řekneme: Nemáme tady nic a přišli jsme o celou řadu kvalifikovaných pracovních míst.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se paní poslankyně Oulehlová a následuje paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já reakci na pana poslance, prostřednictvím paní předsedající. Plzeňský kraj a všechny ostatní kraje mám velmi ráda. Chci pouze říct, že se tady bavíme o investičních pobídkách. Ta investiční pobídka spočívá v tom, že stát dá nějakou dotaci, prakticky dá tu pobídku. Do Plzeňského kraje se prakticky rozhodlo, že popřípadě, pokud tam investor půjde v rámci gigafactory, dostane investiční pobídku v částce 11 miliard korun, což není malá částka. A vidíte, že v Plzeňském kraji dochází k tomu, že s tím nesouhlasí municipality, mělo by se tam rušit letiště, i z pohledu bezpečnosti.

Třeba jsou jiné kraje, ty strukturálně postižené, nechci říkat Karlovarský, kde my jsme prakticky měli všechno v uvozovkách připravené. Já chápu, že investor si musí vybírat. Je to o něm, ale je to také právě o státu, který musí říct, kam popřípadě, když za ním investor přijde, on řekne, že dá státní podporu. A já jsem prostě přesvědčená, že jestli jsou rozdíly mezi regiony takto velké a opravdu se ty nůžky rozevírají stále více a více, tak bychom měli hledat cestu, aby primárně investoři šli právě do těch krajů, které jsou na tom nejhůře. A to je prostě fakt, který je.

A my Západočeskou univerzitu v Karlovarském kraji máme, máme tam pobočku, a třeba příchod takového investora by konečně pomohl ten kraj velmi hospodářsky zvednout. A to v tom návrhu zákona není. V návrhu zákona teď je, že všechny kraje budou na stejné úrovni, a dopadne to tak, že do těchto krajů už nepůjde vůbec žádný investor. On sice pan ministr říká, že tam investoři chodili. Ano, protože oni nemuseli splňovat tu podmínku, která se tam v tuto chvíli zruší, a všichni na tom budou úplně stejně. Proto ho žádám o to, abychom to opravili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Oulehlová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, kolegové. Víte, ono je to celkem jednoduché. My, Karlovarský kraj, já osobně jsem ze Sokolova, jsme gigafactory chtěli. Absolvovali jsme mnoho jednání, byli jsme připraveni, měli jsme všechno, co je potřeba. S investory jsem ještě jako bývalá starostka komunikovala. Teď tedy půjde gigafactory možná do Plzně. Já proti tomu nic nemám, jak říkáte, investor si vybírá. Ale jde mi o těch 11 miliard pobídky. Vy tady, pane ministře, stále vystupujete s tím, jak náš kraj Moravskoslezský i Ústecký je preferovaný, tak jenom prosím, a opravdu je to jednoduché: dáváte pobídku 11 miliard do Plzně, která není strukturálně postižená, ten kraj - také říkám, nemám nic proti Plzeňskému kraji - ale tak dejte těch 11 miliard i nám, prosím. Nám by to pomohlo. Jsme na tom opravdu nejhůř. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je paní poslankyně Peštová a připraví se pan místopředseda Skopeček. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych ještě chtěla doplnit svoje předřečnice. On ten problém nastane poté, až začne jít těžba do útlumu, a to je otázka několika let. To se teprve začnou dít věci, protože nám skončí na pracáku v postižených regionech mnohem víc lidí, protože už v současné době vy sice říkáte, že nezaměstnanost je nízká, ale podívejte se, jaká je nezaměstnanost právě v těchto postižených regionech. Ve své podstatě, když uděláte průměr, průměr vám skočí dolů díky tomu, že v ostatních regionech je nezaměstnanost právě tak nízká. U nás je vysoká, tam je nízká, v průměru jsme se najedli všichni.

Ale v každém případě, v momentě, jakmile přestane těžba, přestane se těžit uhlí, tak Moravskoslezský - ten už vlastně do toho útlumu šel, nebo částečně šel - ale do útlumu půjde Ústecký a Karlovarský kraj.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan místopředseda Skopeček, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Já bych chtěl na pana ministra zareagovat, respektive se ho zeptat. On ve svém vystoupení v reakci na mě řekl, že jsem euroskeptický a že on má jiný názor. Tak já se ho chci zeptat, co v mém vystoupení bylo euroskeptického a na co má jiný názor, protože já jsem pouze popisoval nějaká dlouhodobá statistická data, která popisují klesající váhu Evropské unie, co se týče hrubého domácího produktu, na světové ekonomice. To jsou prostě data, na ta nelze mít názor, ta lze akorát interpretovat, je možné je interpretovat různými způsoby, ale jsou to prostě data. Ta nejsou o názorech, ta jsou o číslech. Pak bych se ho chtěl zeptat, v čem jsem byl euroskeptický. Já jsem tady popsal nějaký stav, ze kterého nemám radost. Mě netěší to, že evropský kontinent, na kterém žiju, ekonomicky oproti ostatním světovým velmocem ztrácí. Zamýšlel jsem se nad tím, proč tomu tak je, proč v poslední dekádě Evropská unie ztrácí. Já znám ten graf, který jste tady na telefonu ukazoval, ale ten popisuje aktuální stav, nepopisuje vývoj. Já jsem se bavil o vývoji.

Tak bych se rád zeptal, v čem jsem euroskeptický, protože já si myslím, že jsem ve svém vystoupení nebyl ani trochu euroskeptický, že jsem byl naopak eurooptimistický v tom smyslu, že jsem se zamýšlel nad tím, jak Evropu udělat zase životaschopnou, aby rychleji rostla. K tomu podle mého názoru vede méně dotací, méně subvencí a více volného trhu. To je asi věc, ve které se mnou nemusíte souhlasit, tak to možná tady potvrďte, že vy si myslíte, že k prosperitě vedou dotace, a nikoliv podnikání na volném trhu, ale moc bych prosil, abychom se tady nenálepkovali slovy jako euroskeptik nebo eurohujer. Mohl bych to používat, koneckonců váš ministr z vaší politické strany se k tomuto slůvku přihlásil. Já to nedělám a prosím, abyste to nedělal rovněž.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Král. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře průmyslu a obchodu, chtěla bych vás ještě požádat, protože víte, že jsem včera dala návrh na přepracování, já chápu a mohu v některých věcech souhlasit, a chtěla bych se zeptat, jestli popřípadě Ministerstvo průmyslu a obchodu, v tom případě bych byla připravena popřípadě ten návrh stáhnout, dopracovat případným komplexním pozměňovacím návrhem nebo nějakým pozměňovacím návrhem, aby v rámci těch investičních pobídek s tou přidanou hodnotou bylo nějakým způsobem ošetřeno, aby primárně směřovaly do těch tří krajů, popřípadě aby tam měly nějaké zvýhodnění. A požádala bych vás, jestli byste na to mohl opravdu reagovat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Král a připraví se pan poslanec Bělor. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Já bych se tady, pane ministře, skoro chtěl zastat kolegyně Mračkové Vildumetzové, protože si myslím, že je to naprosto logické, když z rozhodnutí Evropské unie, když to zkrátím, dojde k tomu, že její region je prostě strukturálně postižený, například co se týká těžby uhlí, které můžeme těžit další desítky a stovky let, ale z nějakého rozhodnutí se dozvíme, že už tak dál činit nemůžeme, takže se tady ptá na to, jakou cestou se dál vydáme. A myslím, že to, že tady zaznělo, že Asociace krajů k této novele prostě nedala žádnou připomínku, že co si z toho máme odnést? Tak teď už k tomu nehovořte a mlčte navěky. No, MPO má poslední dobou takový nešvar, že návrhy do mezirezortního připomínkového řízení dá a odpověď chce během několika málo dnů. Já se obávám, že ani v tomto prostě nejde dál žít a nejde na to reagovat tak, abychom se vyhnuli tomu, co tady možná probíhá dnes.

Ale k tomu, na co jsem se chtěl zeptat. Já jsem o tom hovořil včera a ono to možná trošičku zapadlo v tom zmatku. Z jakých peněz tedy půjdou ty investiční pobídky? Budeme to považovat za evropské dotace, nebo to půjde do těch národních dotací, do těch dotací, které chceme škrtat v rámci konsolidačního balíčku? Ministerstvo průmyslu a obchodu bude škrtat tuším 20,9 miliard, Ministerstvo zemědělství bude škrtat ty takzvaně nenáviděné národní dotace v hodnotě necelých 11 miliard. Tak nám řekněte, z čeho, z jakého rozpočtu půjdou ty peníze na nějakou konkrétní investiční pobídku? Nebo to budou ty evropské peníze a pak řekneme, je to v pořádku, není proti tomu žádný dišputát? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Bělor.

 

Poslanec Roman Bělor: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, já chci jenom vrátit tu debatu trošku na nějakou racionální bázi. Ty kraje, o kterých hovoříme, Karlovarský a Ústecký, určitě si zaslouží komplexní pohled. To, o čem tady vedeme ten politický ping-pong, je jenom část toho problému. Nesmíme zapomínat na to, že vlastně politiku vůči těmto krajům nezvládly ani československé vlády, ani české vlády po roce 1993, prakticky všechny. Takže já bych se přimlouval za to, abychom na ty kraje - a já Karlovarský kraj, ač jsem Pražan, znám velmi dobře, abychom k tomu přistupovali komplexně a nevytrhávali pouze jednu věc a nezapomněli na to, že to je komplexní problematika.

My jsme se nedávno na podvýboru pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci právě s paní místopředsedkyní Dostálovou shodli na tom, že je potřeba tyto věci řešit systematicky a dlouhodobě. A je škoda, že tady ztrácíme čas vytržením jedné věci a nedíváme se na ty věci komplexně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní je přihlášená s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já pouze krátce na pana poslance, který teď vystoupil, prostřednictvím paní předsedající. Ten zákon, který předkládá pan ministr průmyslu a obchodu, podstatou je, že se z toho vyndává výjimka pro ty tři strukturálně postižené kraje. Oni dneska, pokud k nim chtěl přijít nějaký investor, nemusel splňovat takové podmínky jako do těch ostatních krajů, takže to je podstatou toho zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní už nikoho neeviduji s faktickou poznámkou. Mám tu přednostní práva. První pan místopředseda Skopeček, ale pana místopředsedu v sále nevidím, a jako druhý je přihlášen pan ministr Síkela. Pane ministře, prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Já jednak strašně děkuji za to upřesnění, že nemusím oslovovat poslance prostřednictvím, já jsem se o to téma zajímal před několika měsíci, četl jsem na to takové dlouhé pojednání, nebyl jsem z toho moudrý a říkal jsem si, že lepší je vždycky pozdravit dvakrát nebo se obléci trochu lépe, že to nadělá méně společenské škody, ale teď jsem rád, že v tom mám jasno. Velmi podobnou debatu jsem zaznamenal ve Francii, o tom jsem si dlouho četl, jestli se ministryně, tedy ženy, mají oslovovat madam la ministre nebo madam le ministre, také v tom nemají úplně jasno a byla to taková obdobná debata. Ale s tímto problémem jsem konfrontován daleko méně.

Pokud se jedná, a chci se omluvit panu poslanci Skopečkovi, panu místopředsedovi Skopečkovi, za to označení euroskepticista. Já jsem trošičku generalizoval, on samozřejmě jako ekonomický expert našeho koaličního partnera často vystupuje v médiích, a takže jsem tak nějak z těch jeho výstupů prostě dospěl k tomuto názoru. Je pravda, že s ním souhlasím, že čím méně byrokracie, čím více volného trhu a čím méně dotací a pobídek - protože já je považuji do určité míry za doping ve sportu - tak tím lépe. Já jenom tím, tou novelou zákona, chci reagovat na ekonomickou realitu a chci reagovat prostě na to, že pokud tento nástroj využívají okolní státy a využívají ho i Spojené státy, tak pokud my ho nebudeme využívat, budeme znevýhodněni.

Pokud se jedná o žádost o vyjádření z mé strany k možnosti nějakého dopracování toho zákona, já tam důvod ani prostor nevidím. My jsme si s tím zákonem dali dost práce. Zákon prošel připomínkovým řízením, připomínky byly vypořádány, prošel vládou, prošel jednomyslně. To znamená, že já trvám na předloženém návrhu v té podobě tak, jak jsem ho předložil.

A pokud se jedná o dotaz pana poslance Krále: u vás je zajímavé, pane poslanče, že vy jste ten, kdo zejména v loňském roce hodně křičel po dotacích, zejména pro teplárenství, a já, pokud se týká zdrojů, těch dotací, samozřejmě v rámci veřejné podpory bude možné čerpat na některé věci prostředky z unijních peněz, ale samozřejmě ty investiční pobídky jsou primárně konstruovány tak, že se jedná o pobídku formou daňové úlevy v rámci daní, které budou splatné v budoucnu. To znamená, tam ten primární zdroj je celkový kumulovaný výnos a daňový příjem pro Českou republiku, který je ale krácen. Pokud tam budou komponenty, které bude potřeba vyplatit up front, tedy dopředu, samozřejmě to budeme řešit případ od případu podle toho, jaké budeme mít k dispozici prostředky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Král. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře, za vaši otevřenost, ale určitě mě nepotěšila. Řekl jste: prostor ani důvod nevidím. Prakticky jste řekl: strukturálně postižené kraje, kraje, které jsou dneska nejchudší, mají nejhorší HDP, které by potřebovaly nejvíc pomoci, mě vlastně nezajímají. Jsem sama zvědavá, co na to bude říkat i pan prezident České republiky Petr Pavel, který jasně říká, že tyhle tři kraje potřebují pomoc, a právě návrhem tohoto zákona vy říkáte úplně pravý opak. Z tohoto důvodu si k návrhu, který jsem dala na přepracování, dovolím dát návrh na zamítnutí tohoto zákona v prvním čtení. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Král. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Václav Král: Já jsem o teplárenství záměrně včera ani dnes nechtěl mluvit. Ono se to spíš hodí k bodu 71, respektive 83. Nicméně když jste tady zmínil, pane ministře - ano, je to pravda. A proč? Protože pokud pokřivujete trh nějakými regulacemi a jeden obor je diskriminován oproti jiným, tak logicky to musíte něčím vyrovnat. A myslím, že je tedy fér, aby tady konečně zazněla jedna věc, která možná v médiích - a i díky nebo kvůli Ministerstvu průmyslu a obchodu - zazněla, že teplárenství dostalo pobídky na úrovni - a teď já skutečně nevím to číslo, ono to různé, jedny články hovoří o 7 miliardách, další články hovoří o 17 miliardách - realita je taková, že teplárenství nedostalo nic. A možná se tím někdo jako nerad chlubí, ale je to prostě tak.

A proto se ptám, a teď naprosto bez emocí, z jakých peněz půjdou ty investiční pobídky? Budou započítávány do národních zdrojů, které chceme v rámci konsolidačního balíčku rušit, anebo to půjde z evropských investičních peněz?

Pokud se bavíme o teplárenství, tam ano, dostáváme peníze z Modernizačního fondu a dalších fondů, děkujeme za to, ale je to tak správně, protože klademe velké nároky na dekarbonizaci a podobně toho oboru. Ale řekněme jedním dechem také to, že ten obor ty peníze odvádí do státního rozpočtu prostřednictvím nákupu emisních povolenek. Tak musíme vždycky ten příběh říkat celý. Takže teplárenství nedostalo, co se týká provozních dotací, v rámci slíbených nebo lépe řečeno v médiích uváděných 7 nebo 17 miliard nic, ano? Dostáváme investiční dotace, děkujeme za ně, ale my si je platíme jako obor na rozdíl od decentrálních zdrojů (Čas, pane poslanče.) prostřednictvím emisních povolenek, které jsou předmětem spekulací (Prosím, čas.) na finančních trzích. Omlouvám se, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní s přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Dvě krátké reakce. Paní poslankyně Vildumetzová, prosím vás, nevkládejte mi do úst věci, které jsem neřekl. Je to vaše interpretace. Chápu, že na interpretaci některých ekonomických témat nemáte dostatečnou kvalifikaci, tak to prosím nedělejte. Já jsem tady jasně řekl, že pro nás jsou investice zejména do těch dvou nejvíce postižených regionů klíčové, a to, že vy tomu nerozumíte a že si to interpretujete jinak, je váš problém. To, že vy celé řadě věcí nerozumíte, o tom svědčí váš výrok, že proč jsme nedali tu gigafactory k vám a dali jsme ji do Plzně. I moje osmiletá dcera už dnes ví, že k tomu, aby se uzavřela nějaká dohoda, jsou potřeba dvě strany, nestačí na to jenom jedna. Říká se tomu právnicky řádný projev vůle stran.

A teď k panu poslanci Královi. Pane poslanče, poslouchal jste, co jsem říkal, když jsem odpovídal na vaši otázku? A čemu jste v té odpovědi nerozuměl? Já jsem se vám snažil vysvětlit, na čem jsou postaveny investiční pobídky, a řekl jsem tady, že naprostá většina z nich by měla být formou snížení daňové povinnosti, to znamená snížení daňového zatížení pro toho investora, to znamená snížení budoucích příjmů státního rozpočtu. Je tato odpověď dostačující pro vás v tuhle chvíli? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, nejprve pan poslanec Brabec a připraví se pan poslanec Bžoch, pak paní předsedkyně Schillerová. Tak, pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Pane ministře, z vás ta arogance a přezíravost úplně teče, ona tady odkapává, a já nevím, jestli už to nezačíná vadit i kolegům z koalice, z pětikoalice. Mohlo by mě to těšit, protože bych si mohl říct: už se perou, já jsem vám to od začátku říkal, že si čumáky rozbijou, jak všichni známe ze Slunce, seno, ale prosím, nepoužívejte, pane ministře, ani vůči paní kolegyni Mračkové Vildumetzové, ani vůči komukoli jinému takové ty poznámky typu: vaše ekonomická - já nevím - schopnost na to nestačí, abyste to byla schopna interpretovat. Vy jste byl bankéř celý život, já jsem se zase živil jiným způsobem a taky tady nikomu neříkám, kolik mě testovalo firem a lidí a tak dále. Já si myslím, že už to opravdu přesahuje všechny meze. Poslanecká sněmovna, a to vy určitě víte, je suverén. Ministři, ministryně by se měli zpovídat Poslanecké sněmovně. Já jsem byl ministr osm let, myslím, že podstatně déle, než si to užijete vy, pane ministře (Pobavení a potlesk v sále.), a také jsem tady musel strpět a také jsem s tím měl na začátku problém, celou řadu nepříjemných věcí, kdy se to ve mně vařilo, ale musel jsem pak uznat, že prostě na to má Poslanecká sněmovna právo, i když mi to nechutnalo. Ale nepamatuji se, že bych byl takhle arogantní. Já nevím, jestli si to uvědomujete, jak se takhle chováte. Asi jste nebyl tedy úplně oblíben v kolektivu. Nevím, možná vám to nevadí, ale já jsem schopen docela hodně snést, ale tohleto už mi připadá za hranou. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Bžoch. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo, já budu velmi stručný, protože pan kolega Brabec mi to vzal z úst. Pane ministře, to, co vy tady předvádíte, to je fakt všechno za hranou. Já chápu, že můžete mít problém s tím, jak tady po vás kolegové chtějí nějaké otázky, ale to, jak vy se chováte k mým kolegům, a teď myslím ze všech stran tady v Poslanecké sněmovně, je za hranou. Tohleto si Poslanecká sněmovna nezaslouží. Vy se zodpovídáte nám, ne my vám. To byste si měl uvědomit a měl byste se podle toho chovat. Je to fakt za hranou. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. No, pane ministře, já jsem se nechtěla zapojovat do této věcné debaty, nejsem úplně v tom tak odborně ponořená, i když investičním daňovým pobídkám jsem se jako daňařka věnovala poměrně dlouhou dobu. Proto tady ale nejsem, pane ministře. Prosím, proč urážíte moji kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou? Jana Mračková Vildumetzová je srdcařka. Je to člověk, který dýchá za svou práci, který dýchá za svůj region, za Karlovarský kraj. Je tam zastupitelka a jde jí jenom o to, aby se dobrala pravdy. Přece není potřeba ji urážet. Proč ji shazujete? Že jste shazoval mě, že nejsem ekonomka, to já přežiju, já jsem zvyklá a ostřílená. A proč ji shazujete, že není právnička, když jste bankéř? Vy jste bankéř a taky vás neurážíme, že jste toho času ministrem průmyslu a obchodu. Tak jí prosím odpovídejte, odpovídejte jí korektně, věcně a přestaňte ji urážet. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Feranec. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, pochopitelně taky budu reagovat na pana ministra Síkelu. Já tomu rozumím, že vy ve své jedinečnosti a genialitě, pro vás je téměř nehodné se tady bavit s obyčejnými poslanci. Rozumím tomu, nejste první v historii, takových tady bylo. Jeden z nich byl brouk Pytlík. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní s přednostním právem pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Já myslím, že brouk Pytlík tady dneska není. Tenhle příměr už jsem kdysi v minulosti použil, vy jste, pane poslanče, na to zapomněl. Já se opravdu omlouvat nebudu. Ona je to otázka toho, kdo jak vystupuje, kdo s jakými urážkami. Paní poslankyně Vildumetzová tady začala hned v té první větě dnes zpochybňovat moji kompetenci, prostě nazvala ten zákon tak, jak ho nazvala. Můžeme na to mít nějaký názor. Respektuji to, že se zodpovídám Sněmovně, ale nemusím si nechat všechno líbit, ani to dělat nebudu. Takže pokud budu dostávat věcné dotazy, budu na ně odpovídat. Pokud ty dotazy budou podbarvené urážkami, zpochybňováním kompetence, anebo dokonce přímo nepravdami a lží, tak na to budu vždycky reagovat. Jestli se vám to nelíbí, tak to respektuji. Takže to je asi v tuto chvíli z mé strany všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První pan poslanec Salvetr a připraví se pan poslanec Král. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Děkuji za slovo. Nechci reagovat na slova pana ministra, neměl jsem v úmyslu ani na paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, nicméně vaším prostřednictvím, pan Brabec mě k tomu trošku navedl tím, jak říkal, že by mohl být rád, že už se perou. A tady zazněla v té jedné připomínce slova o tom, proč by to mělo být v Plzeňském kraji. Chápu boj Karlovarského kraje za to, že má zájem o takové projekty, když municipality nejsou úplně srovnané a mezi sebou se dohadují. Myslím si, že by to bylo v každém kraji, pokud se oznámí tak velký projekt, a kolegové, kteří tu jsou z Plzeňského kraje, o tom vědí své, že to vzbuzuje určité nejistoty, otázky v dopravě a v dalším zatížení, v zásobování vodou, která je cenná zejména v sušších oblastech krajů, a je jen logické, že ty otázky kladou. Já jsem rád, že nastala komunikace ve směru od vlády ke kraji, od krajů k jednotlivým obcím, aby případné pochybnosti byly vyvráceny a aby třeba ten projekt také odpovídal tomu, co v tom daném místě je možné. Čili neměla by to být věc, která třeba Plzeňský kraj diskvalifikuje, a je celkem logické, že se starostové, kteří čelí potom dotazům - a je tady v této Sněmovně starostů velké množství - zpovídají svým občanům, takže chtějí znát odpovědi a postupně je dostávají. Čili neměla by to být ta diskvalifikující věc pro Plzeňský kraj, byť rozumím snaze Karlovarského kraje o obdobné projekty.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Král. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Václav Král: Pane ministře, já vás tady už dva dny skutečně bedlivě poslouchám. My si stále nerozumíme. Já to řeknu za vás, už nevím, jak to říct jasněji, ale už se blížíme k závěru. Je třeba tady říct to, a to je skutečně moje spekulace, že vláda v optice konsolidačního balíčku mění strategii, škrtá ty takzvané nenáviděné národní dotace, na kterých budeme šetřit, a nově pod dojmem této novely začíná tyto národní dotace nazývat národními úlevami. Tak si to akorát řekněme, o nic nejde, prostě. Nebudeme mít národní dotace - já už nevím, jak to říct lapidárněji - nebudeme mít ty přímé národní dotace, ale začneme teď uplatňovat ve větší míře daňové výjimky. Ale ono je to pořád stejné, prostě je to z jedné kapsy do druhé. Stále se bavíme o státním, respektive veřejných rozpočtech.

A já jsem se akorát ptal na to, skutečně naprosto bez emocí, jestli ty investiční pobídky půjdou z toho balíku těch takzvaných národních dotací, nebo chcete-li, daňových úlev, anebo z balíku těch evropských dotací, protože ten jeden balík zdá se jakoby vysychá a ten druhý balík, těch evropských dotací, je svým způsobem bezedný.

Skutečně nechci tady říkat ty částky, protože si je ani neumím vůbec představit. Někdo říká 300 miliard, pak se říká 500 miliard, někdo 700. Záleží na tom, za kolik eur kdy kdo nakoupí a prodá emisní povolenky a podobně. Takže si to řekněme jasně - já to podpořím, ale chci, aby bylo jasno - takže to půjde z národních peněz, a ne z těch evropských. Takže za ty evropské budeme financovat leccos. (Předsedající: Čas.). Ale tyto bohulibé projekty ne. (Předsedající: Čas, pane poslanče.). Dobře, v pořádku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kubíček, prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, jenom taková poznámka k té gigafactory v Plzeňském kraji. Tady moje kolegyně Jana Vildumetzová Mračková vystoupila s tím, že Karlovarský kraj, popřípadě Ústecký kraj, jsou připraveny na tuto investici. Mají pro to podmínky, rozsah a tak dále a tak dále. Ne, gigafactory se umístí v Plzeňském kraji. Jako bývalý pilot jsem byl osloven spolkem provozujícím letiště Líně, kde oni to nechtějí. Nechce to kraj, nechce to město, nechtějí to starostové. Karlovarský kraj říká: My to chceme.

To nemá pro mě velkou logiku. Já bych vždycky vyjednával tam, kde je cesta nejmenšího odporu, kde je to připravené, a to pro mě získává logiku. To není nic proti ničemu, je to o každém projektu a ta nabídka by měla fungovat. Ano, máme pro to podmínky, máme pro to prostory, máme pro to lidi, máme pro to budoucnost, která říká o rušení uhlí, a budeme mít spoustu lidí, kteří jsou volní. Ne, my to dáme do Plzeňského kraje, kde nemáme lidi, nemáme podmínky a máme odpor. Nelogické. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Jsme stále v obecné rozpravě a mám tady přihlášku pan poslance Bureše. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážení páni ministři, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, já jsem si to připravoval asi tak před půlhodinou a přihlašovat se do řádné rozpravy je evidentně nevýhodné, protože to si napíšete takový pěkný proslov a pak přijdou přednostní práva, faktické připomínky a projev vám vybrakují. No, ale to mě nezlomí, a tak se s vámi podělím o svůj řádně připravený projev i s poznámkami, který jsem si pečlivě celou tu zhruba hodinu psal při všech faktických připomínkách i při přednostních právech.

Předem se omlouvám panu ministrovi - a nemyslím to nějak jízlivě - že nemám takovou kvalifikaci, zkušenosti s investicemi a se zahraničním působením, jako má on. Osobně se cítím být obyčejným komunálním a regionálním politikem, bývalým starostou a bývalým krajským radním.

Chtěl bych pogratulovat Moravskoslezskému kraji za to, že má technickou univerzitu, gratuluji Ústeckému kraji za to, že má univerzitu. My v Karlovarském kraji nemáme žádnou veřejnou vysokou školu. Máme tam maximálně sem tam nějakou pobočku.

Chtěl bych ocenit snahu Ministerstva průmyslu a obchodu a zájem o podporu ekonomického růstu a příchodu investic do naší země, protože je nezbytné, abychom vytvářeli příznivé prostředí pro podnikání a lákali investory, kteří mohou přinést nové pracovní příležitosti a rozvoj do naší krásné země. Ale osobně bych byl rád, aby to bylo primárně do regionů, které to nejvíc potřebují a které jsou nejvíce postiženy. Existuje na to metodika a existují na to i tvrdá data, ze kterých se to dá odvozovat.

Je pravda, že je důležité, abychom zvážili potenciální negativní důsledky investičních pobídek a také věnovali pozornost jejich dlouhodobé udržitelnosti. Je zapotřebí, abychom se zaměřili na to, zda jsou tyto pobídky spravedlivé a zda mají být ve prospěch - a to je důležité - všech zúčastněných stran, tedy nejenom pro investora, ale i pro stát, ale i pro region, do kterého dotyčná investice přichází, protože ta nezůstává ve vzduchoprázdnu, není to nějaká virtuální realita nebo umělá inteligence, ale je to investice tvrdá, která přichází do nějakého konkrétního regionu.

Jedním z aspektů, které je nutné brát v úvahu, je rovnováha. Také rovnováha mezi podporou (Silný hluk v sále, řečník se odmlčel.) - děkuji za pozornost - velkých korporací a malých a středních podniků. Při udělování investičních pobídek bychom měli určitě dbát na to, aby byly spravedlivě rozdělovány a aby také malé a střední podniky měly přístup k těmto výhodám. Malé a střední podniky jsou často motorem inovace a místního hospodářství, a proto bychom se měli snažit podporovat i jejich růst.

Dalším aspektem, který bychom určitě neměli opomenout, je transparentnost a odpovědnost. Je nezbytné, abychom měli jasná pravidla a sledovali využívání investičních pobídek, protože veřejnost má právo vědět, jak jsou jejich peníze využívány a zda tyto pobídky přinášejí skutečný prospěch pro společnost jako celek.

Kromě toho bychom se také měli zaměřit na to, zda jsou investiční pobídky v souladu se strategickými cíli naší země. Měli bychom se ptát, zda tyto pobídky podporují oblasti, které jsou pro náš rozvoj klíčové, jako například udržitelná energetika, inovace nebo vzdělávání.

Chtěl bych se trošičku vrátit zpátky do minulosti, protože mám osobní zkušenost, jak to fungovalo, když CzechInvest - tehdy pod řízením pana Jahna, který byl také, tuším, v té době místopředsedou vlády - tak přímo CzechInvest jezdil, vozil investory, ťukal u nás, u starostů, u vlastníků průmyslových zón, na dveře, komunikoval se samosprávami. Také nejenom, že ty investory vozil, ale pomáhal nám i s marketingem nabízených lokalit. Tedy jestli to správně nazvu, tak to byl proaktivní marketing.

Dnes pan ministr tvrdí, že - a teď ho budu citovat: "z kraje nepřišly investice". Ale kraj přece nemá žádné kompetence a nemá žádné nástroje, jak shánět investory v zahraničí. Nemáme zastupitelské úřady v jednotlivých státech, nejsme akcionáři CzechInvestu, nejezdíme na zahraniční mise, na vládní zahraniční mise, abychom se tam potkávali s jednotlivými hospodářskými komorami zajímavých států a jim prezentovali a nabízeli náš region. Tyhle kompetence má přece stát a jeho instituce. Proto mi přijde tahle větička, tenhle citát, že z kraje nepřišly, velmi neférová. Skutečně si myslím, že by to takto znít nemělo. Prostě do vašeho kraje nepřišly, nebyly směrovány, to je možná výstižnější, ale určitě ne, že z kraje nepřišly. My v regionech a na obcích nemáme možnost obvolávat investory, nemáme na ně kontakty, k nám nechodí investoři, aby se nás ptali: Chcete, abychom u vás zakotvili, abychom u vás byli se svou investicí vítáni, a co nám jako obec nabídnete, co nám jako kraj nabídnete? Tihle investoři v lepším případě chodí na Ministerstvo průmyslu a obchodu, možná na CzechInvest.

Doposud podpora, která byla směrována prostřednictvím investičních pobídek, se našich strukturálně postižených regionů týkala především těch méně kvalifikovaných, to znamená těch montoven. Čest výjimkám, jako je třeba u nás v Karlovarském kraji společnost Bayerische Motoren Werke neboli BMW, která u nás otevírá svoje inovační centrum. Ale beru to jako investici v této společnosti, spíše - jak to říct - jako velkou reklamu pro Karlovarský kraj, nikoliv jako příliv velkého počtu pracovních míst, protože to inovační centrum samo o sobě má odhadem asi 200 zaměstnanců, kteří sice budou mít asi to nejlepší vzdělání ve svém oboru, budou to možná i zahraniční pracovníci, rozhodně absolventi zahraničních univerzit, a bude to záležitost, kterou se určitě náš Karlovarský kraj bude moci chlubit, a chlubí se s ní.

Možná díky tomu nějací investoři přijdou, ale doposavad ty investiční pobídky, které k nám šly, a do těch strukturálních postižených regionů, byly vesměs právě pro montovny. A takto byl koneckonců nastaven i ne zákon o investičních pobídkách, ale právě nařízení vlády, o kterém tady pan ministr hovořil.

Chtěl bych opravit tady jednu nepřesnost, která tady zazněla. Karlovarský kraj nedostal, nedostal! tuto novelu o investičních pobídkách k připomínkování. Ověřoval jsem si to na Karlovarském kraji, ověřoval jsem si to na úřadu, skutečně, Karlovarský kraj nebyl připomínkovým místem, abychom mohli dát připomínky k tomuto zákonu. (Ojedinělý potlesk.) Nicméně - děkuji za aplaus - nicméně my jsme nezaháleli, a když se tento zákon v eKLEPu objevil, tak jsme společně s kolegy z Ústeckého a z Moravskoslezského kraje vyvolali jednání s pracovníky Ministerstva průmyslu a obchodu, a to nejenom jako poslanci napříč regiony, ale i jako zástupci jednotlivých regionů, kteří se toho jednání zúčastnili. A protože předpokládám, že Ministerstvo průmyslu a obchodu je řádně a kvalifikovaně vedeno, tak jsem přesvědčen o tom, že kolegové pana ministra Síkely mu ty informace předali a že ví o tom, že toto jednání proběhlo, i to, co nás trápilo, a i to, co jsme na tom jednání přednášeli a navrhovali a říkali jsme: Nám ta novela vcelku nevadí, protože se v této novele pouze přenáší kompetence z vlády na úroveň ministerstva, případně nějakého kolektivního orgánu, který bude o těch investicích rozhodovat. To, co nás trápí, a to, co chceme hlavně, je to, aby se nezapomínalo právě na strukturálně postižené regiony, aby se na jedné straně chvályhodně přestaly podporovat montovny a skutečně se podporovaly investice s vysokou přidanou hodnotou a investice inovativního kapitálu, ale aby právě tyto investice byly směřovány k nám do Karlovarského kraje, který nemá žádnou univerzitu, do Ústeckého kraje, který nemá technickou univerzitu nebo technické obory, a třeba i do Moravskoslezského kraje, který má univerzitu i s technickými obory. Takto bych si to já představoval v tomto pořadí, to znamená první Karlovarský, druhý Ústecký a třetí Moravskoslezský kraj. A i na tom jednání jsme jasně deklarovali, že ty kraje jsou připraveny pomáhat, že jsou připraveny k součinnosti se všemi složkami Ministerstva průmyslu a obchodu, tedy nejenom se samotným ministerstvem, ale i třeba s CzechInvestem a s dalšími.

My bychom jenom rádi viděli, pokud by to bylo možné, jestli už existují nějaké teze nebo koncept nařízení vlády, který bude tuto novelu zákona o investičních pobídkách doprovázet, který bude tím ďáblem, který se skrývá v detailech, nebo tím detailem, ve kterém se skrývá ďábel, asi bych to možná měl říct takhle správně obráceně. To znamená, abychom skutečně viděli, jestli to jde, jestli se chce, abychom vyrovnávali regionální disparity, protože od toho jako unitární stát existujeme. Kdybychom byli federací nebo konfederací, kde si každý region bude moci hrát na svém vlastním písečku a bude mít i nějaké nástroje typu daňových asignací a podobně, tak je to samozřejmě něco jiného, ale my jsme státem unitárním, to znamená státem, který má centrální řízení a k tomu má i příslušné kompetence, ale k těm kompetencím se samozřejmě pojí i odpovědnost, to znamená odpovědnost za to, aby se stát vyvíjel rovnoměrně, aby nezůstávaly regiony, které jsou bity, které mají nějaké problémy, a aby se s těmi problémy pomáhalo. A aby se řešily, a to řešily nejenom formou sociálních nástrojů, ať už nástrojů Ministerstva práce a sociálních věcí, nebo Agentury pro sociální začleňování, protože to se - ruku na srdce - zatím nějak nedaří, tyhle sociálně vyloučené lokality a podobné postižené oblasti v našich regionech řešit.

Jak jsem říkal včera, my potřebujeme našim lidem zajistit kvalifikovanou, a pokud možno vysoce kvalifikovanou práci. Mně kdysi také jako starostovi a krajskému radnímu říkali o tom, že k nám jdou jenom montovny, že u nás není nic jiného než montovny, ale každému jsem říkal: No, zkuste si představit, že vy jste tím majitelem té továrny, teď dostanete možnost investovat, budete potřebovat investovat a máte tu možnost třeba v Severní Makedonii. Při vší úctě asi do toho regionu, který vůbec neznáte, nic o něm nevíte a máte o něm jenom samé pozitivní zprávy, protože Severní Makedonie láká své investory logicky jenom na ty pozitivní věci, tak tam na počátku určitě dáte méně sofistikovanou výrobu. Dáte tam skutečně jenom tu montovnu, abyste si ověřili, jestli ti lidé, občané toho státu, mají řádnou pracovní morálku, jestli nedělají zmetky, jestli výroba skutečně funguje, jestli tam nejsou prostoje, stávky a tak dále, prostě jestli se můžete na ně spolehnout. A až teprve v druhé vlně, když si toto ověříte, začnete do těch regionů, které jste na začátku neznali, dávat výrobu sofistikovanější a možná ve finále tam přenesete třeba i vývoj ve vaší společnosti. Ale tohle já jsem říkal někdy roku 2005, 2006, možná 2010, kdy k nám ty investice začaly přicházet, kdy se u nás začaly objevovat, ale my jsme dneska už někde jinde, my jsme dneska v době, kdy už si ti zahraniční investoři mohli ověřit, že u nás ta práce je dělána kvalitně, že jsme schopni vytvářet skutečné hodnoty, a že už je tedy načase, aby přicházela výroba sofistikovanější. Proto podporuji samozřejmě tuto filozofii, která je poslední léta prezentována, to znamená, podporovat penězi daňových poplatníků investiční pobídky, které budou mít vysokou přidanou hodnotu.

Chtěl bych na závěr zdůraznit, že diskuse a kritické zhodnocení investičních pobídek jsou nezbytné. Ta diskuse je opravdu nezbytná, a to především proto, abychom investiční pobídky a ten systém neustále zdokonalovali, abychom si byli jisti, že skutečně přinášejí přínos pro naši zemi, pro Českou republiku a také pro její občany.

Chtěl bych vám poděkovat za pozornost, kterou jste mi věnovali, i za čas, a doufám, že i tato moje reakce přispěje k dalšímu, otevřenému a konstruktivnímu dialogu na téma investičních pobídek. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První paní poslankyně Peštová a připraví se pan ministr Válek. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já se pokusím taky takovým krásným monotónním hlasem, příjemným hlasem odpovědět tady svému předřečníkovi. Já bych určitě neprioritizovala, který kraj je větší nebo který si to zaslouží víc. Ono kdybychom to vzali na počet obyvatel, Ústecký kraj je skoro třikrát větší než ten Karlovarský, takže když jste tady řekl, že první Karlovarský, potom Ústecký a pak teprve Moravskoslezský, tak mně jako Ústečákovi to tady trošičku zarezonovalo, protože jsem celou dobu bojovala za všechny ty kraje.

Z vlastní zkušenosti musím říct, že člověk, který se nedostane na technickou školu, jde na pedagogickou, a obráceně to nikdy není, že ten, kdo se nedostane na pedagogickou, půjde na technickou vysokou. Takže prosím, pojďme bojovat za všechny kraje stejně, a ne jenom za ten Karlovarský.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou pan ministr Válek. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Omlouvám se, že takhle vystupuji k problematice, ve které nejsem odborník, a dotační tituly obecně jsou vždycky z mého pohledu problém, ale chtěl bych říct některá fakta, co tady zaznělo trošku dál. To znamená, v Moravskoslezském kraji je i zdravotnická vysoká škola, lékařská fakulta. Jsem strašně rád, že ve spolupráci s hejtmanem, s primátorem a s rektorem jsme tam doporučili otevření stomatologické fakulty, protože si myslím, že je to správné a pomůže to tomu Moravskoslezskému kraji, kde je dneska jedna z nejhorších dostupností stomatologů v celé republice.

Chtěl bych říct, že ve spolupráci s hejtmanem a se všemi poslanci, co tady sedí, bez ohledu, z které jsou politické strany, jsme se dohodli na tom, že podpoříme v rámci Karlovarského kraje komplexní onkologické centrum. Do Karlovarského kraje půjde na vybudování komplexního onkologického centra, respektive do té první fáze toho budování zhruba 200 milionů do dvou měst tak, jak si zdravotnická reprezentace kraje rozhodla. A současně ve spolupráci s poslanci - a bylo to ze STAN, z ODS, od ANO, kteří jsou z Karlovarského kraje - jsme se dohodli na tom, že je potřeba, aby tam byla stanice vrtulníků, aby tam opravdu startovaly vrtulníky. Tady bych chtěl, teď nevidím kolegu z ODS, velmi poděkovat, ano, moc děkuju. A chtěl bych poděkovat tímto i panu poslanci Maškovi, který se zapojil do debaty a chystá strukturu té sítě právě z těchto důvodů, že chceme ty regiony, na které se třeba zapomíná, které řekněme nám vypadávají z toho systému, doplnit. To znamená, já si opravdu myslím, že děláme řadu kroků v tomto směru, které jsou pozitivní. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A nyní s faktickými poznámkami je přihlášen pan poslanec Nový, paní poslankyně Peštová a následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloš Nový: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi krátkou reakci k předchozímu vystoupení kolegy Bureše týkající se přítomnosti veřejných univerzit v Karlovarském kraji. Můj kolega se mýlí, tvrdí-li, že Karlovarský kraj trpí nepřítomností veřejné univerzity. Od roku 1990 působí v Karlovarském kraji plnohodnotná Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni. Za více než 30 let svého působení tuto fakultu absolvovalo tisíce absolventů. To, že Karlovarský kraj není sídlem veřejné univerzity ve velikosti alespoň regionálních univerzit, jako jsou v Plzni, v Liberci, v Hradci Králové a podobně, je dáno velikostí Karlovarského kraje, který při 300tisícovém počtu obyvatel, což odpovídá velikosti Ostravy, není schopen ekonomicky uživit požadovanou instituci. To je ale na jinou debatu. To je na debatu o krajském uspořádání České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Peštová a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, je hezké, že jste nám tady krásně zdůraznil, jak pečujete o zdravotnictví v těchto krajích. Tomu rozumím. Ale já jsem očekávala, že třeba řeknete, že díky tomu tam vznikla nějaká výroba, která něco pro to zdravotnictví dělá. Rozumíte? My se tady celou dobu bavíme o tom, že v těchto krajích je vysoká nezaměstnanost, bude tam útlum těžby, to znamená, že nám tam spadnou další lidé, kteří budou nezaměstnaní. Jejich erudice nebo respektive jejich vzdělání neodpovídá tomu, aby mohli dělat nějaké vysoké manažerské posty. Takže my se bavíme o tom, že teď se něco ze zákona vyndává, co by mohlo způsobit do budoucna velké problémy.

A ještě bych chtěla zareagovat na svého předřečníka, když řekl, že tam je vysoká ekonomická škola. No, to je přesně ono, to, co se tady bavíme, to taky nejsou ti kádři, kteří by tam měli být. To znamená, že ve své podstatě z těch tří krajů je na tom z nás nejlíp ten Moravskoslezský, protože si vychovává ty techniky, má tam to zázemí. My to zázemí prostě nemáme. Ani jeden kraj - ani Ústecký, ani Karlovarský - prostě nemáme vysokou školu technickou, abychom si tyto kádry vychovávali, aby nám tam zůstaly, aby tam pracovaly. Protože je zcela logické, jestliže přijdou nějaké pobídky, tak půjdou do těch měst, kde ten potenciál je, to znamená Brno, to znamená Moravskoslezský kraj, to znamená Praha, Středočeský kraj, tam prostě ty lidi jsou. U nás nejsou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se pan ministr Válek. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Reakce na vystoupení ctěného kolegy Jana Bureše, který byl se mnou tři roky ve vedení Karlovarského kraje, než jsem odešla na mateřskou, s tím, že spolu, společně se nám podařil právě příchod investora BMW. Děkuji za jeho vystoupení, ale doufám, že postřehl, že jsem tady v uvozovkách prosila pana ministra průmyslu a obchodu, zda by byl prostor k tomu, aby v tom zákoně, popřípadě daném nařízení bylo upraveno, že primárně ty produktivní investice budou mířit do krajů, které to nejvíce potřebují. Doufám, že můj ctěný kolega Jan Bureš, prostřednictvím paní předsedající, zaregistroval i odpověď pana ministra průmyslu a obchodu: Prostor ani důvod nevidím. Takže jsem sama zvědavá, jak především poslanci ze strukturálně postižených krajů budou hlasovat. Já jsem ho tady o to žádala, říkala jsem, že jsem popřípadě připravena stáhnout i ten návrh. A jeho reakce byla taková, jaká byla. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A nyní s faktickou poznámkou pan ministr Válek. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, ono všechno souvisí se vším. Pokud v Karlovarském kraji bude komplexní onkologické centrum, tak to je pracoviště, kde bezesporu musí pracovat špičkoví odborníci, ať už jsou to onkologové, radiační onkologové a další. A pokud tito pracovníci na takovémhle pracovišti, pokud bude dobře vybavené, a ono bude, nastoupí, tak velmi pravděpodobně například pomohou vychovávat odborníky v tomto kraji, pomohou například tomu, aby tam mohlo být pracoviště, které bude provázané s lékařskou fakultou, aby tam stážovali studenti. Ony všechny ty krůčky vedou ke zlepšení. Pokud se otevře stomatologická fakulta v Moravskoslezském kraji, tak bezesporu ta fakulta, podobně jako ta lékařská fakulta, která se tam otevřela, přispěje k tomu, aby byly řešeny různé akademické studie, na ty pak může navazovat z toho teoretického výzkumu výzkum aplikovaný. Podívejte se, jak začínala pardubická fakulta. A dneska tam mají tým, který se věnuje lipidům a který získal dva velké evropské granty za 3 miliony eur, ten druhý byl ještě větší, to nejsou malé peníze, a který vtáhl do startupového projektu v Pardubickém kraji, tedy v Pardubicích, který vtáhl do startupového projektu soukromé subjekty, které se na financování podílí. A pravděpodobně to spustí i pak nějaký vývoj, protože vlastníky toho patentu je tato univerzita. Já si myslím, že všechny ty věci je potřeba skládat dohromady. A souhlasím s tím, že se musíme bavit nejenom o těch regionech, ale musíme jít až na úroveň měst, musíme jít až na úroveň těch oblastí, kde opravdu ten problém je, protože i v těch krajích jsou rozdíly mezi jednotlivými oblastmi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Žádnou další faktickou poznámku již neeviduji, nemám ani žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Ještě jednou se rozhlížím v sále, zda někdo má zájem o vystoupení v obecné rozpravě? Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu tedy končím. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova, pana ministra, pana zpravodaje? Není tomu tak.

Já už jsem zagongovala pro kolegy, protože nyní budeme hlasovat dva návrhy. Nejprve tedy návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Ještě jednou zagonguji... Už jsem gongovala dostatečně.

 

Takže nyní hlasujeme o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Eviduji zájem o odhlášení. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Prosím o strpení, až se nám ustálí počet přihlášených... Tak myslím, že počet přihlášených už se ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 131, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 74, proti 84. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat návrh na zamítnutí předloženého návrhu, který podala paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 132, přihlášeno 165 poslankyň a poslanců, pro 73, proti 86. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako výboru garančnímu? Není tomu tak.

 

Takže nyní budeme hlasovat o přikázání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 133, přihlášeno 166 poslankyň a poslanců, pro 165, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru či výborům k projednání? Ano, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěl požádat o přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, takže nyní budeme hlasovat o přikázání dalšímu výboru k projednání, kterým může být výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 134, přihlášeno 167 poslankyň a poslanců, pro 77, proti 8. Návrh nebyl přijat.

 

Vzhledem k tomu, že v rozpravě nezazněl návrh na zkrácení či prodloužení lhůty podle § 91, končím projednávání tohoto bodu.

Ano, paní předsedkyně, prosím, s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. No, viděla jsem výmluvné gesto pana ministra, když navrhoval můj kolega zařazení do výboru pro regionální rozvoj a veřejnou správu. (Ukazuje palec dolů.) Výmluvné gesto. Tím ukázal, jak mu jde o ty regiony. No nic, můj kolega, předseda tohoto výboru, pan ctěný poslanec Ladislav Okleštěk, si to stejně do tohoto výboru vezme. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vnímám tady mnoho faktických poznámek, ale předpokládám, že to nejsou faktické poznámky, že jste se zdržovali hlasování. Jenom pro jistotu: pan poslanec Major, pan poslanec Beitl, pan poslanec Slabý, pan poslanec Benda, pan poslanec Bauer, paní poslankyně Decroix, pan poslanec Žáček a pan poslanec Balaš - jsou to všechno omyly, předpokládám, k hlasování? Takže vás odmazávám.

Než otevřu další bod, ještě načtu omluvy: omlouvá se paní předsedkyně Pekarová Adamová do 10.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Benešík Ondřej do 12 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Fialová Eva do 12 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Hrnčíř celý jednací den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Opltová Michaela celý jednací den ze zdravotních důvodů a pan ministr Stanjura od 11 hodin z osobních důvodů.

 

Nyní přistoupíme k projednávání bodu číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP