Čtvrtek 1. června 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Věra Kovářová)

136.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Na pořad jednání 65. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo celkem 12 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Pro dnešek nám zbývá projednat ještě 11 odpovědí na písemné interpelace.

Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, který zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná."

Nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace.

Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 364. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy 18. května 2023, do přítomnosti ministryně obrany. Vzhledem k tomu, že paní ministryně je řádně omluvena, podmínka přerušení i nadále trvá, proto končím projednávání této interpelace.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Jany Pastuchové ve věci chybějící bezpečnostní prověrky náměstků člena vlády na Ministerstvu zdravotnictví na stupeň "důvěrné". Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 388. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy 18. května 2023, a to z důvodu uplynutí doby vyhrazené pro písemné interpelace. Vzhledem k tomu, že pan premiér je řádně omluven, podmínka přerušení i nadále trvá, proto končím projednávání této interpelace.

Omlouvám se, vzhledem k tomu, že projednávání této interpelace bylo z důvodů časových přerušeno, budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Já se táži, jestli se někdo hlásí? Ano, paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já mám svoji interpelaci podanou od října. Dvakrát bohužel vyšlo to, že jsem se dostala na řadu dvě minuty před ukončením písemných interpelací, bylo tomu tak i minule. Nevím, jestli budu čekat další půlrok, ale já přerušuji tuto interpelaci do přítomnosti pana premiéra a doufám, že už pan premiér a celá vláda - když se za sebe otočím - už přijde někdy mezi nás a bude nám na písemné interpelace odpovídat, protože si myslím, že půl roku čekat na odpověď je dost nesolidní. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud tomu tak není, končím rozpravu a táži se paní poslankyně, zda má návrh.

Ano. To znamená, paní poslankyně navrhuje, aby tato interpelace byla přerušena do přítomnosti pana premiéra. Zagonguji a přivolám kolegy z předsálí.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Pastuchové na přerušení této interpelace do přítomnosti pana premiéra.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 145, přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 92, proti žádný. Návrh byl tedy přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace.

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš odpověděl na interpelaci poslankyně Kláry Dostálové ve věci stížnosti na předkládání žádosti o podporu v rámci 111. výzvy IROP. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 404. Projednávání odpovědi bylo přerušeno v rozpravě z důvodu uplynutí doby vyhrazené pro písemné interpelace dne 20. dubna 2023. Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě. Táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí? Pokud se již nikdo nehlásí... (Předsedající se odmlčí, radí se.)

Paní místopředsedkyně Klára Dostálová zde není přítomna, tato interpelace propadá a já končím její projednávání.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslance Karla Havlíčka ve věci najímání novináře deníku Forum24 Úřadem vlády. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 408. Vzhledem k tomu, že interpelující místopředseda Sněmovny Karel Havlíček není přítomen... (Místopředseda Havlíček stojí poblíž řečnického pultíku.)

Pardon, já jsem vás, pane místopředsedo, neviděla, omlouvám se. Zahajuji tedy rozpravu a vidím, že se do rozpravy hlásíte. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, vážení členové vlády, ano, jedná se o písemnou interpelaci na předsedu vlády Petra Fialu, a to ve věci najímání novináře deníku provládního, a to za úplatu až do výše půl milionu korun ročně. Považuji to za velmi důležitou věc. Proto žádám z důvodu nepřítomnosti pana premiéra o přerušení této interpelace do doby přítomnosti pana premiéra Fialy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zaznamenala jsem tedy váš návrh a táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat o návrhu pana místopředsedy Karla Havlíčka. Rozpravu končím.

Přivolám kolegy z předsálí, a ještě než dorazí, přečtu omluvu: pan místopředseda Bartošek se omlouvá od 12.30 do 14 hodin ze zdravotních důvodů.

 

Hlasujeme tedy o návrhu pana místopředsedy Havlíčka na přerušení této interpelace do přítomnosti pana premiéra.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 146, přihlášeno 99 poslanců a poslankyň, pro 89, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace. Návrh jsme schválili a je přerušena do přítomnosti pana premiéra.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci činnosti některých orgánů činných v trestním řízení. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 418. Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí? Ano, pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní předsedající, vážená členko vlády, dámy a pánové, já bych požádal o přerušení projednávání této interpelace do přítomnosti pana ministra spravedlnosti v obou případech u mých dvou interpelací. Ten obsah dle mého soudu je natolik závažný, že bych rád, aby pan ministr nám tady sdělil své postoje k dané problematice. Jedná se o únik informací z našich interpelací, pravděpodobně ze Státního zastupitelství v Brně nebo v Olomouci, ohledně těch brněnských případů, kdy jsem se ptal na některé záležitosti, a myslím si, že to, jakým způsobem se naše interpelace dostala, hlavně ta moje a některých kolegů, do veřejnosti, považuji za natolik závažný, že bych rád, kdybychom to tady probrali za přítomnosti pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím a nyní přivolám kolegy z předsálí.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Ivana Adamce na přerušení této interpelace do přítomnosti pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 147, přihlášeno 105 poslanců a poslankyň, pro 97, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace s tím, že je to do přítomnosti pana ministra Blažka.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci pokusu o zásah do mého Ústavou garantovaného práva podávat interpelace na členy vlády. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 419. Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí? Ano, pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážená paní předsedající, vážená členko vlády, kolegyně, kolegové, je to stejný případ, respektive obdobný případ úniku interpelace ze státního zastupitelství směrem k novinářům. Považuji to za natolik závažné, že vás žádám, abychom přerušili projednávání této interpelace do přítomnosti pana ministra Blažka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zaznamenala jsem váš návrh. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

A nyní tedy znovu přivolám kolegy z předsálí.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Adamce.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 148, přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 96, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tuto interpelaci do přítomnosti pana ministra Blažka a končím projednávání této interpelace.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci daňové brzdy. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 425. Zahajuji rozpravu a vidím přihlášenou paní předsedkyni Schillerovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Ano, daňová brzda je něco, k čemu se zavázala tato vláda v programovém prohlášení vlády, které už ale asi také neplatí. My vlastně nevíme, co platí, a já to považuji za tolik závažné, že prosím o přerušení tohoto bodu do přítomnosti premiéra Fialy. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Končím projednávání této interpelace.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu paní předsedkyně Schillerové na přerušení této interpelace do přítomnosti předsedy vlády Petra Fialy.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 149, přihlášeno 109 poslanců a poslankyň, pro 90, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tuto interpelaci do přítomnosti předsedy vlády Petra Fialy. Končím projednávání této interpelace.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci zvyšování daní živnostníkům a procyklické hospodářské politiky ve světle mezinárodního srovnání vývoje HDP. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 426.

Zahajuji rozpravu, do rozpravy se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Když jsem psala tuto interpelaci, což samozřejmě už je taky drahná doba, tak jsem měla informace jenom z veřejných zdrojů, z médií, takzvané balonky. Dnes víme, že tyto balonky se rovnají jistotě, že se bude zvyšovat zátěž živnostníkům, že se jim bude zvedat odvodová zátěž a tak dále, že skutečně máme tady ze strany této pětikoaliční vlády jenom a jenom daňový balíček, že úspory na výdajové straně se rovnají zatím říši snů. Takže já si myslím, že dnes nabyla tato moje interpelace naprosto na ještě větší aktuálnosti, a proto navrhuji její přerušení do přítomnosti premiéra Petra Fialy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, zaznamenala jsem váš návrh. Do rozpravy se již nikdo nehlásí, končím rozpravu.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu paní předsedkyně Schillerové na přerušení této interpelace do přítomnosti premiéra Petra Fialy. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 150, přihlášeno 110 poslanců a poslankyň, pro 96, proti dva. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tedy tuto interpelaci do přítomnosti pana premiéra Fialy. Končím projednávání této interpelace.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci nedostatku antibiotik v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 427. Zahajuji rozpravu a do rozpravy se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, je to podobné. Když jsem psala interpelaci, tak byl nedostatek antibiotik, dnes už je nedostatek dalších léků, přibývá, čteme každý den v médiích jednu perlu z úst pana ministra zdravotnictví za druhou, včera například, že chce omezovat lékařské pohotovosti. Skutečně, jak jsem četla včera titulek - neskutečné válčení ministra Válka. Je to typické.

Včera mě zastavil spolumajitel velké lékárny v Praze, v centru Prahy. Říká, že by si byli schopni vyrábět různé léky, kdyby na to měli legislativu, kdyby měli suroviny. Prostě ministr Válek nic neřeší. Upozorňujeme na to přes půl roku. Neustále slyšíme nějaké sliby, nějaké chiméry, nějaké vysvětlování a nic se neděje. Nic se neděje! Ale neuteče těm problémům, nepřestaneme o tom mluvit. Takže i toto je velmi závažné, velmi zásadní, byť už, protože ten dlouhý čas uplynul, byť už je to jenom jeden ze střípků velmi důležité mozaiky, prostě tristní, naprosto tristního stavu českého zdravotnictví pod vedením ministra zdravotnictví Válka. Takže já navrhuji přerušení do přítomnosti premiéra Fialy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu paní předsedkyně Schillerové na přerušení interpelace do přítomnosti pana premiéra Fialy.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 151, přihlášeno 111 poslanců a poslankyň, pro 96, proti dva. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji tedy tuto interpelaci do přítomnosti pana premiéra Fialy.

Ještě než otevřeme další interpelaci, přečtu omluvu: omlouvá se Jan Richter po celý jednací den z pracovních důvodů.

Nyní bychom přistoupili k interpelaci, kterou podává paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan na ni odpověděl. Jedná se o stravenkový paušál příslušníků Policie České republiky a jejích civilních zaměstnanců. Interpelace spolu s odpovědí se předkládá jako sněmovní tisk 429.

Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí? Ano, vidím, že se hlásí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní ministryně, vážené kolegyně, kolegové, já jsem napsala písemnou interpelaci panu ministrovi vnitra ve věci stravenkového paušálu příslušníků Policie České republiky a jejích civilních zaměstnanců, kterým se poskytuje na stravu částka, takto jsem to uvedla v té písemné interpelaci, 39 korun za službu 7,5 hodiny. To znamená, že měsíční příspěvek činí zhruba 850 korun a náklady, které se vynakládají, jsou v částce zhruba 25 milionů měsíčně.

Hrozné je to, že se v minulosti prosadilo, že policisté budou dostávat tento stravenkový paušál, ale pan ministr vnitra si to nedal do rozpočtu na rok 2023. On vždycky říká, jak si práce policistů váží, jak pomáhají, ale nějakým způsobem to opomněl do rozpočtu na rok 2023 dát. Prakticky jeho odpověď spočívala v tom, že mi napsal, že nedostávají 39 korun, dostávají už 41 korun, to je sice hezké, a že bude žádat o tyto finanční prostředky v rámci změny rozpočtu na rok 2023.

Já jsem do současné chvíle a ani moji kolegové jsme nezaregistrovali, že bychom měli na programu této schůze, že by se měl měnit rozpočet na tento rok, a považuju za absolutně nezodpovědné, že ministr vnitra si tyto finanční prostředky do rozpočtu na rok 2023 nedal. To znamená, že si to všechno musí teď policisté hradit ze svých rozpočtů a prakticky čekají, jestli tedy ke změně toho rozpočtu dojde.

Protože pan ministr vnitra tady v tuto chvíli přítomen není, požádám, aby také tato písemná interpelace byla přerušena. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Přerušuji tuto písemnou interpelaci do přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Přivolám kolegy z předsálí. Končím rozpravu.

 

Budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové na přerušení této interpelace do přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 152, přihlášeno 114 poslanců a poslankyň, pro 98, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tuto interpelaci do přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana. Končím projednávání této interpelace.

Nyní přistoupíme k interpelaci další. Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Pavla Růžičky ve věci nákupu pásových bojových vozidel pěchoty. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 448.

Zahajuji rozpravu a táži se, zda se do rozpravy někdo hlásí? Pan poslanec Růžička. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající. Jelikož se jedná o moji interpelaci k nákupu pásových bojových vozidel, což je v současné době jedna z největších zakázek z období České republiky, začínalo se někde na 52 miliardách, dneska z tisku víme, že už jsme někde na 60 miliardách, není uzavřena servisní smlouva, která bude dalších minimálně 10 miliard, tak jsme někde na 70 miliardách, a je tam inflační doložka, která se nikdy do těchto zakázek za naší vlády nedávala, tak odhaduji - odborníci odhadují, že jsme někde na 90 až 100 miliardách z 52. Chtěl bych poprosit, jelikož tedy není paní ministryně, a je to opravdu závažné téma, tak navrhuju, abychom tuto interpelaci přerušili, až bude paní ministryně přítomna. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Růžičky na přerušení této interpelace do přítomnosti ministryně obrany Jany Černochové. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 153, přihlášeno 116 poslanců a poslankyň, pro 101, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme přerušili tuto interpelaci do přítomnosti paní ministryně obrany Jany Černochové.

 

Konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců a končím bod 136.

S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně. Jen bych tady, ještě než se přihlásíte... Máte k návrhu pořadu? (Ne.) Jen komentovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak máme za sebou interpelace, 34 minut nám na stačilo. No, bodejť, ne? Když Fiala Petr omluven - celý jednací den zahraniční cesta, Bartoš Ivan - celý jednací den zahraniční cesta, Baxa Martin - do 10 pracovní důvody, Baxa Martin - od 13 pracovní důvody, Blažek Pavel - celý jednací den pracovní důvody, Dvořák Martin - celý jednací den osobní důvody, Hladík Petr - celý jednací den pracovní důvody, Lipavský Jan - celý jednací den zahraniční cesta, Rakušan Vít - od 9 do 13 odůvodňuje zákon v Senátu, Stanjura Zbyněk - celý jednací den osobní důvody. To je zvlášť pikantní, když je dneska pokladní plnění.

Takže jsme si odbyli interpelace, všechny jsme je přerušili a budeme zas poslouchat a číst v médiích, jak vám zdržujeme jednání Sněmovny, jak načítáme a snažíme se zařadit body. No, bodejť, ne? Kdy jindy můžeme upozornit na problémy této země, na recesi, na to, jak vedete hospodaření státu - ve 14 hodin se dovíme krásný výsledek ke konci května - na to, jak jste byli schopni jenom připravit zvýšení daní o 73 miliard, na to, že chcete projednávat zákon o důchodovém pojištění a pokračovat v ožebračování důchodců? Protože nic jiného neumíte! A když máte přijít na interpelace - protože nám říkáte: Máme interpelace, od čeho jsou interpelace, proč neinterpelujete? My interpelujeme, tak na ně ani nepřijdete. Takže prosím, nestěžujte si. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni... (K poslanci Juchelkovi:) Ano, zaznamenala jsem vaši přihlášku, mám tady ale ještě před vámi další přihlášené, tak chvilku strpení, prosím. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní bychom se měli věnovat projednávání pevně zařazených bodů z bloku Zákony - první čtení. Jedná se o bod 71, sněmovní tisk 241, novela občanského zákoníku; bod 83, sněmovní tisk 276, návrh na vydání ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod. V případě, že budou projednány pevně zařazené body, pokračovali bychom v projednávání dalších bodů z bloku Zákony - první čtení, a to bodem 26 a dále. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 137, což jsou ústní interpelace.

A nyní bychom se ještě věnovali případnému vystoupení poslanců na změnu schváleného pořadu 65. schůze. Jako první zde mám přihlášenou paní poslankyni Šafránkovou, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté tedy pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré dopoledne. Dovolím si v rámci plánovaného opozičního okénka navrhnout za náš klub SPD předřazení tří bodů. Jako první bod dnes navrhuji předřadit bod číslo 30, sněmovní tisk 8, zákon o obecném referendu. Jako druhý bod pak navrhujeme sněmovní tisk číslo 9, což je bod 31, jedná se o zvýšení příspěvku na péči zdravotně postiženým občanům v prvním a druhém stupni závislosti. A jako třetí bod pak navrhuji, aby se zařadil bod číslo 80, sněmovní tisk 266, což je zvýšení rodičovského příspěvku a zavedení automatické valorizace přímo do zákona. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová stahuje svoji přihlášku a nyní pan poslanec Juchelka.

Ještě než vám dám slovo, se zeptám paní poslankyně Šafránkové, to předřazení má být na dnešek? (Ano.) A třetí bod? (Ano.) Děkuji.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl taktéž v rámci opozičního okénka navrhnout dva body, a to napevno. V 11.15 bych chtěl zařadit sněmovní tisk 234, což je zákon o státní sociální podpoře, což je navýšení rodičovského příspěvku, abychom vládní koalici pomohli v tom nešťastném rozhodování ohledně rodičáku pro rodiče, a poté bych chtěl na 12.15 zařadit sněmovní tisk 232, což je trestní zákoník, kdy jsme avizovali, že bychom rádi otevřeli právě u pedagogických pracovníků stejnou míru ochrany jako například u záchranářů, třeba u těžkých trestných činů. Takže tady tyto dva body bych chtěl otevřít, na 11.15 - 234 a 232 na 12.15. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, sněmovní tisk 234232. Děkuji.

Táži se, zda se ještě někdo hlásí k návrhu pořadu schůze? Není tomu tak. Zagonguji a nyní budeme hlasovat o návrzích paní poslankyně Šafránkové a pana poslance Juchelky.

Ještě než začneme hlasovat, přečtu omluvu: omlouvá se pan poslanec Kubík do 11 hodin z pracovních důvodů.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

 

Nyní přistoupíme k hlasování. Paní poslankyně Lucie Šafránková navrhuje předřadit bod číslo 30, sněmovní tisk 8, což je zákon o obecném referendu, jako první bod na dnešní den.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 154, přihlášeno 113 poslanců a poslankyň, pro 13, proti 10. Návrh byl zamítnut.

 

Dále navrhuje paní poslankyně Šafránková předřadit bod číslo 31, sněmovní tisk 9, což je zákon o sociálních službách, jako druhý bod na dnešní jednací den.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 155, přihlášeno 116 poslanců a poslankyň, pro 52, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

Dalším návrhem paní poslankyně Šafránkové je předřazení bodu 80, sněmovní tisk 266, což je zákon o státní sociální podpoře. Navrhuje ho předřadit na dnešek jako třetí bod.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 156, přihlášeno 116 poslanců a poslankyň, pro 51, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Juchelka navrhuje zařazení bodu 70, sněmovní tisk 234, zákon o státní sociální podpoře, dnes napevno na 11.15 hodin.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 157, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 53, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Juchelka dále navrhuje předřazení bodu a pevné zařazení bodu číslo 68, sněmovní tisk 232, trestní zákoník, dnes napevno ve 12.15 hodin.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 158, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 103, proti 1. Návrh byl přijat a zařadili jsme tedy sněmovní tisk 232, bod 68, dnes napevno na 12.15 hodin.

 

Vypořádali jsme se se všemi návrhy na změnu programu schůze. Nyní s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, ani jsem nečekala, že dnes budu muset tolikrát vystupovat. Takže interpelace jsme si shrnuli, jak nám dopadly, 34 minut, krásná práce, ani jeden člen vlády, a teď máme... Ani jeden člen vlády, který byl interpelován - doplním pana předsedu Adamce (Ukazoval na ministryni Langšádlovou, že je přítomna.), prostřednictvím paní místopředsedkyně. Paní ministryně Langšádlová, děkujeme za přítomnost, drží službu evidentně, aby tady mohla vůbec Poslanecká sněmovna jednat. (Potlesk poslanců ANO.)

Opoziční okénko v 18 hodin nebude také, takže nám bylo navrženo, že si můžeme navrhovat v tuto chvíli nějaké své návrhy - prošel jeden. Prošel jeden. Prošel jeden, jeden návrh. Ani rodičovský příspěvek nezajímá pětikoalici, ani zákon o státní sociální podpoře, ani tělesně postižení. Jeden nám prošel. Takže to je nová doba, nová kultura, nové pojetí demokracie ve světle pětikoaliční vládnoucí garnitury. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně Schillerová, prostřednictvím paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já to nechci úplně hrotit. Souhlasím s tím, že není úplně správně, že tady nejsou ministři, i když většina z nich včetně premiéra jsou omluveni, protože jsou na zahraničních cestách a na dalších věcech.

Ale jenom k tomu plakání tady nad programem. My jsme vám jasně říkali, že tento týden bude klidnější, že se pokusíme nějaké body zařadit. Vy jste chtěli manželství pro všechny, paní poslankyně Pastuchová s tím přišla. To, že to bylo schváleno na návrh paní předsedkyně, je úplně jiná věc. Ale vy jste řekli, že absolutní prioritou hnutí ANO je manželství pro všechny. Já jsem z toho byl překvapen, mě to netěší, ale vy jste to řekli. Teď jste navrhli několik bodů, některé jsme projednávat nechtěli, bod, který navrhl pan kolega Juchelka, jsme podpořili. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Manželství pro všechny bylo zařazeno na návrh předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Ano, tento návrh byl schválen. Jsem ráda, pane předsedo Výborný, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že jste souhlasně kývnul. To, že část klubu hnutí ANO chce na toto téma mluvit - no bodejť ne, je to tady zaparkováno několik let, protože vy se nejste schopni domluvit, protože jste se slepili jenom proto, abyste se vymezili vůči Andreji Babišovi. To je jediné, co vás drží pohromadě, ale jinak vás nedrží vůbec nic. Ani toto téma.

To znamená, ten návrh navrhla vaše koaliční partnerka, předsedkyně Poslanecké sněmovny, a část našeho klubu ho podporuje - ano, já netvrdím, že ne, já mezi ně například nepatřím, ale podporuje - a my respektujeme, protože my jsme demokratický klub a respektujeme názor části našeho klubu, který se k tomu chce vyjádřit. Takže prosím, nesvádějte to na hnutí ANO, my jsme priority jasně vymezili: bavme se o problémech těchto lidí - o tom se bavit vůbec nechcete.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, než budeme pokračovat v našem programu, požádám předsedu volební komise, který není, ten je omluven, požádám tedy místopředsedu volební komise, poslance Karla Haase, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly ve středu 31. května. Jedná se o bod 114, Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, druhé kolo; bod 115, Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky; bod 116, Návrh na volbu členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a bod 117, Návrh na volbu členů Dozorčí komise Národní sportovní agentury. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové, v zastoupení předsedy volební komise kolegy Martina Kolovratníka, prostřednictvím paní předsedající - dovolím si ho omluvit, je na operativním zdravotním zákroku, jsme takto domluveni, takže má opravdu pádný důvod, proč ho tady dnes zastupuji já. Já si vás v jeho zastoupení dovolím seznámit s výsledky včera proběhlých voleb v tom pořadí, jak je uvedla paní předsedající a jak jsme je měli na programu. Takže za prvé.

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP