Středa 12. července 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

110.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Poprosím, aby se slova ujal pan předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré ráno. Tady ten bod bude rychlý. Provedu vás návrhem na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny.

My jsme po dohodě s předsedy volebních klubů vyhlásili lhůtu na konci června do 28. června do 16 hodin a obdrželi jsme návrhy od poslaneckého klubu SPOLU na rezignaci a nominace poslanců do orgánů Poslanecké sněmovny, které volební komise promítla do usnesení číslo 103 z 29. června. Ve všech případech se jedná o v tu chvíli ještě rezignace, ale hlavně pak následné nominace za pana poslance Marka Výborného, který se stal členem vlády a byl jmenován ministrem. Ty rezignace jsou - ve všech případech tedy Marek Výborný z ústavně-právního výboru, dále z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, z organizačního výboru a ze stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky. A následně nové nominace - do ústavně-právního výboru Michal Kohajda za SPOLU, do výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Nina Nováková za SPOLU, do organizačního výboru Aleš Dufek a do stálé komise Poslanecké sněmovny také pan poslanec Aleš Dufek za poslanecký klub SPOLU.

Protože v mezidobí od přijetí výše uvedeného usnesení do této chvíle byl pan poslanec Marek Výborný jmenován ministrem zemědělství, bylo to 29. června, tak je logicky hlasování o jeho rezignacích v orgánech Poslanecké sněmovny nadbytečné. Je to na základě našeho jednacího řádu § 33 odst. 3, který říká, že poslanec, který je členem vlády, nemůže být zároveň členem výboru, a § 47 odst. 1, že nemůže být členem komise.

Proto prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k tomuto bodu, a následně budeme hlasovat už ne o těch rezignacích, ale pouze jedno hlasování o navržených nominacích. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, je to jasné. Otevírám tedy rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, takže rozpravu končím. A jak bylo řečeno, přistoupíme tedy k hlasování o nominacích. A jak je zde zvykem, en bloc, pokud nikdo nic nenamítá. Ještě přivolám, pokud je někdo v předsálí z kolegů a kolegyň. A můžeme tedy, pane předsedo, přistoupit rovnou k hlasování? Je tomu tak?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, potvrzuji a prosím o hlasování, tedy jedno hlasování o navržených nominacích do orgánů Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A já zahajuji hlasování o navržených nominacích. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 140 bylo přihlášeno 156 hlasujících, pro bylo 155, proti 0. Takže jsme rozhodli o změnách ve složení orgánů Poslanecké sněmovny podle předloženého návrhu.

 

Já děkuji panu předsedovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Otevírám bod číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP