Středa 12. července 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

101.
Vládní návrh zákona o preventivní restrukturalizaci
/sněmovní tisk 371/ - třetí čtení

Prosím, aby místo - a už vidím, že zaujali, a to za navrhovatele ministr spravedlnosti Pavel Blažek a zpravodaj garančního výboru, což byl ústavně-právní výbor, pan poslanec Pavel Staněk. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 371/5, který byl doručen 19. 5. 2023, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 371/6.

Tedy se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit ještě před otevřením? Má. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: (Není zapnutý mikrofon.) Už to funguje, myslím.

K tomu bodu, i k dalšímu, 102, protože ono se to týká dohromady, řeknu tolik, že účelem tohoto zákona je zpřístupnit obchodním korporacím v České republice efektivní nástroj, pomocí kterého lze řešit přechodné finanční potíže a odvracet riziko hrozícího úpadku. Přestože opakování matkou moudrosti, už jsem to tady říkal dvakrát, tak bych to potřetí s dovolením neopakoval. Myslím, že jsem řekl vše, co je třeba. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A tímto otevírám rozpravu, do které se přihlásil někdo? Nevidím nikoho, kdo by měl zájem. Pan zpravodaj nemá zájem vystoupit? Nemá zájem. Tímto rozpravu končím. Závěrečná slova máme, pane ministře? Nikoliv. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. V tom případě zagonguji a můžeme přikročit k hlasování.

Můžeme načíst... (Ke zpravodaji:) Mezitím přijďte. Já jsem zagongoval. A poprosím tedy zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou a případně s dalšími informacemi.

 

Poslanec Pavel Staněk: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Pane předsedající, děkuji za slovo. Ještě bych chtěl načíst legislativně technické úpravy tohoto tisku do třetího čtení. Dovolím si je přečíst, protože jich je víc.

Nejprve za prvé: V § 3 odst. 2 písm. d) se za slova "depozitářích cenných papírů" vkládají slova "a o změně směrnic 98/26/ES a 2014/65/EU a nařízení EU číslo 236/2012". Odůvodnění těchto technických úprav je zejména takové, že jde o úpravu, opravu citace evropského nařízení v souladu s čl. 68 odst. 2 legislativních pravidel vlády, tedy tak jak bylo nařízení vyhlášeno v Úředním věstníku EU. To je tedy první legislativně technická úprava.

Druhá je: V § 29 odst. 2 a v § 37 odst. 2 se za slovo "pohledávky" vkládá čárka. Tady je to odůvodnění ještě pragmatičtější. V obou případech dotčená ustanovení zavádí několik podmínek, nejprve podmínky pro možnost předložení restrukturalizačního plánu k hlasování podle § 29 odst. 2 a dále podmínky pro uzavření dohody podle § 37 odst. 2. V obou případech je před druhou podmínkou vložena věta, která se vztahuje k první podmínce. Je tedy třeba před druhou podmínku doplnit onu zmiňovanou čárku. (V sále je velký hluk.)

Třetí legislativně technickou úpravou je úprava: V § 77 odst. 3 se za textem § 7 čárka zrušuje. Tady je to zas opačně. Poměr mezi ustanovenými podmínkami, za nichž nelze prodloužit všeobecné moratorium, není vylučovací, nýbrž je možno, aby byly podmínky splněny -

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším, pane zpravodaji. Poprosím všechny v sále, aby se ztišili... Ještě jednou, kolegyně, kolegové, prosím o ztišení, abychom slyšeli, jsme u třetí legislativně technické úpravy. Pokračujte.

 

Poslanec Pavel Staněk: - splněny současně. Proto v souladu s předkladatelem zamýšleným záměrem před spojkou nebo nemá být čárka.

A poslední legislativně technická úprava pro tento tisk je: V § 93 odst. 3 písm. c) se za slovem "stranám" čárka zrušuje. A tady je jednoduché odůvodnění, v případě, kdy se v písmenech a) až d) jedná o kumulativní výčet, tedy slučovací poměr vyjádřený spojkou "a" na konci písmene c), není důvod, aby tedy před touto spojkou byla čárka.

Tolik, pane předsedající, jsou legislativně technické úpravy pro tento tisk do třetího čtení.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím vás, abyste nás tedy nyní seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Pavel Staněk: Procedura hlasování, jak byla doporučena garančním výborem, který pro tento tisk je ústavně-právní výbor, tedy doporučuje hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu v následujícím pořadí: legislativně technické úpravy, to jsou ty, o nichž jsem teď mluvil, potom pozměňovací návrh, který je veden ve sněmovním dokumentu 2620 jako celek jedním hlasováním, a následně návrh zákona jako celek. Takhle by tedy zněla procedura hlasování. Takže bychom vlastně teď mohli zahájit hlasování o proceduře.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Myslím, že pokud nejsou námitky proti proceduře, je to jednoduché, tak o ní nemusíme hlasovat a můžeme jít rovnou k legislativně technickým úpravám. Poprosím vás, abyste vždy přednesl, o co se jedná, a pustíme se do hlasování. Mezitím jsem opětovně zagongoval.

Vidím, že je zde zájem o odhlášení, jestli jsem správně slyšel. Odhlašuji vás a prosím o přihlášení.

 

Poslanec Pavel Staněk: Pokud nebudeme hlasovat o proceduře, jak bylo řečeno panem předsedajícím, budeme tedy hlasovat nejprve právě o legislativně technických úpravách, jak jsem je přednesl před chvílí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Zahajuji hlasování o legislativně technických úpravách. Byly čtyři. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 156, přihlášeno bylo 165, pro bylo 163, proti nebyl nikdo. Přijato. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Pavel Staněk: Dál budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu, který je vedený pod sněmovním dokumentem 2620. Tady sněmovní garanční výbor ústavně-právní výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 157, přihlášeno 165, pro bylo 163, proti nebyl nikdo. Přijato.

 

Poslanec Pavel Staněk: A nyní bychom tedy hlasovali o návrhu zákona jako celku. Tady opět garanční výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Pan navrhovatel? (Souhlas.)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o preventivní restrukturalizaci, podle sněmovního tisku 371, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 158, přihlášeno bylo 165, pro bylo 164, proti nikdo. Výsledek: přijato. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji za spolupráci.

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu, číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP