Středa 11. října 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Olga Richterová)

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 488/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili v rozpravě dne 27. září 2023 na 77. schůzi Poslanecké sněmovny. Poprosím, aby místo u stolku zpravodajů klasicky zaujali za navrhovatele pan ministr financí Zbyněk Stanjura a dále zpravodaj garančního výboru poslanec Jiří Havránek.

Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 488/7, který byl doručen dne 8. září 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 488/8.

Než budeme pokračovat, tak ještě ruším omluvu paní poslankyně Pokorné Jermanové, aby to bylo zaznamenáno.

Budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Obdržela jsem písemně předložené přihlášky s přednostními právy. (Odmlka.) Krátké vyjasňování pořadí. První přihláška s přednostním právem je od pana předsedy Jakuba Michálka. Ptám se, zda má zájem vystoupit? Je tomu tak. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem opravdu ve třetím čtení ke konsolidačnímu balíčku nechtěl vystupovat, ale vzhledem k tomu, že spousta vystoupení byla laděna opravdu velmi negativně, a myslím si, že se i v naší společnosti vytváří sentiment k úsporám ve veřejných rozpočtech, který je negativní, tak si myslím, že je potřeba vyzdvihnout i to, co je v konsolidačním balíčku pozitivní. A myslím si, že je tam toho hodně.

Ta debata se posunula směrem, který podle mě není úplně dobrý. Pojďme si připomenout i ty dobré věci, které tam jsou. My jsme skutečně přicházeli k vládě v situaci, kdy byl deficit státního rozpočtu, výsledek hospodaření, minus 420 miliard korun. Tyto deficity se nám podařilo výrazně srazit - 295 miliard, aktuálně 252, návrh na příští rozpočet. Takže skutečně to tempo snižování zadlužování je výrazně větší, než jsme tady měli předtím. Samozřejmě, kritizoval nás za to Nejvyšší kontrolní úřad, kritizovaly nás za to mezinárodní instituce, které upozorňovaly, že právě v tom roce, kdy jsme přebírali vládu, než jsme ji převzali, tempo zadlužování bylo největší v celé Evropské unii. Takže z toho se nám podařilo dostat a já si myslím, že to je náš velký úspěch.

Jak tato věc vznikla, samozřejmě všichni dobře vědí. V minulém volebním období se udělal krok, který byl bohulibý, ale vlastně prohloubil ten náš strukturální deficit ještě tím, že jsme si podsekli příjmy státního rozpočtu. Samozřejmě, snížit daně z příjmů je dobrá a hezká věc pro zaměstnance, ale každá takováto změna daňového systému musí být současně kryta. A to se v tom daném případě nepovedlo. Nebylo to kryto žádnými dodatečnými příjmy, takže ta změna znamenala v podstatě 100 miliard minus pro státní rozpočet, a tím vznikl ten základní problém. Je škoda, že ti, kteří tehdy vládli, neměli tu zodpovědnost, aby domysleli, jaké důsledky to bude mít pro státní dluh. Ale dobrá, to se stalo a nebavme se o tom, kdo na tom má vinu, berme to jako příležitost. A já to beru jako velkou příležitost, kterou jsme dostali, že jsme měli možnost i upravit ten daňový mix tak, aby odpovídal daňovým mixům, které mají moderní státy.

Takže byli jsme v situaci, kdy jsme tady měli nějakých minus 100 miliard, minus 150 miliard, které jsme museli najít, a brali jsme to jako příležitost poskládat to jiným, lepším způsobem, než abychom to zpátky napařili těm zaměstnancům. A to je věc, která se povedla. Šli jsme do toho s tím, že musíme udělat úspory jednak v chodu státního aparátu, jednak v tom, jaké dotace rozděluje stát různým podnikatelům a dalším institucím. Takže ta první věc byly úspory. A samozřejmě, a já to otevřeně přiznávám, bylo potřeba i zvýšit daně, a to z toho důvodu, že předtím k tomu největšímu výpadku příjmů 100 miliard došlo právě tím, že se nezodpovědně ty daňové příjmy státu podsekly. A třetí krok, který byl zásadní při tom plánování - a tady musím dát za pravdu opozici. My jsme se opravdu nechtěli dostat do stavu, kdy bychom udělali takové razantní škrty, které by dlouhodobě vedly k tomu, že přijde druhá recese, kterou si vyrobíme sami. To je věc, kde jsme se museli poučit z toho, co se stalo ve finanční krizi a jakým způsobem tehdy na to vláda reagovala, a ty rozpočtové kroky vyvolaly takové důsledky v ekonomice, že to vedlo k další zbytečné recesi. A to byla věc, které jsme se chtěli vyhnout.

Proto si myslím, že všechny ty kroky v souhrnu jsou relativně mírné a rozumné. Když se přece jenom podíváme na to, že zdanění práce roste o 0,45 procentního bodu, 0,45 procentního bodu na nemocenském pojištění, tak je to velmi mírný krok, když to srovnáme s tím, že v roce 2020 o 4 procentní body, čili osmkrát více se to zdanění snížilo. Takže lidé jsou na tom dneska cirka o ty 4 procentní body lépe... budou na tom lépe než v roce 2020, než se udělaly ty daňové změny, které nebyly kryty žádnými příjmy.

Takže to je asi nějaká taková základní strategie. Samozřejmě stát šel do toho s tím, že musí uspořit na svém provozu, proto minus 5 % v provozu ministerstva. Viděli jste, že ty škrty napříč různými rezorty jsou různé, takže nebylo to tak, že jsme přišli s tím, že všichni musí škrtnout stejnou částku. Já musím ocenit i našeho vicepremiéra Ivana Bartoše, že k těm nejrazantnějším škrtům probíhá (dochází) v Ministerstvu pro místní rozvoj, takže ten příspěvek proti (k?) dluhovému tažení této vlády je tam největší. Stejně tak na těch dotacích, to je nějakých minus 50 miliard korun. Úplně logicky k tomu přispěli i ústavní činitelé, kde jsme si schválili zamrazení 0,5 miliardy korun. Takže to jsou věci, kde ten stát spoří u sebe. Takže není pravda, že by úspory neprobíhaly na straně státu, ale že by docházelo pouze ke zvýšení daní.

Jak už jsem říkal, zvyšování daní a odvodů, které logicky si myslím, že je potřeba posuzovat víceméně stejně, tak je pouze ve výši 0,45 procentního bodu u té daně z příjmu nebo nemocenského pojištění. A to je případ, kdy to není tak, že bychom si to vycucali z prstu, ale má to logiku, která vyplývá právě z toho, že celý systém tohoto pojištění je dneska v deficitu 10 miliard korun. To znamená, že my vybereme méně peněz, než potom rozdělíme na těch různých dávkách. A jevilo se zcela logickým, že v této situaci potřebujeme dostat ten systém tak, aby byl v černých číslech. To je logika toho, kde se vzalo těch 0,45 procentního bodu. I tak zůstává ten systém - a to si myslím, že je obrovské vítězství pro normální pracující lidi, že nedochází ke zvýšení zdanění práce, a to jsme se snažili takhle ten daňový mix přenastavit a využít příležitost, kterou jsme dostali.

Když se podíváme na ta čísla, tak si myslím, že jsou celkem jednoznačná. Pokud jde o zdanění práce, tak 91 % lidí na tom bude lépe než v roce 2020. Čistá mzda poroste, ten rozdíl je asi 4 procentní body. Je potřeba říct, že je pravda, že i tedy 9 % lidí - 9 %, to je velmi malá část populace, ale je to pravda, jsou to lidé s příjmem kolem 30 000 korun, kteří čerpali slevu na manželku nebo manžela, tak u těch skutečně dojde v důsledku změny té slevy, pokud nesplňují nově i podmínky k nárůstu. Ale je to 9 %. 91 % na tom bude příjmově lépe než v roce 2020. Čili žádná katastrofa se nekoná. Když si vezmeme předchozí dvě volební období, tak pro jejich drtivou část ty daně z příjmu byly pro drtivou část populace vyšší. Takže nemá smysl to vykreslovat jako nějakou katastrofu, naopak z hlediska příjmů je to velmi pozitivní.

Vyhověli jsme tím i tomu, na co nás upozorňovali odborníci, že ta sleva na manželku nebo manžela má demotivační efekty od zaměstnávání. To znamená, pokud jí někdo pobírá a vzal by si nějakou práci navíc, tak potom druhý manžel může přijít o slevu, a tudíž to tu manželku nebo manžela odrazuje od toho, aby vůbec šli pracovat a obohatili trh práce. Takže to kritizovala spousta odborníků, označovali to za velkou nelogičnost v našem daňovém systému. A já jsem velmi rád, že se podařilo tuto nelogičnost odstranit. To si myslím, že je jeden z mnoha pozitivních prvků, které přináší daňový balíček. Ta sleva zůstává skutečně u těch, u kterých je řekněme nejpotřebnější, to znamená zejména tedy u maminek, které se starají o děti.

Konsolidační balíček obsahuje i spoustu věcí, na kterých je shoda s opozicí, to je potřeba připomínat. Je tam problematika navýšení daní u cigaret, z alkoholu. Na těch věcech je shoda, podporuje je jak opozice, tak koalice, takže nemá smysl tady o nich diskutovat. Ale opět je tady jedna pozitivní věc, že dochází k odstranění těch zbytečných a nesmyslných výjimek u některých typů nikotinových výrobků. To jsou ty takzvané vapy, nikotinové sáčky a další, které byly dosud nezdaněné.

A budu pokračovat. Když už se bavíme o těch neřestech, na kterých je shoda, tak za velkou pozitivní věc v daňovém balíčku považuji, že dochází k razantnímu omezení příjmu obcí, které žily z hazardu. Ten hazard, to skutečně byl problém. Některá obec má příjmy z hazardu 200 milionů a příjmy ze svých obyvatel nějakých 15 milionů. To bylo úplně neuvěřitelně nastavené! Vůbec nechápu, jak to tady mohlo vzniknout. Ale bylo to nastavené skutečně tak, že ty obce byly motivovány povolovat další a další automaty, a dokonce získávaly peníze za to, že budou povolovat... dostávají peníze z on-line hazardu, na kterých ta obec nemá žádnou zásluhu, tak dostávala podle počtu automatů, které má na svém území, tak dostávala peníze z on-line hazardu. Tak to byl bohužel úplný nesmysl, který tady byl dlouhodobě postavený naprosto nevýhodně pro stát a výhodně akorát pro těch několik málo hazardních obcí.

Tady se nám podařila velká náprava. Tyto hazardní obce přijdou o 60 % svých příjmů z tohoto hazardu a samozřejmě to znamená, že tedy si stát sáhne na větší příjmy z hazardu a už nebude žádná obec motivovaná tolik k tomu, aby povolovala na svém území automaty, aby si sáhla na příjmy z hazardu. A samozřejmě ty obce to měly zařízené tak, že jedna pidiobec povolila na svém území hazard, aby z toho měla peníze. Ale ty obce, které byly kolem, kde ti lidi třeba bydleli a dojížděli tam a kde to způsobovalo ty negativní důsledky, kde samozřejmě to mělo těžké sociální dopady na ty rodiny, ale ne na území té hazardní obce, ale na území sousední, které z toho nich neměly, tak teď nově tyto sousední obce budou mít podíl, aby se mohly třeba rozvíjet sociální služby, které se věnují prevenci patologického jednání a pomoci těm rodinám, které trpí těmito problémy. Takže náprava té situace v hazardu, to považuju opravdu za velký úspěch a za velký přínos v tom konsolidačním balíčku.

Samozřejmě jsme hledali další příjmy do státního rozpočtu, abychom snížili to tempo zadlužování. Ale jedna věc pro nás byla svatá, a tady si myslím, že jsme zase ve shodě s opozicí, že jsme zastávali názor, že nesmí docházet ke zdražování potravin, ba naopak, že tam, kde to jde, tak chceme, a opozice to navrhovala, to je potřeba říct korektně, navrhovala, aby se snížily daně na potraviny nebo aby se vynulovaly tak, abychom byli konkurenceschopní třeba vůči Polsku. Myslím si, že tohleto je důležitá věc, která se podařila v konsolidačním balíčku, že to zvyšování daní není na úkor našich spotřebitelů a naopak dochází ke snížení daní z 15 % na 12 % na potraviny. To znamená, že tam, kde by obchodník mohl chtít zdražovat, protože se mu zvyšují náklady, tak to oddálí, anebo naopak dlouhodobě tam, kde je konkurence, tak tam to povede dlouhodobě k tomu, že velká část těch nákladů se vrátí zpátky do peněženek spotřebitelů. Je to samozřejmě opatření, které má pomoci částečně zmírnit dopady inflace, a proto to považuji za opatření, které je správné.

Naopak důležitá součást těch daňových změn je, že se snižuje daňové zatížení výstavby, že v České republice máme opravdu velký problém s bytovou krizí, zejména v těch větších sídelních oblastech, tak tam skutečně to lidé mají těžké, najít bydlení za dostupné ceny. A proto, protože jeden z těch důležitých nástrojů je zkrátka více stavět, více investovat v této oblasti, tak aby byly nové byty dostupnější, tak v této oblasti dochází ke snížení daně z přidané hodnoty na výstavbu. To se samozřejmě promítne - pokud bude to prostředí konkurenční, a doufám, že uděláme maximum pro to, aby bylo - do snížení cen bydlení, nebo aspoň do jejich dalšího nezvyšování, protože posledních mnoho let jsme svědky toho, že ta cena bydlení se pořád zvyšuje a zvyšuje a zejména třeba pro mladou generaci to bydlení se stává těžko dostupným.

Důležitá věc, kterou jsem chtěl zmínit, je, že součástí těch našich daňových změn je i velké zjednodušení daně z přidané hodnoty, kdy doteď jsme tady měli tři sazby, nebo možná čtyři sazby, teď budeme mít sazby základní dvě, základní sazba a snížená 12 %. Takže takový ten legrační příklad, jak jsme byli svědky toho, že pivo podle toho, jestli se dávalo s sebou domů, nebo v restauraci, nebo jestli nějaký jiným způsobem se prodávalo třeba v obchodě, tak pokaždé mělo jinou sazbu, tak to byla nelogičnost toho daňového systému. Nově to bude velmi jednoduché. Pivo bude zkrátka v základní sazbě, tak jak je to logické, protože jde o alkoholický nápoj a není žádný důvod, proč by měla být jeho spotřeba zvýhodňována na úkor státního rozpočtu.

Je potřeba říct, že nápoje se přesouvají do vyšší daňové sazby a má to jedinou výjimku, kterou vláda schválila, a to je pitná voda. Má to samozřejmě motivovat k tomu, aby každý měl možnost, ať už jde do restaurace, nebo si ji točí z kohoutku a tak dále, tak aby měl jednoduchý přístup k vodě, dostupnou vodu, abychom to nezdražovali. Takže nově, když člověk půjde do restaurace a bude si vybírat mezi pivem a vodou, tak ta voda bude ve zvýhodněné daňové sazbě, tak jak to má být. Protože je tam logický důvod, proč podporovat, aby lidé pili vodu, žili zdravě, a tam, kde ty důvody nejsou, tak to zvýhodnění nebude. To je vlastně základní princip, se kterým jsme šli do té diskuse o dépéháčku, dávat tu zvýhodněnou nižší sazbu pouze v případech, kde jsou opravdu hodné zvláštního zřetele, protože každá takováto výjimka z daně znamená, že státní rozpočet přichází o peníze, a v dnešní situaci to znamená, že každá tato daňová úleva zvyšuje státní dluh.

Důležitá věc, která samozřejmě je sporná, ale ke které je potřeba se vyjádřit, je daň z nemovitosti. Jak už jsem říkal, byla to příležitost přenastavit ten daňový mix takovým způsobem, aby byl férovější, spravedlivější. Bohužel my jsme tady měli dlouhodobě nastavenou daň z nemovitosti tak, že ve srovnání s ostatními státy OECD byla velmi malá. To bylo samozřejmě velmi výhodné pro majitele nemovitostí. To je v pořádku. Na druhou stranu když to srovnáme s těmi ostatními státy, tak to vytvářelo i řadu negativních dopadů.

Řeknu příklad. Já třeba bydlím na Žižkově a na Žižkově je spousta cizinců. Cizinci, kteří přijedou do České republiky, koupí si tady byt, ale jsou zaměstnáni stále v zemi svého původu, ať nějaká vyspělá západní země, na tom Žižkově se jim žije skvěle, jsou tam krásné parky, udržované za peníze daňových poplatníků a tak dále. Ale oni tam vlastně neplatí žádné daně z příjmu, neplatí tam, pokud to mají dobře nastavené, neplatí korporátní daně, platí tam jenom to dépéháčko z věcí, které si koupí v sámošce, a potom tam platí, pokud si koupí ten byt, velmi maličkou daň z nemovitosti. Takže platí nějakou tisícovku, dva tisíce a to je všechno, čím přispívají na chod té městské části. Takže my tímto způsobem v podstatě vytváříme obrovské motivace pro lidi ze zahraničí, aby se přistěhovali do takovýchto městských částí, kde se jim žije krásně, skvěle a mají velmi nízké náklady se svým životem, a to tím, že jsme si nevhodně a extrémně nekonkurenčně nastavili daň z nemovitosti. Když se podíváme na ty průměry v OECD, tak ta daň z nemovitosti je asi třikrát větší. Takže si myslím, že bylo nevyhnutelné, bylo to jenom otázkou času, kdy dojde k reálnějšímu nastavení daně z nemovitosti a spravedlivějšímu mixu tak, abychom ty peníze nemuseli vybírat od pracujících lidí. Takže díky tomu, že jsme zvýšili daně z nemovitosti, tak díky tomu jsme nemuseli zvyšovat právě to zdanění práce. A podařilo se nám udržet to zvýšení jenom na 0,45 procentního bodu, nemuseli jsme se vracet o ty 4 procentní body, jak nám to doporučoval pan prezident Zeman. Je dobře, že jsme se - nebo jak to vlastně navrhovala i tehdejší vláda, která říkala, že to snížení daní je jenom dočasné, že bude platit jenom dva roky, takže bychom se pak museli zpátky vracet o 4 procentní body k té vyšší sazbě, což by samozřejmě znamenalo, že drtivá část pracujících lidí ze svých výplat zaplatí tisíce korun navíc. To jsme opravdu nechtěli a podařilo se nám to v tom návrhu udržet.

Poslední věc, kterou zmíním a kterou považuji za velmi pozitivní, je, že se nám podařilo snížit počet daňových výjimek, pokud jde o daně z příjmu a podobné záležitosti. Některé ty věci jsou skutečně úsměvné. Ten daňový systém byl nastaven tak, že když si někdo koupil ferrari, tak ty daně, které zaplatil, tak si to v podstatě mohl odečíst v podstatě skoro všude. Paradoxní bylo, že ty ferrari a bentleye, které tady jezdily, tak byly všechny firemní. To všechno bylo, prosím vás, služební cesty, pro služební účely, tady to nikdo nepoužíval, ty ferrari a bentleye, jako osobní vozidla, to měly jednotky lidí za celý rok. Všechno to, co se prodalo, ty ferrari a bentleye, tak byly víceméně firemní. Takže i tady vlastně pro ty úplně nejbohatší lidi ten daňový systém byl nastaven - kteří by si to mohli dovolit - ten daňový systém byl nastaven tak, že jim přenechával obrovské množství peněz v situaci, kdy se stát rekordním tempem zadlužuje. Tak to bylo samozřejmě úplně nepřijatelné.

Druhá výjimka, o které chci mluvit, abych ilustroval ten příklad 22 výjimek, které vláda škrtá, škrtá je velmi dobře, je výjimka z prodeje firem. My jsme v podstatě byli opravdu nastaveni jako ráj pro lidi, kteří budují firmy. A já jsem rád, že podnikatelé budují firmy, to chci říct. Myslím si, že to je suverénně největší motor ekonomiky a že je důležité, aby měli dobré podnikatelské podmínky. Současně, tak aby to mohlo jako celek fungovat tak, abychom my dokázali financovat i to prostředí, které jim vytváří dobré prostředí pro podnikání, tak je potřeba, aby se podíleli nějakým způsobem i z těch korporátních zisků na financování chodu státu.

Takže řešili jsme situaci, že prodej i velké firmy, třeba za 2 miliardy korun, dlouhodobě je osvobozen od daní z příjmů, pokud jsou splněny podmínky časového testu. A řešili jsme to do budoucna. Není to věc, která by se týkala podnikatelů, kteří už vybudovali svoji firmu, protože nechceme dělat retroaktivní zákony. Ale pokud si někdo pořídí třeba start-up a bude úspěšný a podaří se mu tu firmu výhodně prodat, tak bude podle nové úpravy z toho zhodnocení, které nabude za doby účinnosti nového zákona, respektive tohoto ustanovení, které nabývá účinnosti 1. 1. 2025, tak ten zisk, který přesáhne 40 milionů korun, už bude standardně danit daní z příjmu.

Neříkám, že to jsou nějaké velké desítky miliard, ten zákon bude samozřejmě nabíhat postupně, tak jak lidé budou po roce 2025 úspěšní v budování svých firem, ale přinese to stovky milionů, možná jednotky miliard korun ročně nových daňových příjmů, které zase pomohou přispět do toho daňového mixu a které pomohou vytvořit daňové prostředí, aby bylo férové, aby to nebylo tak jako doteď, že prostě největší daňové zatížení nesou zaměstnanci, těm se to strhne, protože nemůžou z toho systému utéct, tak musí zaplatit daně, dva odvody plus další odvody na straně zaměstnavatele, ale aby i ti, kteří mají příjmy v podstatě z renty nebo z korporátních zisků, aby platili férové, stejné daně z příjmu. A toto se v tomto návrhu konsolidačního balíčku podařilo prosadit.

Takže když to shrnu, tak ukázali jsme, že dovedeme dělat úspory ve státním rozpočtu a že dokážeme napravit to snížení příjmů daní takovým způsobem, aby dávalo mnohem větší smysl, abychom nemuseli zvyšovat zpátky zdanění zaměstnanců o 4 procentní body. A to já považuji za velký úspěch této koalice, který se nám podařilo do zákona prosadit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji. A nyní s faktickými jsou přihlášeny dvě paní poslankyně. Já nejprve načtu omluvy, které došly: pan poslanec David Šimek od 10.30 do 11.30 hodin se omlouvá z pracovních důvodů a pan ministr Vlastimil Válek do 9.30 hodin taktéž z pracovních důvodů.

A nyní faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové a připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se omlouvám, že tedy... ty dvě minuty to jsou. Prostřednictvím paní předsedající, pane Michálku, ten váš projev byl opravdu přínosný. I kameramani to nevydrželi, takže odešli.

V každém případě jsem se dozvěděla, že snižování sazby z 10 na 12 % je vlastně snížení, to není zvýšení DPH. Dále jsem se dozvěděla, jak jste skvělí v té dani z nemovitostí, když tady byla velká diskuse o dani z nemovitosti, že ve své podstatě, že daň z nemovitosti neměla být nazývána daní z nemovitosti, neboť tu daň už jsme si tolikrát zaplatili a mělo by se to jmenovat třeba jinak, třeba daň pro obec nebo daň z přepychu nebo úplně jinak. Dále jsme se dozvěděli, že vlastně daň z nemovitosti budeme platit kvůli Žižkovu. No to je úplně úžasný! Tak vám děkuju tedy. Ty ostatní v celé republice jenom proto, že vy máte v Žižkově cizince, tak my si zaplatíme dvojnásobnou daň. To je skvělý! Pak že tady vlastně máme daňový ráj. To je úžasný! Takže nevím, proč všechny ty firmy daní venku tedy a ne tady u nás, když je tady takový daňový ráj. Jako já těch poznámek mám tady strašně moc, ale protože náš předseda chce mluvit, tak já si počkám a budu reagovat až po něm. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní poslankyně Jana Hanzlíková chce taktéž zareagovat na průběh debaty. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych také ráda zareagovala na projev pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím, a musím říct, že hnedka po ránu se dozvědět, že konsolidační balíček je opravdu vesměs pozitivní, je opravdu úžasné. Já bych jenom připomněla, že všichni nesdílí váš názor, pane poslanče, protože je celá řada renomovaných ekonomů a dalších odborníků, kteří se děsí dopadů toho balíčku. A jenom chci připomenout, že jsem se na to již několikrát ptala, ale nikdy jsem nedostala ani odpověď a vůbec jsem nedostala nic... černé na bílém, žádné sociální dopady zpracované zřejmě ani nemáte.

Dalo by se reagovat na spoustu věcí, ale mě tedy nejvíc nadzvedla vaše poznámka ohledně slevy na manželku. A chtěla bych jenom říct, že zřejmě ti odborníci, o kterých jste mluvil, tak byli asi ekonomové, anebo to byli odborníci, kteří svoji odbornost mají velmi daleko od sociální politiky, protože jinak by něco takového nemohli říct. Nevím, jestli jste někdy viděl, jak neskutečně náročná je péče o třeba desetileté dítě, které má kombinované postižení. Ty maminky se starají 24 hodin denně sedm dní. Je to neskutečně náročná věc. A říct, že si zaslouží slevu na manželku pouze maminky dětí do tří let, je opravdu nehorázné! Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a dále se hlásí s faktickou pan předseda Jakub Michálek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, paní místopředsedkyně. K dani z nemovitosti: Daň z nemovitosti byla jedna z daní, která dlouhodobě nerostla, a je to daň, ze které je financováno fungování obce. To znamená to, aby se tam sekala tráva. To, aby se uklízelo. To, aby se opravovaly místní komunikace. To jsou všechno peníze, které starostové potřebují pro to, aby mohli udržovat fungování obce a městské části a na co se jim zvyšují náklady. A pokud nebudou mít příjmy, tak budou muset omezovat rozsah činností a fungování obce. Takže zatímco v celé ekonomice za dobu, kdy nebyla zvyšována daň z příjmu, tak se o mnoho, mnoho desítek procent zvýšily průměrné příjmy, a lidé mají tudíž vyšší disponibilní příjmy, což je dobře, tak za celou tu dobu se mnoho a mnoho let nezvyšovala daň z nemovitosti. Zůstávala stejná. Já nevím, mně přijde, že předchozí politická reprezentace se toho asi hodně bála, takže se udržoval stav, že zaměstnanci, normální pracující lidé, museli platit vysoké zdanění práce. Bylo to o ta 4 % vyšší. Takže to z mého pohledu nedávalo vůbec žádný smysl a nejde... Já jsem říkal příklad, který osobně znám, ale těch případů negativních dopadů tohohle, abych to řekl, neodvážného rozhodování politiků z historie je mnohem více.

A podívejme se na to, jak to dělají vyspělé západní státy, jak to dělá Německo, Dánsko, Rakousko, jakou oni mají daň z nemovitosti. A jestli my chceme být spíše východní stát, nebo jestli chceme být, mít ten daňový mix jako vyspělé západní státy, to je všechno. Tak pojďme se bavit o těch datech z OECD a nebuďme (Upozornění na čas.) tu na osobní útoky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní je přihlášený pan předseda Andrej Babiš. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Vážení spoluobčané, hlavně dneska vám budu vykládat o nové totalitě a o propagandě. Já bych poprosil nového ředitele České televize, aby stáhl ty aktivisty, kteří tady stojí před vstupem do Sněmovny a zase vykládají nesmysly a lžou.

Takže já vím, že kolegové jsou na mě naštvaní, protože chtějí reagovat na pana Michálka. Pan Michálek nám tady vykládal věci, o kterých vůbec nic neví, něco tady četl. (Potlesk z levé části sálu.) Pan Michálek, přece je expert na udávání! Vždyť říkal, že půjde do toho spisu Dozimetr, tak proč nám to tady neřekne? Kdy půjdete do spisu Dozimetr? Pan Michálek nám vykládal o tom, jak STAN se financuje nezákonně na základě nějakých divných sponzorů z Kypru?! Ne, pan prezident to ignoruje, pan premiér ignoruje služby, nevím, co tam jsou, píšou...

Takže prosím vás, já chápu, že jste naštvaní všichni, ale já potřebuju tady něco teď říct. A jsou i důležité věci! Stovky občanů, českých, občanů České republiky, čekají v Izraeli na pomoc! A nová propaganda, o tom vám tady budu vykládat. O tom! Protože to, co se tady děje je neuvěřitelné.

Takže pan Michálek nám řekl, že zdraží pivo, že je to normální. A Bartoš říkal, že jsme všichni čekali, že navýší daně. No, tak jak říkal pan Lipavský dneska, každý si udělá obrázek. Na pana Michálka můžete reagovat. Ty nesmysly, co tady řekl, vlastně všichni občané, když to viděli, tak mají pocit, že jsme v ráji. Ale hlavně tady ODS, a pan Benda odešel, měli dávat pozor. Protože Piráti podle Bartoše budou mít 15 %. A uvidíte, co se stane. Už dneska Lipavský říkal Fialovi: Ambasáda? Co to povídáš, premiére? Kdo je tam jaký premiér? Fiala je premiér? Nebo Lipavský je premiér? Piráti, pane ministře, tady. Benda odešel. Uvidíte rok před volbami, co vám udělají. To je největší ohrožení této země. To je největší ohrožení! To jsou ty probruselský, promigrantský...

A vrchol všeho je, když Lipavský letí do Izraele, ale z Ománu, vážená média. Z Ománu, ne z Prahy. A všichni víme, že byl vždy propalestinský. Vždy na konferenci OSN hlasoval proti Izraeli! Ano? A jde se tam vyfotit. Takže prosím vás (obrací se na poslance ANO), já chápu, že jste naštvaní, že tady budete mluvit. Super. Alenka taky byla naštvaná, chtěla vystoupit. (Poslankyně Schillerová: Ne, vůbec.) A proč chcete reagovat na člověka, který vůbec tomu nerozumí? Tady měl nějaký papír, něco četl. Říkal, že majetkové daně jsou v pohodě. Pivo zdraží, vážení spoluobčané, díky této vládě! A Michálek říká, to je dobře, že to pivo zdražilo. To je dobře. A daně zdraží! A všechno zdraží. A vykládal tady něco o úsporách. Ale to je úplně zbytečné komentovat, to nechám na vás, prosím vás.

Já bych chtěl mluvit o tom, co se tady stalo od soboty, kdy Hamás napadl Izrael. A chci vám říct tu pravdu o tom, jak se tato vláda vykašlala na naše občany. Jak lhali! A lžou! Já jsem se díval na tiskovou konferenci pana Lipavského 8.30. Proč tady nesedí? Proč tady nesedí? Pan Lipavský byl v Ománě. Ne? Tak klidně tam mohl letět linkou. Vždyť máme dvě letadla. Jak funguje ta nová propaganda, nová totalita? No včera hned paní Černochová šla do České televize na objednávku a vykládala nám, jak ta naše letadla... Ano, naše letadla nemají stejné systémy bezpečnostní jak El Al. Nemají. Ale letadla ani polská, ani slovenská, ani maďarská, ani bulharská - taky nemají ty systémy. A ty neuvěřitelné lži, které pan Lipavský tady šíří, jsou skutečně neskutečné!

Pojďme od začátku. V neděli odletělo poslední letadlo Smartwings z Tel Avivu, bylo tam 189 lidí na palubě. Smartwings - soukromá společnost, se kterou Ministerstvo zahraničních věcí nekomunikuje - nekomunikuje - odvezl z Izraele 350 našich spoluobčanů. A pan Lipavský - ano, a já podporuju a je to skvělé, že šel vyjádřit podporu - si udělal obrovské PR a přivezl 34 občanů, nějakých těch lepších. Ještě před chvílí mi volali lidi. Já se tu neangažuji kvůli tomu, že bych si tady dělal nějaké PR. Já se tu angažuji proto, protože ti lidi mi píšou a jsou zoufalí a nevědí, co mají dělat. A teď se soustřeďte: Dneska ráno mělo letět letadlo Smartwings z Ejlatu do Prahy, 189 našich spoluobčanů. Mimochodem, v systému DROZD je evidovaných 181 lidí. A to letadlo nedostalo povolení! Od včera žádají povolení. A když tam pan Lipavský byl, proč to nezařídil?! Co to vykládal na té tiskové konferenci za nesmysly? Že on neví, že se musí poradit a že Černochová o tom rozhoduje a pan premiér. A ti lidi čekají a nevědí, co mají dělat. Mimochodem ta basketbalistka, která mluvila, jsem to tady četl včera v Blesku, která říkala, co ta vláda na ně, ano? Vláda se na ně vykašlala. Lipavský mohl letět linkou do Ománu. Máme dvě letadla, dva airbusy. Proč nevyletěly v pondělí? Proč? Mohly letět! Takže taková je pravda.

Tahle vláda se na naše lidi úplně vykašlala. Jsou tam. A samozřejmě Smartwings nemůže otevřít booking, protože nemá povolení. A když tam včera byl pan Lipavský, proč to nezařídil? Proč oni nemluví se soukromým přepravcem? Paní velvyslankyně, která tady byla, protože mělo být to společné zasedání vlády, tak pan Lipavský neví, jak to má evidovat. Oni nevědí, jak to mají evidovat. To je zajímavé. A jak vybírali těch 34 vyvolených na to letadlo, aby si udělal pan Lipavský PR? A on neví, on se poradí. A proč tady není? Vždyť nám mohl povyprávět, co bylo v Ománu. Co bylo v Ománu? Já vám to řeknu, co bylo v Ománu. Komisař pro rozšíření Evropské unie a další státy navrhl zastavit peníze pro Palestinu. A Borrell a některé státy řekly, že ne. Takže zase Evropská unie - klasika: něco řeknou, potom to ruší, výsledek nic. Nic! A zvali izraelského ministra zahraničních věcí i palestinského. Nepřišli ani jeden. To bylo v tom Ománu.

Pan ministr mohl letět linkou a to letadlo mohl poslat v pondělí. Vždyť ostatní státy se postaraly o lidi v pondělí. Na co čeká naše vláda stále? Na co čeká? Kde bylo to druhé letadlo? Paní ministryně Černochová, kde bylo? Když už tedy pan Lipavský nemohl letět linkou a to jeho letadlo mohlo letět rovnou. Každý ten Airbus má 124 míst. Teď jsou tam stále desítky, možná stovky našich spoluobčanů. A ta basketbalistka je stále na hotelu. A teď se čeká, že El Al ji odveze, nebo další, do Larnaky, kde je naloží Smartwings. Smartwings nedostal povolení. Nikdo s nimi nemluví! Co to je za PR? Co tady vymýváte mozky? Česká televize a další média! Co tady vymýváte mozky lidem? (Potlesk z lavic ANO.) Lžete! Lžete normálně. Nepostarali jste se o naše lidi. A pan ministr, by bylo dobré, kdyby přišel nám povykládat tady, jak se tedy... On neví. On se musí zeptat pana premiéra. Asi nemají na sebe mobil. Protože nemají ten šifrovaný, nebo nevím, jaký nemají, jako. On to neví. To je skandál tohle! Skandál! Ti lidi nevědí, co mají dělat. Teď mi další volali.

Já bych se v tom neangažoval, kdybyste byli schopni se postarat o naše lidi, jak my jsme to udělali tehdy v Afghánistánu. Ano. Zasedla Bezpečnostní rada státu a okamžitě ta letadla vyletěla! Ještě neměla ani slot na Kábul nebo na Baku. Takže jen vymývání mozků! No, samozřejmě včera v televizi říkali, jak ten Babiš vlastně předčasně... No a ten pan Lipavský je národní hrdina. Národní hrdina je! Přivezl 34 lidí, které vybrali - já nevím, jak je vybrali. Ne? A co ti ostatní? Proč nemluví pan ministr s tou soukromou společností? Když jste zničili ČSA. A je to soukromá společnost, která odvezla 350 lidí a je schopna okamžitě odvézt 180 lidí z Ejlatu. Stačí jenom povolení Izraelců. Proč to nezařídíte, když jste tam byl a mluvil jste s nimi? Protože je to totální chaos a totální - totální - neschopnost!

Pokud jste viděli tu tiskovku, to je úplně neuvěřitelné. Oni budou mít pracovní schůzku, představte si, spoluobčané. Pracovní schůzku budou mít! Takhle to funguje všechno s touhle vládou. Nejsou schopni ničeho! Pan premiér - nevíme, kde je. No a pan ministr, který říkal premiérovi, že vlastně ambasáda nic, jo, tak pan ministr, který byl vždycky propalestinský, a můžu tady číst článek, jak byli na ambasádě s tou zdrogovanou europoslankyní, jak tam říkali, že vlastně ten Netanjahu je špatně a že nesmíme ten Izrael tak podporovat. Jo? Takže to je super. To je otrlost nehorázná. Nehorázná! Ale jo, dobrý. Dobrý, fajn. Teď asi bude zase soutěž, kdo dřív přijde. Ale super. Izraelci samozřejmě drží protokol, ale myslí si své. Oni vědí, kdo je kdo.

Takže by bylo dobré, kdyby konečně... I ta média, proč se nezeptají pana Lipavského, jak je to možné, že je tam takový chaos? Od neděle - od neděle! - se Smartwings - a dneska je středa - nikdo nemluví. Od včera čekají na povolení, aby vyletěli. Nemůžou otevřít systém, takže se neví přesně, kolik je tam lidí. Můžou okamžitě vzít 189 lidí. Ale pan Lipavský, ministr zahraničních věcí, on je bezradnej. On musí volat Černochové, která má dvě letadla. Tady seděla a už se usmívala, pochopitelně. Už se usmívala pochopitelně. Protože už věděla, že PR akce. A ještě jednou: On neletěl z Prahy, vážená média. On letěl z Ománu. Z Ománu! No a zastavil se a nabral 34 lidí. A na ostatní kašlou. No propaganda neuvěřitelná! Když se díváte na Českou televizi - no, to je úplně, to je náš hrdina, ten Lipavský! No to je úplně super! To, že se vykašlal na ty lidi ostatní od neděle - od neděle - to už média neřeknou.

Takže vážený pane řediteli Součku, tohle by měli točit ti vaši aktivisti z Reportérů, co tady otravují od rána a ptají se, co ten Babiš točí za videa? Dezinformace. Jaké dezinformace? Já říkám pravdu. Vy lžete, provládní novototalitní Česká televize! Vy lžete! Vy! Tam včera večer zase říkal - no, ten Babiš, proč to říká? No protože mi to ti lidi napsali. Proto. Proto jsem to řekl. Protože kdybych já byl premiér, tak už dávno všichni jsou doma! My bychom se o ně postarali, tak jak v Afghánistánu. Přesně. (Potlesk poslanců ANO.)

Pan Lipavský nám dneska sdělil na tiskové konferenci, že kapacita soukromých letů poklesla. Jo, a jak to ví? Proč nemluví? A Smartwings se snaží. S nimi nikdo nekomunikuje. Nikdo. Takže oni zachránili 350 lidí, teď se domlouvají, protože nemají povolení, oni nemůžou lítat, takže se domlouvají s El Alem, aby odvezli naše lidi do Larnaky a tam je naloží Smartwings. A kdo to má řešit? Já jako opoziční poslanec? Mě o to požádali lidi, kteří mají strach, kteří se bojí! Ano. A samozřejmě i ta posádka nechtěla letět už do Tel Avivu, žádná letadla nelítají do Tel Avivu, ale Ejlat je v pohodě. A pan ministr tam byl, ale povolení žádné! No udělal si tu fotku, super, tak my jsme rádi, že to je jako skvělé, sice ambasádu nechce, ale byl tam. Super akce PR, jako gratulace, to fakt výborný, koordinace s paní Černochovou, která nám neřekla včera, jak to teda všechno bude. A znovu opakuju: letěl z Ománu. Z Ománu. Mohl tam letět linkou klidně. Mohl. A sám dneska mluvil na tiskovce, že vlastně ta porada těch ministrů zahraničních věcí byla nějaká virtuální. Virtuální. Já to znám, jak to tam funguje. Všichni se vykecaj, jo, takže komisař proti Borrellovi, Borrell dostal instrukce od některých států a Palestina jede dál. Pan ministr dneska říkal, že tam bude nějaký audit. No, tak tam pošlete ten účetní dvůr a podívejte se na těch 8,5 miliardy eur, co nateklo do té Palestiny, jestli to skutečně nateklo tam, kde to mělo natéct. Podívejte se na to. Nebo to budou zase jenom ty řečičky, jo?

Takže já jsem tady vystoupil, protože mě o to požádali lidi, protože tahle neschopná vláda na čele s premiérem a ministrem zahraničních věcí není schopna se postarat o naše spoluobčany v Izraeli. Oni nevědí ani, jak je evidovat. No ono by stačilo, kdyby ten Smartwings otevřel ten let. Ten má kapacitu 189. Už organizovali autobusy, všechno bylo připravené. Ale Izrael nedal povolení. Tak já nechápu, když náš soukromý přepravce říká "jsem připraven vyletět" a pan ministr mluví s prezidentem a s ministrem zahraničních věcí, jak je možné, když teda El Al lítá, proč naši nedostali povolení? Nebo ta letadla nakonec tam pan ministr neposlal, protože věděl dopředu, že si udělá tu PR akci? Nebo jak to vlastně bylo? Ať nám to někdo řekne, i paní Černochová. Kde bylo to druhé letadlo? Proč tam neletělo v pondělí jak ostatní?

No a teď po tiskovce pana ministra zkrátka nikdo nic neví a oni se budou radit. Tak já vás znovu žádám, abyste zařídil, pane ministře, povolení odletu Smartwings z Ejlatu do Prahy a může tam nastoupit 189 našich spoluobčanů. A pokud máte neschopnou velvyslankyni, která od neděle posílá naše spoluobčany na letiště do Tel Avivu, kde přestalo všechno lítat, tak si tam udělejte pořádek! To neumíte ani evidenci si udělat? Ani nevíte, kdo tam vlastně je? No, to je skutečně neuvěřitelné!

Takže 350 lidí zachránila soukromá letecká společnost. Pan ministr si udělal 34 lidí. Tam je nějak vybrali? To by bylo zajímavé, jak. Mimochodem jeden z těch cestujících ráno říkal, že vlastně od neděle čekal. Od neděle čekal. Žádné instrukce. Takže bylo by dobré, kdyby tato vláda konečně - konečně - se postarala o naše lidi. Kdyby mi ti lidi nepsali, tak se nebudu angažovat. Bylo to i v tisku. No a ta basketbalistka, tam to všechno vzniklo, že mi psali ti lidi, tak je stále někde na hotelu a čeká, že možná jí Smartwings zařídí, že poletí s El Al, pokud nedostanou povolení z Ejlatu, poletí do Larnaky a tam potom... Včera tady pan poslanec Žáček říkal: to je vidět, když někdo předčasně vystřelí. Já jsem nevystřelil předčasně. Já jsem jasně řekl, jak to je. A znovu opakuji - jenom lžou! Jenom lžou! Za podpory, propagandy České televize. Totálně jste selhali, na rozdíl od jiných států, neumíte se postarat o naše lidi. Kromě toho, že samozřejmě destruujete život všem občanům České republiky!

To, co tady vykládal Michálek, tak to nechám na kolegy. Takže já jsem strašně zvědav, když už teda pan Michálek nám tady neřekl, kdy půjde do toho spisu Dozimetr, kdy konečně odvolají toho ministra Blažka, ne? Tak Blažek s Nejedlým vylobbovali u prezidenta Zemana, aby Lipavský, který nemá ani zkušenosti, ani vzdělání na to, aby dělal ministra zahraničních věcí, ne? No tak se jim odvděčili. Blažkovi. Tak Piráti hlasovali, tak já nechápu, že ještě je ministr. Takže tady zase článek vyšel: Piráti zařízli Fialův izraelský plán. Hra, kterou napsal idiot, komentuje prezident Zeman. "Zdá se, že nejsme normální země, čímž se potvrzuje, jak jsem již řekl, říká prezident Zeman, "sledujeme divadelní hru, kterou napsal idiot a kterou režíruje kretén," dodala doslova bývalá hlava státu. Ano, o tom to je. Tak já tomu nerozumím. Tak jak to bude s tou ambasádou? Pan Lipavský říká, že nebude, že to pan prezident říká. Pamatujete po volbách, jak nám všichni říkali, že budeme mít jednotnou zahraniční politiku? Konečně máme dobrého prezidenta, toho jsme si zvolili. Pětikoalice. Je součástí nové totality. Jednotnou. Sice pan prezident říkal, že F třicetpětky ne, teď říká, že jo, říká, že ambasáda ne, no tak možná změní názor. Premiér... Já nevím, kdo je premiér teda? Premiér by měl bouchnout do stolu, ne? A říct Lipavský, co teď? Tak jsme tady hlasovali včera něco. Takže pan Lipavský říká, že nechce tu ambasádu. No, takže tak to bylo. Takže včera velká sláva, hrdina, jo? No, neuvěřitelné. Neuvěřitelné, jak vymývají lidem mozky. A z těch novinářů ani jeden se nezeptá, proč tam neposlali ta letadla? Proč? Proč se nezeptali novináři, proč si tam nevezmou na mikrofon Vika nebo někoho, aby jim řekl tu pravdu, jak to je? No protože jim to nevyhovuje. Přece lidi nemají vědět pravdu! Přece máme novou totalitu a propagandu!

Tady je takový zajímavý článek - 21. května 2021 - tady máme: Piráti se sešli s velvyslancem Palestiny. Bezvýhradná podpora Izraele je toxická, vzkazuje europoslankyně Gregorová. - To je ta, co točila videa s těmi drogami, pokud jste zapomněli. No, takže takhle si tu žijeme, jak blázinci.

A podstatné je, že tahle vláda se neumí postarat o občany České republiky. Znovu vás vyzývám, zavolejte na ten Smartwings a zařiďte jim to povolení, aby mohli naše lidi zachránit! Ano, lidi se chtějí vrátit domů! A to peklo, co tam je - a samozřejmě nikdo neví, co se stane - je neuvěřitelné.

Ještě bych tady chtěl říct jednu věc. Včera tady vystupoval ten pan ministr zbytečný, tady sedí - on tady sedí proto, aby tady měli účast alespoň někdo z vlády - a tady mě organizovaný zločin STAN poučoval o věznici v Uherském Hradišti, kterou jsem navštívil v roce 2016 s panem Hermanem a bojoval jsem za to, aby zkrátka se s tím něco stalo. Ty sprosté urážky a lži, které k tomu doprovázejí, nebudu komentovat.

Faktem je, že na Úřadě vlády jsou desítky lidí zbytečných. Například tady pan ministr zbytečný, který si tam zaměstnal syna od 2. 10. Tak oni šetří. Takže nejdřív političtí kámoši, dokonce i rodiny tam budou zaměstnávat. Takže bych chtěl jenom říct panu ministrovi, že já chápu, byl jste ve čtyřech stranách, dokonce tady se píše, že jste byl nějaká oběť něčeho, samozřejmě podle vás, ano. A jste mě vyzýval na Twitteru, nebo ten váš organizovaný zločin.

Takže já jsem navštívil tu věznici v roce 2016, vy jste se na to všichni vykašlali od revoluce. Připravil jsem ten projekt. Byl se tam vyfotit pan premiér Fiala, pan Stanjura, teď pan zbytečný ministr. Tak já se ptám, kdy začnete stavět to muzeum, které jsem vám já připravil na ÚZSVM? Není - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - není připravené nic. Takže příště, když budete vystupovat, alespoň si to nastudujte a nevykládejte nesmysly. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Máme zde celou řadu přihlášek k faktickým poznámkám. Jako první je přihlášen pan předseda Jakub Michálek, poté pan poslanec Patrik Nacher, paní poslankyně Berenika Peštová a pan poslanec Pavel Žáček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prostřednictvím paní předsedající. Ježíš, to bylo hrozný. To byl zase proud nenávisti a teď v tom byla tedy přimíchaná i špetka závisti, jak jsem tak pochopil. To byl samý idiot, kretén. Pojďme si říct fakta, prostřednictvím paní předsedající. Vždyť vy jste pravomocně usvědčený lhář. Kolikrát jste byl u soudu a prohrál jste to a musel jste se omlouvat? Vždyť jenom nám, Pirátské straně - vy jste to prohrál u toho soudu. Pravomocně řekli, že jste lhal, že jste strašil těmi migranty do těch chat. Tak jak vám máme věřit, když u těch soudů to prohráváte a potom se musíte omlouvat? Takže já si myslím, že byste měl opravdu lépe vážit slova. Včera jste tady pana ministra Lipavského urazil, úplně sprostě jste ho obvinil, že nic nedělá, zatímco on měl připravenou samozřejmě akci na to, aby pomohl těm lidem, kterým pomoct může s vládními letadly. Ale určitě vám to nebude vyprávět tady přes mikrofon! Takže jestli chcete, prostřednictvím paní předsedající, pomáhat skutečně zachránit někoho a řešíte nějaký reálný problém, tak přece máte číslo na mobil. No tak mu zavolejte a vyřešte to s ním a neřešte to tady, že si počkáte druhý den, abyste tady něco vykládal od pultíku. Jaký způsob řešení věcí tohleto je? Takhle by se nikdy nic nevyřešilo. Tak jestli máte nápad, jak něco dělat líp, tak mu můžete okamžitě zavolat a můžete to okamžitě řešit. Když tam měl setkání s panem prezidentem Herzogem, který to samozřejmě ocenil, s ministrem zahraničí Izraele. A ti to samozřejmě velmi ocenili, že tam jako první západní politik pan ministr Lipavský vyrazil. Takže já s tímhle vaším urážením opravdu nesouhlasím a myslím si, že jste prostě mistr sebeprojekce, akorát ty svoje vlastní chyby házíte na ostatní lidi. Včera byl den duševního zdraví, tak se nad tím zkuste trochu zamyslet. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní tedy pan poslanec Patrik Nacher, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se vrátím k tomu daňovému balíčku. Do jisté míry bych chtěl ocenit, že tady vystoupil kolega Michálek, protože je jeden z mála, kdo to tady hájí. Nemohl jsem si nepovšimnout, že ostatní koaliční poslanci tady k tomu vesměs mlčí. Takže si tak říkám, že o tom moc přesvědčeni nejste, upřímně. Nebudu tady říkat, ctím nějaké gentlemanství, co si říkáme na chodbě nebo v jídelně, ale bylo by dobré tedy, jestli jste o tom přesvědčeni, že to je fakt dobré pro lidi a pro konsolidaci veřejných rozpočtů, abyste tady vystoupili podobně jako kolega Michálek a hájili to. To nikdo z vás nedělá. To je první poznámka.

Druhá. No, já bych tady chtěl upozornit, že vy tady vždycky řeknete zpátky, jaký byl deficit rozpočtu v době covidu - 400 miliard - a že vy to napravujete. Tak za prvé, já jsem vám tady jasně dal důkaz, že kdybychom přijali vaše pozměňovací návrhy kolem kompenzací u covidu, tak by ten deficit byl vyšší. Jestli mi nevěříte, dojdu si znovu pro ty papíry a znovu tady projdu jeden pozměňovací návrh za druhým, včetně toho, kdo z vás ho navrhl a kolik je to miliard. Stačí, když budete kývat hlavou, takhle ne, a já si pro ty papíry dojdu. To jsou vaše pozměňovací návrhy. Takže tím prosím už neoperujte. Notabene neříkáte to, že díky inflaci jste vybrali o několik desítek miliard víc, takže bych se tím tady moc nechlubil.

No, a pokud jde o ty daně, tak ten problém, že je zvyšujete, je mimo jiné v tom, že někteří z vás měli přímo volební kampaň postavenou na tom, že nebudete zvyšovat daně, včetně té daně z nemovitosti. Kolegové z ODS říkali, že to je útok na střední třídu. Takže mi prosím pěkně řekněte, v čem je ta změna mezi lednem 2023 a květnem 2023, kdy jste s tím balíčkem začali. Vy jste slibovali, že nebudete zvyšovat žádné daně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Žáček. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já budu reagovat taky na to, co řekl pan poslanec Michálek. Ne teď, ale předtím. Na tohleto ani reagovat nechci. V každém případě vám jenom připomenu, co řekl pan Stanjura ohledně daně z nemovitosti, když se ho tedy zeptali, že by se měla zvedat, ještě předtím, než se tedy pomýlil a začal tu daň z nemovitosti zvedat. Za prvé - jsou to drobné v rozpočtu a je to trest za úspěch. Další věc, co řekl - nemá to se státním rozpočtem nic společného. Když jsem tady říkala, že daň z nemovitosti by se neměla jmenovat daň z nemovitosti, ale třeba obecní daň nebo daň z přepychu, tak to už má ten správný název k této dani, protože daň z nemovitosti mi postrádá smysl. Říkala jsem to tady už jednou, čekala jsem, že někdo bude reagovat. Sliboval i pan poslanec Dufek, prostřednictvím paní předsedající, taky v předsálí říkal, že by se rád zapojil, a možná že se zapojí do té diskuse. Protože mně to prostě stále nejde, jo, daň z nemovitosti. Já si koupím nemovitost ze zdaněných peněz. Opravuju nemovitost ze zdaněných peněz. Zdědím nemovitost, opět, byla postavená ze zdaněných peněz. Ta nemovitost je tolikrát už zdaněná. Já si vezmu hypotéku, opět platím. Takže daň z nemovitosti logicky by se neměla jmenovat daň z nemovitosti. Ať se to jmenuje obecní daň nebo ať se to jmenuje daň z přepychu, ale neříkejte tomu daň z nemovitosti. To za prvé.

A za druhé, jste popřeli všichni sami sebe! Konkrétně ODS, která tady jasně deklarovala, že tuto daň nikdy zvedat nebude, protože je to daň, jak to říká, trest za úspěch. Trest za úspěch. Tak co se tedy v té vaší straně stalo? Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Pavel Žáček, připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji. Musím říct, že je nutné odmítnout ten dryáčnický styl pana Babiše, který zneužívá souvislostí, které jsou dneska s těmi nešťastnými mrtvými v Izraeli, a tahá tuto problematiku do vnitřní politiky. Nelze reagovat na všechny jeho lži, které zde řekl. Řeknu pouze jednu. My, kteří jsme byli ve výboru pro obranu, tak si velmi dobře pamatujeme, nešťastní důstojníci generálního štábu nám volali v době, kdy se evakuoval Kábul, že největší brzda, člověk, který znemožňoval tuto repatriaci, byl pan premiér svým chaotickým řízením, respektive neřízením té situace. Takže my, kteří jsme to tenkrát věděli, jsme to nezneužili v politickém boji, ale asi je dneska nutno říct, když se tím takhle chlubí, že to takto probíhalo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji opět za dodržení času. Nyní pan poslanec Richard Brabec, poté pan předseda Jakub Michálek, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já bych shrnul, parafrázoval, projev pana kolegy Michálka do jedné věty, a to je - byli jsme těsně před propastí a pak se nám povedlo udělat krok dopředu. (Potlesk a smích z řad poslanců ANO.) Respektive vy jste udělali ten skok.

Ale já jsem se chtěl zeptat pana předsedy Michálka, vaším prostřednictvím, paní předsedající: Pane předsedo, vy tomu opravdu věříte? Tomu, co jste tady říkal? Protože to tedy vlastně znamená, že... No, teď mě napadl nějaký komentář, nebudu ho říkat. Ale vy fakt musíte žít v nějaké bublině, která vůbec není v reálném světě. Protože vy to opravdu nevnímáte, co ti lidi řeší? Vy jste říkal, no my to nenapaříme - to slovo paříme, to se mi tam líbilo - ale my to přece nenapaříme těm zaměstnancům, aby to na ně dopadlo. No a komu jste to napařili? Vy si myslíte, že to na zaměstnance nedopadlo všemi těmi věcmi? Tak se jich jděte zeptat! Já vůbec fakt nevím, kde v tom žijete. Jak tady říkal Patrik Nacher, byl jste jediný kromě pana ministra Stanjury, který to má samozřejmě v referátu, který to tady nějak hájí. Myslím si, že to bylo hlavně kvůli tomu, abyste rozředil opticky hlavně před kamerami to, že bude mluvit opozice. Ale byly to opravdu, nezlobte se, hrozný hámotiny. To přece ani není možný tohleto hájit. Děkuji. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní pan předseda Michálek, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já se budu tedy držet striktně jednacího řádu, čili budu reagovat na vystoupení předřečníků. Nebudu fungovat tak, že bych reagoval na vystoupení, které bylo předtím, ke kterým se mohl každý přihlásit se svou faktickou poznámkou. Takže budu reagovat na vystoupení pana Babiše.

Mě tam tedy zaujal ten termín nová totalita, to myslím, že to je nějaký výplod nějakých markeťáků, ale zase je to přesně v té logice mistr sebeprojekce. Protože kdo tady v reálu v Evropě, kdo tady realizuje něco, co by se dalo asi nazvat nějakými normalizačními praktikami nebo náběhem na novou totalitu? No tak je to Maďarsko. Je to Maďarsko a pan Orbán v Maďarsku. A tam se pan Babiš jezdí učit za svým přítelem Orbánem. Takže jestli tady někdo mluví o nové totalitě, tak se podívejme, kdo skutečně tu novou totalitu provozuje. A já považuju za neuvěřitelnou nehoráznost, že si někdo dovoluje nazvat třeba Ústavní soud institucí nové totality. A to jsou výroky pana Babiše, které veřejně ventiluje. To já tedy považuju za naprosto nehorázné, nepřijatelné a prostě jenom mi to zapadá do toho, že skutečně je to člověk, který byl pravomocně odsouzen, usvědčen jako lhář několikrát u soudu a musel se omlouvat.

Takže takovýmhle způsobem nekorektním se v dnešní době vede debata a děláte to samozřejmě jenom za tím účelem, abyste přitáhli víc a víc pozornosti. A ignorujete ty důsledky, že tím skutečně poštváváte lidi proti sobě, poštváváte tím rodiny proti sobě, mladé proti starým a tak dále. A to je prostě něco, co by se v Poslanecké sněmovně dít nemělo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Vnímám, že se tedy odhlásila paní poslankyně, poté je přihlášen s faktickou pan ministr Martin Dvořák, poté pan předseda Aleš Dufek. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Dobré dopoledne, děkuji, vážená paní předsedající. Paní poslankyně, páni poslanci, musím na začátek konstatovat takovou podivnou věc, že kdykoliv se mi přihodí, že se přihlásím do debaty, pan poslanec Babiš prostřednictvím paní předsedkyně se byv varován zvedne a odejde. Já jsem se dneska opravdu velmi těšil, že mu to řeknu do obličeje, protože jsem to zkoušel včera poté, co se tady navážel do mého syna. Můžete prosím mlčet? (K levé části sálu.) Poté co se tady navážel do mého syna, sám předtím maje hysterický záchvat kvůli tomu, že jemu někdo sahá na rodinu.

Včera jsem se tady pokusil vysvětlit, že to, co říká o přijetí mého syna na Úřad vlády, není pravda, je to lež. A dneska to doplním, je to estébácká hnusná pomluva. Takhle StB pracovala. Někoho pošpinila před sousedy, před přáteli, a potom ho prostě pronásledovala tak dlouho, až ten člověk nakonec většinou podlehl. Takže to je jedna věc. To, co tady říká pan poslanec Babiš o synovi Adamovi, je sprostá estébácká hnusná lež a já musím protestovat. Nebudu ho žalovat, protože to nemá smysl.

To, co řekl o věznici v Uherském Hradišti. Můj facebookový profil zní: "Věznice v Uherském Hradišti má temnou historii. Po druhé světové válce se zde popravovalo v rámci retribučních procesů, pak zde popravovali komunisté. Oběti tohoto místa by určitě urážel pojem nová totalita." Já chápu, že to poslance Babiše rozčililo, ale urážlivého tam není opravdu vůbec nic.

Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan předseda Aleš Dufek, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Jenom krátká poznámka. Na těch faktických poznámkách je fakt legrační, že tady točíme v krátkém časovém úseku čtyři různá témata, takže jestli nás někdo pozoruje, tak z toho musí být naprosto dezorientovaný. Takže já reaguji na to, co tady zaznělo před osmi minutami.

Kolegyně Peštová, prostřednictvím paní předsedající, prosím vás, daň z nemovitosti je daň z nemovitosti a není to žádná daň z přepychu. Daň z přepychu to mohla být možná v nějakém sedmnáctém, osmnáctém století v Anglii, kdy se platilo třeba, já nevím, daň podle výše, kolik ten dům měl oken nebo kolik ten dům měl krbových kamen, takže vlastně takhle se ten přepych zdaňoval. Ale teď smyslem daně z nemovitosti je prostě zdanění jedince, který má v příslušné obci nemovitost, která je navázána na určitou infrastrukturu, kterou platí pro změnu ta obec, osvětlení, příjezdové cesty, zimní údržbu a tak dále, a tak dále. To znamená, vychází to právě z toho, že vlastně na rozdíl od té Anglie, kde žádná infrastruktura nebyla, a proto to byla daň z přepychu, tak dneska infrastruktura je, platí ji ta obec, a proto by se ten dotyčný měl naprosto spravedlivě podílet v rámci financování obce na provozu té infrastruktury.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Patrik Nacher, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, já už ani nevím, na co jsem chtěl reagovat. Ale chtěl jsem se přihlásit. Ale začnu s tím rozdělováním společnosti, jak o tom mluvil kolega Michálek. Tak to rozdělování společnosti, prosím pěkně, děláte vy. A já vám řeknu konkrétní příklad a to je to, jakým způsobem vy jste se postavili k valorizaci důchodů, k mimořádné valorizaci, jak zpětně měníte pravidla a odůvodňujete to, že nemáme na důchody, že nemáme na valorizace, a tím stavíte ty seniory do pozice, že si na jejich důchody musíme půjčovat. Naproti tomu se tady o desítky miliard zvyšuje rozpočet Ministerstva obrany, na to si asi půjčovat nemusíme. To je to stavění se dokonce mezigenerační, kde mladí lidé potom budou těm starším vyčítat, jak špatně volí. To taky přece říkáte vy. Teď jste to předvedli na Slovensku. Teď Maďarsko, říkal kolega, teď za chvilku bude říkat, že i na Slovensku je to špatně. Doposud to bylo dobře, protože tam zvolili Zuzanu Čaputovou, teď tam zvolili špatně. Vždyť vy to máte takhle černobíle rozdělené od rána do večera. (Potlesk některých poslanců ANO.)

Takže vy rozdělujete tu společnost. Senioři špatně volí, teď mají právo na důchody, ty se musí ze zákona valorizovat, to je špatně, my to tady zachraňujeme. My jako vy - jako vláda. A takhle to rozdělujete. A přečtěte si ty maily od těch lidí, neříkám od všech, že opravdu vy stavíte ty spory mezigenerační, kde ti mladí lidé jim vyčítají, že kvůli nim oni budou mít zadluženou budoucnost. Vy tady vytváříte tuhletu atmosféru. To je úplně jednoznačné. Tohle nemůžete s prominutím okecat zleva zprava.

A pokud jde o tu daň z nemovitosti, no, nám s kolegy na tom vadí ten přerod o 180 stupňů, kde kolegové ze SPOLU a z ODS říkali, že to nebudou zvyšovat. Nebudou zvyšovat! (Předsedající: Čas!) Tak co se změnilo?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová a po ní vystoupí paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Tak já budu reagovat na svého předřečníka, ctěného kolegu poslance Dufka. Vždyť jsem to řekla. Já jsem řekla, ať se to jmenuje daň obecní. Ať se to jmenuje jinak. Ale neříkejte tomu daň z nemovitosti. A to, že je to trest za úspěch, to řekl váš kolega pan Stanjura, nemusím říkat prostřednictvím, pan Stanjura. To jsou jeho slova, já jsem pouze použila jeho rétoriku. On řekl, že tato daň je trest za úspěch. A já říkám, že to nemá být daň z nemovitosti, ale řekl jste to správně, na údržbu obce, tudíž ať je to obecní daň. A potom tomu rozumím. A ne že to je žižkovská daň, že prostě na Žižkově máme cizince, a proto my teď budeme platit víc, protože tam někdo na tom rejžuje peníze. To je taky špatně.

Takže bychom potom museli se koukat na to úplně jinak. A potom samozřejmě ano, ten, kdo má trvalé bydliště v dané nemovitosti, nechť platí pouze obecní daň, a pokud má další nemovitosti, z kterých vydělává, tak ať platí třeba daň navíc, nějakou, protože na tom vydělává. Ale to už potom se dostáváme do toho, jako jestli náhodou směřujeme do nějaké jiné doby, než v které době jsme.

A další věc k panu poslanci Michálkovi, prostřednictvím paní předsedající. Pane poslanče, vy jste opravdu mladý. Vy jste tu totalitu, jak my říkáme, nezažil. Takže jste nezažil, když se lidi báli říkat pravdu nahlas. Báli se říkat politické vtipy, protože než dojeli vlakem ze stanice A do stanice B, tak tam už na ně čekali ti estébáci, jak říká pan ministr, jo? Takže vy jste to nezažil. Ale dnešní doba už se tomu rapidně blíží. Lidi už se bojí říkat pravdu. Lidi už se bojí říkat vtipy, aby zase náhodou za to nebyli popotahováni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Margita Balaštíková, připraví se pan poslanec Koten. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych prostřednictvím vás, paní předsedající, chtěla hovořit k panu předřečníkovi Michálkovi.

Pane kolego, vy jste ve věku mého syna. A opravdu nemůžete vědět, co to byla ta totalita, když jste byl velmi úspěšný student a nakonec vás nevzali na vysokou školu a vzali ty méně úspěšné, protože jste měl ve svém rodě lidi, kteří byli úspěšní, měli majetky, které vám zabavili, a vy jste se pak musel dívat na to, jak oni šli na tu vysokou školu a vy ne! (Zvýšeným hlasem.) Jenom proto, že jste byl dcerou někoho, kdo měl kdysi majetek. A dneska je to to samé. To stejné! Vy si nedovedete představit, když mně přišly noviny Svobodná Evropa, jak jsme se doma báli, že přijde StB a pozavírá nás všechny, protože půlka mé rodiny je v zahraničí. Jak jsme nesměli jezdit ven, jak můj bratranec nastoupil základní vojenskou službu a nesměl nosit zbraň, protože co to všechno bylo! A vy o tom hovoříte, jak kdybyste tu žil? Promiňte, mně je to líto, ale nemluvte, prosím, já vás o to prosím, o tom, co jste nemohl zažít a co možná znáte z vyprávění! Protože kdo to zažil, tak se ho to hluboce dotýká a velmi mi to vadí! (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Radek Koten, poté se připraví pan poslanec Stanislav Berkovec. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych tady rád zareagoval, vaším prostřednictvím, na pana poslance Michálka. Ono tady je takovým zvykem v podstatě, když jsou někde volby v zahraničí, kritizovat například pana Orbána, jak tady zaznělo ve vašem příspěvku, nebo kritizovat pana Fica na Slovensku. Ale já si myslím, že nám to tady nepřísluší, protože tam proběhly demokratické volby, a pokud tady někdo říká, že v Maďarsku je totalita, tak by si měl uvědomit, že maďarští občané zvolili Viktora Orbána a jeho stranu Fidesz 53 procenty. Prosím, kolik máte procent? Kontrolní otázka. Kolik máte poslanců?

To samé tady zaznělo i od paní Pekarové Adamové, vaším prostřednictvím, že by měli lidé vyhnat Orbána v Maďarsku. Nyní zaznívají podobné věci, ani se nepřeje k volebnímu úspěchu lídrovi politické strany Směr na Slovensku Robertu Ficovi, protože se to nečekalo. Tam se očekávalo vítězství progresivní levice pirátské, Progresivní Slovensko. Takže já si myslím, že bychom si tady měli uvědomit a měli bychom mít pokoru - před čím? - koho ti občané si zvolí - a neměli bychom kritizovat politiky, že tam snad není demokracie, když demokraticky ve volbách si zvolilo stranu Fidesz 53 %. A to samé na Slovensku, 23 % stranu Směr - sociální demokracie. Takže já si myslím, že ti, kteří mají právě plná ústa demokracie tady v Poslanecké ctihodné sněmovně, tak právě ti jsou nejvíce prototalitní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Stanislav Berkovec, dále se připraví paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající. Já si dovolím, vážený pane poslanče Michálku, prostřednictvím předsedající, také reagovat na vaše vystoupení. A budu reagovat vaším citátem. Já jsem to viděl natočené, běželo to ve veřejném prostoru. Já jsem tomu nejdřív nevěřil, tak jsem si to nechal od kolegů odborníků prověřit, jestli to není nějaká montáž, audiomontáž podle artikulace úst a tak dále. To nebyla. Takže cituji: "Jak už řekl Tomáš Garrigue Masaryk, nesmíte věřit všemu, co se píše na internetu." Konec citace pana poslance Michálka. Děkuji. (Smích a potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová a potom pan předseda Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já to vrátím trošku k balíčku.

Pane předsedo Michálku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, k té dani z nemovitosti. Já si dovolím takový malý exkurz, s veškerou pokorou, ne že bych vás chtěla podceňovat a myslet si, že to neznáte. Daň z nemovitosti, z nemovitých věcí, tak jak je nyní upravena, je stoprocentním výnosem obcí, a je proto i v rukou - tak to dneska říká zákon - v rukou obce, jak si s touto daní naloží směrem nahoru, ale dokonce i dolů, což se zavedlo za naší vlády. A dokonce za naší vlády se zavedlo i to, že obec může si stanovit třeba vyšší sazbu pro průmyslovou zónu nebo pro část obce, to znamená, je to plně v jejich rukou.

Takže o jaké odvaze mluvíte, že neměly předchozí vlády odvahu? K čemu? Odvahu zvednout tu daň 80 procentům lidí, protože tak vysoké procento je u nás vlastnického bydlení? Zvednout jim to a nechat si to ve státním rozpočtu, což byl váš prapůvodní pětikoaliční návrh? Takže o jaké odvaze mluvíte? Naopak, tak jak je to dneska nastaveno, je to nastaveno velmi moudře.

Pak jste samozřejmě museli ustoupit, protože ten tlak byl enormní. Takže jste to vrátili zase tedy do rozpočtu, že to zůstane v rozpočtu obcí, tak jste jim to uloupli zase někde jinde. Vzpomínám si, jak váš koaliční partner, asi už bývalý, jak jsem četla, hnutí STAN, jak tady bojovali a krváceli za kompenzace pro obce, za RUD a tak dále - a dneska mlčí. Vyměnili to za všechna ta teplá místa. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní pan předseda Jakub Michálek a poté paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, já budu pokračovat v reakci na vystoupení pana Babiše, neboť tedy teď reagujeme na jeho vystoupení, které se konsolidačního balíčku zas až tolik netýkalo, myslím si, že zrovna tak vůbec. A bavili jsme se o tom pojmu "nová totalita". Tak jednak já chci ujistit prostřednictvím paní předsedající paní Balaštíkovou, že moje rodina byla perzekvovaná komunisty a moje teta nemohla jít na střední školu - na střední školu. Ačkoliv měla samé jedničky, tak nemohla jít na střední školu kvůli svému původu. A mého pradědu odvezli do uranového dolu. Znám to z vyprávění. Ale my s tímhle nemáme nic společného na rozdíl od stran, který jsou prolezlé bývalými komunisty.

Takže mě to uráží a spoustu lidí to uráží. Samozřejmě že to uráží politické vězně, že dneska - a tady jsou takovéhle výroky o nové totalitě od lidí, kteří byli v komunistické straně a legitimizovali násilí na lidech a veškeré ty represe. Takže mě by zajímalo... (Hlas z pléna.) Ano, svazáci, přesně, takoví ti, kteří byli... takhle tam.

Takže mě by zajímalo, aby ti předřečníci, kteří tady vystupovali, řekli: Já, Patrik Nacher, si myslím, že tady máme novou totalitu. Abyste tady vystoupili, postavili se za svého šéfa a řekli: Já, Patrik Nacher, si myslím, že tady máme novou totalitu, že Ústavní soud je součástí nové totality, že všechny ty demokratické instituce, který jsme tady po listopadu - i naši rodiče - tady budovali, tak že jsou součástí nové totality.

Mně to fakt přijde, že to překračuje hranice nějakého zdravého fungování společnosti. To je opravdu strašně nebezpečné. A já věřím, že velká část z vás, prostřednictvím paní předsedající, to i vnitřně cítí, že tohle je opravdu zahrávání si s ohněm, který - až se někdo bude zpětně na to dívat (Předsedající: Čas.), tak to bude hodnotit velmi kriticky, že jste se na tom (Předsedající: Čas prosím.) podíleli.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní pan poslanec Patrik Nacher, poté pan poslanec Hayato Okamura. (Ruch v sále.) Ano, pan poslanec Patrik Nacher je na řadě. A my se vystřídáme při řízení schůze v mezičase. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já si troufám říct, že to je dokonce horší, než jak říkala moje kolegyně Berenika Peštová. Ti lidé se nebojí říkat vtipy. Ale já jako Patrik Nacher vám tady řeknu, že ti lidé už se vám dneska bojí i říct, koho budou volit. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Vy a některá média jste tady vytvořili atmosféru jako boj dobra se zlem. Už to není boj myšlenek pravice - levice. Aby také byl! Vždyť vy jste slibovali, že nebudete zvyšovat daně, teď je zvyšujete, že? Takže o čem se tady bavíme? Ale vy jste to dobro a my jsme v tomhle pojetí to zlo. A ti lidé se bojí přiznávat, koho budou volit. Na Slovensku už to došlo tak daleko, že dokonce se báli přiznat, koho volili, když vycházeli z volebních místností. My jsme v této době. Vy tomuhle tleskáte? Řekněte tady na mikrofon: já, Jakub Michálek tleskám tomu, že lidé 33 let po revoluci se bojí říct, koho volí, aby nebyli nálepkováni! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Takhle se věci mají.

A pak jedna poznámka zpátky k tomu konsolidačnímu balíčku. Vy jste tady mluvil o zrušení superhrubé mzdy. Chtěl bych tady znovu připomenout, už jsme si to řekli stokrát v médiích, hlasovalo pro to hnutí ANO, SPD, ODS. ODS je váš koaliční partner, máte ministra financí, premiéra. Tak to řekněte vždycky tak, jak je ta pravda, tak jak to bylo. Vy to vždycky řeknete: hnutí ANO a pak jako a ODS. (Vysloveno tiše a nezřetelně.) A pak to jakoby promlčíte. Tehdejší vláda za to nese odpovědnost. Ne! Tenkrát pro to hlasovaly tyhle tři subjekty. (Předsedající: Čas!) Tak mě by docela zajímalo, jak jste to svému koaličnímu partnerovi vyčetl. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji vám všem hezké dopoledne a poprosím dalšího s faktickou poznámkou - pan poslanec Hayato Okamura. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené dámy, vážení pánové, jenom drobnost. Já si vážím lidí bez ohledu na věk a myslím, že tak by to mělo být mezi všemi slušnými lidmi. Vážíme si seniorů, vážíme si lidí středního věku, ale vážíme si i lidí mladšího věku. I od nich může zaznít nějaký vhled, který je velmi pravdivý. Takže chci podpořit mladou generaci, ty mladší mezi námi, pana Jakuba Michálka a napříč stranami. Takže podporuju mladé a přimlouvám se za to, aby někdo nebyl shazován jenom proto, že třeba vzhledem ke svému věku nemohl některé věci zažít.

Potom, co se týče totality, tak chci vyjádřit přesvědčení, že nežijeme v žádné totalitě, že žijeme ve společnosti, kde nikdo není trestán za veřejné vyjádření svého názoru. Můžeme svobodně studovat, cestovat, není zde cenzura, vydávají se knihy, noviny, časopisy, je možná svobodná veřejná diskuse. Takže prosím vás, zůstaňme pravdiví. Totalita je tam, kde jsou lidé zavíráni, mučeni, popravováni za vyjádření svého názoru.

Pak chci také přece jenom vyzdvihnout tu cestu, tu misi pana ministra Lipavského do Izraele. Ano, je to v procesu, některé věci je třeba dořešit, ale i vrcholní izraelští představitelé tu misi k podpoře Izraele v té neobyčejně těžké nynější situaci oceňují. Takže bylo to krásné, jak jsme včera napříč všemi stranami všichni, kteří jsme tady byli v sále přítomni, Izrael podpořili. Já bych se toho přidržel. Je to něco, co nás všechny spojuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, i vás musím přerušit.

 

Poslanec Hayato Okamura: Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím dalšího z přihlášených s faktickou - pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Hubert Lang a poté pan poslanec, pan předseda Jakub Michálek. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, nejprve bych zareagoval na svého ctěného kolegu Pavla Žáčka, který tady argumentoval tím, že v minulém období evakuace z Afghánistánu dle jeho informací, kdy mu volali někteří důstojníci Armády České republiky, probíhala chaoticky. Pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, kdyby to byla pravda, tak vy byste o tom jednal na výboru pro obranu, určitě byste to téma zdvihl. Neudělal jste to. Nebylo to ani na výboru pro bezpečnost, kde mám tu čest s vámi spoluzasedat na jednáních tohoto výboru. Takže bych se ohradil a beru to jako nepravdivý argument dodatečně použitý tady v diskusi a nehodný dalšího komentování.

Dále bych k panu Michálkovi. Měl jsem tu čest být členem covidové komise, které předsedal pan Stanjura, a váš tehdejší kolega pan Ferjenčík byl místopředsedou, já jsem byl druhým místopředsedou. Byl jsem tam jako lékař, ale probírala se tam témata ekonomická. Vy jste tak extendovali, a zvlášť váš kolega, požadavky na vládu, na kompenzace, a já jsem se vždycky ptal - vždyť to nemůžeme ustát se státním rozpočtem. A odpověď vašeho kolegy a pana Stanjury byla taková, že my neseme vládní odpovědnost a je to náš problém. My jsme si ten problém vyřešili. Tehdy byly propady státního rozpočtu 369, respektive 419 miliard v době vrcholícího covidu. Vy už jste covid neměli, respektive hodný omikron, a zasekli jste sekeru 360 miliard. Prosím vás, vy nás nepoučujte. Vy tuhle republiku vedete ke zhoubě ekonomické, protože svými opatřeními v tom balíčku podrážíte zemědělství, podrážíte průmysl, podrážíte firmy - a všechno na úkor občanů České republiky, kteří to dotují z úspor, které získali za naší vlády. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rovněž čas! Děkuji. Pan poslanec Lang. Prosím všechny, aby dodržovali čas.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se chtěl také vyjádřit, prostřednictvím vás, k panu předsedovi Michálkovi. Prostě to, co tady zaznělo od rána, to je prostě něco neskutečného. Ta vaše bublina, ve které žijete, vy konkrétně tedy, vzhledem k vašemu mládí a vlastně, co jste v životě dokázal, vy dokážete tady urážet lidi, kteří vybudovali firmy, lidi, který zaměstnávají tisíce lidí. Vy za to nemůžete, vy jste se narodil v roce 1989, ale k tomu, jak vy se vyjadřujete, jak vy se chováte, tak se domnívám, že kdybyste se narodil o 20 let dříve, tak vy byste byl takový opravdu progresivistický svazák. Vy byste to dotáhl určitě daleko možná. Určitě byste byl v KSČ, protože vy jste obrovsky ambiciózní člověk. Takže buďte rád, že jste se v té době nenarodil, aspoň vám to nikdo potom nemůže takto vyčítat tady.

Jinak ty vaše výroky, tady ta obhajoba neobhajitelného, prostě to je neskutečné, co tady zaznívá! Já dneska na řadu přijdu asi devátý. Nevěděl jsem původně, jak už to uchopit, protože už jsem to říkal asi hodinu a tři čtvrtě v prvním čtení, ve druhém čtení, a teď jste nám vysloveně nabil, protože vím, jak se budu vyjadřovat k jednotlivým bodům toho z vašeho pohledu konsolidačního, z našeho pohledu pouze daňového balíčku. Je to strašné prostě! Vy máte čtyři poslance, máte ušmudlaných několik procent, vaši další koaliční partneři z pětikoalice jsou na hraně volitelnosti nebo pod hranou volitelnosti. Něco také ukazuje to, že poslední výzkumy veřejného mínění ukazují tu náladu ve společnosti. Nevím, kde žijete. Žijete asi pravděpodobně v Praze, ale přijeďte k nám, přijeďte na ten sever, přijeďte na ten venkov. Podívejte se, jak to tam vypadá. Já o tom budu hovořit. Teď přišel pan premiér, který dostal včera nebo předevčírem čočku od podnikatelů. A prostě je to jedna velká hrůza, jedna velká katastrofa.

A nechte si takové ty výroky o nějaké totalitě, kterou vy jste opravdu nezažil! Vy máte možná to štěstí, já jsem rád, buďte rád, že jste to nezažil, ale prostě nevyjadřujte se k věcem, kterým nerozumíte! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance, pana předsedu Michálka, připraví se paní místopředsedkyně Richterová a poté pan poslanec Kubíček. Jsme stále v režimu faktických.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Tak to jsem tedy opravdu nečekal, že mi tady někdo z hnutí ANO, které vede bývalý člen komunistické strany, tak mě tady urazí, že bych byl určitě v komunistické straně, kdybych se narodil dřív. Ne, fakt nebyl! (Poznámky z řad poslanců hnutí ANO.) Prosím vás, podle sebe, prostřednictvím předsedajícího, nesuďte mě. To jsou takové nehorázné urážky. Fakt jako vyřešte... Evidentně máte nějaké zranění z toho, že jste se podíleli, část z vás, tedy asi váš předseda a spol., na tom minulém režimu, že si to potřebujete projektovat do ostatních lidí. Ale my nechceme mít - mladá generace - nic společného s tím, co se tady dělo za komunismu. Tak to prosím vás neházejte na nás a vyrovnejte se se svou minulostí.

A budu reagovat ještě na kolegu Patrika Nachera, který se tady nepostavil za svého šéfa a neřekl ne, my tady máme novou totalitu. Neřekl. A uvedl tady protipříklad, který ale pokulhává na obě nožičky. Protože soudit, jestli je někde demokracie, podle toho, že lidi říkají, koho volili? V demokracii proboha má každý svatý právo na tajnou volbu, to je základem demokracie a nikdo nemá být nucen k tomu, aby říkal, jak hlasoval anebo to někde vyprávěl. Součástí demokracie je, že každý si to může nechat pro sebe. Nevím, proč by vám někdo měl říkat, koho volil, jestli volil tu nebo onu stranu. Demokracie se pozná podle toho, jestli má funkční instituce, jestli má svobodnou soutěž politických stran, jestli tam nedochází k omezování volební soutěže jako třeba v tom Maďarsku, kde se účelově zmanipuloval volební systém tak, aby měly všechny ostatní strany výrazně těžší ve volbách uspět. Rozdaly se pasy do zahraničí a tak dále. (Předsedající upozorňuje na čas.) Zneužívají se zdroje na dotace. To jsou totalitní praktiky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím další a to je paní poslankyně Olga Richterová. Paní místopředsedkyně, prosím. Připraví se pan poslanec Kubíček, paní poslankyně Peštová, pan poslanec Brož a další.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, mě opravdu děsí, s jakou lehkostí tady házíte tak vážnými věcmi. Přijde mi fakt překvapivé, že zrovna hnutí ANO spekuluje, kdo by kde byl za totalitního režimu, v situaci, kdy prostě váš šéf byl evidován jako spolupracovník StB, byl veden jako agent Bureš. Prostě Andrej Babiš za totality část dětství, část mládí strávil ve Francii, ve Švýcarsku, když všichni ostatní tady byli zavřeni za ostnatým drátem.

Prosím, nemluvte o tom, že jsme mladí. Samozřejmě máme rodiny. Z mé rodiny musel konkrétní, velmi angažovaný veřejně činný člověk okamžitě po převratu v únoru 1948 uprchnout, aby nebyl popraven nebo na dlouhá desetiletí zavřen. Stejně tak další samozřejmě nesměli pracovat v adekvátních profesích. Každý máme své rodinné historie. Ale to, že se nesmělo studovat kvůli názorům rodičů, to, že jenom někteří si mohli žít v zahraničí, ale ostatní byli všichni zavřeni za ostnatým drátem, to, že tady ti, kteří chtěli, aby tento stát dodržoval právo, byli perzekvováni, to prosím byla totalita. A vy tím, jak používáte dnes tu svoji rétoriku, tohle zlehčujete, urážíte ty, kdo trpěli. A prosím, neurážejte nás, kteří se snažíme o dobrou budoucnost pro tuhle zemi, o to, abychom jako společnost mohli fungovat, a nechceme, aby se jakékoliv totalitní praktiky sem zavlékaly. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuju za slovo, pane předsedající. Já jsem umírněný člověk, většinou k tomu nevystupuji, ale tohleto už je trošku moc, co se tady předvádí. Za prvé jsme u bodu konsolidace veřejných rozpočtů, mluvíme tady o totalitě, o minulosti a tak dále.

Pane kolego Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, važte slova, co tady povídáte. Vy jste velmi osobní. Já nebývám osobní. Říká se tomu orel much nelapá. To asi neznáte, nebyl jste ani na vojně, nikde jste nepracoval. A já nebyl odvoláván ze stranických funkcí za chování ke svým spolustraníkům, že jste se choval jako pošuk, s prominutím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju za slovo, pane předsedající. Původně jsem chtěla reagovat na pana poslance Hayato Okamuru, ale bohužel, omlouvám se, překonal to pan Michálek s paní Richterovou.

Pane Michálku, vy jste nás tady nazval, že jsme - neříkám sekta, to vy jste neříkal, vy jste říkal něco ve smyslu jako že máme usvědčenýho estébáka nebo že byl v nějakých svazcích. Koho jste si volil na Hrad? Pane Michálku, koho jste volil na Hrad? Rozvědčíka, který má manželku politručku! Kdo to byl? Co to tady hrajete za komedii? Vždyť tento člověk, ten byl mnohem výš, i kdyby se to prokázalo, že tam pan Babiš byl. Tak ten byl mnohem výš. A ten tam chtěl! To je ten rozdíl. On chtěl být ten agent! Jo? To je ten rozdíl. On, pan Babiš se brání. Celou dobu se brání. A jede soudně. Tenhleten člověk to ani neudělá. A víte proč? Protože tam prokazatelně byl. Protože tam prokazatelně byl a stejně by ty soudy projel! Takže vy jste postavili v uvozovkách dva lidi proti sobě. A jak říká pan Babiš, i kdyby to byl Putin, tak radši budete volit tohodletoho, i Putina vlastně zvolíte oproti tomu Babišovi, protože vy jste si z něj udělali prostě, vy už jste úplně posedlí. Fakt jste jím posedlí. A zbytečně. Je to zbytečný.

Pan Hayato Okamura řekl, že nedáváme šanci mladým. To není pravda. Já jsem vás tady bedlivě poslouchala a mluvila jsem na vás. A víte, co jste dělal? Hrál jste si s telefonem. To je ta úcta. Jo? Vy jste si hrál s telefonem, já vás tady bedlivě poslouchala. Takže pane poslanče Hayato, prostřednictvím paní předsedající, zaslouží si takový člověk úctu, když já k němu mluvím a on si hraje s telefonem, kdežto já ho poslouchám, když na mě mluví?! Je to úcta k tomu člověku? To snad nemyslíte vážně! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času na sekundu. Poprosím pana poslance Brože, poté pana poslance Kuklu a pana poslance Balaše.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já také budu reagovat na kolegu pana poslance Michálka. On mi Patrik Nacher vzal hodně z toho, co mě v první chvíli napadlo, co jsem chtěl říct. Ale já bych chtěl říct, že žijeme v demokracii. Ale demokracie není samozřejmost a historie nás přesvědčuje o tom, že za demokracii je třeba bojovat. A to, že se lidé bojí, nemluví vůbec o tom, koho volí, ale vůbec ke komu se hlásí, hlásí se ke svým názorům... Já vám řeknu příklad z oficiální komise na městské části, vůbec nebudu jmenovat, kdo to byl, za koho vystupoval a tak dál, ale padne od paní podnikatelky to, že jestli mi někdo o mojí firmě řekne, že volí ANO, tak já ho vyhodím. To je jeden z příkladů. A jsme v Praze, nemusíme, jak říkali kolegové, chodit někam mimo Prahu. Prostě lidé se bojí ve firmě říct, koho volí nebo jaké mají názory, protože to nejsou ty správné názory, které jim podsouvají média, které jim podsouváte vy. Takže nedivte se tomu, že se tady tomu někdo brání. A za tohleto bojovat vždycky budeme. Když mi nějaká babička řekne u volebního stánku ne, ty vaše reklamní předměty já si vzít domů nemůžu, to by se mnou vnuk už nikdy v životě nepromluvil, tak to je strach z toho říct svůj názor. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Kuklu.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo, pane předsedající. Dobré dopoledne, dámy a pánové. Já jsem původně také nechtěl vystupovat, ale když jsem si poslechl tady pana předsedu Michálka, prostřednictvím předsedajícího, tak musím vystoupit, protože pan předseda Michálek je takový poslanecký dezinformátor tady. Ale jednou mluvil pravdu. Takhle jsem si doma pustil televizi a nestačil jsem se divit, co pan předseda poslaneckého klubu Pirátů tam říkal. Já vám to tady odcituju a věřím, že na mě bude pan kolega reagovat: "Nám STAN říkal, že s náma bude kandidovat, že s náma bude bojovat proti korupci, a pak jsme zjistili, že z těch černejch peněz, které ukradli v dopravním podniku, tak platili nelegální kampaň, aby nás překroužkovali."

Pane předsedo Michálku, prostřednictvím předsedajícího, máte k tomu už vysvětlení? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nyní pan poslanec Balaš, připraví se paní poslankyně Richterová a zatím poslední pan poslanec Kobza.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Já jenom sleduju tu diskusi a mám takový pocit, jako kdybych se ocitnul před třiceti lety, kdy se tvrdilo o mladých, že nemají co kritizovat, nemají mít vlastní názor. Já můžu v řadě věcí nesouhlasit s panem Michálkem, ale odmítám tu tezi, že ten, kdo je mladý, tak nemá právo na to říct, co si myslí. Asi už neplatí (stále platí?) ta zásada: není ti šedesát a nebyl jsi v Rusku, tak nekritizuj. A z toho vy vycházíte! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní předsedkyně Richterová. A připraví se pan poslanec Kobza.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já s vámi v jedné věci, která tady zazněla před chvilkou, souhlasím, a to je právě to, že demokracie není samozřejmost. A právě proto, že není, tak tady vystupujeme. A právě proto vás vyzýváme, ať se každý osobně zamyslíte, jestli opravdu souhlasíte se svým šéfem, jestli vám opravdu nevadí, že napíná demokracii na skřipec, když tady hodiny mluví, používá na popis toho, že tady hodiny mluví a je pak ve všech médiích a všichni o tom debatují, pojem totalita. A když tím, že úplně, úplně mlčí o své minulosti, kdy on byl v dětství, v mládí ve Francii, ve Švýcarsku, když tady všichni byli zavřeni za ostnatým drátem, když se nestaví čelem k tomu, jaká tedy byla jeho role v StB. Jestli tímhle zásadně nedevalvuje to, že my dnes máme demokratické instituce. Máme to hledání nějaké rovnováhy, které samozřejmě demokracii vždycky bude trvat, vždycky bude trošku bolet, ale - a to chci zdůraznit - demokracie není samozřejmost, a když bude devalvována tím, že se nazývá něčím, co tady není, tady prostě není žádná totalita, máme se bavit o jednotlivých věcech, o jednotlivých aspektech.

Ale prosím, fakt osobně souhlasíte s tím, co váš šéf říká? Fakt souhlasíte s tím, když tady ty hodiny mluví a že se na to má vztahovat pojem totalita? Já si myslím, že je to úplná hloupost. A ještě jednou zopakuji: je to urážlivé pro pamětníky, je to urážlivé pro ty, kterých se to osobně dotýká, a je to škodlivé pro budoucnost naší země. Máme se vyrovnávat s tím, co se tady dělo, a dělat vše dobré pro to, aby naše země fungovala co nejlíp, ale ne falešně nálepkovat, když tady máme demokracii, a máme společně pracovat na tom, aby byla co nejodolnější, co nejsilnější, a ne se tvářit, že ten, kdo spolupracoval s StB, tady bude teď kazatel téhle pravdy. Není.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Kobza.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dobrý den. Mně je 67 let, zažil jsem toho víc, než většina z vás dohromady, hodně toho pamatuju. A já bych tady rád připomněl jeden citát jistého Afričana, jistého pana Mobutu Sese Seko Banga, prezidenta Konga, který prohlásil, že garantuje svobodu projevu, ale negarantuje svobodu po projevu. A v této souvislosti bych vám rád připomněl několik jmen lidí, kteří jsou vyšetřováni nebo odsouzeni za názor.

Naše kolegyně Karla Maříková, Michal Kraft, děkan Ševčík a dalších asi 70 lidí, kteří jsou vyšetřovaní za to, co napsali nebo řekli. Víme z vlastní zkušenosti, že kdo je ve státní správě nějakým způsobem a přihlásí se k nějakému názorovému souznění s SPD, má problémy. Stává se šikanovaným, a tak většina z nich tuto nějakou názorovou souhru tají. Takže prosím pěkně, já pamatuju dobu normalizace a můžu říct, že to, co předvádíte vy tady, má hodně, hodně společných rysů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Nacher, poté paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já asi naposled, protože už se točíme v kruhu. Pan poslanec Balaš, vaším prostřednictvím, to asi špatně pochopil. Ne, pochopil jste to úplně špatně. (Pobavení v sále.) Mladí lidé dneska nemohou říkat svoje názory? Mohou. Nikdo je za to nepronásleduje, nikdo je za to nenálepkuje. My se tady bavíme o tom, že naopak seniory často nálepkujete, že špatně volí. Že ti mimo velká města špatně volí. Že špatně volí ti, kteří nemají vysoké vzdělání nebo patřičné vzdělání. Vždyť to děláte soustavně. Já vám tady přečtu citaci ze zprávy Vojenského zpravodajství, které právě reaguje na to nadužívání těch nálepek.

Dezinformace, propaganda, hybridní válka - to děláte vy. "Prohlubující se vágnost a významová neurčitost těchto termínů přitom vedla i k případům, kdy je někteří političtí a společenští aktéři začali používat i pro označení pravdivých informací - ne nepravdivých, pravdivých - jež však nebyly v souladu s jimi prosazovanými idejemi, a kdy dokonce docházelo ke spojování kritiky vládních politik - to se dneska nemá - s propagandistickým působením cizí moci, což mohlo vést k vyčlenění části do té doby legitimních hlasů z politické debaty.

Jinými slovy, každý názor, každá kritika vlády, každá demonstrace protivládní dostává nálepku. Dezoláti, proruští trollové. Tohleto děláte vy. Vy jste to úplně otočil o 180 stupňů. Tady mladé lidi nikdo nepronásleduje. Ukažte mi firmu, kde někdo řekl, že volí SPOLU, a ten majitel mu řekl, že ho vyhodí, jak řekl můj kolega Brož, že to bylo ve vztahu k ANO. Nikdy jsem tohleto neslyšel. A já bych byl první, co bych proti tomu jako ryzí demokrat bojoval. Tak si zameťte před vlastním prahem! (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Je škoda, že na koho jsem chtěla reagovat, paní poslankyně Richterová, prostřednictvím vás, odešla. Já nevím, proč to tady říká, jestli my někdo souzníme s nějakým názorem nebo nesouzníme s názorem. Já si myslím, že každý z nás je svéprávný člověk a říká ten názor, který má, a je to jeho názor. Já tady nepoužívám to, co mám z doslechu. Já jsem použila, a řekla jsem to tady v té Poslanecké sněmovně už jednou, já jsem ten osobní příběh měla. Kolik znáte ve svém životě lidí, kteří by v 69. vystoupili a s nimi celá základní organizace? Můj otec to udělal. A věděl moc dobře, co bude následovat. Takže já ten posudek měla. Takže to není, že bych tady citovala, že moje babička, a teta a já nevím co. Ano, ty také měly. Někteří skončili v těch prověrkách, jak tady bylo řečeno, takže je vyhodili, kdežto můj otec prostě šel rovně na zteč. A za to jsem na něj pyšná. Protože on byl ten, který byl proti, za války byl v odboji. Takže to byl člověk, který tomu věřil. On to dělal z jiného přesvědčení. A když viděl, kam to spěje, tak se sebral a odešel.

Takže já nechci nálepkovat, ale já bych ráda, kdyby paní Richterová si to poslechla aspoň a šla mezi ty lidi, které oni nálepkujou. Kteří stojí na tom Václaváku a jsou nespokojeni a říkají to, s čím jsou nespokojeni. A jenom proto, že tam stojí a říkají, s čím jsou nespokojení, tak jsou to proruští švábi! Oni jsou dezoláti, dezinformátoři. Co to proboha je? Když tohleto se odehrávalo za vlády Babiše, tak jste tady všichni stáli a tleskali!. Protože musí být plná Letná, musí být plný Václavák! A když se to děje vám, tak okamžitě dostanou nálepku! Tak kde je ta spravedlnost? (Předsedající: Čas, paní poslankyně. - Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuju. Paní poslankyně Pastuchová a připraví se pan poslanec Balaš.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já jsem také chtěla reagovat, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Richterovou. Na pana předsedu Michálka mně už nestojí za to vůbec reagovat, protože už ho tady známe všichni dva roky a já déle, takže vůbec nemám potřebu na ty jeho věci reagovat.

Paní poslankyně Richterová se nás tady ptala, jestli souhlasíme s tím, co říká pan předseda, jestli souhlasíme s tím, jak tady vystupuje, protože je pořád potom v médiích. No tak mi prosím, paní Richterová, vaším prostřednictvím, ukažte ta média, co se o hnutí ANO píše, jak často tam je pan Babiš, co se píše o vaší vládě. Myslím, že my máme jenom jedinou možnost mluvit tady. A i v těchto chvílích, protože interpelace, když se podíváte, kolik jich bylo, tak jich moc nebylo, takže vy nám to slovo nedáváte ani tady. A jsem zvědavá, jestli se nás všech 65 dostane, nebo nám to zaříznete, jako to umíte.

A já bych se tedy chtěla zeptat, vaším prostřednictvím, paní poslankyně Richterová, jestli vy osobně souhlasíte s tímto daňovým balíčkem? Vy, která jste tady bojovala a na svém Facebooku pořád bojujete za ty rodiny, jestli vy souhlasíte s tím, že kojenecká voda bude v dražší sazbě? Jestli vy souhlasíte s tím, že včera jsme tady probírali sociální balíček, vůbec k tomu nemluvíte, mlčíte, máte tady čtyři poslance, zaplať pánbůh za to, protože i tak je vás tu hodně, ale každý z těch poslanců má nějaké své místečko. A vy jste to opravdu vyměnili, vy Piráti, to, co tady předvádíte v těch čtyřech, za ty svoje opravdu teplý zadky na těch židlích! (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Balaš. Připraví se paní poslankyně Adámková a pan poslanec Janulík.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Já bych vaším prostřednictvím rád zareagoval na pana Nachera. Můžete mi někde zdokumentovat, že někoho nálepkuji, pane poslanče? A kdy? Na Twitteru? Tam já vůbec nejsem, takže to asi se pletete. A jenom bych rád řekl, že jsem asi seděl někde jinde, protože těch vašich vyjádření, že pan Michálek nemůže mít pravdu, protože nic nepamatuje, je mladý, tady bylo několik. A já tedy nesouhlasím s tím, že jenom proto, že mi je 64 nebo někomu 67, že musí mít nutně pravdu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně Adámková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, reakce na paní místopředsedkyni Richterovou je z mého pohledu spíše taková... něžná. Nechci se jí nějak dotýkat, protože při jejích životních zkušenostech ani nemůže mít větší rozhled. Ale v současné době ptát se někoho, zda souhlasí s něčím názorem - tak buď máme demokracii a každý má nějaký názor a ten tady říká, a mně se nemusí líbit, to vůbec o tom není, anebo se mi líbí, ale nemůžu se proto tímto způsobem ptát, protože tím pádem se stavím do pole, které demokratické není.

Za druhé, velmi dobře si pamatuji z minulého období, při sebemenším otěru o paní poslankyni Richterovou okamžitě byly i soudní spory. Možná vyhrála, možná ne, nevím. Ale ta demokracie nám říká, že každý může říkat to, co je, nesmí nikoho samozřejmě trestně urážet a podobně. Ale ptát se takhle, se domnívám, že je opravdu naivní, dětské a velmi zavádějící. Je-li demokracie, tak tedy každý může říct svůj názor. A mně se nemusí líbit, to samozřejmě souhlas, ale nemohu tím pádem říkat, že ho dehonestuji nebo že on je hloupý nebo že si vymýšlí, to není pravda. To za prvé.

A za druhé, co se týče těch skutečných situací v životě. Tak já jsem třeba v životě nedostala devizový příslib. Důvod? Můj tatínek se popral s členem StB, neboť hájil soukromého majitele v padesátých letech. A to si pamatovali ještě v roce 74. Takže určitě je nás tady mnoho, kteří podobné zkušenosti mají, a bylo by velmi vhodné, kdybyste se třeba zeptali na ty zkušenosti, než dělali ze sebe moudré. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Janulík.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji vám za mé dvě minuty, pane předsedající. No, podívejte se, genetici říkají Homo sapiens sapiens funguje cirka 700 generací. To není tolik, jsme tady asi 700 generací. Potom od poslední doby ledové začala fungovat nějaká struktura společností z těch tlup a vyvinul se zcela přirozeně princip, který se jmenuje seniorát. Prostě všecky generace si vážily stařešinů, vážily si starých lidí. No, protože měli zkušenosti a věděli to, co ti mladí ještě nevěděli, poněvadž to vědět nemohli. Takže všecky ty civilizace před námi fungovaly na principu toho seniorátu. U nás třeba jeden vinař krásně to říká, že ti mladí jsou sice rychlejší než my, ale my staří známe zkratky. Takže na tomto principu vlastně se vyvinula civilizace a na tom principu jsme byli tady.

A teď najednou - já za mého života na to zírám, že se najednou porušuje tento základní biologický princip, na kterém týž druh vlastně fungoval a dostal se tam, kam se dostal, že jsme doletěli na Měsíc a vyvinuli jsme atomové bomby. A to je prostě ten princip toho seniorátu. To, že mladí - se říkalo za Rakouska, mladí roráti, staří hofráti, to je samozřejmě přirozené. Ale aby se takovýmto způsobem jako rozdělovala společnost a ze starých, ze seniorů, se dělali jako až paraziti a že prostě... Přitom oni všechno vybudovali a teď by se měli stydět za to, že vůbec třeba chtějí důchod, a to, že vy prostě všechno víte líp. A jak říkal jeden tady kolega, který tady seděl léta, čím méně o tom víte, tím silnější na to máte názor. To je slepá ulička tohle. Bohužel se toho nedožiju, ale rád bych viděl, co bude potom někdy v dějepise psáno o této době. Já se hrdě hlásím k tomu, že ve vašem pojetí jsem dezolát, ale prostě jako vy možná za - někteří na to ani nepřijdete, ale jako ten život vás rozsoudí. Takže jako prosím, chce to trošku víc slušnosti, pokory, takovéto primární věci - dobrý den, na shledanou, prosím a děkuji. To by vám jako slušelo trošku víc než očurávat ambasády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan předseda Dufek, poté pan poslanec Žáček, poté paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Aleš Dufek: Ta diskuse už je téměř filozofická. Já bych ale chtěl říct jednu myšlenku a postavit se za ni. Já bych byl hrozně nerad, kdyby váš subjektivní pocit, že tady je nějaká nová totalita nebo že je to nějaké nedemokratické, byl spojovaný s naší vládní koalicí. My jsme pět stran, my jsme poměrně pět různorodých stran, jsme součástí nějakého systému a taky se nám některé věci nelíbí. Ale my rozhodně nejsme ti, kteří vytváří atmosféru ve společnosti, která je. A ta atmosféra samozřejmě - já to trochu rozvinu. Já pamatuji třeba začátek devadesátých let, kdy se u nás rozvíjela demokracie a bylo to všechno jakési přehlednější. To znamená, vycházely nějaké deníky, člověk věděl, za koho ty deníky kopají. Byla jedna televize a byl jeden rozhlas. A vlastně ty informace neproudily tak zběsile rychlým tempem, jako proudí teď v době internetu, v době sociálních sítí, kdy skutečně může být ten pocit, že něco... to řídí něco jako kolem nás, jako proti nám takhle vystupuje. Zkrátka a dobře ano, je to teď fakt poměrně drsné, ta atmosféra společenská pro mě jako pro člověka dejme tomu středního věku. Ale nechci, aby tady vznikalo vědomí, že za to zase může nějaká tady ta pětikoalice, že oni jsou ti, kteří to nějak řídí nebo kteří to nějakým způsobem posunují.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Žáček, poté paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji. Dovolte mi zareagovat na pana kolegu Kobzu, pochopitelně vaším prostřednictvím. Považuji za nanejvýše hloupé, nešťastné, smutné srovnávat komunistický totalitní režim, který měl mechanismy, kde zde vládla jedna strana, mučili se zde lidé, zatýkali se, popravovali se, stříleli se na hranicích, likvidoval se třídní nepřítel, vyháněli se čestní naši občané za hranice, se současnou realitou. Pokud dneska je někdo vyšetřován Policií České republiky v intencích zákonů České republiky, tak je to proto, že porušuje zákony, a ne proto, že říká nějaký názor, který se nelíbí vládě nebo komkoliv jinému. Je to prostě nesmysl. Je to urážka všech těch obětí, všech těch, kteří byli perzekvováni, srovnávat dnešní realitu s komunistickým totalitním režimem, nazývat to nějakým pseudotermínem nová totalita. To je nutné na tomto místě, v této Sněmovně, odsoudit.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně Válková a poté pan poslanec Balaš, poté pan poslanec Vomáčka.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Začnu tím okřídleným - vůbec jsem nechtěla vystupovat. Měla jsem připravený krátký příspěvek k našemu původnímu tématu, což byla diskuse nad konsolidačním balíčkem a vlastně příprava na třetí hlasování, takže na třetí čtení a hlasování.

Vystupuji v návaznosti na to, co tady velmi hezky vyjádřil můj kolega, pan poslanec Janulík, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, protože se velmi často stýkám, chodím do těch seniorských zařízení v Praze a ve Středočeském kraji, chodím do těch seniorských domovů, mluvím se seniory, mám je prostě ve svém referátu, také k nim sama patřím. A musím potvrdit to, co tady zaznělo celkem jasně, že - neříkám, že všichni, a neříkám ani, protože na to nemám žádný výzkum, 65 %, 70 %, ale minimálně nadpoloviční většina se cítí být současnou situací deprimována a bojí se, obává se o svoji budoucnost. Protože to, co se stalo s tou valorizací, respektive zrušením té valorizace, snížením té valorizace - retroaktivním - jejich důchodů, je oprávněně těmi pochybnostmi naplnilo. Současná situace také přispívá, i ta zahraničněpolitická, k těm jejich nejistotám a strachům a myslím si, že zlehčovat jejich postavení opravdu namístě není.

Takže jsem přesvědčená o tom, že bychom měli dát určitý signál a příklad, měli bychom se zase vrátit tedy k projednávání konsolidačního balíčku, a ne si tady teď diskutovat o tom, kdo více či méně je odpovědný za to, že se cítíme všichni nyní tak, jak většina z nás se asi cítí. Ta společnost, nebudeme si nalhávat (upozornění na čas) je rozdělená, ale myslím si, že není namístě ještě tuto diskusi dál vést. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím všechny o dodržování času. Pan poslanec Balaš.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Já bych vaším prostřednictvím rád poděkoval panu poslanci Janulíkovi za to, že dosvědčil, že jsem poslouchal správně a že skutečně zaznívalo ze strany opozice, zaznívala teze, že ten, kdo je starší, tak má a priori pravdu. Já si myslím, že někdy může mít pravdu ten starší, někdy ten mladší, je třeba o tom diskutovat. Ale to, že zesměšňujete poslance Michalíka jenom proto, že je mladý a že nemůže mít pravdu, že nic nepamatuje, tak to je naprosto nepřijatelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Vomáčka a poté pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem také nechtěl vystupovat, ale musím, protože jsem tady elév v těchto lavicích, nicméně věkově elév nejsem, a jestliže se tady začne mluvit opravdu o věcech, jako jsou nová totalita a podobně, tak mě to nadzvedne ze židle, protože to odmítám. Žádná nová totalita není. Padají tady různé příklady, zvláště někteří poslanci tady vždycky přijdete a citujete, co se kde píše. Já když čtu komentáře na vystoupení ať už premiéra, anebo tedy pana Babiše, tak to je mnohdy jeden velký hnůj. A odsuzuji tyto komentáře a je mi úplně jedno, jestli je to vůči vašemu panu předsedovi, anebo vůči panu premiérovi.

Zaregistroval jsem určitou výzvu s tím, že ta měla název "Vraťme důstojnost řečnickému pultíku v Poslanecké sněmovně". Prosím pěkně, zamysleme se nad touto výzvou. A jestliže tady opravdu mluvíme o té nové totalitě, nebo někteří z vás, tak v našich poslaneckých lavicích jsou i učitelé. Vy jste opravdu schopni, ti učitelé, postavit se před tamhletu mladou generaci, která je na galerii, a vysvětlovat jim, že toto je nová totalita? Zkusme se aspoň zamyslet nad tímto výrazem. (Upozornění na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem chtěl jenom říct jednu poznámku k vystoupení pana kolegy Žáčka o tom, jak v České republice nikdo není stíhán za politické názory. Vzpomněl jsem si na jedno vystoupení Gustáva Husáka v době normalizace, který s velmi vážnou tváří vystoupil v Československé televizi a říkal, že v Československu není nikdo stíhán za politické názory, ale za porušení stávajících zákonů. Taková obdobná situace. Není vám to nápadné, pane kolego? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté se připraví pan poslanec Mašek. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, musela jsem bohužel teď jít dát nějaký rozhovor ke konsolidačnímu daňovému balíčku. A já bych si ještě dovolila také reagovat na pana Michálka, kterého jsem teď viděla v předsálí, že tam také dává k tomuto tématu rozhovor, a musím opravdu potvrdit slova předsedkyně našeho poslaneckého klubu Aleny Schillerové, která tady hovořila o té dani z nemovitosti, že mě opravdu velmi zvedá ze židle, když tady pořád někdo říká, že máme jednu z nejnižších daní z nemovitosti! Prosím vás, daň z nemovitosti vždycky byla výlučným příjmem měst a obcí, které si o ní rozhodovaly a rozhodují! To znamená, že ta města a obce již dnes můžou navýšit až o 500 %. Já vůbec nechápu, proč městům a obcím do tohoto vstupujete?

A pak mi dovolte ještě reagovat, to jsem byla v naprostém šoku, když tady pan Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího, hovořil o tom, že voda bude ve snížené sazbě, a řekl nám tady příklad, že když přijdete do restaurace, tak že si dáte raději tu vodu než ten alkohol, protože bude ve snížené sazbě. A pane Michálku, proč tedy kojenecká voda je v té nejvyšší, 21% sazbě? To jste jako myslel vážně, to, co jste tady povídal? Proč pleny pro děti? Proč dětská výživa bude ve zvýšené sazbě? A vy nám tady začnete říkat, že jste prosadili to, že voda bude ve snížené sazbě. A kde máte tu kojeneckou vodu a ty věci, to, co ty děti vlastně musí mít? Tohle je prostě úplně neskutečné, to, co tady pan Michálek říkal. A vlastně říkal, že budete lidi motivovat k tomu... tak já nevím, jak to tedy bude u těch dětí. Ty děti bez toho prostě být nemohou. (Upozornění na čas.) Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poslední s faktickou, pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl panu Michálkovi poděkovat, protože on tady otevřel diskusi ze strany koalice a snažil se konsolidační, respektive tedy dle nás jednoznačně daňový, balíček obhájit. Vrátil bych se k tomu, co tady řekl Patrik Nacher. On vás tady před zhruba hodinou vyzval k tomu, abyste podpořili pana Michálka. Ony se vám asi špatně ty jeho argumenty poslouchaly, nicméně byl jediný, kdo byl schopen a ochoten tady z koalice vystoupit a snažil se ten pseudobalíček opatření, která nás pošlou směrem dolů, ekonomicky, tuhle republiku, a to je zcela jasné už teď, tak se nepokusil nikdo z vás ho doplnit nebo nějakým způsobem na něj navázat. Já si myslím, že to je velká ostuda vás poslanců koaličních. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Bohužel ještě další dvě faktické poznámky - pan poslanec Brázdil a paní poslankyně Mračková Vildumetzová před přednostním právem pana místopředsedy Karla Havlíčka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Hodně jsem přemýšlel, jestli s tím mám jít, nebo ne. Já jsem tady vyslechl kolegu Žáčka. Mluvil o tom, že toto přece není totalita, my jsme na jiné straně a já jsem... takový osobní příběh, tady konkrétní na výboru pro bezpečnost, a on je tu druhé volební období, jsem chtěl načíst usnesení. Tento člověk... nemůžeme hovořit o tom, že je to jeho neznalost, protože já jsem ho poučil, že se chová špatně a totalitně mi znemožnil, abych já načetl pozměňující návrh. Pak to musela řešit mandátová a imunitní komise a bylo mu domluveno jeho předsedou klubu. Prosím, toto je konkrétní příklad, jak se chováte vy tady totalitně. Toto není demokracie, pane Žáčku, prostřednictvím pana předsedy. Vy se smějete. (Poznámka z pléna.) No, mně to směšné... Pan Žáček říká, že prý je to směšné. Já říkám, že možná pro vás je to směšné.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pánové, prosím, nepokřikujte na sebe. Můžete se, pane Žáčku, přihlásit s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Čili ne pánové, ale pane, nepokřikujte. Já nepokřikuji, já jenom vyjadřuji a popisuji to, co se stalo. A toto nazveme jak? To je demokracie zamezit, zvolenému poslanci, aby nemohl načíst usnesení v podrobné rozpravě? A on se mi teď směje. Ano, toto je totalita.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Horák. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych si ještě dovolila reagovat na vystoupení pana Michálka, prostřednictvím paní předsedající, kdy tady hovořil o změně příjmů z hazardu pro města a obce. Hovořil, já bych jenom chtěla uvést, že dneska obce a města dostávaly z toho výnosu 65 %, v tuto chvíli je v návrhu, že budou dostávat 45 %, z onlinu nebudou dostávat nic. A prakticky pan Michálek tady hovořil o tom, že ty finanční prostředky dostávaly jenom ty obce, že to třeba některé schválně povolovaly, aby z toho měly ten příjem.

Je to určitě o nějaké diskusi. V tuto chvíli je to tedy nastavené, že z těch 45 % 22,5 % půjde na přístroje, které jsou v těch městech a obcích, a 22,5 % na velikost těch měst a obcí. Ale já si myslím, a hovořila jsem také o tom i s naší paní předsedkyní, která byla ministryní financí, že v těchhle věcech, a to je přesně to, kam bude směřovat ten konsolidační daňový balíček, že mnoho těch věcí může spadnout do šedé ekonomiky. A v rámci toho hazardu se to samozřejmě také může stát, a proto se všechny tyto věci musí dělat s velkou rozvahou.

A takové povzdechnutí úplně nakonec je takové, že mě strašně mrzí, že tady pořád v těch lavicích nevidím Elišku Olšákovou, předsedkyni Sdružení místních samospráv a zároveň poslankyni za STAN. Já bych očekávala, že tady bude, že tady bude sedět, že tady bude argumentovat, že tady bude bojovat za města a obce. Jestli ona si svůj boj představuje tak, že řekne, že pro konsolidační daňový balíček nezvedne ruku, tak to tedy za města a obce bojuje! Ano. Já to prostě považuju za absolutně neskutečné.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Horák. Jde zatím o poslední faktickou poznámku. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Víte, mě opravdu trápí devalvace těch termínů. Když se podíváte na termín totalita na Britannice nebo i na Wikipedii, tak je jasné, o co se jedná. Je to absolutní omezení demokratického systému, zrušení opozičních stran, zasahování a regulace soukromého i veřejného života. Absolutní. Termín totalita použil poprvé Benito Mussolini. Víte, já pociťuji tu diskusi i trošku osobně, protože můj pradědeček, který byl taktéž poslanec a po válce byl vyznamenaný za protifašistický odboj, tak ve 49. byl odvlečený, uvězněný komunisty a v 53. utýraný na Mírově. Takže toto byla totalita. Toto byla totalita! (Tleská poslanec Žáček.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Dále se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem zvážil své vystoupení, řekl jsem si, že už se to tady ztratí, jestliže vystoupím já třeba s nějakou minutou.

Vy si, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, myslíte, že někdo otočil vypínačem a najednou ta totalita byla? Že se v nacistickém Německu ráno probudili a nacismus vládl tak šíleně a zvířecky, jak to bylo při jeho konci? Jak to bylo za bolševické totality? Každá totalita nastupuje postupně.

My se tady, v podstatě inteligentní lidé, dohadujeme o pojmech. Nám se nelíbí nová totalita. Kdyby to náš pan předseda neřekl, tak tohle téma zřejmě neřešíme vůbec. Žijeme v době, kdy je potřeba silných pojmů. Nahraďte si "nová totalita" možná "potenciální, nastávající totalita". Všimněte si, co probíhá ve veřejném prostoru. Skutečně je nějakých sto lidí stíhaných v České republice v podstatě za své názory. A dokonce už padl nepodmíněný trest, což si myslím, že je naprostý nesmysl. Přece my nechceme politické vězně v České republice.

Ale totality jsou různé a nastupují postupně. Jestli je někdo fanoušek science fiction, v osmdesátých letech vyšla knížka od Frederika Pohla Obchodníci s vesmírem. Ta byla o totalitě, a ti, co bojovali proti totalitě, těm říkali konzouši. A ti konzouši, to byli konzervativci a ti bojovali proti dogmatu a proti totalitě kapitalistické a totalitě zisku. Dneska nám nastupuje totalita, která používá ideologii řekněme zeleno-socialistickou, zeleno-neomarxistickou. Ale ty praktiky jsou pořád stejné. A některá vyjádření nápadně, velmi nápadně připomínají slovník, který byl používán v té totalitě, kterou jsme tady měli naposled. Takže poprosím vás, kteří jste z toho v tuto chvíli názorového proudu, který vlastně souzní s tím hlavním dogmatem, nebuďte slepí k tomu, že spousta lidí v této zemi má pocit, že je umlčován jejich svobodný názor a že tady nastávají prvky totality. Pojďme se o tom bavit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě s přednostním právem pan místopředseda Havlíček. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mám pochopitelně vystoupení k finální fázi konsolidačního balíčku, ale vzhledem k tomu, že mám přednostní právo, tak dovolte, abych ještě shrnul svůj názor k tomu, co zde padlo.

Hrozně mě mrzí jedna věc, a to je takový nešvar, který zde máme. Je zde, myslím si, docela korektní diskuse v rámci faktických poznámek, někdo vyřkne nějaký názor, konkrétně tedy mám na mysli pana Michálka a paní místopředsedkyni Richterovou. A místo aby se zúčastnili té diskuse, tak utečou, tak jsou pryč. Tak co tady diskutujeme? S kým tady diskutujeme? Naopak si vážím lidí, kteří tady řekli svůj názor a jsou zde - pan poslanec Žáček, pan poslanec Balaš, pan poslanec Hayato Okamura, Vomáčka, Dufek a tak dále. Myslím si, že o tom to je. Takže to, že tady říkáme o Pirátech, že jsou mladí a nezkušení, tak se potom nedivte, protože toto je potvrzení toho, že pohrdají svými oponenty.

A teď k těm reakcím, i když tady pan Michálek není. Tak to je výborné, pan předseda Michálek říká, že řešením není diskutovat například současný konflikt a řešení, případně odvoz našich lidí z Izraele zde, ale že má pan předseda vzít telefon a zavolat panu ministrovi a tam se s ním domluvit. Prosím vás, k čemu je Poslanecká sněmovna? Přece od toho je tady Poslanecká sněmovna, abychom si tady tyhle věci říkali. A chcete nám snad říct, že v době covidové jste to řešili tím způsobem, že jste mi zavolali, jak to mám řešit? Ne. Ani jeden z vás mi nikdy nezavolal. S jedinou výjimkou, občas mi poslal esemesku pan poslanec Jurečka, který měl zejména v první fázi covidu určité návrhy, a vždycky jsem se snažil mu alespoň trochu vyjít vstříc. Všechno jste v rámci covidové doby řešili tady, nikdo jste to neřešil jinak, ale svým způsobem to není nic nenormálního. Já to považuju za stav běžný, tak se prostě nedivte, že i tyhle věci tady chceme řešit.

Za další, pane předsedo Michálku, tvrdíte, že někdo je usvědčeným lhářem. No, víte, proč my nevyhráváme soudy nad vámi na základě toho, co o nás tvrdíte, tady nás dehonestuje, tady nás urážíte, kdy říkáte lži? Prostě proto, že se nesoudíme. Z toho si udělejte závěr.

Pan poslanec Žáček, prostřednictvím paní předsedající, zde tak trošku pokoutně napadl bývalého premiéra s tím, že odsun tehdy lidí z Afghánistánu probíhal dle tvrzení jednoho z účastníků hrozně chaoticky. Tak máme nějakou kulturu snad. Buď si zde řekneme, kdo to byl, kdy to bylo, a je to nějaký oficiální názor, a pak si za tím stojíme, a to naprosto beru, a konfrontujme ho s někým, kdo tvrdí něco jiného. Anebo prosím pěkně mlčme! Pane poslanče Žáčku, kdybych vás vzal za slovo a měl bych tvrdit to, co tvrdí vaši koaliční poslanci v zákulisí neoficiálně o této vládě, tak už tady nikdo z té vlády není. Ale neříkám to, protože to považuju za nekorektní. A kdyby to někdo chtěl říct oficiálně, nechť si to řekne tady. Je to velmi, velmi nefér a hlavně je to plácnutí do vody. Ale klidně řekněte, ten a ten člověk toto tvrdil, a je to nějaké oficiální stanovisko.

Ale co je důležitější, pane poslanče Žáčku, je jiná věc. To je to, co jste říkal. Nemíchejme do toho vnitřní politiku, do toho konfliktu, do toho průšvihu, který je dneska v Izraeli. A nezneužívejme to pro tu diskusi v rámci vnitřní politiky. Takhle jste to řekl přesně. No, já myslím, že to není možné do toho, a teď to říkám fakt korektně, nedávat tu vnitřní politiku, protože jestliže se bavíme například o přesunu ambasády, tak to prostě je součástí vnitřní politiky a někdo na to má názor takový, že se má přesunout ta ambasáda, my to tvrdíme, i když je pravda, že v roce 2017, to je třeba korektně říct, jsme na to, nebo konkrétně náš pan předseda měl jiný názor, pak jsme změnili ten názor od roku 2018 a od té doby trvale říkáme, že je třeba ambasádu přesunout, dokonce jsme tam otevřeli pobočku a tak dále. To je součást vnitřní politiky, tím spíše, když vidíme, že vaši koaliční partneři Piráti se k tomu nemají. To je prostě třeba korektně říct. A ono to není poprvé a je to zase součást té vnitřní politiky.

A nezapomínejme na to, co nastalo před rokem v rámci hlasování v OSN, kdy tam tehdy byla připravena rezoluce, která měla být zcela jednoznačně proti tehdejší Radě pro lidská práva v rámci OSN, kdy se 22 zemí zastalo Izraele a postavilo se proti tenkrát názoru této rady, která tvrdila, že tím agresorem de facto je Izrael, a dokonce ho nařkla z toho, že tam rozdmýchává problémy a že by se mu mělo zastavit dozbrojování. To bylo něco neuvěřitelného!

Proč to říkám? Dvaadvacet statečných zemí tenkrát se proti tomu postavilo a Česká republika poprvé nikoliv, protože pan ministr zahraničních věcí neměl tu odvahu hlasovat pro čistě proto, že pak, tuším, předsedali té radě. No to je samozřejmě součástí vnitřní politiky a musíme to tady otevírat, jinak to nejde. Kde jinde než zde?

A nakonec mi ještě dovolte reagovat na to, co tady celá řada z vás otevřela, a to je ta nová totalita. Ano, já to říkám tak, že jsou zde určité prvky nové totality, ale ani není možná podstatné to, co říkám já, to, co říkají moji kolegové, to, co říkáte vy. Dívejme se na to, jak se na to dívají lidé. Netvařme se elitářsky. A nemůže nás nechat klidnými a chladnými to, že nemalá část naší populace - a popravdě řečeno roste podíl těch, kteří toto tvrdí - tento názor zcela zjevně má. Tak to je první věc. A jakýkoliv poslanec, ať už je ze strany té, či oné, by měl dbát na to, co si lidé myslí. Minimálně když s tím nesouhlasí, tak by jim to měl vysvětlovat. A nesrovnávejme to jenom s tím, co zde říkal pan poslanec Hayato Okamura, to je to zatýkání, mučení a tak dále. Ano, to je ten nejvyšší stupeň té totality. Já se absolutně podepisuju pod tím, co řekl naprosto skvěle můj kolega Radek Vondráček. Ono to vždycky nějak začalo. Začalo to trošku pokoutně.

A to, že tvrdím, že jsou zde určité prvky nové totality - a já to tvrdím, že jsou zde prvky - tak se opírám mimo jiné o definici, která totalitu charakterizuje jako "uzurpování veřejného prostoru prostřednictvím byrokratického aparátu s cílem umlčet některé oponenty". Prosím, jenom se nad tím zamysleme a zkusme si do toho dosazovat. Nemáme žádné mučení, nemáme žádné mrtvé. Je to o tom, že tady má dnes pětikoalice naprosto dominantní postavení. A získala ho demokratickým způsobem. Nic proti tomu. Samozřejmě nemusím s tím souhlasit, ale faktem je to, že mají dneska pod kontrolou Parlament, mají dneska pod kontrolou vládu, mají dneska pod kontrolou Senát a mají svého prezidenta. O to více bychom měli dbát na to, aby nikdo z těch, kteří dneska tento prostor mají, toho nezačal využívat a v čase zneužívat. A od prvních náznaků toho, že to tak je, se proti tomu musí jít daleko důsledněji než v situaci, kdyby to tady bylo daleko vyváženější. My se musíme demokratickými prostředky snažit o to, abychom to vyvážili, a věřím, že v příštích volbách a dalších volbách to prokážeme, ale do té doby pochopitelně musíme být velmi ostražití a musíme být daleko důslednější.

A já vám řeknu konkrétní příklad. Konkrétní příklad byl to, že po dobu jednoho roku připravoval tehdejší nově jmenovaný vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi zákon. Rok ho připravoval a byl to zákon právě o tom, jakým způsobem se naloží s těmi nezbednými médii, která šíří dezinformace. Bylo to něco katastrofálního, jak to připravoval. My jsme se proti tomu v momentě, kdy to uniklo ven - víceméně náhodou, což byl prosinec roku 2022 - tvrdě postavili a opravdu začali jsme dělat pětikoalici peklo ze života. Naprosto oprávněně, protože to bylo něco neuvěřitelného, to, co si tam pan Klíma tehdy dovolil dát do toho návrhu zákona. A byl to vládní zmocněnec, čili žádný čučkař. Člověk, který seděl na Úřadě vlády, který říkal, že média, která šíří dezinformace, tak ta rovnou postavíme před soud, a měl připravený nástroj, jak ten zákon změnit, aby před ten soud šla. Pro média, která jsou uvědomělá a nešíří dezinformace, aniž by se jasně řeklo, jak se to bude kontrolovat, to je dost komplikovaná věc, ale možná by se nějaký klíč našel, tak těm naopak dáme 100 milionů korun ročně jakožto podporu na to, aby mohla fungovat, no a neziskovky, které to budou všechno hlídat a mezi tím lítat, tak těm dáme 50 milionů na obživu. Zapomněl nám dodat to, že předtím v té neziskovce byl.

Co tím chci říct? Byl to nějaký akt, z mého pohledu šílený. Dobrá zpráva je ta, že pan premiér poté, co tohle vyšlo navenek, ale já jsem spíš přesvědčen poté, co jsme do toho začali šít, tak ho odvolal. Co tím vlastně říkám? Kdybychom na to neukázali a kdybychom nekřičeli a nebouchali do stolu - a je to prvek totality, ten zákon, přečtěte si ho - tak možná dneska jsme tady nad ním diskutovali ve Sněmovně. Tak to je to, co já jenom říkám, že dělat musíme, a prosím, nedivte se nám. Kdybychom my takto zneužívali v době covidu naši silnou pozici, kterou jsme měli tehdy, zlynčovali byste nás. Nikdy, nikdy nás nenapadlo použít takovýhle nástroj pro umlčování těch, kteří byli tehdy proti nám v rámci doby covidové. A byly to skutečně podivné existence a byli mezi nimi slovutní lékaři a tak dále. Takže musím říct, že nikdy nás nenapadlo tímhle způsobem postupovat. A to je možná ten rozdíl. My jsme nezneužívali naši pozici, neuzurpovali jsme veřejný prostor a nezneužívali jsme byrokratický aparát pro to, abychom někoho umlčovali. Tak si to do toho dosaďme. Děkuju.

Ale teď už půjdu k tomu hlavnímu tématu, a to k poslední fázi konsolidačního daňového balíčku. Musím zde zmínit jednu věc. Od května tohoto roku, kdy zde byla ta neslavná tisková konference, kterak všechno bude lepší, tvrdím - a já to musím tady zopakovat, i když to tady říkám podesáté, ale to nevadí - že posuzovat konsolidaci, kterou zde řešíme, pouze z úhlu pohledu toho balíčku, který tady před námi je, je zavádějící. Vidíme pouze část, a já tvrdím menší část, a to zvyšování daní. Chybí kontext a detail úspor, bez toho není možné tu konsolidaci posoudit.

Od května, od té doby rovněž tvrdím, že nám vláda lhala. Lhala, protože slibovala úspory zejména z dotačního byznysu. Ještě jednou - úspory z dotačního byznysu 54 miliard korun. Tvrdili jsme, že to je nesmysl. Opakovaně říkám, že není možné šetřit na dotačním byznysu národní zdroje. Můžu šetřit jedině evropské, pak je nemusíme přijmout, ano. K tomu se ale pochopitelně nikdo neodhodlal ani neodhodlá. A nedivím se vládě. Pak je zřejmé, že úspory z dotačního byznysu byl švindl, marketingový trik. A od května vyzývám vládu, aby předložila vedle těch daňových opatření, která tady řešíme, konkrétní úspory. Detail. Teprve nyní, je to pár dní, ten detail máme a ukázalo se, že jsme měli pravdu. Ale musím říct, že jsme úplně brutálně měli pravdu. Nečekal jsem, že to bude až takhle. Protože zjevně vidíme, že to je konsolidace, která není založená na úsporách, myslím tím na úsporách státu, abych byl přesný, a už vůbec ne na krácení dotačního byznysu. To, že to nemůže být založeno na krácení dotačního byznysu, jsme věděli a teď se to potvrdilo. Je to snaha o konsolidaci, to nemohu říct zase, že ne, ale je založená zcela jednoznačně, zcela jednoznačně na zvyšování daní, buď přímým způsobem, či nepřímým způsobem. Účetně přeléváme peníze, přehazujeme peníze a platby na domácnosti a na firmy, anebo se bavíme o virtuálních částkách, které by v rozpočtu stejně nebyly, případně je to úspora na infrastruktuře. Tady souhlasím, tady se spoří, ale nikoliv na dotačním byznysu, ale jednoznačně na infrastruktuře.

Povznesu se nad některými úsměvnými přesuny, ale ty jsou v rámci stamilionů korun, jako jsou investice, které se nestihly dokončit, na školství, jako jsou nespotřebované výdaje, to bychom dělali asi taky, taky bychom nespotřebované výdaje prostě posouvali, to není nic mimořádného, ale jsou to relativně malé položky. Větší průšvih jsou už jednotky miliard korun, které se šetří na dotačním byznysu, nikoliv, na infrastruktuře, a to je na Ministerstvu dopravy, případně na Ministerstvu průmyslu. Zatím se bavíme o jednotkách, za chvíli vytáhnu ty desítky miliard a tam už půjde do tuhého. Protože 8,9 miliardy korun ušetřených na rezortu dopravy zní impozantně ve smyslu státních úspor přesně do doby, než zjistíme, že si pan ministr Kupka bude půjčovat - opět jako tenhle rok - desítky miliard korun, na příští rok to vypadá zřejmě 26 miliard korun, v tomhle roce si půjčil 24 miliard korun. Z externích zdrojů. Prosím nás, může mi někdo z vás, kdo jste tady, a jste zde chytří, vzdělaní lidé, vysvětlit, co je to za úsporu, když mu to vezmu a současně mu řeknu, aby si ty peníze půjčil? Co řeknu. Já mu to povolím, doporučím. A víte co je zajímavé? On si půjčuje více, než kolik spoří! Takže já spořím u něj 9 a umožním mu půjčit si 26 miliard korun. Tak to je asi stejné, jako když budu mít doma potřebu spořit, řeknu - nemáme na to peníze, prostě nemůžeme jet na dovolenou, rodino, tento rok budeme na chatě, načež přijde manželka, že ta dovolená, která by stála 30 000 korun, už je vyřešena a že si na to půjčila 100 000 korun v bance, a je to vyřešeno. Tak to je úplně stejná logika.

Další věc, kde šetříme na dotačním byznysu, to je také zajímavé: 1,6 miliardy korun spoříme na zahlazování následků hornické činnosti. Výborné. To jako doly, které se musí zahladit, bez toho to prostě nejde. Na tom se nedá ušetřit, to je jenom posun v tom, že to utratíme v tom příštím roce, takže tam budeme mít do té doby špinavou díru. Dobře, ale uznávám, úspora to je, ale tedy fakt s dotačním byznysem to nemá nic společného.

Ministerstvo zemědělství je kapitola sama pro sebe. To prosím ať se tady obhajuje pan ministr zemědělství, kde ukazuje úspory 10 miliard korun, přičemž víme, že 2,8 miliardy korun jsou maximální možné úspory na národním dotačním byznysu. Ale co je nejdůležitější, to je něco úplně jiného, a to jsou desítky miliard, které se přesouvají v rámci regulované energie. Zjednodušeně řečeno, navzdory slibům, které nám tvrdil na konferenci, kterak je Česko ve formě, pan ministr Stanjura, že se nepřevedou poplatky za regulované složky, zejména tedy za obnovitelné zdroje energie, zpátky na spotřebitele a na firmy, tak to přesně učinil. Ale víte co je na tom horší? On převádí víc, než kolik to bylo předtím, než byla ta krize, což samozřejmě fatálně dopadne zejména na firmy, které v tu chvíli budou mít nárůst cen za regulovanou složku energie i o stovky procent. U těch firem, které jsou energeticky náročnější, je to 250 %, u těch méně energicky náročných je to 100 až 130 %. Včera se to řešilo zrovna na sněmu Svazu průmyslu.

Celkem z té částky 54 miliard korun, které budeme spořit na dotačním byznysu - já vím, že se usmíváte, pane poslanče, ale já to myslím v dobrém, takže si vás vážím (hovoří k lavicím ODS.) - jde 51 miliard korun na přesun plateb energií na zákazníky. Neuvěřitelné. Já si vůbec nedovedu představit, že bychom něco takového udělali my. To pomíjím, že jsme v situaci, kdy se opět ukázalo, že v přepočtu na kupní sílu máme nejdražší cenu energie v celé Evropě.

Včera došla trpělivost podnikatelům na mezinárodním strojírenském veletrhu. Mimo to, ať jsem korektní, že pochválili vládu za to, jak zvládla ukrajinskou krizi, tak pan premiér i pan ministr průmyslu dostali tedy do kožichu právě ve smyslu energií. Myslím si, že podnikatelé včera zcela nepochopili vládní činitele, a to říkám velmi kulantně. Já jsem tam byl celou dobu, a měl-li bych použít vlastně to, co zde říkal pan poslanec Žáček, nechtěl bych, aby vládní činitelé slyšeli to, co o nich ti podnikatelé říkali.

Premiér byl zjevně opět dezorientovaný, protože vysvětloval s vážnou tváří, že restart hospodářství je založen na nákupu plynové infrastruktury a na investicích do dopravy. No, tak za prvé, investice do dopravy jsem se snažil vysvětlit: 150 miliard, které tam jdou, je ve skutečnosti 120 miliard. Dáváte tam méně, než jsme dávali my v roce 2021, a ten zbytek si pan ministr Kupka musí půjčovat. Nákup plynové infrastruktury tedy úplně ten restart neudělá. Pomíjím to, že pan ministr Síkela kupuje octavii za dva miliony korun a že ta infrastruktura je předražená. Ale jinak souhlasím s tím, že je to správný krok uvažovat o nákupu té plynové infrastruktury a bylo by i správné ji koupit, kdyby to bylo za nějakých rozumnějších podmínek. Ale to podstatnější je to, že tím se tady fakt restart neudělá. Ten restart byl a bude vždycky v rukou privátních subjektů, ten je v rukou firem, jejich zaměstnanců, je v rukou živnostníků, je v rukou malých a středních podnikatelů, protože ti jsou schopni hospodářství otočit. Stát ho neudělá nikdy a neudělala by to ani naše vláda.

Úlohou státu není snažit se litím peněz do ekonomiky nakopnout hospodářství. To můžu udělat v nějaké mimořádné době, s tím souhlasím. V době covidové jsme zvýšili investice do dopravní infrastruktury neuvěřitelným způsobem, udělali jsme absolutní rekord. Popravdě řečeno, snaha této vlády v té energické krizi byla, minimálně pana ministra Kupky, do té infrastruktury peníze dávat. Byť šíleným způsobem, protože na to nedostal peníze od vlády, tak si je musí půjčovat, což je dehonestující. Ale ku jeho obraně musím říct, že má alespoň snahu, aby se stavělo. To beru v té mimořádné době. Ale domnívat se, že tím ten restart uděláme... Stačí se podívat na hrubý domácí produkt a sečíst si to. Ten musíme tvořit spotřebou obyvatel, ten musíme tvořit investicemi firem a ten musíme tvořit saldem mezi exportem a importem. To fakt neudělá stát. A ano, doplňovat to investicemi státu, případně spotřebou státu. Na čem je to dneska postavené? Právě na investicích státu a na spotřebě státu. Úplně šílené! Ale já bych to ani možná panu premiérovi nevyčítal. Je to premiér a svým způsobem prostě potřeboval obhájit kroky svých ministrů, tak to tak jako zakulil do toho, že je to aktivita, která pomůže. Budiž. Nicméně podnikatele dorazil pan ministr Síkela. Ten na přímou otázku, jak vyřeší to, že stát opět porušil slib a převedou se na firmy platby za obnovitelné zdroje, a to dokonce ve vyšší částce, než jak to bylo před tou krizí - což je naprosto věcný, jasný, logický dotaz, který nemohl neočekávat, protože v zásadě to bylo o sněmu Svazu průmyslu - proč jim to poroste o stovky procent, tak začal zmateně mluvit o Bohemia Energy v roce 2021 a o komunitní energetice. Ale to, jestli se to převede zpátky, nepřevede, v jaké výši, jim tam neřekl. No, jestli, pane premiére, jste někdy měl - a vy jste to viděl v přímém přenosu - možnost posoudit, jestli pan ministr Síkela je skutečně svéprávným ministrem hospodářství nebo průmyslu, tak věřím, že jste si udělal definitivní obrázek. Jenom opakuji to, že za regulovanou složku elektřiny ti podnikatelé vyčíslili, že se to bude zvyšovat o 72 až 144 % na třech typech firem. Dokonce u té jedné potom to bylo na 250 %.

Takže ten včerejší účet podnikatelů byl dost nekompromisní. Díky energetické politice, díky rezignaci na výzkum a díky zvyšování daní činí tahle vláda firmy nekonkurenceschopnými. Proč to říkám teď u toho balíčku, u toho třetího čtení? No protože drtivou částí úspor z toho dotačního byznysu, čili 51,5 miliardy korun, jsou pouze skryté daně. To jsou ty převody těch plateb. Takže to zaplatí domácnosti a firmy, a proto my tomu říkáme daňový balíček.

Popravdě řečeno, když s tím paní předsedkyně přišla někdy před třemi čtyřmi měsíci, že to je spíše daňový balíček, tak jsme říkali no, ony tam ale nějaké ty úspory skutečně budou. Trošku jsme si říkali, že možná je to marketingově nazváno jako daňový balíček. Ale čím dál víc jsme se blížili k tomu rozuzlení, tím víc se začalo potvrzovat, že to je jednoznačně daňový balíček. Je úplně jedno, jestli tomu říkáme daň přímá, daň nepřímá a jestli je to daň z příjmu, anebo jestli je to daň zaškatulkovaná v tom, že všichni povinně budou platit za to, co spravuje stát, a to je regulovaná složka energie. Prostě všichni zaplatíme více. Průměrná domácnost 5 až 6 tisíc korun, firmy až o stovky procent více za regulovanou část energie.

Takže já to ukončím tím, že i když se to bezprostředně netýká toho balíčku, který tady schvalujeme, tak není možné ten balíček bez kontextu toho, co jsem zde říkal, to znamená ty náklady, takto schválit. Protože to, co zaznělo v tom květnu, je opět lež. Kdyby to nebylo postaveno na zvyšování daní přímých či nepřímých, tak bych vám musel dát za pravdu - šetříte. Ale vy nešetříte. Vy pouze přehazujete odpovědnost ze subjektu A na subjekt B, snižujete zadluženost jednoho a zvyšujete možná zadluženost toho dalšího, ale v žádném případě neořezáváte ten stát. Šetření je něco jiného: že se začne na tom státním aparátu šetřit. Asi bychom se ne na všem shodli, jako se třeba neshodneme na té dopravě. To znamená, vy řeknete, budeme tam šetřit. Neříkáme není férové šetřit na dopravě a můžeme se bavit i o jiných rezortech. V něčem bychom souhlasili více či méně, protože bychom nakonec stejně skončili na těch 50 miliardách úspor ročně. To byl ten náš návrh, kterému vy jste se smáli.

Víte, jaké je finále? Že rok 2024 budete mít přibližně těch 50 miliard korun úspor, jenomže v úplně jiné struktuře. Ve struktuře takové, že to doháníte tím, že zvyšujete daně, ať už přímé, či nepřímé, zatímco my bychom šetřili na tom státu. V tom je ten základní rozdíl mezi námi. Čili váš daňový balíček - a je to naprosto přesné pojmenování, teď už nikdo nemůže říct, že to je marketing, není nic přesnějšího, než že je to daňový balíček - je šidítko, které vás ani nás stejně nakonec neuspokojí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Brázdil. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Ve své faktické poznámce bych chtěl reagovat na svého předřečníka, kterého si nesmírně vážím. Fakt, Karel Havlíček je chytrý člověk. Mluvil tu o dezinformacích. Všimli jste si, chvilku se o tom zmínil.

Kolegyně, kolegové, dnes ráno, takový příběh. Jdu do Sněmovny a tam čeká kdosi s kamerou a klade mi otázku. Pane poslanče, mělo by se s dezinformacemi bojovat? Teď jsem nevěděl, kdo to je, co to je, ale řekl jsem: No jasně! Je samozřejmě velmi obtížné říct, co to je dezinformace, ale určitě. A když jsem zjistil, co to je za televizi, říkám jasně, a hlavně třeba vy jste těmi vzácnými příklady. Česká televize je ryzí skupina lidí, která je dezinformační a šíří dezinformaci. On na mě vytřeští oči, a říkám, no ano, já totiž tady jsem už deset let a v pátek po tom, co tady ve dvě hodiny skončíme, přijedu domů, podívám se na televizi a říkám, to není možné! Manželka: Co jste tam dělali? Proboha, to není pravda, Pavlo, to co tam oni vykládají! Tam jsou staré záběry, dezinformační záběry, tož to pomineme, ale tam jsou i věci, které tady takto jsme neprobírali. Ale prostřednictvím České televize, oni, ten, kdo to chce tady vykládat, on má názor, on nás tady použije, aby šířil dezinformaci. My jsme to tady ale takhle neříkali, ta atmosféra byla úplně jiná. Ale ten člověk, někdo, kdo to zpracuje, prostřednictvím naší pusiny a našich lidí tady šíří dezinformaci. (Ukazuje na kameramana na galerii.) No, já jsem zvědavý, jestli ten redaktor, co tam je, jestli opravdu do té televize dá ten můj názor, co jsem mu řekl. Osobně myslím, že nedá. Ten pan kameraman, co mě tam točí teď, dejte to někde a řekněte, že Česká televize je vyloženě dezinformační kanál, který šíří dezinformace prostřednictvím nás, ale vyjadřuje vlastní názory! Nereflektují to, co je tady! Děkuji za to, že jste mě vyslechli.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní s přednostním paní poslankyně, paní místopředsedkyně Dostálová.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo, dobré ještě dopoledne, vážené kolegyně a kolegové. No, nezačnu moc pozitivně. Četla jsem článek v Hospodářských novinách. Česká republika, propadák roku. Tak to úplně samozřejmě není líbivý nadpis pro Českou republiku. Vyplývá to z Global Retirement Indexu, který vytváří žebříček zemí, kde je nejlepší jít do důchodu. Hodnotí se dostupnost zdravotní péče, kvalita ovzduší a vody, environmentální prostředí, výše daní a finanční zabezpečení. No a Česká republika se bohužel propadla v tolika kategoriích, že byla označena jako propadák roku. Tak jsem si říkala dobře, no tak samozřejmě daňový balíček určitě sehrál v tomto nějakou roli. O to méně dobře mě pak zase překvapil další index, tentokrát databáze Numbeo, já nevím, jestli ji sledujete, ale tím, že já se zabývám opravdu problematikou bydlení velmi intenzivně, tak tato databáze porovnává všechny země světa v oblasti nákladů na bydlení. A tady musím říci, že Česká republika je třetí nejhorší v Evropě. Náklady na bydlení už se dostaly přes tu pomyslnou částku 7 000 korun měsíčně. No a aby toho výtahu z tisku nebylo málo, tak mě samozřejmě v podstatě nepřekvapilo, ale musím říci, že to nebylo milé čtení, když se do vlády pustila i Rozpočtová rada ústy pana Hampla, která nazvala ten článek Jak vláda čaruje s rozpočtem a schovává výdaje. Tak taky dobrý nadpis.

Možná že by si opravdu vládní pětikoalice měla některé tyto články přečíst, protože neustále napadáte nás, že my útočíme, ale už to tady řeklo mnoho mých předřečníků, že mnozí ekonomové skutečně upozorňují, včetně České národní banky, koneckonců i samo Ministerstvo financí ve své důvodové zprávě přiznává propad HDP a tak dále, a tak dále. Takže nejsou to jenom naše poznatky, které s tímto máme, ale skutečně na to reagují už i světové žebříčky a myslím si, že to není nijak lichotivé pro Českou republiku. Nebudu tady zmiňovat ty žebříčky, že jsme se propadli i v bezpečnosti ze šestého na nějaké dvanácté místo. Se stavebním řízením jsme na tom pořád skoro nejhůř na světě, prostě na 157. místě, a tak dále. Takže možná by skutečně stálo za to konečně i pro tu Českou republiku udělat něco, abychom se v těchto žebříčcích posunuli dále.

Co se týká těch nákladů domácností, tady je potřeba se na to skutečně podívat prostě tou mírou toho, že nám klesá reálná mzda a že skutečně ty náklady zatěžují domácnosti enormně. Jsou to náklady spojené s péčí o děti, s domácností, s bydlením. Opravdu jsem si musela vyloudit úsměv na rtu, když tady pan poslanec Michálek, vaším prostřednictvím, říká, jak zlevňujeme bydlení. No prosím vás, my všechno, co bylo v 10 % sazbě na bydlení, to znamená spojené s náklady na bydlení, teplo, voda a tak dále, zvyšujeme na 12 %, tam prostě zvyšujeme tu sazbu, ale zlevňujeme výstavbu bydlení, ale zároveň z 15 na 12 %. A tam si musíme uvědomit, že ale za těchto podmínek, když klesají reálné mzdy, hypotéky jsou nedostupné, v podstatě není za co stavět, ty domácnosti opravdu šetří, jak mohou, a nemohou si dovolit žádné tyto věci. To je úplně kontraproduktivní to takto prodávat z pozice vlády, že nějakým způsobem tyto věci řešíte. Samozřejmě náklady na bydlení postihnou celou společnost. Já jsem tady slyšela i názor, že třeba daň z nemovitosti postihne vlastnické bydlení. No to není pravda. To samozřejmě postihne i nájemní bydlení, protože cokoliv zdražíte pronajímateli, tak vám logicky promítne do toho nájmu. To znamená, ty ceny se skutečně budou zdražovat úplně všude.

A možná by stálo za to si tady ještě připomenout u té daně z nemovitosti, protože tady opět musím reagovat vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, na pana Michálka, tady se úplně ztratila ta debata o dani z nemovitosti, to, co k tomu vlastně motivovalo vládu. Protože správně tady řekla moje kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, že to je stoprocentní daň pro obce, to znamená, obce si s ní nakládají samy. Ale vláda se do toho vložila proto, že chtěla zvednout tu daň jednou tolik, aby si nasypala do státního rozpočtu! To byl přece ten úplně původní záměr. Pak se proti tomu postavily obce, že tak to tedy ne, že to je jejich daň a že si s tím chtějí nakládat samy. Tak se tedy dohodli, že už ta navýšená daň zůstane obcím, ale stát je obere na rozpočtovém určení daní. Takže to je výsledek debaty o dani z nemovitosti. Přitom je to celé absurdní. Vůbec na tuto daň se nemuselo sahat, protože obec má dneska možnost koeficienty si ji zvednout až pětkrát. A opravdu je velmi málo měst, která dneska využívají tu maximální sazbu toho koeficientu 5. Myslím, že samozřejmě jsou to zejména velká města, kde je opravdu velká koncentrace nejenom obyvatel, ale i třeba studentů bydlících a tak dále, to znamená, ty náklady obce mají skutečně velké a tam je to otázka určitě nějaké diskuse, jak by to bylo.

Ale co bych chtěla říci, je potřeba si připomenout některé statistické údaje, protože my se tady pořád bavíme tak jako abstraktně, ale pokud si prostě nenačteme ta data z Českého statistického úřadu, kdy například dochází k meziročnímu nárůstu cen, teď posuzováno k červenci 2023, ve výši 8,8 %, přitom největší vlastně nárůst těchto cen byl v oddíle bydlení - proto tady na to neustále upozorňuju - kde dlouhodobě rostou ceny vodného, a to ne zanedbatelně. Meziročně o 16,3 %, stočného o 26,9 %, elektřiny o 23,4 %, teplo a teplá voda o 38,9 %. A přitom v kontextu všech těchto údajů, kde skutečně takto enormně vlastně rostou ty náklady na bydlení, tak přichází koalice s tím, že ještě z 10 % všechny tyto náklady zdraží o 2 %, to znamená na 12 %.

My si samozřejmě musíme uvědomit, že to není konec. My jsme si mysleli, že to je konec. Mě docela uklidnila slova pana ministra Stanjury na CNN, myslím, kde se ho na přímý dotaz moderátorky, zda se nestane, že se promítnou náklady na OZE do faktur domácnosti, on odpověděl, že se to nestane. No, neuběhl ani měsíc a máme tady na stole, že nejenom že se nám promítnou náklady za OZE do faktur, ale ještě samozřejmě se budou domácnosti podílet na té regulované části za distribuci. To znamená náklady na tu elektřinu a tak dále se skutečně ještě prohloubí a budou zatěžovat české domácnosti daleko výše.

V kontextu toho, proč tady o tom mluvím, je, že si musíme uvědomit, že my skutečně budeme mít sníženou sazbu DPH nejvyšší v EU. A jak potom samozřejmě domácnosti na to reagují? No přirozeně samozřejmě budou hledat tu nejlepší možnost nákupů a tak dále. A já si myslím, že by nemělo nechávat vládu klidnou to, že máme enormní nákupy v zahraničí, protože to samozřejmě nejde do spotřeby v České republice. Vždyť maloprodej hlásí 16 měsíců po sobě pokles tržeb. To přece musí být nějakým způsobem alarmující pro českou ekonomiku jako takovou.

Proto v kontextu toho, co jsem všechno řekla, proto my navrhujeme dočasně, dočasně, a znovu říkám, dočasně dát nulovou sazbu na bydlení, to znamená, na náklady s bydlením, aby se aspoň trošičku ty domácnosti nadechly, stabilizovaly, samozřejmě je potřeba sledovat tyto náklady. Neříkám, že by to mělo být trvalé, ale určitě po dobu vysoké inflace, po dobu boje s energiemi a tak dále nějakým způsobem umožnit rodinám se nadechnout. Alespoň jsem očekávala od vlády, že si třeba řekne dobře, tak pomozme zejména mladým rodinám, které to nemají jednoduché, protože ještě do toho všeho se starají, buď splácí hypotéku, nebo mají vysoký nájem v bytě jako takovém, a vypadl jeden příjem, protože maminka je na mateřské dovolené, tak jsem očekávala, že vláda udělá takový ten vstřícný krok a že řekne ano, nedáme rodičák 50 000, ale dáme klidně 100 000, prostě dáme to zpětně všem rodinám, které pečují o děti, protože mladé rodiny řeší krizi teď, ne až za rok, aby to dostaly nové děti až po 1. 1. 2024. To znamená, teď je potřeba rodinám pomoci. A samozřejmě i rodinám dalším. Takže právě takový ten... bohužel řez toho, že vy řeknete: děti narozené 31. 12. 2023, vaši rodiče ať si nějakým způsobem poradí, my pomůžeme jenom rodinám po 1. 1. 2024. Je to velmi nespravedlivé a myslím si, že to určitě nepomůže nějaké dobré image vlády, pokud se takto bude samozřejmě nakládat s mladými rodinami.

Další věc, na kterou je samozřejmě potřeba se podívat, je, proč i jsou nelogičnosti v tom daňovém balíčku, proč hygienické pomůcky a tak dále jsou v té vyšší sazbě DPH. Já bych rozuměla tomu, kdyby vláda šla cestou, že třeba zdravé potraviny a všechno, co je dobré, voda na pití a tak dále, péče o děti a všechno, měla ve 12% sazbě a všechno, co si mohou ti lidé teoreticky i tak trošičku odpustit, by mohlo být v 21% sazbě. Pánové, omlouvám se, ale žena si nemůže odpustit hygienické pomůcky, to je příroda. Ona za to nemůže, není to žádný její lustrajz, nějaký její luxus, ale patří to k základním věcem, jak obdarovala ženu příroda. Takže moc bych si přála, abyste se opravdu nad těmito věcmi zamysleli.

Další pozměňovací návrh, který je - a už jsem tady o tom hovořila, viz životní události a květiny, ale já bych si hrozně přála, abyste se na to podívali, protože právě i ústy pana Michálka jsme se tady bavili o tom, jak se sjednotí sazba na pivo. Tak já bych tedy chtěla říct, že sice tuto sazbu se snažíte sjednotit a všem Čechům zdražíte pivo, bohužel, a je to náš vlastně opravdu poklad, pivovarnictví jako takové v České republice, a myslím si, že to je nefér vůči českým občanům, ale vy ten samý problém vytváříte právě u květin, protože plno květin a rostlin je jedlých a zařazují se i mezi potraviny. A teď si představte tu situaci - prodej rostlin a sazby v základní sazbě a jejich následný prodej jako potravina, ať už je to salát, jiná zelenina, nařezané bylinky, ve snížené sazbě povede k vratkám DPH, a tím i většinou vytížení úředníků při kontrolách oprávněnosti vratek. To samé platí u kytek při zhotovení smutečních aranžmá na pohřeb ve výši 21 % a prodeji pohřební službou navrhovaných 12 %. Nižší sazba DPH u květin a jiných okrasných rostlin je ve všech dalších okolních státech a v drtivě většině evropských zemích právě v těch nižších sazbách.

Abych vás trošičku naladila, rozněžnila možná, i toto slovo, tak mi dovolte i citaci ze studie od Mezinárodní asociace zahradníků, jak květiny pomáhají zlepšit pozitivní náladu. Já myslím, že po té dnešní debatě je potřeba si pár těchto informací z té studie připomenout, protože jsme si tady skutečně vyměňovali mnoho názorů během dnešního dopoledne, a já si myslím, že kdybychom se nad těmi květinami zamysleli, že by to možná mohlo naši dušičku a náladu i tady ve Sněmovně vylepšit. Z té studie vyplývá: "Lidé, kteří mají doma květiny, se cítí šťastnější a uvolněnější. Prostřednictvím této pozitivní energie se snižuje utrpení ze stresu a související deprese. Pozitivní emoce pomáhají dát životní události do širší perspektivy, a tak snížit účinky negativních emocí. Pozitivní emoce, jako je vděčnost, naděje, empatie, radost, láska, hrdost, klid, překvapení a úcta, mohou být a měly by být spojovány s květinami. Obklopení se květinami podporuje celkové štěstí, pohodu, klid a imunitu. Květiny a jiné okrasné rostliny zvyšují hladinu pozitivní energie a pomáhají lidem se cítit bezpečně a uvolněně. Květiny mají okamžité a dlouhodobé účinky na emoce, náladu, dokonce i paměť, a to jak u mužů, tak i žen. Květiny jsou perfektní ranní nakopnutí pro lidi, kteří jsou v prvních hodinách méně pozitivní. Lidé jsou šťastnější a energičtější poté, co se ráno podívali na květiny."

Takže v závěru v kontextu právě i toho pozměňovacího návrhu na květiny bych chtěla moc požádat zejména zástupce, ale i celou Poslaneckou sněmovnu: Přátelé, obklopme se květinami. Možná se nám i tady, možná bychom je mohli mít i tady na řečnickém pultíku, budeme se cítit radostněji, energičtěji, láskyplněji. A já bych si toto moc přála. Protože pokud shrnu daňový balíček z pohledu lidí, tak se zdražují náklady na bydlení z 10 na 12 %, zabýváme se v daňovém balíčku pokutami za předčasné splacení hypoték, řešíme nespravedlnost u rodičovského příspěvku, zvyšujeme lidem daň z nemovitosti, studentům bereme slevu na studenta, rodičům školkovné, studenti nemají koleje, musejí samozřejmě hledat složitě bydlení někde jinde, zvyšujeme poplatky za OZE, za regulovanou část, zvyšujeme péči o domácnost z 10 na 12 %, kojeneckou vodu máme v 21 %, hygienické pomůcky máme v 21 %, zvyšujeme dálniční známku a tak dále. Takže já sama doručím panu ministrovi Stanjurovi obrovský pugét. Chtěla bych, aby se na něj díval každý den a zamyslel se nad tím, co dělá pro lidi této republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní místopředsedkyně. A nyní pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, již několikátý týden se tady snaží Fialova vláda prosadit to, že během následujících dvou let zvýší lidem daně o 100 miliard korun. Hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí. Vláda chce ve všech rovinách zvýšit náklady na život lidem a firmám a současně jim reálně snižuje příjmy. Tento vládní takzvaný v uvozovkách konsolidační balíček není žádnou konsolidací. Je to v podstatě jen soubor návrhů přinášejících nejrozsáhlejší zvýšení daní a pojistných odvodů v historii samostatné České republiky. Poslanci hnutí SPD podali více než 30 vlastních pozměňovacích návrhů, jejichž cílem je zabránit masivnímu zvýšení všech přímých i nepřímých daní a ochránit příjmy českých občanů, existenci a prosperitu českých firem i příjmy samospráv, obcí a krajů, které zajišťují klíčové veřejné služby. Fialova vláda ničí systém veřejných financí i životní úroveň našich občanů.

Konsolidace financí, příjmů a výdajů v jakékoliv firmě nebo v rodině probíhá úplně jinak. Aspoň tam, kde to myslí vážně a zachovali si selský rozum. V prvé řadě se musí analyzovat výdaje a škrtat zbytné výdaje, tedy ty skutečně zbytné, tam, kde to nepoškodí občany. Fialova vláda ale dělá pravý opak.

Vláda nám tu říká, že na té falešné konsolidaci, kterou tady předvádíte, se musíme podílet všichni. Občané kvůli vládě platí, a tvrdě! Reálné mzdy klesají a média píšou o největším propadu životní úrovně v historii moderní České republiky. Čeští občané doplácí na svůj stát vedený špatnou vládou jak mourovatí, asi nejvíc Evropě. A jak se na nějaké konsolidaci podílí vláda? V této Sněmovně zazněly desítky příkladů, kdy vláda vytváří politické trafiky pro své spolustraníky a utrácí horem dolem a posílá miliardy americkým zbrojařům a také ukrajinským oligarchům. Navíc si poslanci vládní pětikoalice letos sami sobě zvýšili platy. Poslanci SPD samozřejmě hlasovali proti.

Vážené dámy a pánové, jak jsem už uvedl, konsolidovat znamená analyzovat a škrtat zbytné výdaje, nikoliv škrtat bez hlavy jak příslovečná cvičená opice. A začít musí vláda v prvé řadě u sebe. Pokud sama vyhazuje miliardy a stamiliony, kam se podíváme, stamiliardy do zahraničí, a současně Fialova vláda obírá plošně všechny občany, důchodce, rodiny a živnostníky o poslední haléře, pak se nesmí divit, že občané ji mají nejen za hloupou, ale také za vládu ničemnou, která by měla ihned odejít.

Pokud bych měl tak nezdravé finance jako Fialova vláda, tak bych v prvé řadě přemýšlel, jak upadající ekonomiku, a tím i příjmy zvýšit. Český stát je na tom bohužel po vládách ODS, ale i ČSSD, lidovců, TOP 09 a dalších totálně vykradený. Má minimum vlastního majetku a minimum ziskových firem. A nekompetentní vládnoucí politici v čele s ODS si myslí, že jediná cesta, jak zvýšit příjem státu, je rozprodat, co se dá, ještě i to poslední, a zvýšit daně. Jen opravdu hodně pomatený člověk by konsolidoval příjmy tím, že si zaškrtí ekonomiku a bude čekat, že z lidí vyždímá více, aniž by jim dal šanci více vydělat. Vláda má pocit, že na firmy a na občany nepotřebuje cukr, že stačí jen pořádný masivní bič. Jenže když ekonomiku ožebračíte vysokými cenami energií, vysokými odvody, vysokým zdaněním, tak jí podříznete nohy a ona padne. Recept Fialovy vlády je jednoduchý: sedřít české občany. Stovky miliard putují do zahraničí a sanovat se tyhle nesmyslné šílené výdaje musí z toho, co vláda sebere českým občanům a firmám. A tomu pak říkáte konsolidace. Je to nejen sprostá lež, ale je to také hanebné, protože Fialova vláda okrádá vlastní občany, likviduje ekonomiku vlastního státu ve prospěch cizích mocností. Vy, kdo okrádání vlastní země a vyvádění peněz svých občanů podporujete, styďte se!

V čem vidím problém? Je to v prvé řadě hloupost vládních politiků, kteří udržují vysoké ceny energií a pohonných hmot, prosazují vyšší daně, zvyšují inflaci a snižují reálné příjmy občanů a firem. Nejhorší na všem je, že Fialova vláda opakuje až sto let staré i ve světě ověřené ekonomické chyby. O takzvané Lafferově křivce už jsem tady hovořil minule. Škodlivé změny se pochopitelně už za dva roky, kdy budou volby do Sněmovny, pokusí změnit další vláda. A celkem logicky, protože návrhy této Fialovy vlády uvrhnou českou ekonomiku do ještě hlubší krize, než je ta, co nás čeká. Pan premiér Fiala a páni ministři z jeho vlády přichází s návrhy, které ekonomiku likvidují a jsou v naprostém rozporu se základy ekonomie a daňovými principy.

Z výše uvedených důvodů poslanecký klub SPD nepodpoří vládou navržené zvyšování daní českým občanům a firmám. Zároveň připomenu, že jsem podal návrh na opakování druhého čtení, jelikož vláda předložila totální paskvil, který nemá hlavu ani patu a postrádá veškerou logiku. O mém návrhu tedy bude Sněmovna hlasovat.

A nyní bych chtěl zmínit ještě jednu aktualitu. Další velký podraz Fialovy vlády na naše občany. Je to děs! Zástupci členských zemí Evropské unie minulý týden schválili poslední část takzvaného nového migračního paktu na povinné přijímání afrických a islámských migrantů do Evropské unie. Zástupce Fialovy vlády se jménem České republiky alibisticky zdržel hlasování. Proti hlasovaly pouze Polsko a Maďarsko. Pro předchozí část migračního paktu hlasoval i český ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN s plným mandátem a souhlasem celé Fialovy vládní pětikoalice. A hnutí SPD vyzývá premiéra Fialu, aby zástupce české vlády při závěrečných jednáních o novém migračním paktu EU hlasoval proti němu a aby se jím česká vláda po maďarském a polském vzoru neřídila. Fialova vláda ale podporuje migraci z afrických a islámských zemí do Evropské unie a do České republiky. Závěrečná část migračního paktu zmiňuje i takzvanou povinnou solidaritu se zeměmi, které čelí krizové migrační krizi. Tyto státy budou moci požádat o solidární příspěvky od jiných zemí Evropské unie. Tyto solidární příspěvky mohou mít několik forem, jak je uvedeno - přemístění nelegálních migrantů do jiného členského státu EU, tedy do České republiky například, výpomoc s azylovým řízením, materiální podpora nebo finanční příspěvky, tedy výpalné, do rozpočtu Evropské unie, potažmo do těch států, které migranty přijímají, ve výši v přepočtu okolo 500 000 korun za jednoho odmítnutého migranta. Dvacet tisíc eur to je.

Nyní směřuje celý migrační pakt do poslední fáze k jednání mezi zástupci členských států a Evropským parlamentem. Je reálné, že závěrečné hlasování může proběhnout ještě před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu na jaře příštího roku. Maďarská i polská vláda již jasně prohlásily, že ani v případě jeho schválení nový migrační pakt dodržovat nebudou. V Polsku k němu tento týden společně s parlamentními volbami proběhne i celostátní referendum.

A já už jsem tady opakovaně vyzýval Fialovu vládu, aby umožnila referendum o migračním paktu EU, aby se občané mohli vyjádřit, jestli souhlasí s politikou Fialovy vlády, aby Česká republika přijímala tyto africké a islámské migranty. A navrhuji, aby Fialova vláda toto referendum spojila s důvěrou! S důvěrou vládě Petra Fialy, aby bylo přesně jasné, co tady Fialova vláda prosazuje, a aby byl plný mandát i od občanů, aby prostě vaše vláda už skončila. Ale Fialova vláda se tomu brání a nechcete po vzoru i sousedního Polska umožnit občanům, aby se k této otázce vyjádřili. To znamená, vy tady chcete nastěhovávat islámské a africké migranty proti vůli občanů České republiky. Ničíte Českou republiku! (Poznámky zprava: Hanba!) Ano, je to hanba. Na příkladu vnucování nelegálních migrantů členským státům Evropské unie je jasně vidět škodlivost většinového hlasování v rámci Evropské unie i samotného členství v této organizaci. A jenom dodám, že to většinové hlasování, to, aby Česká republika ztratila právo veta v Evropské unii, prosazuje prezident Petr Pavel, který byl podpořen ve volbách Fialovou vládní pětikoalicí, a podporují ho, prosazují to i strany Fialovy vládní pětikoalice, protože tento návrh prezidenta Petra Pavla již otevřeně podpořili TOP 09 a Piráti. A já jsem se tady včera ptal premiéra Petra Fialy, on se dosud nevyjádřil, jestli je to tedy stanovisko celé Fialovy vlády. Jak to tedy je? Proč zase strká hlavu do písku premiér Fiala? Proč neodpovídá na tyhle dotazy? Mohl to říci i někde v médiích. Je to zásadní otázka. To znamená, a jak už proběhlo i veřejností, to, že chcete, aby Česká republika měla zrušeno právo veta, podle i renomovaného právníka Hasenkopfa, bývalého poradce prezidenta Václava Klause, to může být porušení ústavy a může to být velezrada.

Takže to je to, co jsem ještě chtěl tady říct, protože Fialova vláda - skutečně den po dni ničíte Českou republiku a jednáte proti národním zájmům České republiky. Otevřeně podporujete přijímání afrických a islámských migrantů do České republiky, nebo abychom platili výpalné 500 000 za jednoho odmítnutého migranta, což nemá konce v tom případě! To nemá konce!

Zadlužili jste stát neskutečným způsobem, za ty čtyři roky to bude přes 1,2 bilionu korun, úplně astronomická čísla. Kvůli vaší vládě překonal státní dluh České republiky poprvé v historii 3 biliony korun, tuhletu magickou hranici, a ještě máme platit, ještě mají občané platit na dluh 20 000 korun (?) buď za jednoho odmítnutého migranta, nebo přijímat až 30 000 migrantů ročně z afrických a islámských zemí? Je to šílený!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím další řádně přihlášenou a to je paní poslankyně... Ale s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon namítá, že v sále není přítomen žádný ministr.) Je tady, jeden se omlouvá, šel čurat. (Pobavení v sále.)

 

Poslankyně Alena Schillerová: To bychom ale měli přerušit jednání.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já jsem mu slíbil - on tady bude hned, bude tu za tři minutky.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dobře. My jsme jako opozice tolerance sama. Nemůže si nikdo stěžovat.

Vážené dámy, vážení pánové, historicky nejvyšší - (Z lavic opozice se ozývají hlasy, že by se mělo přerušit jednání.) Tak počkáme? Tak počkáme, ať nemluvím do zdi, pane místopředsedo. Když jsem si to tak vzorně chystala.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobře. Ale já jsem o tom věděl, korektně. Přišel za mnou pan ministr, že si odskočí na toaletu, že je za tři minutky zpátky. Já tedy přerušuji schůzi do 12.24 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno od 12.21 do 12.24 hodin.)

 

Můžeme pokračovat. S faktickou nejdříve pan poslanec Lang, poté s přednostním právem paní předsedkyně.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já bych chtěl zareagovat tady na tuto situaci. Ano, já chápu, jsou nějaké biologické nebo nějaké potřeby fyziologické, že pan ministr si šel začurat, ale máme osmnáct ministrů vlády, že jo?, a z těch osmnácti ministrů tady je jenom jeden ministr. Já mám pana ministra kultury rád, protože je z našeho Plzeňského kraje, ale myslím si, že v té věci, kterou tady projednáváme, což je vlastně konsolidace veřejných financí, tak tento ministr je ministr, který tady opravdu drží jenom tu příslužbu, že jo? To znamená, chybí nám tady jakýkoliv jiný ministr, a když prostě ten chudák ministr, na kterého to zrovna přijde, tak prostě tady není, tak musíme přerušit jednání. Tak jenom aby občané viděli vlastně, jaká je úcta koalice současné k tomu, co se tak závažného tady projednává. Projednáváme tady věci, které budou mít obrovský dosah a od Nového roku dopadnou vlastně na všechny občany České republiky, prakticky kromě té nejbohatší části společnosti na celé spektrum, to znamená na střední třídu i na ty nízkopříjmové. Podle pana Michálka samozřejmě ne, prostřednictvím pana předsedajícího. Pan Michálek žije v nějaké bublině, že je v nějakém ráji, že jsme se také od něj tady dozvěděli, že ve své podstatě všechno je v pořádku a je to tady všechno zalité sluncem.

Ale občané, kteří sledujete toto naše jednání, tento čtvrtý den, kdy my tady bojujeme za vaše zájmy a podíváme se na pravou stranu spektra, na těch 108 poslanců, kteří se sem seběhnou, pouze když je náhodou procedurální hlasování, tak tady vlastně vidíte, jak je to zajímá. Jo? Usmívají se tady, mají to úplně na háku. To znamená, podívejte se tady, občané, kdo tady bojuje za vaše zájmy a komu je to úplně jedno. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další faktickou poznámku již neeviduji. Nyní je s přednostním právem přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, historicky nejvyšší zvýšení daní, které daňový balíček pětikoalice přináší, mělo být podle nespočtu slibů kompenzováno minimálně stejně velkým úsilím o úspory na výdajové straně rozpočtu, konkrétně úsporami na provozu státu a takzvaném národním dotačním byznysu. Místo toho ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS, tedy strany, která se vždy zaklínala nezvyšováním daní, před týdnem představil daňový balíček číslo dvě. Balíček, který nad rámec dnes projednávaného záměru zvyšuje domácnostem, živnostníkům a firmám odvody za elektrickou energii o astronomických 51,5 miliardy korun ročně, a to s náběhem od 1. ledna 2024. V plném rozsahu hned první rok. To je něco, co si podle mě nikdo z nás nedokázal představit ani v tom nejčernějším snu.

Dovolím si připomenout, že zvýšení daní v rámci daňového balíčku mělo být rozprostřeno do dvou let. A v roce příštím se daně měly zvýšit o 35, respektive 37 miliard, v následujícím roce o dalších 37 miliard. Ale i toto postupné zvýšení daní mělo podle prognóz renomovaných makroekonomických pracovišť snížit růst HDP od 0,3 % podle Ministerstva financí po 0,7 % podle bankovního sektoru. Bavíme se tudíž o nějakých 55 miliardách korun, o které má Česká republika přijít na svém produktu a bohatství.

A teď si, dámy a pánové, vezměte, že tento daňový balíček bude doplněn dalším zvýšením daní a odvodů o 51,5 miliardy korun v každém jednom roce. Žádné úspory. Jen další zvyšování daní. To je čistokrevné torpédování české ekonomiky v přímém přenosu. To je torpédování české ekonomiky s kadencí, kterou nestíhá kvantifikovat žádné makroekonomické pracoviště v zemi.

Ten daňový balíček číslo dvě není ničím jiným než obyčejným znásobením toho původního. Místo 35 miliard v roce 2023 hodlá vláda příští rok sebrat lidem a firmám neuvěřitelných 87 miliard korun. To zároveň logicky znamená, že místo avizovaného poklesu HDP o 0,7 % se růst naší ekonomiky sníží o více než půldruhého procentního bodu. Místo 55 miliard zmařeného HDP přijdeme o 130 miliard korun.

Včera se konal sněm Svazu průmyslu a dopravy v Brně, kde podnikatelé ukázali jasná čísla, jak tento daňový balíček číslo dvě dopadne na tuzemské firmy. Zdůrazňuji, že se jedná o výpočty vrcholné a nezávislé odborné instituce, jejímž jediným zájmem je český průmysl a obchod.

A tyto výpočty hovoří následovně. Podnik, jehož náklady na elektrickou energii v letošním roce dosahovaly 70 milionů korun, bude v důsledku daňového balíčku číslo dvě platit 229 miliard korun. Ano, více než trojnásobek. Podnik, který v letošním roce platil za elektrickou energii 103 milionů korun, zaplatí v roce 2024 311 milionů korun. Ano, více než trojnásobek. Takže významnější zaměstnavatel zaplatí za energie o 200 milionů korun ročně navíc. Bavíme se o firmách, které jsou pilířem české ekonomiky, pilířem zaměstnanosti. O firmách, které jsou kapitány průmyslu, určujících budoucí mzdy zaměstnanců v naší zemi, utvářejících kondici naší ekonomiky stejně jako daňové výnosy a bohatství našeho státu. Bavíme se o chemičkách, ocelárnách, cementárnách, vápenkách, cihlárnách, sklárnách, papírnách, bavíme o stavebnictví. Ale bavíme se také o všech provozovnách v gastronomii, hotelnictví, o fitness centrech, o prodejnách s potravinami, zkrátka o všech sektorech, kde se musí svítit, chladit, něco pohánět nebo něco vyrábět. Všude tam totiž nekompromisně míří ekonomické torpédo premiéra Fialy a ministra Stanjury. Záměr, který dělá z našeho hospodářství ekonomiku kamikaze. Těch 200 milionů korun navíc, které bude muset každá jedna větší tuzemská firma zaplatit, se samozřejmě ihned a nekompromisně promítne do jejich rozvojových plánů, do platové politiky, do dividend, do výběru daní. A já se ptám: Jaký má smysl zvedat o 2 procentní body daň z příjmu firmě, kterou tímto druhým daňovým balíčkem možná připraví vláda o celý její zisk úplně?

Já nemohu uvěřit, že tady opět není přítomen architekt daňového balíčku. Tak vy nejste pro mě, pane ministře, architekt daňového balíčku (k ministrovi Baxovi), buďte rád, jinak bych se na vás možná také musela trošku zaměřit. (Potlesk několika poslanců hnutí ANO.) Ale není opět přítomen architekt daňového balíčku, ani teď nepřichází architekt daňového balíčku (Do sálu vchází ministr Kupka.), ministr financí Zbyněk Stanjura. O to spíše je namístě připomenout, co jeho daňový balíček číslo dvě způsobí například ve slezské metropoli Opavě, odkud jako nominant strany, která se historicky zaklínala ochranou podnikatelů, na Ministerstvo financí vzešel. Energeticky náročné opavské provozy, jako je výroba armatur, výroba dílů pro automobilový průmysl, výroba mražených výrobků a potravin, výroba kování pro automotiv a elektroprůmysl, výroba cukru, barev a laků, farmaceutický průmysl, a tak bych mohla pokračovat. Všude tam mohou podnikoví ekonomové počítat s nižšími zisky v řádu desítek milionů korun. Všude tam se pravděpodobně nebudou zvyšovat mzdy, všude tam se bude šetřit na vývoji, všude tam budou menší zisky a všude tam se vybere méně daní do státního rozpočtu. Pokud ministru financí nedochází makroekonomické dopady jeho škodlivých kroků na celostátní úrovni, nepochybuji, že by mu je rádi vysvětlili jeho sousedé, kteří je brzy uvidí ve svých podnikatelských bilancích a v rodinných rozpočtech.

Dámy a pánové, ministr financí je evidentně připraven obětovat nejen svoje město, ale celou českou ekonomiku na oltář svého nerealistického slibu, že zatočí s neexistujícím národním dotačním byznysem v řádu desítek či stovek miliard korun. A chce s ním zatočit tak, že zlikviduje dosavadní, v celé Evropské unii platné koncepty výpočtů nákladů za energie. A je ochoten kvůli tomu bez uzardění zlikvidovat konkurenceschopnost celého našeho průmyslu. Zatáhnout za záchrannou brzdu může nyní jenom tato Sněmovna. A měla by to udělat právě teď, když se projednává daňový balíček číslo jedna. Nedovolme prosím zvýšení daní právnickým osobám a živnostníkům, ale ani rodinám a majitelům nemovitostí. Nedovolme to v situaci, kdy se vláda očividně chystá v rámci státního rozpočtu vytorpédovat naši ekonomiku způsobem, před kterým je nechvalný odkaz vlády pánů Nečase a Kalouska hodně slabým čajem.

Vláda by se měla soustředit nikoliv na zvyšování daní, ale na jejich řádný výběr, boj s daňovými úniky a podvody, ale také čerpání evropských prostředků. Výsledky Finanční správy od nástupu Zbyňka Stanjury jsou naprosto tristní. Místo abychom se v potírání šedé ekonomiky zlepšovali, daňové úniky a podvody jenom kvetou. Dokonce se kvůli tomu musela do Prahy vypravit šéfka evropských žalobců Laura Kövesi. Přístup našich úřadů k boji s daňovými úniky podle ní zvolnil natolik, že podvodné řetězce organizované z tuzemska už dokonce ohrožují i výběr daní v sousedních zemích. A to se samozřejmě neúprosně promítá i do našeho státního rozpočtu. Ke konci září se podařilo získat na DPH o 2,5 procentního bodu méně, než je na konci léta obvyklé. V důsledku toho v rozpočtu chybí jen na DPH 10 miliard korun. O dalších 5,5 miliardy korun je meziročně nižší inkaso spotřebních daní, a to zejména v důsledku přeshraničních nákupů a tolerance šedé ekonomiky.

Je to právě pokulhávající výběr daní svědčící o závažném selhání státu v jedné z jeho nejdůležitějších agend, co nutí ministra financí Stanjuru zvyšovat daně a odvody. Zvýšit daně a zaškrtit ekonomický růst je to nejhorší, co může Českou republiku nyní potkat. Dnes nerozhodujeme jen o daňovém balíčku, ale o budoucnosti naší země. Energetické torpédo, které si ODS pro naše hospodářství přichystala, poškodí naši ekonomiku i bez daňového balíčku víc než dost a přinese podle výpočtů Ministerstva financí do státní kasy paradoxně ještě víc než celý tento daňový balíček. Takže proč daňový balíček? Jste suverénní poslanci, jsme suverénní poslanci sedmi politických stran, kteří nemusí za každou cenu prosazovat nesmyslný, škodlivý a ničím neobhajitelný politický program nejsilnější vládní strany, a to navzdory zájmům rodin s dětmi, studentů, dohodářů, živnostníků nebo majitelů nemovitostí. A samozřejmě navzdory naší ekonomice. Pošlete prosím nepodařený daňový balíček na smetiště dějin. Pošlete ho na smetiště dějin a dopřejte naší zemi růst, rozvoj a budoucnost. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Zeptám se ještě, jsou tady s přednostním právem pan poslanec Fiala a pan poslanec Okamura, ale pánové v sále nejsou, takže na ně tady přihlášky počkají. A dostáváme se tedy do rozpravy. Na řadě je paní poslankyně Eva Fialová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, paní předsedající. A já navážu na naší paní předsedkyni klubu Alenu Schillerovou, která vyzývá, nebo která si posteskla, že tu není pan ministr. Já na něj měla spoustu, nebo mám spoustu dotazů a čekám celou dobu, už několikátý den, kdy projednáváme nejdůležitější daňové zatížení nejenom lidí a podnikatelů v naší zemi, abych se zeptala na nějaké otázky, které mě malinko trápí.

Trápí mě stejně jako mé kolegy, že tu nejsou přítomni jednotliví členové vlády, například ministr průmyslu pan Síkela, který nám může odpovědět na nějaké otázky, nebo pan ministr životního prostředí, pan Jurečka, mnoho dalších. Při třetím čtení bohužel neproběhlo ani úvodní slovo pana ministra. Začala hned rozprava a poslanci, kteří nejsou členové rozpočtového výboru, tak ani nevědí, proč některé pozměňovací návrhy nebyly akceptovány. Přitom mně osobně při prvním čtení tady pan ministr sliboval, zda jsem se ho dotazovala, jestli má vůbec smysl připravovat nějaký pozměňovací návrh na základě toho, co tu jsme slyšeli od některých koaličních poslankyň, například z KDU, tak že každým pozměňovacím návrhem bude zabývat, věnovat a diskutovat. Ano? Ale z výsledku, který vidím z rozpočtového výboru, tak asi evidentně diskuse moc velká neproběhla. A argumenty, které nám tu byly vysvětleny na některé naše diskuse, jako "vy jste to nezavedli taky", tak pro mě není argument.

Nezlobte se na mě, pane ministře, doufám, že to slyšíte třeba někde v kuloárech, kde třeba sedíte, tak argument třeba u daně na hygienické potřeby, argument "vy jste to nesnížili, tak proč bychom to dělali my?" - to není odpověď. Pane ministře, když už nejste, nechcete odpovídat nám poslancům, tak by si to zasloužili aspoň občané této země, kterých se sakra tento daňový balíček dotkne. Anebo - vždyť jste slibovali, že budete lepší, že budete vše vysvětlovat. Kde jsou tu argumenty, když půjdu jenom z vybraných některých pozměňovacích návrhů, proč se v zákoně objevilo slučování příspěvkových organizací? Proč? Kde je tedy ta diskuse k tomu, že my navrhujeme nebo poupravujeme, aby se neslučovaly, kde je to vysvětlení? Není. Kde je vysvětleno, že pro podnikatele, proč nejste ochotní snížit na 19 % místo 21? Ne, nemáme argument. Nebo argument, že není politická shoda? Tak to jako vám za to moc občané a podnikatelé nepoděkují.

Já bych opravdu chtěla, byla bych moc ráda, kdybyste nás tu neuchlácholovali jenom pouze nějakými těmito všeobecnými poučkami, floskulemi, ale slyšela, chtěla bych ráda slyšet další odpovědi, proč vlastně nechcete například změnu slevy na manžela - nebo které jsou pro hnutí ANO jako důležité - který dlouhodobě třeba pečuje o osobu blízkou? Nebo proč je tady těch pozměňovacích návrhů strašně moc? Nebo proč nechceme tedy tichá vína jako propagační předmět a tak dále? A to tady - anebo by mě zajímal argument, proč nechcete přistoupit na zrušení odpočtu daně z darů politickým stranám a politickým hnutím? Toho se bojíte, této odpovědi nebo vysvětlení? A tak dále, a tak dále.

Slibovali jste nám, že rozpočet nám ukáže, návrh rozpočtu, úspory. No, to ukázal, no. Moc pěkně. Zatím je nevidíme. A navážu i na diskusi, která tady probíhala v minulém... minule, když jsme probírali, kdy tady obhajoval daňový balíček pan ctěný kolega Haas a já jsem na něj taky chtěla zareagovat. Protože nám tady vyčítal, že hnutí ANO nepřichází s žádným - nebo vyčítal, povzdechl si, že v Anglii je to normální, abych byla korektní, nevyčítal, ale povzdechl si - a že přichází opozice automaticky s nějakou alternativou a že naše pozměňovací návrhy nejsou dostatečnou alternativou, a proto k nim není potřeba jako přistupovat, a že to není žádný opoziční názor.

No, ale teď asi prostřednictvím, když tady ctěný kolega není, já si ho vážím, tak ale ono je to těžké, protože my bychom v životě nepřišli, hnutí ANO, s něčím a nikdy z našich slov neuslyšíte, že bychom chtěli ztížit život lidem, třeba rodinám s dětmi. Jako co je za problém snížit DPH na balenou vodu pro kojence? Co je za tak hrozný problém? Nebo ukažte nám, jaký to bude mít tedy dopad, abychom splnili ty vaše ukazatele a snižování tedy toho schodku. Jako jak moc to bude velký? Mně chybí od vás ty argumenty a je mi líto, že tady ta diskuse neprobíhá, neslyším ani argumenty od právě jednotlivých těch ministrů, kterých se to do rezortu významně týká. Pak tady se budeme škrábat za uchem a dělat různé dotační tituly, abychom některým skupinám obyvatel ulevili.

Takže budu moc vděčná, pane ministře, pokud nás slyšíte, tak nevím, jestli to - nebo pokud mě slyšíte, nevím, jestli na to přijde dneska, ale já bych opravdu ráda chtěla znát odpovědi a vysvětlení k našim jednotlivým pozměňovacím návrhům, proč nebyly přijaty. A pádné argumenty. Často tu nás vyzýváte, ať jsme věcní, ať jsme konkrétní, ať se bavíme věcně. Takže prosím, ať se tam neobjevuje argument, vy jste, nebo je to politická shoda. Zajímala by mě čísla. Moc vás o to prosím. Případně prosím ostatní ministry, aby vystoupili a řekli si k tomu svůj daný názor, proč některé věci nejsou, a ukázali nám, jak moc velký by to byl dopad do toho vysněného nerealistického schodku státního rozpočtu. Takže budu moc ráda a děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní je přihlášená do rozpravy paní poslankyně Mádlová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já navážu na moji předřečnici, paní kolegyni Evu Fialovou. A musím říct, že skutečně nám zatím nebylo zodpovězeno, podle jakého klíče se stanovovalo DPH. Já jsem měla v podstatě podobné dotazy a budu ráda, pokud tady padnou, protože my jsme je tady v rámci přednesu i faktických poznámek kladli opakovaně na některé komodity, ale odpověď jsme nedostali.

Na minulém jednání jsme se konkrétně ptali, proč je kojenecká voda v 21% sazbě DPH, a tuto odpověď jsme nedostali. Kojenecká voda je určitě důležitý prostředek v situaci, kdy třeba maminky nemohou kojit nebo jsou k tomu jiné důvody. To by vám tady jistě řekli pediatři, jak, k čemu všemu je tedy ta kojenecká voda využívána. A pokud vím, tak i vaše kolegyně si velmi přály a chtěly přeřadit tedy kojeneckou vodu do nižší sazby DPH, ale z vaší strany tedy nebylo vyhověno. Čili ráda bych taky znala ten argument.

Co se týče zdraví, tak nelze nezmínit léky, které zdražujete. Vy jste se při představování tohoto konsolidačního balíčku pravděpodobně přeřekli, protože jste nejdřív slibovali, že léky zlevní, ale pak se ukázalo, že to tak není. To znamená, že léky jdou z 10% do 12% sazby DPH. Samozřejmě jsou tam nějaké doplatky, půjde to i na vrub zdravotních pojišťoven, to je další věc, která v podstatě není odůvodněná. Proč? Proč tedy zdražujete léky?

Co se týče zdraví, tak tam další věc jsou bezlepkové potraviny, čili jsou to směsi pro celiaky. My už jsme na to taky tady s kolegy zdravotníky upozorňovali, že to je poměrně velký problém, protože strava je jediným lékem pro tyto pacienty. Takže to je další dotaz - proč? Já vím, že jsme tady vedly diskusi s paní kolegyní Bělohlávkovou, že by hrozilo, že by to nakupovali i lidé, kteří to vyznávají jako zdravý životní styl. Nicméně určitě by existovaly mechanismy a způsoby, jak tyto směsi nebo bezlepkové potraviny dostat tedy k pacientům, aniž by to využívali ti, kteří vyznávají určitý životní styl.

No a potom bych se chtěla zastavit, což vás asi nepřekvapí, u dámských hygienických potřeb. Na to tady byl taky dotaz minulé jednání z mé strany, a nejen tedy z mé, proč zůstávají dámské hygienické potřeby, čili menstruační pomůcky, proč zůstávají v 21% sazbě DPH. A ona to tady zmiňovala moje kolegyně, že odpověď byla: "Protože my jsme to neměnili. My jsme tu sazbu neměnili." Pokusila jsem se co nejpřesněji citovat. To znamená, že to bylo v 21% sazbě DPH a vy jste to neměnili, tak my to taky nebudeme měnit. No to je tedy argument! Rozhodně není hodný ministra financí ani celé vlády, a už vůbec ne tam, kde jsou zastoupeni poslanci, třeba vládní poslanci, zdravotníci, kteří za to velmi plédovali, aby v podstatě ta sazba byla nižší. Na naši obhajobu musím říct, že my už jsme to předkládali v roce 2020, kdy to bylo připraveno a nestačilo se to projednat. To znamená, není to tak, že když vy, tak my. A pokud bychom to měli stavět na tuto roveň, tak je asi něco špatně, protože nepochybně tady se jedná o životy všech občanů, o jejich peněženky, o jejich základní životní potřeby a myslím si, že tento přístup nemá absolutně, absolutně žádné svoje místo vlastně v těchto diskusích. Když vy, tak my. To si myslím, že sem skutečně nepatří. A já musím říct, že přístup, konkrétně nejen k té kojenecké vodě, to, co jsem tady zmiňovala, ale k těm základním hygienickým potřebám, tak mě mrzí i proto, že já jsem to tady komentovala věcně. Já jsem to tady rozebírala konkrétně, předkládala jsem jasná data, informace a podobně, a stejně se to minulo úplně účinkem.

Vy jste se tomu vlastně, pane ministře financí, zřejmě vůbec nevěnoval. Tak jak jste sliboval do médií, že se nad tím budete pozastavovat, že každý pozměňovací návrh proberete, tak tento jste určitě neprobral! V žádném případě. A to ani v situaci, kdy prakticky téměř všechny vaše ženy bez dvou se o toto zasazovaly. Všechny vládní poslankyně kromě Markéty Adamové Pekarové, která s tím nesouhlasí, stejně tak jako paní místopředsedkyně Kovářová nesouhlasí se snížením, tak jsem nezaznamenala žádné negativní stanovisko, že by nechtěly přehodit dámské hygienické pomůcky do snížené sazby DPH. Naopak většina vašich vládních poslankyň za to velmi bojovala a je velmi smutné, že se na toto nepřistoupilo. A neznáme důvod.

Já bych velmi stručně, protože jsem k tomu měla minulé jednání poměrně podrobný rozklad, protože jsem předpokládala, že opravdu na základě věcných informací a argumentů, jak vlastně v rámci Evropské unie, tak v rámci i světového přístupu k tomuto problému, tak že dojde ke změně myšlení v podstatě na straně vládní koalice. Opravdu je to pro mě nepochopitelné, proč se tak neděje. A seděla tady řada z vás i mužských poslanců a zaznamenala jsem i celkem jako pozitivní a chápající reakce na tento problém, na svoje argumenty, na svoje data, která jsem tady předkládala. A jaký je výsledek? Výsledek je nula! Zůstává to v 21% sazbě DPH.

Ty důvody jsou zásadní dva. Jeden je ochrana zdraví a finanční dostupnost. Je logické, že menstruační potřeby jsou základní zdravotní pomůckou. Vždyť většina z vás máte rodiny, máte dcery, máte partnerky, někteří z vás už mají i vnučky, tak to přece musíte vědět, že toto je základní zdravotní pomůcka, bez které se ženy neobejdou. Ženy a dívky. A přesto jste nehodlali v tomto směru absolutně svoje myšlení směrem k západnímu myšlení změnit. My jsme na úrovni Litvy a Lotyšska. My jsme úplně na chvostě v přístupu k tomuto zdravotnímu problému, neznámo proč. A pokud nepoužívá žena ochranné pomůcky, tuto zdravotní pomůcku, tak jak má, tak samozřejmě to může velmi negativně ovlivnit její zdravotní stav. To vám řeknou i lékaři, vždyť je máte ve svých řadách. Máme je i v našich řadách, diskutovali jsme to. Je to úplně jednoznačné - dochází k infekčním potížím, k bakteriálním, můžou tam být trvalé následky. Já už jsem to tady zmiňovala, ale musím to zmínit znovu, i přestože koukáte do svých mobilů a vůbec nevnímáte!

A co se nosí jako alternativy? Nebudete tomu věřit, ale je to pořád, skutečně se to týká i České republiky. Ty ženy, které na to nemají, tak existují v České republice. Jsou součástí bohužel té chudoby příjmové, která se zvyšuje. Máte to i ve zprávě od vaší vládní zmocněnkyně, že ta chudoba příjmová se zvýšila z 9 na 16 %. A kdo mezi nimi je? U koho se to zvýšilo nejvíce? No u samoživitelek! A kolik je mezi samoživiteli žen? 90 %! A tyto ženy zvažují, jaké menstruační pomůcky si mohou koupit nebo jestli půjdou potupně do potravinové banky! To chcete? I přesto, že pracují a odvádějí daně? Že odvádějí daně třeba na 11 pirátských politických náměstků, aby z toho mohli být financováni! A vy je ženete do potravinových bank, do neziskových organizací? Vždyť je to pro nás nedůstojné!

Ono je vůbec nedůstojné, že to tady musíme probírat, toto téma. Měla by být úplná samozřejmost, že to bude automaticky přeřazeno do snížené sazby DPH! Abych tady nemusela takhle podrobně říkat konkrétní data, která se týkají menstruačního zdraví, protože předpokládám, že jste natolik vzděláni v této oblasti, že není potřeba k tomu dodávat nějaké podrobnější informace. Ale evidentně ano. Protože vás to vůbec nezajímá, přestože všechny vaše vládní poslankyně kromě dvou za to plédovaly a i se k tomu jasně v tisku vyjádřily! Jasně! Jaké alternativy se používají? Různé hadry, různé houby, různé papíry. Ano, to se děje! A zvažují, jestli koupí dětem obědy, anebo jestli si koupí kvalitní menstruační pomůcku, bez které se neobejdou. Já už jsem to tady říkala.

A druhý důvod, který je, je ekonomická nerovnost. To je terminus technicus, který se jednoznačně přijal. Přijal se ve vyspělých zemích směrem na západ, ve Spojených státech, ale i třeba ve Vietnamu mají 5% daň, v Číně mají 13% daň! My jsme pořád v 21% sazbě DPH! A proč? Protože je tady více mužů zastoupeno ve Sněmovně? Přestože v České republice je více žen než mužů! Je to správný přístup, že ženy budou mít zvýšenou sazbu DPH jenom proto, že ve Sněmovně je více zastoupeno mužů než žen?! Protože všechny vládní poslankyně kromě dvou to chtěly a i se k tomu jasně vyjádřily. To znamená, že je to na vás, na vládních poslancích!

A ekonomická nerovnost, tu si uvědomuje i Evropská unie. Já jsem to tady minule říkala, že vyzývá k tomu, aby tyto pomůcky byly v co nejnižší sazbě DPH, a dokonce na to myslí i aktualizace evropské směrnice o DPH, kdy je možné tyto menstruační pomůcky zařadit i do nižší sazby než 5%! To znamená, že by mohla být dokonce i v 0% sazbě. A u nás zůstává spolu se zeměmi, jako je Litva a Lotyšsko...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Paní poslankyně, já se omlouvám, ale hladina hluku v sále je opravdu příliš vysoká. Požádám všechny kolegy, aby se ztišili, případně si své rozhovory přenesli do předsálí. Děkuji moc. Ještě vydržte, paní poslankyně. (Poslankyně Mádlová: Já ráda vydržím.) Děkuji. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Jak jsem říkala, i Evropská unie na to tlačí, aby sazba DPH u menstruačních pomůcek byla co nejnižší. A znovu opakuji, že na to myslí i ta aktualizace směrnice o DPH, kdy může být dokonce nižší než 5 %. A vy jste se přesto rozhodli, že bude v 21% sazbě DPH. V roce 2020 k tomu přistoupila celá řada států, to znamená, i Česká republika chtěla v roce 2020 to přeřadit do nižší sazby. Itálie to udělala, Polsko, Německo, v roce 2001 Rakousko, má to Nizozemsko, Belgie, Lucembursko. Je to v rozmezí 0-5-7 a tak dále. Česká republika je opět na chvostě. Opět. A opravdu se jedná o ekonomickou nerovnost a upozorňuje na to i Evropská unie.

Vy tvrdíte, že daň z nemovitosti je u nás nejnižší, proto se musí zvyšovat. U menstruačních pomůcek je nejvyšší, ale tam to nehodláte snižovat, přestože to má své jasné argumenty! Argumenty týkající se zdraví a dostupnosti. A pokud paní předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová jezdí do zahraničí, třeba na Tchaj-wan nebo do Jižní Koreje, tak předpokládám, že se zajímá i o práva žen, jakou mají dostupnost ke zdravotní péči, a že zrovna v těchto zemích je nižší sazba DPH a že ve školách v Jižní Koreji to mají zdarma.

Jenom pro vaši informaci, uvádí se, že žena menstruuje zhruba 40 let. To znamená, že v České republice oproti mužům vydá o 120 000 navíc. 120 000 korun! Oproti mužům, protože menstruace je biologický proces, který prostě má žena. A nemůžete to srovnat absolutně s ničím jiným, tak jak jste se snažili tady argumentovat s holítky a podobně. Ne. Je to pouze nerovnost v tom, co je dáno z hlediska biologického pohlaví do vínku mužům a ženám. A ženy zaplatí o 120 000 více. To je ta ekonomická nerovnost! A proto byste se měli snažit tuto ekonomickou nerovnost srovnat.

No ale co se divím? Co se divím, když se na vás podívám? Podpíráte si hlavu, listujete v mobilech, dobře se bavíte. Je to velká škoda. Víte, mě to hrozně mrzí, že k tomuto zdravotnímu problému vlastně takto přistupujete. A musím říct, že mě zamrzel i velký rozhovor pana premiéra, který se i na toto téma vyjádřil. Já si myslím, že z jeho strany, aspoň doufám, že to nebyl nějaký zlý úmysl, ale že to bylo jenom nepochopení té situace. A myslím si, že ho měli jeho poradci tedy informovat, že by měl odpovídat trošku diplomatičtěji.

Ale on to dneska rozsekl vlastně i pan kolega Michálek, prostřednictvím paní předsedající, protože nižší DPH je pouze u komodit, které mají mít nějaký zvláštní zřetel. To znamená, že reprodukční zdraví, ekonomická nerovnost a ženy nejsou hodny zvláštního zřetele. Bohužel ve stejném duchu se vyjádřil i pan premiér, že spotřební daň se týká vlastně jenom škodlivosti, určuje míru škodlivosti. Proto je tiché víno v 0% sazbě DPH. Dále alkohol bude v 21% sazbě DPH. (Reakce v sále.) Spotřební. Spotřební je víno. A není to nic proti vinařům. Jenom konstatuji fakta a na základě čeho jste tedy sestavovali DPH. U alkoholu je to 21 %. A pan premiér prohlásil, že opravdu je potřeba u snížené sazby, aby to bylo hodno tedy zvláštního zájmu nebo společenské nutnosti či sociálního aspektu.

Já si myslím, že jsem to tady vysvětlila naprosto dostatečně, že my ženy si zasloužíme zvláštního zřetele v oblasti udržování zdravého reprodukčního zdraví, snížení ekonomické nerovnosti a dobrou dostupnost k těmto hygienickým pomůckám.

Další komentář v tisku byl ještě od paní místopředsedkyně... (Odmlka kvůli hluku v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Omlouvám se. Kolegové, kolegyně, prosím, ztište hladinu hluku v sále. Děkuji.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Po mém druhém čtení se k tomu ještě vyjádřila paní místopředsedkyně Kovářová a pak jsem zaznamenala už jenom pana premiéra, kterého jsem komentovala. Paní místopředsedkyně řekla na toto téma, že jí vadí, že snížení DPH pomůže nejen těm, kdo mají finanční problémy, ale i rodinám s vyššími příjmy, kteří takovou pomoc nepotřebují. Tak já jsem se tady snažila 40 minut ve druhém čtení vysvětlit celý problém, abychom se potom dočkaly my ženy této odpovědi, že vlastně vadí, že by všechny ženy měly stejně dostupné menstruační pomůcky. Tak proč potom třeba nerozdělíte DPH na potraviny?! Že by to bylo pro ženy bohatší nebo pro ženy chudší? To je přece argument, který je úplně mimo! Buďme rádi, že ženy mají na to, aby si tyto pomůcky ještě koupily. (Reakce poslankyně Schillerové.) Ale všechny ne. Ano, ano, všechny je nemají. A proto je ženete do potravinové banky? Protože na to je většina vás na dotazy novinářů vlastně odkazovala. Přijde vám to důstojné? Že žena, která pracuje, tak musí ještě odskočit do potravinové banky?! Aby tam potupně žádala o základní zdravotní pomůcky? No to asi ne. Anebo že zase vytvoříme nějakou speciální dávku hmotnou v nouzi? To přece není normální. Přece chceme, aby žena, která pracuje a má průměrný plat i těch 28 000, tak aby si tyto pomůcky mohla koupit. A znovu říkám, vžijte se do toho. I tyto ženy, které pracují jako pečovatelky, jako sociální pracovnice, tak financují vám třeba, pane poslanče Michálku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vašich 11 politických náměstků! Vždyť to byla vaše vlajková loď ve volbách. Vaše kolegyně Kocmanová se tím všude prezentovala, jak se o to zasadí. Teď tu příležitost máte. A vy to označíte, že ženy potřebují zvláštní zřetel. No to děkujeme tedy. A to si myslím, že ho skutečně potřebujeme v této situaci.

Já bych ten svůj projev už uzavřela. Snažila jsem se vyzdvihnout to nejpodstatnější, jako je ekonomická nerovnost a 120 000 korun, které zaplatí ženy za svůj menstruační život více oproti mužům. Nevím, jak jim to tato společnost vrací a v čem? Já jsem na to nepřišla. Pokud mi pomůžete na to přijít, budu ráda. A pak je to samozřejmě ochrana zdraví. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám zde tři faktické poznámky. První je na řadě pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Janulík a pak se hlásí pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, již při druhém čtení jsem podpořil svou ctěnou kolegyni Ivanu Mádlovou. Chtěl bych to udělat znovu. Ona to tady řekla velmi podrobně. Já bych zdůraznil ta zdravotní hlediska, která jsou jasná. A prosím vás, vy jste použili, vážený pane ministře financí, argument "když vy ne, tak my také ne". Argument, že jsme to mohli a měli udělat my. Ale kolegyně Mádlová tady řekla, že jsme to připravené měli a že se to nestihlo - to přeřazení do té nižší sazby - doprojednat. Takže teď máme historickou šanci to napravit. Mimochodem, nechci to politizovat, ale změnila se situace, snížila se koupěschopnost našich žen také a snížily se úspory domácností. Nebudu říkat, o jaká procenta, kdo za to může, nechci tu extendovat.

Ale další argument kromě toho, že nemůžeme hrát "když vy ne, tak my také ne", je ještě jeden argument, a to tady kolegyně Mádlová řekla také, že Evropská unie připravuje zařazení těchto pomůcek do nižšího procenta DPH. Prosím, nechovejme se jako eurohujeři a nečekejme na to, až to z té Evropy přijde jako jasné doporučení. Udělejme to hned. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě pan poslanec Janulík. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Dobrý den. Děkuji za slovo. No z logiky věci už asi 37 roků jsem gynekologem, takže samozřejmě o tom cosi vím. Podívejte, za můj odborný život menarche je asi ve 13, menopauza se posunula k 53 letům, je to 40 let. Pro vaši informaci, vaše prababičky - žena na konci 19. století menstruovala za život asi 50krát, protože moje prababička měla třeba čtrnáct dětí, takže u nás říkáme, že rodila jak vinohrad každý rok. Dnešní žena menstruuje za život zhruba 600krát. Takže z toho lehce dovodíte, že to je opravdu těžké znevýhodnění. Nemluvím o spoustě dalších věcí. A tady svého kolegu bych nepodezíral, že to je propopulační krok, že zdražíme pomůcky, že teda když budou těhotné, nebudou utrácet za menstruační pomůcky, protože to dítě je teda výrazně dražší, to si každý spočítá. Pro mě je toto jenom důkaz, že to vůbec nemáte promyšlené. Protože kdybyste nad tím přemýšleli, tak tam takový nesmysl nemůžete dát! Díky. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan předseda Benda s faktickou poznámkou. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já své faktické poznámky využiji k přednesení jednoho procedurálního návrhu. Rozmohl se nám tady takový nešvar, že ve třetím čtení hodně mluvíme o všem, kdežto původně v jednacím řádu třetí čtení bylo skutečně určeno jenom k tomu, aby byly přednášeny, prohlasovány jednotlivé pozměňovací návrhy, a předpokládalo se, že budou přednášeny jenom legislativně technické úpravy. Vzhledem k tomu, kolik máme ještě přihlášených, tak navrhuju, abychom podle § 95a našeho jednacího řádu stanovili, že ve třetím čtení budeme jednat dnes i po 14. hodině i po 19. i po 21. hodině, tak aby všichni, kteří jsou přihlášeni, se mohli dostat ke slovu a vystoupit. Jsem tolerance sama. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S protinávrhem paní předsedkyně... (Poslankyně Schillerová: S vetem.) S vetem. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Asi se předpokládá, s čím přicházím. Jménem poslaneckých klubů hnutí ANO a hnutí SPD dávám veto na pokračování jednání po 14. hodině. A znovu zopakuju ten argument, je jasný. My nebudeme pomáhat této vládě, této pětikoalici, s nejvyšším zvyšováním daní v novodobé historii, zvlášť ještě s přihlédnutím k tomu, že minulý týden vláda pětikoalice přišla s daňovým balíčkem číslo dvě, nebo s balíčkem číslo dvě, kde naloží ještě firmám a domácnostem dalších 51,5 miliardy podle čísel Ministerstva financí, které si zaplatí za obnovitelné zdroje a další související energetické poplatky. Takže rozhodně my chceme, aby byl využit ten čas, ale tak, jak je uloženo v jednacím řádu. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Kasal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem se vmísil teď mezi procedurální návrhy, ale já chci ještě zareagovat na paní poslankyni Mádlovou, prostřednictvím paní předsedající, s tím, že se budu věnovat kojenecké vodě. A to jednoduše. Kojenecká voda je důležitá pro kojence, kteří užívají umělou stravu. V zásadě to je 50 % populace. A jestliže tu vodu zdražíte a část té populace to neakceptuje a bude používat klasickou vodu, tak se vystavujeme tomu, že se bude vytvářet methemoglobinémie, což je vazba červených krvinek s dusitany, a ty děti končí v těžkém stavu v nemocnicích. Takže je otázka, jestli ta úspora se potom někde projeví.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Peštová a dále je přihlášen pan předseda Benda. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji, já nebudu potřebovat ani ty dvě minuty. Já jsem chtěla zareagovat na svého ctěného kolegu, pana poslance Bendu. On ten nešvar tady není žádný nešvar. Ve své podstatě v tom třetím čtení my obhajujeme pouze pozměňovací návrhy, které vy jste nám zamázli. My jsme ty pozměňovací návrhy předložili a ve své podstatě teď se snažíme ještě obhajovat ty svoje pozměňovací návrhy, které dostaly negativní stanovisko, a chceme, aby v tom třetím čtení dostaly stanovisko třeba aspoň neutrální a přesvědčili jsme nějaké kolegy, aby tu ruku pro ně zvedli. Od toho je to třetí čtení. Takže není to žádný nešvar, je to správný legislativní postup. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní pan předseda Benda. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, jenom kratičkou reakci na paní poslankyni Bereniku Peštovou. Za prvé jsme nic ještě nezamázli, nehlasovalo se - a k tomu hlasování bych se chtěl dostat. Za druhé, dnešní první dvě hodiny se věnovaly zejména našemu vztahu k Státu Izrael, který úplně nevím, jestli souvisí s třetím čtením vládního návrhu balíčku.

Nicméně já navrhuji, abychom podle usnesení Poslanecké sněmovny 248 z 9. schůze druhého volebního období z 26. února 1997 stejně tak jako v některých předchozích případech stanovili pevný čas pro hlasování návrhů ve třetím čtení tohoto tisku, který projednáváme, a to na pátek na 11. hodinu dopoledne. Myslím si, že všechno již zaznělo a že v souladu s výroky Ústavního soudu, s jeho odůvodněním, většina má právo prosadit svoje většinové stanovisko a nemůže být menšinou tomuto právu hlasovat zabráněno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní s přednostními právy, protože zde není žádná faktická poznámka, nejprve paní předsedkyně Schillerová a dále se hlásí pan předseda Radim Fiala. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Přednostní právo, pane předsedo (k poslanci Bendovi), jsme se domluvili, že budeme benevolentní k přednostním právům. Jenom reaguju na vaše povzdechnutí.

No, pokolikáté už? Pokolikáté už v tomto volebním období se toto děje? Na tabuli je 69 přihlášených mých kolegů, předpokládám, že převážně z opozičního tábora. 69 mých kolegů, našich kolegů, chce vystoupit k daňovému balíčku. A že jsme se tady dotkli ráno Státu Izrael? No a co? Mluvil s přednostním právem předseda hnutí ANO a mluvil k absolutně aktuálnímu problému repatriace našich občanů ze Státu Izrael. To je snad v pořádku. A že potom na to reagovali pětikoaliční poslanci a rozvinula se debata, to je přece v Parlamentu normální. Jinak jsem nezaznamenala v průběhu - teď jsme potřetí ve třetím čtení - jiné vystoupení než takové, které souvisí s daňovým balíčkem. Vždyť tady přece nejde o nic jiného než o nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii! Napříč celou společností. Zvyšujete daně rodinám s dětmi, všem občanům, kteří mají nemovitosti, což je 80 %, zvyšujete daně živnostníkům, za které jste tak bojovali v minulém volebním období. Dohodářům - vidím tamhle pana předsedu Michálka, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Dohodáři, to jsem slyšela v minulém volebním období každou Poslaneckou sněmovnu. Najednou nám to nevadí, že 1,9 milionu dohodářů je v ohrožení - týká se to 270 000 zaměstnavatelů. Firmám a tak dále. A ještě to děláte ve světle, tehdy, kdy jste zvýšili nebo zavádíte další, já tomu říkám energetickou daň, balíčkem číslo dvě tím, že jste poškrtali celou řadu energetických podpor -

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Paní předsedkyně, já se omlouvám, ale buď padne protinávrh, protože padl procedurální návrh...

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ne, teď jsme se domluvili, paní místopředsedkyně, tady takhle vizuálně... Prosím, je to přednostní právo. Já tady komentuji obrovský zásah do práv opozice. Nemohu vyloučit, že pokud selže pojistka, jako je Senát a pan prezident, že se třeba znovu obrátíme na Ústavní soud. Já to teď nemohu prostě vyloučit. Takže chci okomentovat to, že poněkolikáté - už končím - pošlapáváte naše práva a prostě v době, kdy tam visí 69 přihlášených, chcete natvrdo hlasovat. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já se tedy chci zeptat na tu dohodu, kterou jste uskutečnili, protože to není podle jednacího řádu. Padl procedurální návrh a je potřeba začít hlasovat ihned. Tak já nevím, jestli tady... Já nechci zasahovat do vašich dohod, pánové, ale jak to tedy je? (Informace mimo mikrofon.) Omlouvám se, ale skutečně v souladu s jednacím řádem se prostě procedurální návrh hlasuje ihned.

Já už jsem gongovala pro kolegy. Vnímám zájem o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Počkám, až se ustálí počet přihlášených... Vypadá to, že už se tak stalo.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 171 poslankyň a poslanců, pro 95, proti 76. Návrh byl přijat.

 

Nyní s přednostní právem je přihlášen pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Dovolte i mně, abych okomentoval tady tu věc. Musím souhlasit s panem předsedou Bendou, že se nám tady vyskytl takový nešvar. Jmenuje se to pevné hlasování. Je to něco, co tady dřív nebylo, a také to není součástí zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. To vy jste si vymysleli, to je váš zákon, to je zákon pětikoalice, pevné hlasování.

Teď mi ještě řekněte, pane předsedo Bendo, jak by řekl klasik, v jaké kadenci budete to pevné hlasování dávat v dalších dnech a dalších měsících? Bude to každý den, bude to každý týden? Abyste se nemuseli obtěžovat s tím, že tady někdo chce k nějakému zákonu říct svůj názor a že také existuje nějaká svoboda projevu, kterou byste měli ctít, v demokracii, vy, slavní demokrati! Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. S přednostním právem ještě pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já jsem nejméně dvakrát nabídl opozičním klubům, že prodloužíme jednání po 14. hodině. Byli jsme připraveni pro to jako koalice hlasovat a všechny, kteří se chtějí vyjádřit, nechat vyjádřit. Mám pocit, že je zcela zjevné po tom, co zazněla dvě veta před 14 dny, dnes také, na to, že nemůžeme jednat po 14. hodině, že se nejedná o strategii, která má směřovat k tomu, aby byly vyjádřeny názory, a strategii, která má odložit přijetí rozhodnutí většiny. S tímto já prostě nemůžu souhlasit. A tak jak už jsem říkal jednou, v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu si myslím, že většina má právo nakonec rozhodnout. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Omlouvám se, paní předsedkyně, mám tu tři faktické poznámky. Nejprve paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Berkovec a paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla bych opět zareagovat na pana poslance Bendu, prostřednictvím vás. Já jsem se jenom chtěla zeptat, jestli vy jste taky byli taková dobrota sama v minulém a předminulém volebním období, když za vámi přišla vládnoucí koalice s nějakou takovouto prosbou, jestli byste byli vstřícní a vyšli vstříc. Jestli jste taky takhle jednali po 12. hodině, jako nám to tady dáváte poslední dobou? To znamená, že třeba jedeme dvě noci a tři dny. Jestli se vám toto taky stávalo, jako se to stává nám? Takže ono občas by to chtělo se kouknout do toho vlastního svědomí a kouknout se na to, jak ta Sněmovna fungovala dřív a jak funguje nyní. Já jsem předtím byla těch osm let ten státní úředník a nezažila jsem, nezažila jsem za těch osm let, že by Sněmovna jednala přes noc tolikrát, co teď v tomto období. Takže já si jenom myslím, že kdybyste byli stejně vstřícní jako minulá vláda, tak končíme třeba v těch 10 hodin, v 11, když už ty kamery zhasnou, necháte nás v uvozovkách vyspat, abychom ten další den mohli jednat opět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je pan poslanec Berkovec, připraví se paní poslankyně Pastuchová, pak pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych reagoval na našeho váženého kolegu Marka Bendu, který tady řekl také takový termín, že se jedná vlastně o nějakou obstrukci a o to, oddálit nějaké rozhodnutí. Dovolte, abych připomenul dovolbu do Rady České televize v minulém volebním období. Poprvé, opravdu poprvé, a já doufám, že naposled, v historii novodobého českého parlamentarismu se stalo, že byl obstruován pevně zařazený bod. Byly to desetihodinové přestávky, trvalo to několik měsíců. Takže to bych jenom velmi rád připomenul. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pastuchová, připraví se pan poslanec Juchelka, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já si také dovolím zareagovat na ctěného kolegu, vaším prostřednictvím, Marka Bendu. Mně se snad zdá jenom to, že tu říkáte o tom, že jsme se tady ráno zabývali Izraelem. Vy jsme se tady dozvěděli, co se tam děje, že ti lidé čekají na letadlo, protože včera jsme se o tom bavili a paní ministryně Černochová nám neodpověděla. Pan ministr zahraničí tu nebyl, protože lítal z Ománu do Izraele, čímž se pak chlubil.

My jako poslanci o tom chceme mluvit. To je teď aktuální situace ve světě a vy to nadřazujete nějakým přiblblým daňovým balíčkem, že vy chcete hlasovat a být doma?! To si snad děláte srandu! Teď jsem si natočila, jak tu všichni seděli ti ministři a všichni do jednoho, zase usměvavý pan premiér si středem odkráčí. Přišel ráno, tamhle si sedl, někdo ho tu kritizoval, jak ho včera sprdli v Brně, a on řekl ne, mě pochválili, hi, hi, hi. (Pobavení v sále.) Já jsem tedy viděla něco jiného. Že ho nechválili.

Takže prosím vás, kdyby tu ti ministři seděli celé ty dny, co my tady obhajujeme - a já chci obhájit to, co se mi na tom nelíbí - tak vám možná tu ruku po té 14. hodině mimořádně, když máte každou středu vládu a nemůžete tu sedět ty středy, možná zvedneme. Ale ke komu tady mluvíme? K prázdným lavicím. Já se moc těším, že dneska udělám srovnání vašeho hlasování a s tím, jak všichni středem odcházeli. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou, pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jenom na úvod chci říct, že cítím, že jsou porušována má práva jako opozičního poslance. Já jsem přihlášený jako 54. a bohužel se nedostane pravděpodobně vůbec na mou obhajobu dvou pozměňovacích návrhů, které jsem tam vložil 6. září. Kdyby to alespoň probíhalo na výborech, že bychom mohli mít na výborech nějakého partnera, se kterým bychom mohli ty pozměňovací návrhy projednat, tak to se taktéž neděje. Na výbor pro sociální politiku, kde jsem já měl ty své pozměňovací návrhy, nepřišel u projednávání konsolidačního balíčku ani jeden z gesčních ministrů. Ani pan ministr práce a sociálních věcí, ani pan ministr financí. Ani jeden z nich nepozval na to jednání výboru pro sociální politiku, když je to vaše vlajková loď, ani svého politického náměstka. Takže tam nebyl vůbec nikdo z politiků a poslali tam dva úředníky, kteří byli z odboru Ministerstva financí. Ti samozřejmě by nemohli politicky říct, že třeba podpoří anebo v jiném znění podpoří můj pozměňovací návrh na slevu na manžela, manželku, když se starají doma o zdravotně postiženého partnera nebo dítě. Prostě nemohli. Já jsem tam prostě jenom házel hrách na zeď, poněvadž ti úředníci nemají žádnou moc mi něco politického slíbit. Teď, když chci přesvědčit alespoň část Poslanecké sněmovny, že ty dva pozměňovací návrhy mají nějaký smysl, mají nějakou logiku, tak je mi ubíráno tady toto právo vyjádřit se, poněvadž jsem 54. a pravděpodobně do pátku do 11 hodin se na mě nedostane.

Takže takhle já si skutečně nepředstavuji parlamentní demokracii. A to, že tady probíráme aktuální věci, jako je ruský vpád na Ukrajinu, jako je vpád Hamásu do Izraele, vždyť to je přece normální, k tomu se každá normální (Předsedající: Čas.) a slušná demokracie vždycky postaví.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, dámy a pánové, vy jste kandidovali s tím, že jste změna. Já předpokládám změna k lepšímu. Tak bych vám chtěl připomenout, že za minulého volebního období se hlasovalo jako s pevným časem, pokud si dobře vzpomínám, jenom jednou. A to bylo u EET v momentě, kdy vy jste to obstruovali přes rok. Jenom abychom si to připomněli. Rok, rok se to tahalo, než jsem - rok! Pan kolega nesouhlasí, tak se přihlásím znovu s faktickou a ukážu mu přesně počet dnů u jednotlivých zákonů, jak to trvalo. U EET to bylo přes rok. A teprve po tom roce už nebylo zbytí, tak bylo to hlasování na pevný termín. Naproti tomu vy to používáte relativně pravidelně. Tohleto je, pokud vím, potřetí, minimálně, potřetí, kdy to zařazujete na pevný čas. To jest, někteří moji kolegové - já měl tu kliku, že jsem se přihlásil na začátku, já už jsem mluvil, ale někteří moji kolegové se vůbec nedostanou na řadu. Vůbec. Takže nemají šanci si obhájit ty svoje věci.

Za mě, dámy a pánové, tohle je změna k horšímu. Vy byste byli první, co byste proti tomu tady protestovali. Jak už řekl můj ctěný kolega Berkovec, vy jste si vzali deset hodin pauz, abyste zabránili dovolbě do Rady České televize. A to bylo také napevno. Takže nezlobte se na mě, to už není dvojí metr. Tohle už je dvojí Dozimetr. (Smích a potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Adámková a připraví se paní poslankyně Válková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, politický boj je tvrdý, to víme všichni, a já si ráda vážím svých protivníků. Vy děláte všechno pro to, abych si vás vážit nemohla. A to bych byla velmi nerada. Prosím, pevné hlasování v této velmi důležité věci je něco, co považuji za zneužití moci. A chtěla bych vám připomenout jednu věc. Máte smůlu. Nejsilnějším politickým hnutím této země je hnutí ANO 2011. Kdybyste se rozkrájeli, tak tomu tak je. A to proto, že jde proti velikému protivětru, ale ti lidé vědí, kdo pro ně dělá. Proto dostáváme tolik hlasů. A já bych byla velmi ráda, kdyby tady tito lidé, kteří zastupují velké množství voličů, mohli říci svůj názor. Jak vy víte, co tady chci říkat? To mě fascinuje! Vy jste (nesrozumitelné), nebo máte nějakou kávovou sedlinu? Prosím pěkně, velká strana má Občanskou demokratickou stranu v názvu. Buďte demokraté! Vy se bojíte našich názorů? Demokrat se přece nebojí, demokrat diskutuje. A Parlament je od toho, abychom diskutovali. Že ty názory nebudou to, co chcete slyšet, no to se asi stane, to tak prostě v politickém boji je. Ale vy nemáte ani odvahu si je vyslechnout! A uděláte to, co uděláte. To znamená pevné hlasování ve věci tak strašně důležité, která snižuje životní úroveň všech našich obyvatel. A vy dáte pevné hlasování. No to je demokracie! To jsme hrdinové!

Prosím pěkně, zvažte tedy, zda opravdu jste demokraté, nebo zda chcete dělat nějaký totalitní režim, protože já se v tom začínám nevyznávat. Jste-li demokraté, necháte všechny protivníky promluvit a pak vám nikdo nemůže vzít, prosím pěkně, to právo, že toho času máte většinu, a samozřejmě, že si to prohlasujete. Ale proč nenecháte lidi mluvit? Vy se bojíte slova? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Válková. Připraví se pan poslanec Michálek. Faktické poznámky všechno. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, na jednom konkrétním příkladu můžeme demonstrovat, kam tento postup může vést. Já jsem například slíbila na schůzi našeho podvýboru pro justici ústavně-právního výboru představitelům justice, kteří se tam sešli a upozorňovali nás na to, že ten navrhovaný bod konsolidačního balíku, který se týká snížení - eufemisticky, vy říkáte, že nejde o snížení, ale jde o snížení fakticky - té zákonné valorizace platů soudců, bude zřejmě shledán ústavně nekonformním. Oni jsou o tom dokonce přesvědčeni a připraveny jsou i příslušné žaloby.

Současně poukázali na podfinancování justice, současně poukázali na to, že tím zpochybňováním může dojít i u části veřejnosti k názoru, že si to justice vlastně ani nezaslouží, čímž je ohrožena její vážnost a respekt. A já jsem jim slíbila, že jejich pochybnosti, jejich argumentaci a jejich takový zdvihnutý ukazováček v tom přeneseném smyslu slova - pozor, ještě předtím, než pro to zvednete ruku, vás upozorňujeme, že budete zahlceni našimi žalobami, ušetřeme si to v naší dnešní situaci vyhrocené - tak já ho nebudu moci splnit. Jsem tam sice ne 59., ale jedna, dva, tři, třetí, ale obávám se, že ani na mě nedojde, a tím pádem nedojde ani na naplnění toho slibu, který jsem jim 6. září 2023 dala.

Takže vězte, vy, kteří jste byli přítomní, a byla to opravdu reprezentace, jednalo se o předsedu Nejvyššího správního soudu, místopředsedu Nejvyššího soudu, předsedkyni (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Krajského soudu v Českých, všichni ti, na které už teď nemám čas je ani přečíst, nemůžu svůj slib splnit, protože mně to opozice neumožní.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a prosím o dodržování času. Nyní pan předseda Michálek a připraví se pan poslanec Brázdil. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, my máme daná pravidla, která se odvíjí od našeho jednacího řádu i od judikatury Ústavního soudu, a ta říká, že opozice samozřejmě může vystupovat a má bohatý, široký prostor, ale není to prostor nekonečný. Já si myslím, že ve všech třech čteních bylo skutečně toho prostoru vystoupit hodně. Myslím si, že kdybychom se vyvarovali i některých osobních útoků, tak by toho prostoru bylo ještě více a mohlo vystoupit více kolegů. Bohužel ta rozprava proběhla takovým způsobem, jakým proběhla.

Já zde řeknu jenom jednu věc, která ještě reaguje na proběhlou diskusi a která si myslím, že je důležitá. My skutečně bereme situaci v Izraeli velmi vážně a uděláme maximum pro bezpečnost našich občanů v zahraničí. Jan Lipavský ve spolupráci s kolegy z vlády, s paní ministryní Černochovou samozřejmě zařizuje celou dobu i ty repatriační lety. Samozřejmě že to nebudeme předem všechno vysílat do médií tak, aby se na to mohly připravit řekněme různé záškodnické síly, to by nebylo vůbec logické. A ujišťuju - a nemluvím o opozici, tedy nevím, proč si to kolegové vztáhli na sebe, mluvím o teroristických organizacích, jako je Hamás - ale ujišťuji, že Ministerstvo zahraničí vedlo velmi úzkou komunikaci i se společností Smartwings. Bohužel jsou tam překážky dané bezpečnostní situací. Já jsem poprosil, protože nám jde o korektní vztahy s opozicí, pana ministra Lipavského, aby i teď přes svůj pracovní program se spojil s panem Babišem a zkusili probrat, jestli jsou tam nějaké možnosti. Skutečně ta jednání tam probíhala i na úrovni bezpečnostních ředitelů. A děláme maximum pro to, abychom občany z Izraele dostali. Takže i v té oblasti Smartwings jsme se snažili, bohužel jsou tam překážky dané bezpečnostní situací. Je to soukromá společnost. Já nebudu zacházet do detailů, které se týkají toho důvodu (Předsedající: Čas.), proč ty kapacity není možné využít. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ještě jedno oznámení, paní poslankyně Fischerová ruší svou omluvu. A nyní je s faktickou poznámkou na řadě pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Chtěl bych reagovat na kolegu Marka Bendu, občanský demokrat. Tento člověk před chvilkou řekl, že většina má nakonec právo hlasovat, prosadit svoje. No proti tomu nic, tomu se říká demokracie. Ale teď je otázka, kdy je ten konec. A vlastně to, že vy zařadíte, máte většinu, řeknete, i kdy bude konec, toto není demokracie, toto už je něco, co jsme probírali dneska, totalitární chování. Tak víte co, já vám poradím, pětikoalice. Udělejte to tak, že zařaďte vždycky ten bod, prohlasujte si ho a hned vzápětí řekněte, kdy budeme hlasovat. Ušetříte vám, poslancům, už nebudete tak naštvaní, že tu musíte sedět, a dovedete to absurdum, že tady tu totalitu nastolíte.

Kdy je tedy konec? Myslíte, že je to konec až na konci těch lidí, kteří chtějí mluvit? Nebo je to na základě toho, že Marek Benda si řekne, teď to hlasujeme? To je ten konec? Udělejte to na začátku, vždyť to je úplně jedno. Byl jsem zkrácen na svých právech a chtěl bych, aby to potom Ústavní soud vzal v úvahu a bojoval, tedy když to není totalita, bojoval proti této totalitě. Ale přesto. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec a předseda Babiš a připraví se pan poslanec Koten. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže vážení spoluobčané, skvělá zpráva, Izrael jsme vyřešili. Vyřešili. Dostali jsme pod tlak naši vládu. Ano, je pravda, že pan ministr Lipavský mi volal dokonce, s paní Černochovou jsem mluvil, takže ta dvě speciální letadla Armády České republiky brzo vyletí. Pane poslanče, nejsou žádné překážky na straně Smartwings. Ale je jasné, pokud naše letadla můžou přistát v Tel Avivu, no tak samozřejmě jsme domluveni, že letadla naloží všechny občany, kteří budou v Tel Avivu, a pokud by to nestačilo, tak samozřejmě Smartwings, který dostal konečně to povolení - já jsem dneska volal izraelské velvyslankyni, mluvil jsem s náměstkem ministra zahraničních věcí Smolkem, řešili jsme to a jsem rád, že jsem tady dnes byl užitečný. Takže skvělá zpráva.

A pod naším tlakem i Ministerstvo zahraničních věcí zřídilo linku! Tak si to napište, vážení spoluobčané: 222264200, v Tel Avivu 972523286622. Takže fajn, aspoň dneska, když jsem tady vystoupil, a včera jsme to vyřešili a naši lidé v Izraeli, konečně se vláda o ně postará. Tak jsem rád, že jsem si mohl zkusit ten management a vyšlo to. A Smartwings je ready - ale Ejlat. To znamená, že to je 368 kilometrů od Tel Avivu. A počkáme, jak to dopadne, jak naši pomůžou, jestli tam budou další lidé. Takže konečně spolupráce mezi soukromým přepravcem a vládou. Nevím, proč jste to neudělali hned, od neděle se Smartwings snažil, ale výsledek je fajn. Takže těším se, že jsme společně aspoň něco vyřešili. Děkuju. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji i za dodržení času. A nyní je na řadě pan poslanec Koten a připraví se paní předsedkyně Schillerová, faktické poznámky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem tak nějak očekával, že v rámci jakési národní fronty pětikoalice, možná jsem použil špatné oslovení tady v pravé části, že jsem měl říci "drazí soudruzi", ale tak nějak vzhledem k tomu, že tady na levé straně, kde je ANO a SPD, tady je poměrně plno a tady na straně druhé, kde tedy sedí pětikoalice, je to téměř prázdné až na pár výjimek čestných.

My se tady nechceme poslouchat, jak to tak sleduji, protože vy máte předem jasno, dali jste si to pevné hlasování a chcete si to prohlasovat. Já to chápu. Na druhou stranu byste měli brát v úvahu, že se skutečně nevyjádřili, v té rozpravě je přihlášeno nyní, pokud dobře vidím, ještě 68 diskutujících, kteří by vás rádi přesvědčili o tom, že to není konsolidační balíček, ale že to je proinflační balíček, a vy tady v podstatě chcete jenom prohlasovat svoji vůli a extendovat ten problém s inflací.

Je to špatně. Já bych se k tomu velice rád vyjádřil, protože tam mám pozměňovací návrhy, ale bohužel to nebudu moct udělat. A tím pevným hlasováním i ty voliče, kteří nás volili, tak bohužel, bohužel je připravujete o právo přes své zastupitele, abych tedy vám já jako jejich zastupující mohl říct názor těch voličů, protože nám to chodí téměř denně do e-mailu. Je to škoda a takhle si skutečně demokracii nepředstavuji. Bohužel vy jí máte pouze plná ústa. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane nepřítomný předsedo Michálku - nevidím vás - budu na vás reagovat. Necitujte nám ten jednací řád, my ho známe, my víme, co říká jednací řád. A kdo je ten arbitr, který určí, kdy už máme dost, kdy už jsme dost mluvili, kdy už jsme se dostatečně vyjádřili? Uvědomujete si, že jste během dvou a něco, necelých tří měsíců připravili zákon, který, znovu opakuji, je nejvyšším zvýšením daní v novodobé historii naší země? (Ukazuje na galerii vlevo.) Tamhle vidím studenty. I tu slevu na studenta jim rušíte.

Kam se podívám po společnosti, tam saháte na daně. A připomínkové řízení, kde by se mohly strany zúčastnit, ty, které jsou, připomínková místa, ale třeba i my, trvalo pět dnů. Celých pět dnů jste věnovali materii za 73 miliard, které vytáhnete z kapes občanů, rodin, firem, studentů, prostě každého v této společnosti! A teď nám budete říkat, jak dlouho můžeme nebo nemůžeme mluvit? Jednací řád to říká jasně: středa, pátek 9 až 14. A prostě vy máte zajistit, aby opozice mohla říct to, co chtěla, ne že nás tady budete koučovat. Nejdřív nás koučovala vaše kolegyně, paní místopředsedkyně Sněmovny, která nám říkala, co je demokratické, co není demokratické, teď nám vy budete říkat, jak dlouho máme mluvit nebo můžeme mluvit. Tak tohle je jednoznačně demokracie ve vašem pojetí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Předpokládám, že to přednostní právo, paní předsedkyně, rušíte. (Poslankyně Schillerová přikyvuje.) Výborně. Takže se dostáváme do rozpravy a na řadě... omlouvám se, ještě jedna faktická poznámka pana poslance Bělobrádka. (Směrem k poslankyni Ožanové.) Omlouvám se, paní poslankyně, ale bylo to takzvaně vzápětí. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já jsem rád, že pan poslanec Nacher tady připomenul situaci, která tady byla nikoliv v minulém, ale v předminulém období, kdy jsme společně jako součást koalice Sobotkovy vlády, tedy jak ANO, tak KDU-ČSL, byli v situaci, kdy jsme přesně takovýmto způsobem také přerušili další debatu, dokonce v situaci, kdy hovořil tehdejší šéf opozice Petr Fiala. Takže není to nic nového, stalo se to tady, ano, můžeme se bavit o kvantitě, nikoliv ovšem o kvalitě.

A je zajímavé, jak často zapomínáte někteří na to, co jste sami dělali. Já se vrátím k tomu, že právě v době Sobotkovy vlády tady mnozí představitelé hnutí ANO navrhovali omezení doby k vystoupení jednotlivých poslanců. A teď, když takové věci se tady staly, když jste v opozici, tak proti tomu brojíme. Já myslím, že bychom si měli pamatovat, co jsme dělali. A já se k tomu hlásím, ano, já jsem byl ve vládě, která omezovala řečnickou dobu, vládě, která dala pevné zařazení hlasování, a vy jste v té vládě byli taky. Tak jenom bych to chtěl připomenout. Protože to, že to tehdy bylo jednou, to je jistě pravda, ano. Ptáte se, jaká je kvantifikace, kdo o těch věcech rozhoduje. No já myslím, že ty hranice jsou velice tenké, ale k demokracii to patří. A stejně tak k ní patří i obstrukce. Samozřejmě obstrukce jsou naprosto v pořádku, ale všechno má svoji míru, konečně o tom i mluvil Ústavní soud. Takže není možné zase se vyjadřovat donekonečna. O nic jiného přece nejde. Prostor pro vyjádření svého názoru tady určitě byl. A to, že je tam přihlášeno tolik lidí, tak samozřejmě tam můžou být přihlášeni (Předsedající: Čas.) i lidé z koalice.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě - s faktickými poznámkami pan poslanec Kasal, připraví se paní poslankyně Peštová a pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych zareagoval na ctěného kolegu pana Bělobrádka, vaším prostřednictvím. Tam je akorát drobný rozdíl. Ono 416 dnů je trochu jiné než 5 dnů. Počítat, doufám, umíte.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Nacher a pak pan poslanec Bělobrádek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Taky bych chtěla zareagovat na pana poslance Bělobrádka. Já už jsem to tady říkala, ono srovnávat ty dvě doby je fajn, ale musíte si taky uvědomit, co jste v nich říkali vy. Neomezujte nás, jak dlouho trval jednací den, jestli trval přes noc, tak jako trvá teďko, jestli vládnoucí koalice vám dávala prostor si odpočinout, nebo vás tady hnala tím tempem, to, co děláte teď vy nám. To znamená, začneme rokovat ráno v 9 hodin, skončíme druhý den v odpoledních, možná nočních hodinách. Jestli vám to připadá normální?

Vy jste říkali: my jsme jiní, my to budeme dělat jinak. Tak já jsem očekávala, že alespoň udržíte nějaký standardní režim, to znamená, aby ten člověk si mohl aspoň odpočinout. Vždyť sám moc dobře víte, že to není pro zdraví nic příjemného a zdravého. Toto není přece normální, aby se jednalo, já nevím, začalo se v úterý a skončilo se ve čtvrtek večer. To přece není normální. Tohleto tady bývalo kdysi, když se podíváme historicky, ale osm let, co tady byla vládnoucí koalice, a můžete si o ní myslet, co chcete, tak k vám přistupovala opravdu vstřícně a lidsky. Kdežto to, co teď děláte vy nám - já tam jsem taky přihlášená. Já jsem dala dva pozměňující návrhy a dostala jsem negativní stanovisko, jak říkal pan poslanec Benda, ano, už jste mě zařízli ve druhém, vlastně po druhém čtení, nebo po prvním čtení, když byly načteny pozměňující návrhy, ve výboru jsem dostala negativní stanovisko. Proto říkám, že jste mě zařízli. A teď čekám na třetí čtení a chci obhájit ty svoje pozměňující návrhy, protože vám nenarušují váš konsolidační balíček a mají logiku. Nevím, proč jsem dostala negativní stanovisko. Nemám odpověď, tak bych ji ráda i tady slyšela. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Bělobrádek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na ctěného pana kolegu Bělobrádka. Pane kolego, přece jde o tu míru. Já jsem tady o tom hovořil. Tak já vám to řeknu na číslech. EET se projednávalo 251 dnů v tom prvním volebním období 2013-2017, kde jste byli ve vládě. V tom dalším dokonce 457. To je rok a čtvrt. A teprve v tom momentě ta vládní většina dala pevné hlasování. A to byl jeden zákon, EET, jedna věc. Vy tady měníte 63 zákonů, zvyšujete daně nejvíce za posledních dvacet třicet let, rozhodně to netrvá takovou dobu, ani omylem, a přesto nastavujete tenhle mechanismus. Už potřetí za poslední rok, předtím to bylo jednou za ty čtyři roky. Ta čísla jsou úplně jasná. Jinými slovy, teď nadužíváte tohoto mechanismu, to jsou fakta, a to vládnutí tudíž je za mě z hlediska demokratického deficitu horší. Změna může být k lepšímu i k horšímu. Tady prokazatelně je to k horšímu.

A kdybyste chtěli, tak mám tady i další čísla. Dukovany - 400 dnů jste to blokovali, stavební zákon - 306 dnů, novela zákona o podpoře sportu - 337 dnů. To byly jednotlivé zákony. To nebyla konsolidace veřejných rozpočtů, to nebyla věc, která by skutečně zasahovala do 63 zákonů. A míra té demokracie byla, že prostě my jsme respektovali opozici.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržování času. Nyní je na řadě pan poslanec Bělobrádek. Připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, no tak já jsem právě o té míře mluvil. To je kvantita a kvalita, tím jsem to mínil. A myslím si, že pan kolega Kasal si mohl odpustit tu invektivu. Ano, počítat umím, možná nejsem geniální matematik, ale myslím, že to bylo úplně zbytečné a laciné. Ten rozdíl právě mezi kvalitou a kvantitou jsem zmiňoval. Tak se poslouchejme.

To se týká vlastně i příspěvku pana kolegy Nachera, ale pak si odporuje s paní poslankyní Schillerovou, která řekla - kde je tedy ta hranice? Tak si to vyjasněte. Pro vás to je jasné, že jednou to bylo hodně, podruhé málo. Pro předsedkyni vašeho klubu to jasné není, protože ta tedy říkala, kdo tedy stanoví tu hranici. Já jsem přesvědčen, že se shodneme právě na tom, že důležité je, kde je ta hranice, ale pokud není pevně stanovena, tak holt někdy o ní musí někdo rozhodnout a někdy v některých případech to musí být i Ústavní soud jako garant ústavnosti. Já si myslím, že to je jasné.

Co se týká toho, co říkala paní kolegyně Peštová, no tak pokud se nepletu, tak přes noc se jednalo i v době, kdy tady byly obstrukce už v těch předcházejících obdobích, kdy já jsem třeba ještě ve Sněmovně nebyl. Myslím si, že také nebývalo zvykem, že se tady dělaly takové škodolibosti, jako když se v noci zasedalo, že se naschvál dělala hlasování, která byla koncipována tak, že všichni museli v noci vstát, protože spali, a museli sem přiběhnout. To bych si navzájem nevyčítal. Já to také nepreferuji. Já bych byl rád, aby diskuse byla věcná, abychom ty věci tady skutečně mohli probrat. Jen mě mrzí, že někdy vyčítáte nám, a vy jste společně s panem Juchelkou a společně ještě s dalšími poslanci tady vyčítali KDU-ČSL, protože vy jste konkrétně prostřednictvím paní předsedající zmínila mě a pana Jurečku, to vyčítala KDU-ČSL, když my jsme byli s vámi v těch koaličních lavicích. Tak jenom - podívejte se skutečně, co jste dělali vy.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Juchelka, připraví se paní kolegyně Peštová. Jenom připomínám, že jednáme do 14 hodin. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já to vrátím zpátky k tomu konsolidačnímu balíčku. Tady proběhlo první čtení, potom to bylo ve výborech, tam jsme se nedozvěděli žádné stanovisko od žádného ministra ve výborech na naše pozměňovací návrhy, potom přišel velký komplexní pozměňovací návrh, protože ani vy ve vládní koalici jste nebyli domluveni na některých věcech. My jsme rychle předělali naše pozměňovací návrhy, které v tuto chvíli chceme taktéž obhajovat ve třetím čtení před vámi. Jak to vypadalo u druhého čtení? Když jsem tady ty pozměňovací návrhy měl, tak tady tyto lavice byly prázdné, nikdo na mě nereaguje, stejně jako na naše kolegy. My vůbec nevíme, co si vládní koalice o našich pozměňovacích návrzích myslí. Ani nijakým způsobem neobhajujete, žádný z vás poslanců, konsolidační balíček, jednotlivé položky, kromě pana ministra a pana zpravodaje. Pan Bělobrádek, když tady, vaším prostřednictvím vystoupí, tak pořád jenom mluví o těch procesních věcech, ale neřekne, proč je balená voda ve 21 %, neřekne, proč menstruační hygienické potřeby jsou ve zvýšené sazbě DPH, nemá žádný názor na mé pozměňovací návrhy, proč je sleva na manželku, manžela u zdravotně postižených zrušena a ti lidé přijdou o 24 000 korun. Neřekne, proč studenti na dohodu o provedení práce budou platit po vašem konsolidačním balíčku až polovinu ze svého výdělku na různé odvody a daně.

Tady tyto argumenty vůbec neslyším od žádného poslance z vládních lavic, protože vy mlčíte a hlasujete jenom tak, jak vám ukážou, že hlasovat máte, ale abyste se tady nějak poprali o ten konsolidační balíček, kterému tak strašně věříte, tak to ani jeden z vás neudělá, protože buď nemáte argumenty, nebo se bojíte, ale nikdo o tom konsolidačním balíčku nic neřekne. Tak mi odpovězte, proč mají negativní stanovisko tyto mé dva pozměňovací návrhy, které v žádném případě nenavyšují rozpočet.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová. Ještě než dorazí k pultíku, omlouvá se od 11 hodin bez udání důvodu pan poslanec Kohajda. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já myslím, že budu krátká. Já volně navážu, respektive zareaguji na pana poslance Bělobrádka. Vy jste to řekl dobře, kvantita a kvalita. Já jsem tady také obhajovala své dva pozměňovací návrhy a poslouchala jsem bedlivě pana ministra Stanjuru, který řekl, že pokud to budou pozměňující návrhy, které nezmění tu myšlenku konsolidačního balíčku, jak vy říkáte, já tomu tedy říkám daňový, tak on dá po nějaké domluvě třeba i kladné stanovisko. Já jsem to tady obhájila. Obhájila jsem oba dva pozměňující návrhy, které opravdu nemají žádný dopad do vašeho konsolidačního balíčku, ba naopak, pomohou v odvětví, které vlastně dělá obaly, respektive průmysl, který uvádí obaly na trh, tudíž ty obaly se zlevní, tudíž oni nebudou muset platit tolik peněz a ve své podstatě ten, kdo pozitivně tuto změnu přijme, tak je zákazník, tak je občan. Takže naopak bych řekla, že jsme těm občanům pomohli, aspoň tímhle pozměňujícím návrhem. A stejně jsem dostala negativní stanovisko a jsem na tom úplně stejně jako pan Juchelka, protože nevím proč. Já nevím důvod, proč mi dal negativní stanovisko. Kdyby mi dal neutrální, tak řeknu dobře, jsem ráda za něj. Ale negativní bez jakéhokoliv vysvětlení je pro mě špatná, jak vy říkáte, kvalita. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A ještě nemáme 14 hodin, takže - ne, ne, ne, nyní je připraven pan předseda Jakob a pak teprve vy, pane poslanče, ale tam už si troufám říci, že už se na vás - nestihneme. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Já doufám, že stihnu pár slov. Musím reagovat, prostřednictvím paní předsedající, na kolegu Nachera. Ono je to úplně naopak. Nikdo opozici neupírá právo obstruovat. Ale vy ten institut nadužíváte, obstruujete víc, než byste měli, a právě proto je tahle reakce.

Stručně ke kolegovi Juchelkovi, prostřednictvím paní předsedající. My tady argumentujeme, reagujeme. Přečtěte si steno. Třeba já jsem tady několikrát vystupoval. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Na základě včerejší dohody z grémia přerušuji 77. schůzi Poslanecké sněmovny do pátku 13. října do 9 hodin. Přeji hezký zbytek dne.

 

(Schůze přerušena ve 14.00 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP