Pátek 13. října 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Věra Kovářová)

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 488/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili v rozpravě dne 11. října 2023 na 77. schůzi Poslanecké sněmovny.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr financí Zbyněk Stanjura a zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Jiří Havránek. Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 488/7, který byl doručen dne 8. září 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 488/8.

Ještě konstatuji, že Poslanecká sněmovna stanovila, že hlasování o podaných návrzích a návrhu zákona jako celku proběhne dnes od 11 hodin.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Dne 11. října 2023 byli další přihlášení s faktickou poznámkou - poslanci Jiří Strýček, Patrik Nacher a Pavel Bělobrádek. Pan poslanec Strýček stahuje svoji přihlášku, pana poslance Nachera zde nevidím a ani pana poslance Bělobrádka, čili jsme se tímto vypořádali s faktickými poznámkami. A nyní máme přihlášeného s přednostním právem do rozpravy pana předsedu Josefa Cogana a poté pana předsedu Jakuba Michálka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolil jenom krátce přihlásit k pozměňovacímu návrhu 3264 poslance Josefa Cogana, Marka Bendy, Aleše Dufka, Jana Jakoba a Jakuba Michálka. Formálně se jedná o opravu data účinnosti části pozměňovacího návrhu, a to úpravu dat nabytí účinnosti části zákona novelizující zákon o elektronických komunikacích. Podrobnosti a odůvodnění máte už delší dobu v systému, myslím asi deset dnů je tam toto odůvodnění vloženo. Jedná se o přihlášení se k návrhu v rámci třetího čtení týkajícího se změny účinnosti, což je samozřejmě možné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Váš návrh jsme zaznamenali, včetně pana zpravodaje.

Nyní s přednostním právem pan předseda Jakub Michálek a poté vystoupí s přednostním právem pan poslanec Havránek jako zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tak už se to tady stalo takovým koloritem, že každý den začínáme takovým kyblíkem žluči, takže musíme si zachovat dobrou náladu i přes tyto neustálé osobní útoky, které se vedou v duchu proudu vnitřního vědomí. Ale zase připomínám to, co jsem tady říkal už minule. Pokud na někoho ukazujeme - já to ještě takhle ukážu názorně i kolegům z opozice, byť pan Babiš - tady ho nikde nevidím, prostřednictvím paní předsedající, asi někam odešel, ale určitě to vidí i v televizi - když na někoho ukazuji (ukazuje dvěma prsty vlevo k opozici), tak třemi prsty ukazuji zpátky na sebe. (Hlasy zleva.) Slyším od kolegů ohlas z hnutí ANO, že už to slyšeli, tak to jsem rád, že už to berou v potaz. A ukažme si to i na tomto případě, protože když tady pan Babiš neustále někoho obviňoval ze lži, ať už to byla televize, nebo ať už to byl Brusel, ať už to byl pan ministr Lipavský a tak dále, samozřejmě to je to mezinárodní spiknutí s pomocí Marsu proti jeho osobě, tak současně třemi prsty ukazuje na sebe. A proč? Protože je pravomocně odsouzený lhář. To už víme. Protože je tady několik rozsudků... (Reakce z lavic ANO.) Jsem rád, že kolegy z hnutí ANO to taky rozčiluje. Samozřejmě to musí rozčilovat každého slušného člověka, když politik je u soudu usvědčen jakožto lhář a musí se povinně omlouvat. Takže jsem rád, že jsme tady na jedné vlně.

No, ale zaznělo tady spousta věcí, že tedy potkal fousáče z televize před barákem, to je samozřejmě zásadní zpráva. Dozvěděli jsme se, že stál v první linii v Afghánistánu... Tak to všechna čest. (Smích zprava, ozývá se i potlesk.) V první linii, tedy jako mezi vojáky... Mně to přijde, že už je to úplně paranoidní, takovýmhle způsobem brát na sebe zásluhy cizích lidí, našich vojáků, kteří za nás bojují, tak se tady tváří, že tam stál v první linii. Ale nedozvěděli jsme se pokračování toho příběhu ze včerejška, jak to je s tou tabulkou, s těmi čtyřmi šroubky? Jestli už se mu ji podařilo vlastnoručně přemontovat do toho Jeruzaléma? Protože jsme viděli samozřejmě na sociálních sítích, že tedy soukromým letadlem včera cestoval do Albánie, tak jestli se taky stavil v tom Izraeli, zachránil nějaké české občany a vlastnoručně tam přimontoval tu tabulku na té ambasádě, ty čtyři šroubky, jak nám popisoval, jak je to strašně jednoduché, jenom přesunout ambasádu? Opravdu mě by to zajímalo, protože včera bylo to vystoupení, to byl začátek toho absurdního dramatu, tak jsem myslel, že dneska to bude pokračovat a dozvíme se, že to směřovalo k nějaké pointě.

No a pak tady samozřejmě byl další zapšklý útok na pana ministra Lipavského, že prý nechodí na recepce. Nemyslím si, že by ministr zahraničí tady byl od toho, že bude obrážet každou recepci a vyjídat tam chlebíčky. Od toho máme spoustu jiných lidí. (Smích a potlesk poslanců ANO.) Ano, máme tady spoustu jiných lidí v Parlamentu. Vidím, že tleskají kolegové asi, kteří se v tom našli. (S úsměvem. Smích zprava.) Takže jenom abychom si to ujasnili z diplomatického protokolu. Ministr zahraničí se má setkávat se svými protějšky, s ministry zahraničí a tak dále, nemá se setkávat s řadovými velvyslanci. Já to nechci nějak kritizovat, takhle je to prostě nastaveno v diplomatickém protokolu, že je standardní, že ministr zahraničí, pokud si chce předvolat nějakého velvyslance, tak s ním nemluví sám, ale mluví s ním prostřednictvím svého náměstka nebo nějakého jiného pověřeného pracovníka v diplomacii. Takže to je úplně standardní postup. A jak říkám, máte 70 poslanců, přes 70 poslanců, pan předseda Babiš se určitě může obrátit na odborníky ve vašich řadách, aby mu vysvětlili, jaké jsou ty nuance diplomatického protokolu, určitě je mezi těmi 70 poslanci několik odborníků, kteří mu to můžou vysvětlit, jak to v té diplomacii funguje, aby tady nemusel pronášet věci, které jsou úplně mimo realitu.

A já teď budu reagovat. Já jsem se původně přihlásil, takže jsem vůbec nechtěl mluvit samozřejmě k tomu extempore z rána. Já jsem se chtěl věnovat skutečně konsolidačnímu balíčku, protože tady zaznělo jedno téma, které si myslím, že zaslouží komentář, ze strany opozice. Budu reagovat na svoji váženou kolegyni paní poslankyni Válkovou zde v první lavici, prostřednictvím paní předsedající, na problematiku platu justičních činitelů, protože to je problematika, která si myslím, že si zaslouží určitou diskusi, odpověď i ze strany koalice, proč bylo zvoleno to řešení takové, jaké bylo zvoleno.

Já jsem tedy nerozuměl úplně přesně tomu, jestli paní poslankyně by preferovala to, aby se ten návrh vypustil z toho zákona, to znamená, aby došlo k dalšímu nárůstu platů soudcovských představitelů, nebo jenom jestli zmiňuje určité obavy, které jsou ze strany justičních představitelů ohledně ústavnosti této části toho zákona, čili to, aby se zvyšovaly platy soudních představitelů. Já chci říct, že náš přístup byl takový, že ústava obsahuje garanci nezávislosti soudní moci, a to je to, co respektujeme, a neobsahuje nic, co se týká platů. To všechno je dovozováno z judikatury Ústavního soudu a je to dovozováno i v určité volné inspiraci třeba v Ústavě Spojených států amerických, kde je stanoveno - a odkud se to přebírá řekněme v rámci nějaké diskuse o tom, co to vlastně znamená nezávislost soudní moci - že platy soudců by neměly klesat. Náš Ústavní soud k tomu přistoupil tak, že řekl, že obecně je zásada, že platy soudců by se neměly snižovat, že to rozhodování nesmí být svévolné a že to snižování je přípustné pouze v případě, že dochází k nějaké zásadní události, jako třeba živelní pohromě, a že dochází souběžně ke snižování platů v jiných profesích.

Jenomže my tady máme trochu problém s tím, že máme nastaveny platy justičního personálu velmi nízko. Platy soudců jsou řekl bych vysoké, nebo adekvátní, ale souběžně soudy (soudci?) argumentují tím, že jim nemůžeme zmrazovat platy, pokud souběžně bude docházet k nárůstu platů u jiných představitelů, například úředníků nebo justičních představitelů. No ale souběžně řekněme ti zástupci soudu a státních zástupců říkají, že ty platy pracovníků v justici jsou velmi nízké a že by se měly zvyšovat. Dokonce pan Foldyna, který zastupuje státní zástupce, uvedl, že varuje před odchodem zaměstnanců státního zastupitelství, a cituje příklad v médiích: Třeba kolegyně po 15 letech praxe z mého domovského státního zastupitelství v Břeclavi, s jedním dítětem, v letošním roce pobírá asi 23 000 korun čistého, popisuje státní zástupce příklad toho, jak to vypadá u justičního personálu.

Takže on je to takový trošku zašmodrchaný případ, kdy na jedné straně soudci říkají, nám nemůžete zmrazovat, pokud zvyšujete ostatním, a těm ostatním zvyšovat musíte, protože mají málo, takže musíte z logiky věci zvyšovat i nám. Já si myslím, že tato logika nemůže platit bezpodmínečně. Skutečně si myslím, že musíme reflektovat situaci, kdy děláme úspory v obrovské řadě oblastí tak, že se nám podařilo oproti těm covidovým letům snížit deficit ze 420 miliard korun - teď je výhled - na nějakých 250 miliard, a půjde to podle mě ještě níž, až se tam promítnou efekty v druhém roce platnosti účinnosti konsolidačního balíčku. V takovéhle situaci skutečně, pokud máme razantní úspory ve všech rezortech, tak se domnívám, že zmrazení platů ústavních činitelů včetně soudců je v pořádku a je to v pořádku i s ohledem na jejich absolutní výše, které jsou podle mě adekvátní, nebo víc než adekvátní. Plat soudce se pohybuje mezi 100 až 200 tisíci korunami, u šéfa Ústavního soudu je to dokonce přes 320 000 korun, jenom o něco málo méně než u prezidenta.

Takže když to srovnáme s tou hladinou, která je u justičních pracovníků, tak si myslím, že každý pochopí, že můžeme i při zmrazení platů ústavních činitelů zvyšovat platy některých justičních pracovníků. Ty jsou tak nízké, že nám tam skutečně hrozí to, že nebude mít kdo dělat zapisovatelky, nebude mít kdo dělat referenty, a může to v důsledku tu justici paralyzovat. Může to paralyzovat jejich funkce, transparentnost, třeba zveřejňování rozsudků, které jsme schvalovali tady společně s kolegyní Táňou Malou, tak se podařilo prosadit. Ale teď to nebude mít kdo dělat, protože nebudou justiční pracovníci, protože ty platy tam jsou neadekvátní, jsou výrazně nižší, než jsou třeba v supermarketu, a tak dále.

Takže tato logika se podle mě nepromítne. Jsem přesvědčen, že to u Ústavního soudu obstojí, protože je dodržena ta základní zásada a to je to, že platy soudců nejdou dolů, to za prvé. Za druhé, k tomu zásahu nedochází svévolně. Dochází k němu na základě širokých úspor, které jsou napříč celým státním rozpočtem. Ale nebrání tomu to, že v některých důvodných případech dochází k navyšování těch platů, jako třeba u těch justičních pracovníků, kde to je skutečně už neadekvátní. Myslím si, že tato samotná skutečnost nemůže být důvodem toho, aby bylo zmrazení platů ústavních činitelů prohlášeno za protiústavní.

Tak jenom jsem chtěl takhle transparentně říci, jaké je naše stanovisko k této oblasti, aby bylo jasné, že reagujeme na legitimní obavy a připomínky opozice, které tady zazněly na plénu, vypořádáváme se s nimi a snažíme se vysvětlit, proč máme takový názor, který máme, byť samozřejmě zcela respektuji, že ty názory mohou být odchylné. Pokud opozice předloží návrh na to, aby se platy justičním představitelům, soudcům, státním zástupcům, zvedaly, tak je to téma, které můžeme zcela legitimně diskutovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní mám zde několik faktických poznámek. Nejprve pan poslanec Hrnčíř, poté pan poslanec Žáček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vzhledem k tomu, že poslanci a poslankyně vládní koalice se rozhodli opět porušit zákon a pravděpodobně se nedostane v rozpravě na můj projev, tak alespoň zkusím ve faktické poznámce načíst legislativně technickou úpravu k pozměňovacímu návrhu, který je veden v systému pod číslem 3097, kdy se číslo 37 nahrazuje číslem 41. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní pan poslanec Žáček, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Protože pan předseda Babiš zmínil Kábul, svoji roli a moje jméno, tak já zopakuji, že jsem si ověřoval informace od těch svědků, kteří se podíleli na záchraně a evakuaci, když vrcholila krize v Kábulu. Pamatoval jsem si to přesně, pravdivě. Čili možná je škoda, že tenkrát pan premiér Babiš neprosadil tu vyšetřovací komisi. Možná bychom měli zachycených víc svědectví o tom, jak se doopravdy choval, a ne tak hrdinně, jak to dneska prezentuje. Ale o tom jsem mluvit nechtěl.

Aby mi rozuměl, tak použiji jeho výraz "ostuda jako blázen". Ostuda jako blázen není to, co tady dneska kritizuje a bere si uměle jako téma, co vláda včas a kvalifikovaně řeší. Ostuda jako blázen je to, co se odehrálo na nedávném semináři o F-35, kdy jeho poslanec - nebudu ho jmenovat, on se určitě přihlásí sám - řekl, že za dva roky - mimochodem po odchodu pana předsedy Babiše z tohoto semináře to řekl zcela autoritativně - ANO zruší 2 %, která vydáváme dnes i podle zákona na vyzbrojování naší obrany, na Ministerstvo obrany, Armádu České republiky. Byl to poslanec, který mimochodem pro to hlasoval. Dokonce řekl, že pokud bude uzavřena dohoda s vládou Spojených států o nákupu F-35, že zruší i tuto strategickou, naprosto klíčovou záležitost se strategickým partnerem, Američany.

Čili pane Babiši, prostřednictvím paní předsedající, já vás vyzývám, abyste za ANO řekl, jaká je oficiální pozice ANO. Jestli je to pravda a jestli tedy jste schopni zpochybnit naše závazky, zpochybnit bezpečnost České republiky do budoucna, zpochybnit naši pozici v NATO a zpochybnit naši pozici i vůči takovému strategickému partnerovi, jako jsou Spojené státy. To mi připadá daleko důležitější a daleko větší ostuda jako blázen než to, co jste tady přednášel ráno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pane poslanče, jenom připomínám, že ve faktické poslanci reagují na rozpravu a pan předseda Babiš vystoupil ještě před otevřením rozpravy. Jenom to připomínám. A chápu, že jste potřeboval reagovat, nicméně prosím o dodržování jednacího řádu.

Nyní prosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já samozřejmě budu reagovat na toho, na koho reagovat se má, a to na Jakuba Michálka, prostřednictvím vás, paní předsedající. No, já si myslím, že to, co tady pan Michálek povídá ohledně zmrazení platů politiků, je absolutně nehorázné, pane Michálku. Prosím, vezměte si program jednání této Sněmovny, najděte si bod 48 - návrh poslance Andreje Babiše ohledně zmrazení platů politiků na pět let. Chtěla bych vám říct, že tento návrh tady již leží od začátku, tedy od konce roku 2021, co vy jste přišli do vlády. Ani jednou jste ho neprojednali, ani jednou jste ho nezařadili. Víte, co v tom návrhu je? Aby se to dotýkalo pouze poslanců a ne soudců a státních zástupců. Ti jsou z toho vyjmuti. Takže tento návrh tady byl v roce 2020, byl schválen, ale Senát ho zamítl. Pak jste přišli do vlády vy, proto jsme ten návrh předložili znovu a od té doby tady leží. Takže já považuju vaše vystoupení za absolutně nehorázné a neskutečné, když tady říkáte, že tedy bychom o tom měli vést nějakou debatu. A řekněme si to, jak to je. Vy jste si svůj plat zvýšil od 1. ledna letošního roku o 12 %, seniorům jste vzali mimořádnou a řádnou valorizaci, a ještě si dovolíte v tuto chvíli sem přijít říct a bít se v prsa, jak jste teď do konsolidačního balíčku vlastně dali nějaké zpomalení těch platů, že jste to tam konečně dali po našem tlaku, když my jsme vám to tady mnohokrát předkládali.

Takže pane Michálku, prosím vás, dejte si ruku na srdce, a ta vaše vystoupení aby byla především pravdivá. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Válková, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, já si také vážím té věcné diskuse a budu reagovat konkrétně na pana poslance Michálka. Chci ho upozornit, že tam nejde jenom o otevření debaty, že je tady pozměňovací návrh pod číslem 3129, který jsem tam vložila a kde samozřejmě to vracím zase do polohy, o které tady hovořila moje předřečnice, paní kolegyně poslankyně Mračková Vildumetzová, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. To znamená, že se netýká ten váš velký komplexní pozměňovací návrh k tomu původnímu návrhu konsolidačního balíčku soudců, soudních představitelů v tom smyslu, v jakém jste to tam původně dali, to znamená, jde o návrh na vypuštění. Čili když ještě by vám to, co tady teď rezonuje, a ty argumenty, které budu přednášet, jestli se na mě dostane, zřejmě za chvíli do těch 11 hodin, tak můžete pro ten pozměňovací návrh zvednout ruku.

Ale jinak mě překvapilo, že vy jste v tom svém projevu řekl jednu větu - někdy se to stává, já vás beru za slovo a chci vysvětlení, pane poslanče - vy jste řekl, že - vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně - že platy soudců jsou adekvátní, nebo spíš víc než adekvátní. A to je přesně ten argument, proč nesmíme, nebo bychom neměli, připustit zásahy do jejich platů. Protože vy, jestliže tady veřejně za mikrofonem řeknete, že platy soudců jsou víc než adekvátní, tak tím vyjadřujete, nezlobte se na mě (Předsedající: Čas.), to je jasná logika, nedůvěru k tomu, že jejich ohodnocení odpovídá (Předsedající: Čas.) jejich výkonu práce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vondráček, poté pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Chtěl bych krátce zareagovat, co zaznělo od kolegy Hrnčíře v rozpravě. Všimněte si, já bych na jeho příkladu rád demonstroval, co tady vlastně způsobujete tím, že jste si protizákonně odhlasovali hlasování v 11 hodin. On v podstatě zneužil jednací řád a v rozporu s jednacím řádem se přihlásil k faktické poznámce, ačkoliv nereagoval na žádného předřečníka, protože to bylo jediný způsob, jak mohl načíst svoje legislativně technické změny svého pozměňovacího návrhu. Takže aby si je vůbec mohl načíst, tak musel porušit zákon.

Já jsem na řadě někde čtyřicátý, já tam mám dva pozměňovací návrhy, jeden z nich se týká advokacie. Mezitím proběhla nějaká debata s advokátní komorou, já zvažuji zpětvzetí toho návrhu, ale samozřejmě chci vystoupit řádně v souladu s jednacím řádem a odůvodnit. Na mě nepřijde vůbec řada. Takže se bude hlasovat jinak, než by se hlasovalo, kdyby tady všechno fungovalo podle pravidel. Uvědomte si na těchto dvou příkladech konsekvence toho, že se tady porušuje jednací řád.

A k panu Michálkovi chtěl bych říct, prostřednictvím paní předsedající - oceňuji, že vystoupil, že je to na záznamu, že zde řekl svůj názor, se kterým já nesouhlasím. Já si myslím, že ten návrh je v rozporu s judikaturou, kterou máme k dispozici, a nevešel se do mantinelů, které stanovil Ústavní soud, ale rozsoudí nás zřejmě zase až nějaká soudní instance.

Nadto bych chtěl ale připomenout, že co je taky problém toho, že jednou tady v minulosti už k nějaké dohodě se soudcovským stavem došlo. Stát už jim jednou slíbil, že už je nechá na pokoji. A byla to zrovna kolegyně Válková, když byla ministryně spravedlnosti, která byla nositelkou těch jednání, a kdy k té dohodě došlo. Ušetřily se zhruba tři miliardy na příslušenství a tenkrát se těm soudcům slíbilo, že už se do toho nebude rýpat. A už je to tady zase! To je ten problém. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Andrej Babiš a připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Vaše dvě minuty, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Mě fascinuje, jak pan Michálek tady mluví o nějakém diplomatickém protokolu. Já myslím, že všichni velvyslanci, kteří jsou v Praze, slyšeli, že vlastně na těch velvyslanectvích se jenom jedí chlebíčky, že tam se nemluví o ekonomických zájmech České republiky. No a on nás tady poučuje. Takže tady máme článek - asi zapomněl: Z řetězu utržený Michálek: močil na francouzskou ambasádu a popíjel s odsouzeným podvodníkem. Vy mlčte a zalezte do tý díry! A můžete si stěžovat -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, vyzývám vás k pořádku. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ale vy jste nevydala ten seznam zakázaných slov. Takže ať mě nepoučuje (Předsedající: Pane...) pan Michálek! Nic o tom neví...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, já vás vyzývám k pořádku. Je jasné, že (Poslanec Babiš: Dobře.) takové výrazy (Poslanec Babiš: Já mluvím...), které používáte, nepatří na půdu (Poslanec Babiš: Dobře, vy mi berete čas teď.) Poslanecké sněmovny a to byste měl vědět sám!

 

Poslanec Andrej Babiš: Berete mi čas. Berete mi čas, jo? (Předsedající: Čas vám nahradím.)

Takže tenhle člověk mě nemůže poučovat. Já jsem pracoval na velvyslanectví v zahraničí a mám zkušenosti mezinárodní. Mimochodem včera jsem byl v Albánii, kde jsem měl oběd s premiérem Albánie, jo?, když už jsme u toho.

Panu Žáčkovi bych rád vzkázal - on tady není. Prosím vás, děkuju vám za ten seminář F-35. Nevím, co tam říkal pan Růžička. My určitě nebudeme měnit žádné smlouvy, které vláda vaše uzavře. Ale co bylo super na tom semináři, je, že vy jste řekli, že jste měli sedm nabídek. Sedm nabídek s razítkem! I Rafale Francie a F - nevím jaká - šestnáct, sedmnáct, osmnáct. Tak prosím vás, nám je ukažte! Ukažte nám je. My bychom je rádi viděli. Já myslím, že tam bylo dokonce nějaké kritérium, já jsem se nedozvěděl, jaká kritéria, evidentně to nebyla jenom ekonomika toho letadla. Takže sedm nabídek. (Předsedající: Čas.) A my máme právo - (K předsedající.) No vy jste mi vzala deset sekund. (Předsedající: Ano, pardon, omlouvám se, samozřejmě, samozřejmě.) A my máme právo vědět ty další nabídky, protože vy jste o ničem nejednali, jenom jste si vybrali tohle, 400 miliard, o které připravíte občany České republiky. A ta letadla nepotřebujeme!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Mašek, poté pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající kolegyně, kolegové, já budu reagovat na kolegu Žáčka, kterého tu nevidím, a na jeho tvrzení, jednak kolem toho nezvládnutí evakuace z Afghánistánu. Už jsem mu tady jednou řekl a odpovídal na to, že kdyby tomu tak skutečně bylo, tak by to v době, kdy byli v opozici, otevřeli na výboru pro obranu nebo na výboru pro bezpečnost. Nic takového se nestalo. Čili už minule jsem to nazval spekulací a dodatečnými nepravdivými argumenty. On tady žádnými argumenty nepodpořil, žádnými komunikacemi s Armádou České republiky, tak jak tady říkal. Dále.

Včerejší seminář F-35. Už to tady zmínil pan předseda Babiš, tam nám bylo přislíbeno, že dostaneme všech sedm nabídek k nahlédnutí jako opozice, že budou orazítkované. Mají to být nabídky z doby 2019 až 2021, zahájil tehdy to nabídkové řízení nebo tu poptávku skutečně pan Metnar, nicméně vše bylo uzavřeno až za nové vlády. Přiznali tam, že to bylo až na konci prosince a první informaci o návrhu na ten výběr na F-35 dostala až paní Černochová.

Na další dotazy - a to je kupodivu, to není ani nikde v tisku - všichni jenom spekulují o těch 2 procentech, berou si jenom negativní věci. Na můj dotaz, jestli F-35, respektive pátá generace, byly doporučeny od NATO, tam byla jasná odpověď - nebyly, NATO to nedoporučilo. Další otázka - do těch národních politik se NATO nemíchá, takže může být jakékoliv letadlo. Další. Co doporučovalo NATO? NATO doporučovalo těžkou brigádu a protivzdušnou obranu. Je právě otázka, jestli tímhle nenarušujeme schopnost české armády se aktivně bránit, protože dáváme prioritu jenom letadlům.

Takže těch věcí je tam víc. A k těm 2 procentům. O těch se skutečně mluvilo, ale v tom duchu, jestli budeme schopni - ANO to podpořilo mimochodem - ale jestli budeme schopni ty částky smysluplně využívat na nákup akvizicí. (Předsedající: Čas.) A že se může stát, že NATO průběžně nemusí mít peníze. To je všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan místopředseda Havlíček, poté pan poslanec Růžička. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Reakce na pana poslance Žáčka, že jaksi porušujeme závazky vůči USA. Vůbec to tak není. My nechceme porušovat žádné závazky vůči našim spojencům, ale současně nechceme diskvalifikovat dopředu další potenciální dodavatele, konkrétně například Švédy, kteří neměli šanci předložit kvalifikovanou nabídku gripenů, ačkoliv o to několikrát žádali.

My jsme nikdy nezpochybnili kvalitu F-35, ale současně jsme jasně říkali to, že si máme nechat udělat minimálně dvě kvalifikované nabídky a diskutovat nad jejich posouzením z úhlu pohledu ceny za investici, z úhlu pohledu ceny za provoz, z úhlu pohledu logistiky, personálu a tak dál. A jasně jsme řekli, že dva roky je dostatečná doba na to, aby se obě tyto nabídky, minimálně tyto dvě nabídky, porovnaly, abychom možná dotlačili potenciální dodavatele ještě k dalšímu snížení ceny, a poté abychom se definitivně rozhodli.

A my jsme pochopitelně vždycky byli pro transatlantické partnerství, ale nesmí to být na základě servility a na základě nesebevědomého vyjednávání. To je vše. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Růžička s faktickou poznámkou, poté pan předseda Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající. Já bych vzkázal přes vás panu poslanci Žáčkovi: Pane poslanče Žáčku, jste sprostý lhář! Nic takového jsem na semináři neřekl. Já jsem tam neřekl, že chceme zrušit 2 %. Já jsem řekl, že to přehodnotíme. A přehodnotit to můžeme směrem dolů, anebo nahoru. A pokud ODS brzdí rozvoj těžké brigády, brzdí to, že se mají modernizovat pandury, protože dva roky náměstek Šulc blokuje modernizaci zbraňové stanice, protože je lobbista jedné firmy. My bychom už to dávno udělali, my bychom už ty pandury zmodernizovali tak, abychom doplnili čtvrtou brigádu rychlého nasazení, aby měla v této krizi s Ruskem sto procent pandurů. Vy to všechno zdržujete! A ještě tady poslanec Žáček, prostřednictvím paní předsedající, říká lži! Lži a lži! (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan předseda Jakub Michálek, poté pan předseda Babiš. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem tady mluvil o platech ústavních činitelů, jmenovitě politiků, soudců, státních zástupců. A musíme si skutečně spočítat ty počty. Protože politiků je 200 v Poslanecké sněmovně, několik málo navíc ve vládě k tomu, 81 senátorů, dohromady to dává nějakých 300 lidí. Soudců a státních zástupců je přes 3 000. To znamená, pokud se díváme na rozpočtový dopad, a teď projednáváme konsolidaci veřejných rozpočtů, tak drtivou část z té půl miliardy korun, kterou tvoří tyto úspory na snížení toho budoucího růstu, tvoří právě představitelé justice. To není žádný útok, to jenom popisuji fakta, abychom si srovnali. To znamená, pokud vy to z toho vypouštíte, tak zase jakoby zadlužujete stát o další půl miliardy korun k tomu, aby se... nebo 400 milionů, ať jsme přesnější, takže budeme vyplácet vyšší a vyšší platy, které nejsou ale ničím kryté. Zase je to všechno na dluh. A to je ten důvod, proč o tom mluvím.

K tomu osobnímu útoku od pana Babiše. Zase, prostřednictvím paní předsedající, vytáhl nějaký starý článek z Blesku. Tak já to tady opravdu musím uvést na pravou míru, to tvrzení, co psal Blesk, že jsem močil na francouzskou ambasádu. Nevím, proč to opakuje, protože to je blbost. Já to tady uvedu na pravou míru, aby se to už neopakovalo, jo? Byl to chodník u zašlého baráku, který nemá nic společného s ambasádou. Nebyla to francouzská ambasáda, nebyla to zeď, ale byl to chodník. Není to samozřejmě věc, na kterou bych byl hrdý, mrzí mě to (pobavení v sále), ale občas má každý z nás asi akutní potřebu, a když není žádná jiná možnost, tak je to asi lepší, než aby to skončilo nějakou nehodou. (Smích v sále.) Já to jenom říkám, aby se ta blbost neopakovala. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan předseda Andrej Babiš, připraví se pan poslanec Flek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jen, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající (se smíchem), že tady je krásná fotka, jak močíte, tak já nevím... Močil jste na francouzskou ambasádu, vy náš poučujete protokolem, tak fajn.

Já bych poprosil pana Žáčka - a ten seminář byl skvělý na F-35, prostřednictvím paní předsedající, pan Žáček tady není - aby nám tedy ukázal ty nabídky i v režimu. Ale já bych ho chtěl poprosit hlavně proto, protože on je zakladatelem ÚSTR. On ví všechno, co se tady stalo po revoluci. A takový pan poslanec Michálek se narodil v roce 1989, jo? A tady nám něco vykládá. A já když mluvím o nové totalitě, tak samozřejmě mluvím o jiné totalitě. O tom, že jediný správný názor v České republice má pětikoalice a provládní média. Tak kdyby pan Žáček mohl udělat seminář, kde by panu Michálkovi vysvětlil, proč byly skartovány svazky StB - 30 000! A on spolupracoval s Langošem. Jestli je pravda, že se prodával lustrák za 200 000? Jestli je to pravda. Co se tady dělo po revoluci. Jak je to možné, že ti skuteční estébáci skartovali ty svazky? Vy tady mluvíte o něčem, co vůbec nevíte, co to je. To by bylo fajn, pan Žáček vlastně má na to všechny předpoklady, určitě bychom si mohli připomenout tu revoluci, jak to bylo. Bylo by to zajímavé.

Já bych chtěl jenom na závěr říct, že já jsem vždy respektoval a plně respektuji soudní rozhodnutí a principy demokratického právního státu. Proto: Omlouvám se panu Miroslavu Kalouskovi za slova vyřčená při zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 11. 7. 2018 (Předsedající: Čas.), že rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi přes padáky. Cez padáky. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Flek s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní předsedající. Vážená paní ministryně, vážení kolegové, kolegyně, já bych se v krátkosti vyjádřil, co tady zaznělo k semináři o F-35. Protože jsem ho pořádal, tak bych k tomu chtěl něco říct. Jsem rád, že pan předseda, vaším prostřednictvím, Andrej Babiš uznal, že to byl pěkný seminář. Za to děkuji. Jen je škoda, že jste nevydržel do konce, vaším prostřednictvím, protože tam bylo řečeno hodně a velmi důležité věci, tak jako že - a teď budu reagovat i na pana Maška, vaším prostřednictvím. Bylo řečeno, že to je jedenáctiletý splátkový kalendář a jedná se o 7 % z těch 2 % HDP, který je do rozpočtu obrany. Takže se neohrozí žádné další armádní zakázky.

A jak víte, F-35 patří do vzdušné obrany. A ano, jak jste říkal, NATO neurčuje, jaké stroje máme kupovat. Neurčuje. Ale to ani nesmí. Každý stát si může a musí vybrat stroje podle sebe. A já když jsem byl v Mošnově na Dnech NATO, tak jsem jednal i se zástupci Lockheedu a bylo mi řečeno, že za dob vlády ANO pan předseda Babiš, vaším prostřednictvím, tento stroj vychvaloval a prý prohlásil, že by bylo dobré, kdybychom ho měli. Tak nechápu potom, co se tady děje, protože si myslím, že obrana je nadstranická a že bychom opravdu měli držet pohromadě. A ano, na semináři bohužel se to i v určité chvíli i vyhrotilo a zaznělo tam, že ANO přehodnotí smlouvy s USA a dvou procent HDP. Ten zvukový záznam je, můžete si ho přehrát. A já jsem rád, že tady z vaší strany zaznívá, že to není pravda. Protože to by nadělalo více škody jako užitku. A máme držet pohromadě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Bělica. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já jsem to nestihl dokončit v tom svém prvním vystoupení. Takže jestliže pan předseda Babiš někde řekl, když viděl ten stroj, že to je špičkové letadlo a že bychom si přáli, abychom taková letadla mohli mít v České republice, to přece neznamená, že je automaticky koupíme.

A k tomu semináři. Prosím vás, celou dobu se tam linula jedna věc. Že nově nastoupivší vláda v podstatě už od jara 2022 nešla jinou cestou než cestou F-35. Na ty ostatní nabídky jsme zvědaví, na ty orazítkované nabídky na těch sedm dalších strojů, které nám byly přislíbeny k nahlédnutí a k prostudování. Na to jsme zvědaví. Ale rozhodně, když jsem se ptal na to, jestli existuje podobně zpracovaný materiál k F-35, jaký jsme dostali poprvé na tom semináři, jestli existuje ke gripenu, tak odpověď byla, že neexistuje. A my všichni, vy všichni jste dostali tento materiál (ukazuje). Byla tam nabídka gripenů, kterou dostali poslanci ještě před rozhodováním vlády.

Když jsem se na tom semináři ptal, jestli jsou to pravdivá čísla, armáda řekla, že to nejsou pravdivá čísla, že oni mají jiná. Když jsem se na tom semináři ptal, jestli Ministerstvo obrany bude nějakým způsobem na to reagovat, na švédskou stranu, a řekne, že 200 poslanců Parlamentu České republiky bylo obelháno, odpověď jsem nedostal.

Takže prosím, přiznejte, že jste jinou cestou nešli. Tam došlo k přiznání, že podobně zpracovaný materiál, který jsme dostali na F-35, na žádný jiný stroj neexistuje. A je to prostě veliký problém. Navíc ten materiál, který jsme tam dostali a který se stal materiálem veřejným, byl ještě před deseti dny neveřejný a nesměli to znát ani poslanci výboru pro obranu. Prostě přiznejte, že jste šli na zakázku jedné strany. A já bych chtěl vidět ty souvislosti. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Bělica, poté paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Krásné dopoledne, dámy a pánové. Vážená paní předsedající, paní ministryně, opět bych se na úvod vrátil k tomu, co jsem říkal včera. Vždy když se argumentačně dostává pětikoalice do úzkého, tak se to pokusí něčím rozbít. Dneska tu funkci splnil pan kolega Žáček, vaším prostřednictvím. Mě to velmi mrzí. Ale víte, já jsem na výboru pro obranu o tom několikrát hovořil a armádní zakázky jsou něco, co by mělo být nadstranické, co by mělo být o obraně této země, ale bohužel se z toho dělá politikum. V době, kdy vrchní praporčík Armády České republiky oficiálně na svém profilu, který je označen jako Vrchní praporčík Armády České republiky, prezentuje svoje politické názory a je to podporováno náčelníkem generálního štábu a paní ministryní, tak se prostě armáda politizuje. A já jsem na výboru hovořil o tom, že armádní zakázky jsou něco, co by nás mělo spojovat, ale bohužel nás to rozděluje. A my nejsme ti, kdo to iniciuje. A důvěra veřejnosti je jenom jedna.

Prostě pokud my chceme otevřít diskusi o tom, proč F-35 a proč je toto nejlepší řešení? Proč ne gripen? Proč ne novější verze gripenů? Proč jednou slyšíme, že se budou určitou dobu provozovat dvě platformy - gripen vedle F-35? Co budeme dělat od roku 2027 do roku 2035? Kdo nám bude hlídat vzdušný prostor? Tak budeme mít dvě platformy, nebo nebudeme mít dvě platformy? Já jsem dneska podal na paní ministryni písemnou interpelaci. Ptám se na konkrétní jasné věci bez jakéhokoliv politického podtextu. Chci na to písemné odpovědi, protože my tyto věci konstruktivně nedostáváme. A pokud jednou se provozují dvě platformy, potom se neprovozují dvě platformy... Před třemi lety se o nákupu F-35 nehovořilo, nevznikaly na to studie, nebyly na to připravované podkladové materiály, a najednou armáda jinou cestu nevidí, tak je to divné. A my na to ty odpovědi chceme. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Válková, připraví se pan předseda Michálek. Pan poslanec Růžička je přihlášen až poté. Mějte prosím strpení. Nyní paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já si vůbec nemyslím, že bychom tím vydělali, že půjdeme cestou, o které hovořil pan poslanec Michálek ve vztahu k platům soudců a státních zástupců. Vůbec si to nemyslím. A to říkám s určitou nadsázkou, nejenom jako bývalá ministryně, která se tenkrát o tu dohodu s nimi, jak tady říkal můj kolega pan poslanec Vondráček, zasloužila tím, že ji vyjednala a uspořila právě na těch nákladech, ale i proto, že jasně na tom semináři na naší schůzi podvýboru pro justici zaznělo ze strany nejvyšších soudních funkcionářů, že jsou připravené soudní žaloby a že se opět bude opakovat to, co ve svém výsledku vysoce pravděpodobně může vést k tomu, samozřejmě ne stoprocentně, bude na řadě Ústavní soud, ten to potom definitivně rozhodne, že to bude stát českého daňového poplatníka ještě mnohem více. Protože i s tím příslušenstvím to můžou být skutečně miliardy. Ne miliardy hned, ale pokud se ten spor potáhne a pokud budou narůstat pochopitelně všechny ty dluhy ve vztahu k soudcům a státním zástupcům, a dopadlo by to tak, jak by to velmi pravděpodobně dopadnout mohlo, tak k tomu může dojít. Možná že to budou jenom stovky milionů, ale určitě to bude daleko víc, a proto tady také hovoříme, než to, co teď se uspoří, dovolte mi s nadsázkou říct, zanedbatelnou částkou, kterou upíráme těm, kterým jsme kdysi už dvakrát slíbili, že na jejich platy nebudeme sahat. A bylo by dobré si přečíst i judikaturu, protože máme tady i rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, které jasně říká, že pokud se sáhne na platy soudců (Předsedající: Čas.), tak jediné, co je - tak já to řeknu potom v rámci snad svého vystoupení anebo v rámci faktické poznámky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan předseda Michálek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Růžička také s faktickou poznámkou. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, budu krátce reagovat na zase ty další osobní podpásové útoky ze strany pana poslance Babiše, který tady v podstatě zase zopakoval, že mladí lidé nemohou hovořit o minulosti. To mi přijde, že je opravdu komunistická rétorika. Já si myslím, že to v podstatě jde ve šlépějích slavného výroku Miroslava Štěpána: V žádné zemi, ani rozvojové, ani socialistické, ani kapitalistické, neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly to, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být, a to se bohužel stalo.

Já bych skutečně tu diskusi nestavěl na tomto komunistickém étosu. Chápu, že to je nepříjemné vidět, že i mladá generace se bere o slovo. Ale uvědomme si, že třeba v Německu, když se v šedesátých a sedmdesátých letech vyrovnávali s nacismem, tak to bylo právě díky tomu, že došlo ke generační obměně. Těsně po tom, co nacismus padl, tak spousta těch lidí zůstávala ve funkcích, a tak dále. A teprve postupně, jak se obměnila ta společnost, tím, jak přestali být aktivní tehdejší členové NSDAP, stejně tak to je vlastně tady s komunistickou stranou. Chápu, že to je pro některé nepříjemné. Ale to se děje a je to zcela přirozený jev.

A já jsem velmi rád, že tehdy studenti v tom roce 1989 mluvili a že se vyjadřovali ke společenské situaci a že se podařilo ten komunistický režim odstranit a nahradit to něčím, co já považuju za výrazně lepší fungování, byť to tady někteří kolegové snižují a zneužívají pro to takové názvy, jako je nová totalita, co jim vybudovali nějací markeťáci, aby jim pomohli zase zpátky do funkcí po tom, co prohráli troje volby.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Pavel Růžička, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych ke kolegovi Flekovi. Víte, prostě my máme nějaký politický názor. A pokud je seminář na půdě Poslanecké sněmovny a člověk tam řekne svůj politický názor na danou věc, tak pan poslanec Žáček, prostřednictvím paní předsedající, se chová jak nejhorší estébák! Asi si na něm něco ulpělo z toho, jak to furt bádal. Prostě bude člověka osočovat, urážet, říkat mu, co může říkat a co nemůže říkat. Toto je politická diskuse? Toto je od pana poslance Žáčka absolutní buranství! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Flek. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Chtěla bych opět reagovat na pana Jakuba Michálka z České pirátské strany, prostřednictvím vás, byť tedy odešel, a chtěla bych s ním dále diskutovat zmrazení platů politiků a chtěla bych se ho zeptat, proč, když ten zákon na zmrazení platů politiků vyjma soudců a státních zástupců, když tady leží od listopadu roku 2021, proč ho nepodpořil? Proč nepodpořil mimořádnou schůzi, kterou jsme k tomu svolávali? Je to sněmovní tisk 54. A teď tady v tuto chvíli chodí a bije se v prsou, že od 1. ledna roku 2024 dojde k nějakému zpomalení platů politiků, ale zároveň i státních zástupců a soudců. Já bych mu ráda připomněla, že v roce 2019 a v roce 2020 měli politici své platy zmrazeny na základě návrhu minulé vlády a ta v tom chtěla nadále pokračovat.

Kdo se na to již nemohl koukat - protože my jsme to tady mnohokrát zařazovali a ukazovali jsme tady i ten příměr, ke kterému došlo od 1. ledna roku 2024, kdy předsedkyně této Poslanecké sněmovny, o které si troufnu říct, že neřídí dobře tuto Sněmovnu, rozděluje tuto Sněmovnu, tak její plat navýšil od 1. ledna tohoto roku 31 000 na částku 274 000. Takže já vůbec nechápu, a chtěla bych říct především to, že pak už se na to nemohl koukat ani nově zvolený pan prezident, který současnou koalici vyzval k tomu, že je nutné se tímto tématem zabývat. A proto v současném balíčku to je, je tam nějaké zpomalení, není tam zmrazení a je to tam včetně soudců a státních zástupců. A náš návrh byl (Předsedající: Čas.), aby oni tam nebyli zahrnuti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou pan poslanec Flek, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní předsedající. Já už jenom v krátkosti a opravdu naposledy k tomu budu dnes vystupovat. K akvizici F-35. Já jsem chtěl jenom v rychlosti říct, co tady zaznělo. Tak prostřednictvím pan poslanec Mašek tady zmiňoval, že takhle rozpracovaná je jenom F-35. Ano, samozřejmě, pokud se bavíme o tom, že Armáda České republiky vyhodnotila z těch sedmi, mám pocit, že jich dokonce bylo osm, letounů, že technologicky a ekonomicky je nejvýhodnější F-35, potom se jela ta linie F-35, kdy se vypracovávalo do podrobností. A musíme si říct, je tam obrovská práce rezortu, kterému se podařilo vyjednat věci i nad rámec, které jiné státy nemají, ať je to o spolupráci, ať je to o financování. Takže za mě velké poděkování rezortu, že tohle dokázali.

A jenom jsem chtěl říct k panu poslanci Bělicovi, vaším prostřednictvím: Několikrát jsme byli zváni na rezort Ministerstva obrany, abychom si vyslechli informace k F-35. To stejné, bylo to několikrát na výboru pro obranu. Příští výbor pro obranu je to zařazené znovu, tento bod. A nechápu ty dotazy, protože si myslím, že pan Bělica, vaším prostřednictvím, tyto informace musí mít. A to se bavíme i o tom, jak jste říkal, dvě platformy. Ano, samozřejmě dvě platformy. Máme tady gripeny, které přecházejí do poslední části své životnosti, které maximálně využijeme do roku 2035 s tím, že budeme přecházet na platformu F-35. A nemůžeme zůstat bez ochrany vzdušného prostoru. To jsem chtěl jenom v krátkosti říct, víc se k tomu nebudu vyjadřovat.

Ještě jsem chtěl upozornit, že pokud by to někoho zajímalo, v aktech jsem přenesl grafiku, kde jsou nějaké informace k F-35. Pokud by se chtěl někdo podívat, může. A nikdy jsem nezaslechl ze strany rezortu obrany, že by nám poslancům nedali nějaké informace (Předsedající: Čas!), které bylo možné odtajnit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuju. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Říkám, je škoda, že tady pan Michálek není. V každém případě jsem chtěla na něj zareagovat v tom smyslu, že jsem nepochopila smysl toho vystoupení. Jestli to bylo, že se přidal na chvilku k nám a začal obstruovat, proto tady vyštěkl nějaké svoje myšlenky a moc dobře věděl, jakou lavinu faktických to způsobí, tak potom tomu rozumím. Anebo jako co to mělo za smysl? Já myslela, že se zde bavíme o konsolidačním balíčku a že budeme probírat to, na co se nedostalo celou dobu, a čekáme tam na ty pozměňující návrhy, které jsme dali k tomuto balíčku, a chceme, aby prošly, a chceme vládnoucí koalici přesvědčit o tom, aby zvedla ruku pro naše návrhy. Ale v každém případě, když tady byla řeč o těch F-35 - já nejsem expert na F-35, nebudu se k tomu vyjadřovat. Ale v každém případě, tak jak jsem se dozvěděla z médií, měli bychom je mít v roce 2035. A do té doby tedy budeme používat co? Práškovací letadla? Nebo jako co budeme mít? Gripeny. Dobře, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Nacher, poté pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Dámy a pánové, já jsem vystupovat nechtěl, ale musím reagovat na kolegu Michálka. Já bych mu chtěl vzkázat, vaším prostřednictvím, že by to chtělo trochu té skromnosti, pokud jde o porážku ve volbách. On je tady jeden ze čtyř poslanců Pirátů. (Někteří poslanci ANO tleskají.) Což je stejný počet poslanců, s kterými se scházíme dole v restauraci kolem jednoho stolu.

Ale já se vrátím k tomu, co dneska projednáváme. Já bych tady chtěl připomenout, že to není kritika toho daňového balíčku jenom z opozice, ale zaznívá i zevnitř. A bylo by dobré, aby to tady zaznělo na mikrofon v reakci na to, co tady budeme schvalovat. Stejně jako vám, i mně přišel mail od Františka Lukla, který je předseda Svazu měst a obcí. On je reprezentant STANu, pokud vím. On řekl, že po dohodě a po setkání se Zbyňkem Stanjurou 15. srpna došlo k nějaké dohodě. Zde byla přijata dohoda, že daň z nemovitých věcí bude výlučným příjmem obcí a měst za cenu ponížení podílu municipalit na dani z příjmu právnických osob a dani z příjmu fyzických osob. Zcela stranou jakýkoliv změn měl být výnos daně z přidané hodnoty pro obce ve výši 25,84 %. Vládní koalice ovšem tuto dohodu nedodržela a v komplexním vládním pozměňovacím návrhu - jsme zase u toho komplexního pozměňovacího návrhu - ponížila všechny příjmy obcí z rozpočtového určení daní.

Tak si to domluvte aspoň mezi svými. Já opravdu nezávidím všem starostům a primátorům, kteří tady budou hlasovat pro tu změnu. To, co dneska my budeme hlasovat, je zvýšení daní pro občany, pro firmy a ponížení peněz pro obce. A to je potřeba tady upozornit. A říkají to vaši představitelé, nejenom opozice. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, vážená paní předsedající. Vrátím tu debatu zpátky ke konsolidačnímu balíčku, poněvadž jak jsem už uváděl ve středu, já jsem krácen na svých právech samozřejmě, protože jsem 54. v pořadí a pravděpodobně nedojde, pokud bude v 11 hodin pevné hlasování, k tomu, abych obhájil své pozměňovací návrhy. Takže v tuto chvíli bych chtěl - a budu mluvit také k panu poslanci Hellerovi, vaším prostřednictvím, který tady ve středu představil svůj pozměňovací návrh, aby dvojčata měla stejnou rodičovskou, jako má jedno dítě. Pan poslanec Heller má mou plnou podporu, budu hlasovat pro jeho pozměňovací návrh a moc prosím, aby recipročně, protože se jedná také o rodinné záležitosti, hlasoval pro mé pozměňovací návrhy.

Ten první je, že budu pro všechny ty, kteří mají kartičku ZTP/P, dávat zpátky slevu na manžela a na manželku, to znamená, aby šla uplatnit po určité časové období i pro děti nad tři roky ta sleva na dani, pokud je nějaký pečující, který se stará o dítě třeba čtyřleté nebo o svého manžela, on o svou manželku, nemůžou si třeba, pokud jsou zdravotně postižení v prvním, druhém stupni, najít nějaké lepší, skvělejší, dobře, lépe placené zaměstnání, a ta sleva na dani je velmi důležitým příspěvkem právě do rodinného rozpočtu. Tak moc žádám všechny poslance, aby tady tuto slevu na dani uplatnili v rámci mého pozměňovacího návrhu právě těmto ZTP/P.

A poté se přihlásím s další faktickou poznámkou, protože pravděpodobně to jinak nejde, kde bych rád přesvědčil poslance i o svém druhém pozměňovacím návrhu. (Předsedající: Čas.) Takže žádám vás všechny o podporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Mašek, poté pan poslanec Bělica. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Tak za mě už asi naposledy k F-35. Panu Flekovi, prostřednictvím předsedající, patří poděkování za uspořádání tohoto semináře. Ale ten seminář měl probíhat někdy před půl rokem. Pak by to bylo přínosné, pak se daly některé věci doplnit a bylo by to v konsenzu s opozicí. Nezlobte se, ten průběh byl takový, znovu zdůrazním, rozhodnuto o tom doporučení armádním až po změně vlády. To doporučení dostala až nová paní ministryně. Nová paní ministryně následně v červenci zahájila akci, kdy začala mluvit o tom, že jiný nákup nepřipadá v úvahu. Potom pod tlakem nejen opozice, ale hlavně odborníků, kteří tomu rozumí, slíbila, že proběhne výběr a že to rozhodnutí padne na podzim.

My jsme na tom semináři jenom chtěli dokladovat, že z těch osmi letadel, kde doufáme, že nám skutečně budou předloženy ty nabídky, že bude vyhodnocena nejenom F-35, ale i gripen. Protože o tom gripenu se mluvilo a ta návaznost je tady velice logická. Já jsem skutečně na semináři poděkoval ekonomickým pracovnicím ministerstva, těm vrchním ředitelkám, za perfektní přípravu podkladů pro F-35, ale vyslovil jsem zklamání, že totéž vedle není zpracováno pro gripen. Kdyby to tak bylo a F-35 skutečně vyhrála jednoznačně svými argumenty, tak bychom tady dneska nebyli a nediskutovali o tom. Takže z mého pohledu toto nebylo od paní ministryně čestné, protože ona skutečně s druhou nabídkou už od léta loňského roku vůbec nepočítala a nenechala ji seriózně zpracovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Bělica s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý den. Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych vaším prostřednictvím k panu poslanci Flekovi. Pane poslanče, prosím, řekněte mi, kolikrát jsme na výboru měli předloženy konkurenční nabídky k F-35, kolikrát jsme měli možnost tyto nabídky posoudit a porovnat. Já jsem ze začátku volebního období měl nějaké zdravotní problémy, takže je pravda, že jsem nebyl na všech výborech, ale rád, pokud mi tyhle informace dodáte, se vám za to omluvím. Ta diskuse prostě neprobíhala. My dodneška nevíme, kolik těch konkurenčních nabídek vlastně bylo, jestli byly dvě, tři, sedm, dneska jsem slyšel osm. My to prostě nevíme. My dokonce nevíme, jakým způsobem a jakou maticí jste vůbec počítali náklady, jestli na letovou hodinu, nebo na celkovou životnost. Jakým způsobem je to počítáno. To nevíme, pane poslanče Fleku. A víte, ty informace předkládat někde na nějakých jednáních na ministerstvu? Výbor je ta platforma. Poslanecká sněmovna je ta platforma. Protože v demokratických společnostech platí, že vláda se zodpovídá sněmovně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla reagovat na vystoupení Patrika Nachera. Určitě jste všichni zaregistrovali, že jste do svých e-mailových schránek dostali dopis od Svazu měst a obcí, který jasně deklaroval, že nesouhlasí s podobou tohoto konsolidačního daňového balíčku, co se týče rozpočtového určení daní měst a obcí. Opakovala jsem to tady několikrát, že je nepřijatelné, aby se sahalo městům a obcím na daň z přidané hodnoty. Musím si ale dovolit v tuto chvíli tady citovat článek z roku 2020, kdy se schvaloval kompenzační bonus, kdy byl covid, všichni jsme věděli, že to bude mít zásah do rozpočtu - a co říkal Vít Rakušan v roce 2020? Sněmovna posvětila zákeřnou a neodpovědnou loupež financí z rozpočtu obcí. Považuji to za tvrdou podpásovku nejen obcím, ale také české ekonomice. Namísto abychom podpořili lokální ekonomiky v regionech, které pozvolna rozdýchávají českou ekonomiku postiženou koronavirem, zvolila opačnou variantu a schválilo se, že města a obce budou mít rozpočtové určení daní na 25,84.

Říkám to proto, aby všichni vládní poslanci, a já budu velmi bedlivě sledovat, jak dnes budou oni hlasovat z těch jednotlivých krajů, protože to, jestliže budete dnes hlasovat pro to, aby se městům, obcím a krajům snížilo rozpočtové určení daní, tak budu opakovat to, co říkal v roce 2020 Vít Rakušan, že je to loupež financí z rozpočtu měst a obcí. Protože starostové jsou ti, kteří jsou nejblíže lidem. Jsou to ti, kteří vědí, co se má ve městech a obcích dělat. A je opravdu velmi smutné, že dnes ve vládě jsou Starostové a nezávislí, kteří jdou proti starostům, kteří jdou proti městům a obcím! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já vám přeji pěkné dopoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze.

Jako další s faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Tomio Okamura a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Pane předsedo, vaše faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já tady zareaguji na tu debatu. Vláda vytvořila funkci vrchního cenzora. To už je fakt nástup novodobé totality! Jelikož vláda ztratila důvěru veřejnosti, tak zoufalý premiér Fiala z ODS vytvořil na Úřadu vlády funkci vrchního cenzora, který bude mít za úkol bojovat proti dezinformacím, tedy potlačovat nepohodlné a k vládě kritické opoziční názory a zavádět cenzuru. Tímto státním cenzorem, jmenuje se to poradce pro boj s dezinformacemi, byl jmenován provládní politolog Miloš Gregor. Ten v minulosti veřejně označil opoziční ANO a SPD za cynické politické šmejdy a za veksláky v pozicích. Přitom hlavním dezinformátorem je právě premiér Petr Fiala, který obelhal miliony lidí předvolebním slibem pětikoalice, že nebudou zvyšovat daně. Vytvoření funkce cenzora je zoufalou politickou křečí neschopného premiéra a neschopné vlády, kteří už nevědí, kudy kam.

Na jmenování Gregora zareagovala Společnost pro obranu (svobody) projevu. Cituji: "Před lety jsme měli možnost vidět přednášku Miloše Gregora o dezinformacích na semináři Pravého břehu. Dnes je to Institut Petra Fialy. K našemu údivu tam zastával konspirační teorii o tom, že za brexitem a zvolením Donalda Trumpa stály fake news." Konec citátu Společnosti pro obranu svobody projevu. A zároveň dodávají: "Nemůžeme v této souvislosti nevzpomenout na výbornou sociologickou přednášku současného děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislava Balíka o neomarxismu na Letní škole Občanského institutu. Projevem současného neomarxismu, jak tam bylo řečeno, je právě snaha o cenzuru a umlčování nepohodlných názorů pod záminkou boje s dezinformacemi." Konec citátu Společnosti pro obranu svobody projevu.

Takže vy si tady jmenujete státního cenzora poté, co vám selhal už první pokus, kdy to byl nějaký pan Klíma, a takto chcete bojovat s opozičními názory a s názory občanů!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. A nyní pan poslanec Aleš Juchelka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji mockrát. Já bych ještě rád v té faktické poznámce odůvodnil svůj druhý pozměňovací návrh. Ten se týká toho, že chci vrátit zpátky tak, jako je dosavadní právní vztah, a to dohody o provedení práce pro nezaopatřené děti, které se soustavně připravují na své budoucí povolání. V případě souběhu studia a té omezené výdělečné činnosti, toho přivýdělku, tak nebudou nezaopatřené děti, které se soustavně připravují na budoucí povolání, povinné odvádět pojistné, pokud jejich příjem z dohody o provedení práce u jednoho zaměstnavatele nepřesáhne 10 000 korun, a tato povinnost taktéž odpadne jejich zaměstnavatelům. Pozměňovací návrh má tedy zabránit omezení možnosti sezónního přivýdělku a taktéž přivýdělku osob, které se v tu chvíli, samozřejmě pokud tady tento návrh v rámci konsolidačního balíčku projde, dostanou do šedé ekonomiky.

Tak toto jsou ty dva pozměňovací návrhy. Pevně věřím, že oba dva - ať už ten, kdy opravdu budeme uplatňovat slevu na manžela, na toho pečujícího o ZTP/P, bude přijat širším plénem Poslanecké sněmovny, než je ta menší polovina u hlasování o konsolidačním balíčku, aby to takto prošlo. Věřím, že všichni ti, kteří budou hlasovat pro veškeré prorodinné věci, tak budou hlasovat i pro tento pozměňovací návrh, nevyjímaje samozřejmě ten můj druhý, který se týká právě taktéž nezaopatřených dětí z hlediska dohod o provedení práce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní s přednostním právem vystoupí pan zpravodaj Havránek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. Krásný dobrý den i ode mě. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se ve svém vystoupení budu věnovat zejména načtení legislativně technických úprav. Začnu legislativně technickou úpravou, kterou zde již přednesl pan kolega Hrnčíř, nicméně ve faktické poznámce, ale aby to bylo pro forma správně pro legislativu, tak pouze říkám, že ve sněmovním dokumentu 3097 se číslo 37 nahrazuje číslem 41.

Pokračuji k návrhu na opravu legislativně technické chyby, gramatických nebo písemných chyb ve třetím čtení poslance Havránka k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, ve znění pozměňovacího návrhu, který je součástí 253. usnesení rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, a ve znění pozměňovacího návrhu poslance Havránka a dalších pod písmenem E, kdy tedy navržené změny jsou:

Vládní návrh zákona - nebudu prosím opakovat - se mění takto:

1. V části desáté článek XV se v nově navrženém § 38bb odst. 2 úvodní části ustanovení číslo "2" nahrazuje číslem "1".

2. V části desáté článek XV se v nově navrženém § 38bc odst. 1 písm. c) slova "uplatněné toto slevy" nahrazují slovy "uplatnění této slevy".

3. V části třicáté páté článek LVIII se v nově navrženém § 32o odst. 2 za slovo "Evropské" vkládá slovo "unie".

Zazněl zde také legislativně technický návrh od pana kolegy Cogana. Pan kolega Cogan nicméně řekl, že je to pozměňovací návrh, který se týká úpravy data nabytí účinnosti části zákona novelizující zákon o elektronických komunikacích. Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění - pardon, legislativně technický návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, uvedený v usnesení rozpočtového výboru č. 253 ze dne 30. srpna 2023 zaevidovaném jako sněmovní tisk 488/4, se mění takto:

V bodě 26 se v nově navrženém znění části šedesáté páté o účinnosti v textu článku CXI (vyslovuje cxi) - omlouvám se, nejsem teď v tuto chvíli schopen převést římské číslice - písm. f) za číslo "156" vkládají slova "čl. XCVIII a XCIX, díky čemuž bude účinnost části návrhu, kterou se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů, odložena na 1. července 2025.

Omlouvám se za ty římské číslice.

A poslední - návrh paní kolegyně Mračkové Vildumetzové, kdy tedy legislativně technická změna k pozměňovacímu návrhu paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové podanému k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, ve znění komplexního pozměňovacího návrhu přijatého rozpočtovým výborem, sněmovní tisk číslo 488, se v článku XV vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, ve znění komplexního pozměňovacího návrhu přijatého rozpočtovým výborem, se za nový bod 33, vložený pozměňovacím návrhem poslankyně, vkládá nový bod 34, který zní: 34. V § 20 odst. 8 se slova "a politickým stranám, politickým hnutím, evropským politickým stranám nebo evropským politickým nadacím na jejich činnost" zrušují. Ostatní body se přečíslují.

To jsou všechny legislativně technické úpravy. Teď ještě pro forma na základě diskuse a dohody ve vedení rozpočtového výboru dochází - a já to následně navrhnu jako protinávrh vůči usnesení rozpočtového výboru - k úpravě procedury hlasování. Ta dohoda byla navržena tak, že všechny pozměňující návrhy, které jsou navrženy k tomu souhrnnému pozměňujícímu návrhu, budou hlasovány tak, aby návrhy ze strany opozice byly hlasovatelné. Tuto proceduru zaslal rozpočtový výbor, pokud se nepletu, všem poslancům a členům rozpočtového výboru a já tedy následně tento protinávrh načtu.

Děkuju za váš čas. Omlouvám se za to, že jsem nebyl s to rychle převést římské číslice do arabských. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane zpravodaji. Nyní následuje série faktických poznámek. Jako první paní poslankyně Jana Pastuchová, potom paní poslankyně Zuzana Ožanová a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, já jenom bych opravdu ráda také podpořila a moc vás požádala, abyste zvedli ruku pro pozměňující návrh mého ctěného kolegy Aleše Juchelky, vaším prostřednictvím, ohledně opravdu té možnosti odpočtu daně pro ty děti starší než jsou tři roky, a které opravdu mají ZTP. Já jsem... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegové a kolegyně, já vás poprosím, aby případná diskuse byla přesunuta do předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já jsem se tady v minulých dnech vyjadřovala k reorganizaci České správy sociálního zabezpečení a řekla jsem vám všem, že abych ten zákon poznala, že opravdu dělám jako zdravotní sestra posudky příspěvku na péči. A včera jsem si zrovna, když jsem jeden takový dělala, a šlo o tříletého chlapce, uvědomila, jak někteří rodiče, kterým vlastně řeknou diagnózu poruchy autistického spektra, a přečtete si posudek, jak ti rodiče to musí zvládat, a těm dětem se dává roční odklad do školy, to znamená, že nejdou v šesti, ale v sedmi, teď už v osmi, když se narodí třeba v říjnu, a ti rodiče jsou s nimi doma a nemohou se věnovat svému zaměstnání, a my těmto rodičům, kteří prostě nám a těm dětem dávají péči i nad ty tři roky, protože ty děti jsou opravdu opožděné a potřebují tu péči - prosím vás, zamyslete se nad tím, jestli máte ve svém okolí nějaké postižené dítě a vidíte ty rodiče, jak kolem něj mu tu lásku dávají, tak pro tento pozměňující návrh, a není to velká palba peněz, tu ruku zvedněte. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou, pan poslanec Hubert Lang a paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, jsem první přihlášená a pravděpodobně se na mě nedostane. Nejprve jsem si myslela, že když kolega tady začal o F-35 a podobně, že to nesouvisí s tématem, ale pak jsem si uvědomila, že vlastně ano. Pokud máme na nákup F-35, máme na to, abychom menstruační potřeby dali do sazby DPH 12 % z 21. Já nevím, jak jinak spojit to jeho vystoupení s dnešním tématem. Takže souhlasím s penězi na obranu, ale souhlasím také s tím - pardon, jsem podjatá, také potřebuji menstruační potřeby - abychom snížili sazbu u menstruačních potřeb na 12 %. Také se zabývejme další věcí. Potřebujeme lidi, kojenecká voda. Myslím, že kolega Kasal už ve středu tady k tomu uvedl dost. Prosím, zvažte, kolegové, kolegyně.

Co se týče RUD, rozpočtového určení daní, obdržela jsem od starosty městského obvodu Ostrava-Jih mail, který obdrželi všichni poslanci Moravskoslezského kraje, který nás žádá, abychom podpořili alespoň některé pozměňovací návrhy, které se týkají rozpočtového určení daní. Za mě, já podpořím všechny, vás, kolegové z koalice, prosím, zvažte, zda se k obcím zachováte zcela macešsky. Na jedné straně vám děkuji, že jsem získala podporu pro svůj pozměňovací návrh týkající se blokových řízení, na druhé straně si uvědomme, že to je zcela marginálie ve vztahu k dalším věcem, které jsou v konsolidačním balíčku. Ale také je to mimo jiné ukázka toho, že konsolidační balíček obsahuje věci, které s konsolidací veřejných financí vůbec nesouvisejí, například i to blokové řízení.

K dalším věcem se vyjádřím, pokud se náhodou dostanu ke slovu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Hubert Lang s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Vzhledem k tomu, že jsem také na tabuli a pravděpodobně na mě nedojde, tak bych vás chtěl seznámit s výzvou, kterou dneska přednesl primátor města Plzně, pan Roman Zarzycký. Plzeň je velké statutární město. Obracím se tady na Starosty a nezávislé. Chtěl bych vám toto přečíst:

Kolegové a kolegyně, daňový balíček, který se chystáte právě dnes schvalovat, je mimořádně ekonomicky nepříznivý nejen pro Plzeň, ale i pro další velká města, případně obce. S konsolidací veřejných financí nemá vůbec nic společného. Je to blamáž. A pokud takový balíček pomůžete schválit, zhoršíte také finanční kondici, a tím pádem i kvalitu života nejen v městě Plzni, ale i v dalších městech, případně v dalších regionech České republiky. Žádám vás proto, abyste hlasovali v zájmu občanů našeho města. V Plzeňském kraji se přerozdělovalo 11 mandátů. Čtyři mandáty získalo hnutí ANO, jeden mandát získalo hnutí SPD.

Já bych se chtěl připojit k této výzvě a chtěl bych požádat i pro Plzeňský kraj pana Martina Baxu, pana Josefa Bernarda, pana Miloše Nového, paní Michaelu Opltovou, pana Rudolfa Salvetra a pana Marka Ženíška, aby nehlasovali pro to, pro co tady budeme za chviličku schvalovat pozměňující návrhy. Je to asociální balíček, je to daňový balíček, není to vůbec žádný úsporný balíček. Hlasujete proti zájmu občanů, kteří vás zvolili nejen v Plzeňském kraji. Musíme najít devět statečných. Byl film Sedm statečných, potřebujeme najít devět statečných, aby skončila tato hrůzovláda! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Klára Dostálová, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo. Tak vzhledem k tomu, že koalice dala pevné hlasování dnes na 11. hodinu a nemůžeme samozřejmě vést tu debatu, tak bych chtěla moc poprosit pana ministra, jestli by se mohl vyjádřit k tomu, co mě před chviličkou přistálo do mého mobilního telefonu, a to že snižujeme spotřební daň pro tabák do dýmek. Já bych se chtěla zeptat, jestli to je myšleno vážně? Protože z aktuální daně 3 000 korun na kilo půjdeme na 594 korun na kilo od 1. 3. 2024. Takže my dámské hygienické vložky máme v 21% sazbě, kojeneckou vodu v 21% sazbě, ale tabák, spotřební daň na tabák do dýmek, budeme snižovat? Je toto opravdu myšleno vážně? Děkuju. (Potlesk z lavic opozice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová. Připraví se paní poslankyně Helena Válková. Obě faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěla reagovat tady na pana zpravodaje Havránka, prostřednictvím pana předsedajícího. Já tedy nevím, kdo ten nešvar tady zavedl, ale v každém případě přijímat pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu je šílenost. Prostě přijde do Sněmovny sněmovní tisk, ke kterému mají být přijímány pozměňovací návrhy. Pak se tady vymyslel nějaký komplexní pozměňovací návrh k tomuto sněmovnímu tisku a všichni hromadně začali přijímat pozměňovací návrhy ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu. Proboha, co to legislativně je?! Já vím, že jsme tady už měli přestřelku s panem ministrem Šalomounem, ale v každém případě i normální člověk vidí, že to je totální nesmysl. Chápu, že to tady bylo někdy zavedeno, zřejmě to asi vzniklo stavebním zákonem, ale v každém případě prostě i právník se musí zamyslet nad tím, jak můžeme přijímat něco k něčemu, když to něco ještě vůbec nebylo schváleno touto Sněmovnou. Jako prostě je to opravdu zhovadilost! A já rozumím tomu, že jste prostě najednou zjistili, že tam musíte něco změnit. Ale jak můžou být přijímány pozměňovací návrhy k něčemu, co bude přijato až poté, co budou přijaty pozměňovací návrhy k něčemu? No, to je šílený! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Helena Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Tak i já jsem, pane místopředsedo, dokladem toho, že vlastně trhám ten svůj projev, na který očividně nedojde, do faktických poznámek, a proto tedy se omlouvám, že to je někdy i hůře srozumitelné.

Já tady chci v téhle souvislosti opravdu znovu upozornit na to, co by po projevu pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím, mohlo některé zmást. Protože on říká, že pokud sáhneme na platy soudců a státních zástupců, tak se vlastně nic nestane, uspoříme a musí tady být nějaký princip solidarity. Navíc jejich platy jsou více než adekvátní, jak jsem zaznamenala z toho jeho projevu. No, tak ono to tak není.

Já si myslím, že nikdo z nás nemá právo tady posuzovat adekvátnost platů, to je trošku složitější otázka. Ale určitě každý z nás, hlavně z nás právníků, by se měl seznámit s tou judikaturou. Judikaturou, která je sice starší, ale je kontinuální. A já jsem tady ve svém projevu chtěla rozebrat nález Ústavního soudu z 3. května 2012 Pl. ÚS 33/11. Ty hlavní argumenty stále platí. Chtěla jsem se vrátit k té minulosti, kdy opravdu hrozí škody v podobě úspěšných žalob soudců a státních zástupců. Chtěla jsem upozornit na to evropské rozhodnutí Evropského soudu, který říká ano - když se na ně portugalští soudci obrátili - máte pravdu, nesmí se sahat na platy soudních představitelů, ale jedině v případě, kdy dojde k ohrožení veřejných rozpočtů a všem takzvaným služebníkům státem placeným z veřejných rozpočtů se sníží. Tohle taky, tahle podmínka není dodržená.

Čili ještě jednou si to rozmyslete, až budeme hlasovat ten návrh, že škody způsobené tou nepodstatnou úsporou jsou mnohem vyšší, mnohem tedy vyšší, než kdybychom zvedli pro ten pozměňovací návrh (Předsedající upozorňuje na čas), který tam bude citovaný, ruku a nechali konečně už (Váš čas.) tyto soudní funkcionáře na pokoji, jak tady řekl i můj poslanec, kolega Vondráček.

Děkuji, pane místopředsedo, za trpělivost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní s přednostním právem pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím. A jinak vás požádám, kolegyně a kolegové, o ztišení v sále, aby bylo rozumět, co bude pan ministr říkat. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuju za slovo. Více než 60 hodin debatujeme ve třech čteních o tomto návrhu zákona. Logicky většinu toho času mluvili poslanci z opozice, aby měli dostatečný prostor vysvětlit svůj pohled, případně své názory. Kromě racionálních vystoupení jsme bohužel byli svědky mnoha osobních útoků, urážek, zesměšňování. Nemůžeme se smát, nemůžeme se tvářit vážně, nemůžeme se dívat do mobilu, protože zrovna někdo hovoří z opozičních poslanců. Já jsem se dočetl v holdingovém tisku, že vrchní stín Karel Havlíček zavedl tabulku pro ostatní stíny, kolik mají sociálních výstupů, jak jsou aktivní na sociálních sítích, tak se občas na to podívám. A bohužel to jsou desítky hejtů denně, ale žádné řešení tam není.

Já řeknu jenom pár čísel a jedno přirovnání. Od roku 2019 se řítíme vysokou rychlostí do zdi, která se jmenuje dluhová brzda. Od roku 2019 do konce prvního kvartálu letošního roku to bylo plus 14,5 %, z toho první dva roky plus 12 %. Mám tady tabulku všech členských států. Jenom jedna země za těchto 13 kvartálů zvýšila své zadlužení rychleji, a to Francie o 15 %. My 14,5.

My jsme slíbili, že dáme do pořádku veřejné finance, a ubrali jsme plyn. Z těch 14,5 % 12 % za roky 2019 a 2020 - 2,5 %. Ale to nestačí. Mnozí z nás řídí. Tak si sami řekněme, co je lepší, když se řítím proti nějaké překážce. Zda ubírat postupně plyn, přeřadit na nižší rychlost a potom pomalu přerušovaně brzdit? Anebo tři metry před nárazem do zdi zatáhnout ruční brzdu? My jsme zvolili variantu číslo jedna od roku 2022. Ten balíček tedy snižuje tempo zadlužování v příštím roce o 97 miliard a v roce 2025 až o 150 miliard. Vlastně plní tři základní principy. Zlevňujeme stát, zjednodušujeme stát, zachováváme investiční aktivitu státu a udržujeme sociální smír.

Mnohokrát jsme tady slyšeli, jaká katastrofa se stane od 1. ledna příštího roku. Nestane. Nestane. Jsou to ti samí, kteří tady prognózovali jiné černé scénáře o ceně benzinu, o tom, jak zmrzneme v zimě, a podobně. Jsou to ti samí, kteří tady padesátkrát řekli, že budeme muset novelizovat rozpočet roku 2023. A já už jsem tehdy říkal, čas nás rozsoudí. Měli jsme pravdu v prvním případě, měli jsme pravdu v druhém případě a máme pravdu i v této chvíli. Otáčíme trendy. Po mnoha letech se snižují celkové výdaje státu a snižuje se celkový počet státních zaměstnanců. Co jsme slíbili, to jsme taky splnili.

Když se podívám na mezinárodní srovnání výdajů za rok 2021, protože za rok 2022 bude až příští rok, tak jenom připomenu, že v mnoha oblastech jsou naše veřejné výdaje vyšší, než je průměr Evropské unie. Nepřekvapivě v dotacích. Máme vyšší výdaje veřejné vůči HDP, než je průměr EU. Veřejné výdaje do zdravotnictví jsou druhé nejvyšší v rámci EU. Veřejné výdaje do dopravy jsou druhé nejvyšší. Veřejné výdaje do školství jsou nad průměrem EU. Veřejné výdaje do vědy, výzkumu, inovací jsou nad průměrem EU. Já myslím, že si to musíme opakovat, abychom věděli, co děláme s penězi daňových poplatníků.

A poslední poznámka. Stát, vláda, Parlament nemá žádné vlastní peníze. Máme jenom peníze a spravujeme peníze daňových poplatníků. To znamená, všechno, co jsou výdaje státního rozpočtu, platí daňoví poplatníci. Neexistuje dotační titul, který platí imaginární stát. Všechny dosavadní dotační tituly a všechny budoucí dotační tituly budou platit daňoví poplatníci. Nikdo jiný. Jenom připomínám, že za úroky z dluhů jsme ještě loni dali 50 miliard, letos to bude kolem 70, příští rok to bude 95 a v roce 2025 to bude 110 procent (miliard). Je nejvyšší čas přeřadit na nižší rychlost, ubrat plyn a začít brzdit, abychom nemuseli za několik let těsně před nárazem do dluhové zdi zatahovat za ruční brzdu.

Já bych vás chtěl jménem vlády České republiky požádat, abyste tento návrh zákona podpořili, abyste přispěli k tomu, že zvládneme veřejné finance, abyste přispěli k tomu, že do té dluhové stěny v příštích několika letech nenarazíme. Děkuji. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. A jak ráno zaznělo, tak hlasování o podaných návrzích a návrhu zákona jako celku proběhne dnes od 11 hodin. Vzhledem k tomu, že je 11 hodin, tak já končím rozpravu a přistoupíme k hlasování.

Než přistoupíme k hlasování, chci se zeptat, zda - registruji žádost o odhlášení. Než budeme hlasovat, odhlásím vás. Nejprve požádám, zda si chtějí vzít závěrečná slova jednotliví garanti, to znamená, zda pan poslanec Havránek chce závěrečné slovo? Není tomu tak. Zda pan poslanec Feranec chce závěrečné slovo? Není tomu tak. Zda pan poslanec Adamec chce závěrečné slovo? Není tomu tak. Pan poslanec Vojtko?

Nyní vás odhlásím. Požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami, protože přistoupíme k hlasování.

 

Dne 27. 9 zazněl návrh na opakování druhého čtení. Nejprve budeme hlasovat tedy o tomto návrhu. Všichni jsme připraveni.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro opakování druhého čtení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 4, přihlášeno je 191 poslankyň a poslanců, pro návrh 87, proti 103. Tento návrh byl zamítnut.

 

Já tedy nyní poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasování k nim sdělil stanovisko.

Já se omlouvám ještě, pane zpravodaji, předpokládám, že to je k proběhlému hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tom Philipp: Hlasoval jsem proti, na sjetině mám pro. Tak jenom do zápisu, nezpochybňuji hlasování, ale do zápisu proti.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, do stenozáznamu.

Nyní tedy můžeme přistoupit k proceduře. Já vás poprosím, pane zpravodaji, abyste nás nejprve seznámil s procedurou. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, standardně bychom měli postupovat podle procedury tak, jak byla schválena rozpočtovým výborem, sněmovní tisk 488/8, kdy tedy bylo doporučeno nejprve hlasovat o legislativně technických úpravách, následně hlasovat o pozměňovacích návrzích, pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru, poté hlasovat o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru ve znění přijatých pozměňovacích návrhů k tomuto návrhu, následně hlasovat o pozměňovacích návrzích hospodářského výboru, za páté hlasovat o ostatních pozměňovacích návrzích k sněmovnímu tisku 488/0 a za šesté hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Já jsem to zde naznačil před chvílí ve svém vystoupení. V rámci rozpočtového výboru došlo k dohodě na změně této hlasovací procedury. Já se tážu vás, pane předsedající, zda bych tedy podrobně již mohl načíst pouze tento protinávrh.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Za předpokladu, že nebude rozpor s tímto postupem, tak poprosím, kolegyně, kolegové, buďte velmi pozorní, těch hlasování je přes 70, přičemž některé návrhy, které budou přijaty, vylučují další návrhy k hlasování. To znamená, buďte k tomu pozorní.

Poté co bude přečten tento protinávrh, budeme hlasovat nejprve o tomto protinávrhu. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Omlouvám se, nyní to bude dlouhé.

První hlasování by mělo být tedy o pozměňovacím návrhu C11, sněmovní dokument 3124, který, kdyby byl přijat, tak nebude hlasovatelný pozměňovací návrh F, pozměňovací návrh C6 a pozměňovací návrh K.

Následně jako druhé bychom hlasovali pozměňovací návrh F, sněmovní dokument 3086.

Jako třetí pozměňovací návrh G3, sněmovní dokument 3090. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh O.

4. Pozměňovací návrh O, sněmovní dokument 3107.

5. Pozměňovací návrh H2, sněmovní dokument 3087, který, pokud by byl přijat, tak jsou nehlasovatelné návrhy M1, T1, X2.

6. Pardon, za 7. Pozměňovací návrh T1, sněmovní dokument 3104, který, kdyby byl přijat, tak je nehlasovatelný pozměňovací návrh E, pozměňovací návrh X2 a pozměňovací návrh X3.

8. Pozměňovací návrh X2, sněmovní dokument 3139. Pokud by byl přijat, tak je nehlasovatelný sněmovní dokument X3.

9. Pozměňovací návrh X3, který je sněmovní dokument 3140.

Za 10. hlasování by byl tedy pozměňovací návrh C3, sněmovní dokument 3114. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N2.

11. Pozměňovací návrh C4, sněmovní dokument 3115. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N2.

12. Pozměňovací návrh C9, sněmovní dokument 3121. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný M5 a N2.

13. Pozměňovací návrh C12, sněmovní dokument 3125, který, pokud by byl přijat, je nehlasovatelný návrh E, G4, G5, M7, M8. N2, N5.

14. Pozměňovací návrh G4, sněmovní dokument 3111. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný návrh E, G5, M7, M8, N2 a N5.

15. Pozměňovací návrh G5, sněmovní dokument 3112. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh E, M7, M8, N2 a N5.

16. Pozměňovací návrh H1, sněmovní dokument 3069. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný návrh B a návrh N2.

17. Pozměňovací návrh I7, sněmovní dokument 3109. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh M5, M9 a N2.

18. Pozměňovací návrh M2, sněmovní dokument 3044. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N2.

19. Pozměňovací návrh M3, sněmovní dokument 3049. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N2.

20. Pozměňovací návrh M4, sněmovní dokument 3051. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N2.

21. Pozměňovací návrh M5, sněmovní dokument 3056. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh M9, N2, Y2.

22. Pozměňovací návrh M6, sněmovní dokument 3059. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný návrh N2.

23. Pozměňovací návrh M7, sněmovní dokument 3060. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N2 a N5.

24. Pozměňovací návrh M8, sněmovní dokument 3061. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh E a N2.

25. Pozměňovací návrh M9, sněmovní dokument 3062. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N2.

26. Pozměňovací návrh N1, sněmovní dokument 3093. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N2.

27. Pozměňovací návrh N2, sněmovní dokument 3095. Pokud by byl přijat, jsou nehlasovatelné pozměňovací návrhy E, N4, N5, S1, T2, W a Y2.

Za 28. budeme hlasovat pozměňovací návrh N4, sněmovní dokument 3097.

29. Pozměňovací návrh N5, sněmovní dokument 3150.

30. Pozměňovací návrh S1, sněmovní dokument 3092.

32. Pozměňovací návrh W, sněmovní dokument 3108.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím - 31 jste přeskočil.

 

Poslanec Jiří Havránek: 31 - omlouvám se, pokud jsem přeskočil - je pozměňovací návrh T2, sněmovní dokument 3105.

Pokračuji tedy dál. A vracím se ke 33 a omlouvám se za to -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Třicetdvojce.

 

Poslanec Jiří Havránek: 32 už jsem říkal, nicméně tedy dobře, znovu: W, sněmovní dokument 3108.

33. Pozměňovací návrh Y2, sněmovní dokument 3075.

34. Budeme hlasovat pozměňovací návrh C5, sněmovní dokument 3116. A pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh L1 a pozměňovací návrh L2.

35. Budeme hlasovat pozměňovací návrh C8, sněmovní dokument 3120.

36. Budeme hlasovat pozměňovací návrh I6, sněmovní dokument 3138.

37. Budeme hlasovat pozměňovací návrh L2, sněmovní dokument 3136. A pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh L1.

38. Budeme hlasovat pozměňovací návrh M10, sněmovní dokument 3042. A pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh Y1.

39. Budeme hlasovat pozměňovací návrh Y1, sněmovní dokument 3074 (řečeno 374).

40. Budeme hlasovat pozměňovací návrh I1, sněmovní dokument 3081. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh I2, Y3 a Y4.

41. Budeme hlasovat pozměňovací návrh I2, sněmovní dokument 3082. A pokud by byl přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh Y3, Y4.

42. Budeme hlasovat pozměňovací návrh I3, sněmovní dokument 3083.

43. Budeme hlasovat pozměňovací návrh I4, sněmovní dokument 3084.

44. Pozměňovací návrh I5, sněmovní dokument 3085.

45. hlasování bude pozměňovací návrh Y3, sněmovní dokument 3071. A pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh Y4.

46. Budeme hlasovat pozměňovací návrh Y4, sněmovní dokument 3072.

47. Budeme hlasovat pozměňovací návrh U, sněmovní dokument 3129.

48. Budeme hlasovat pozměňovací návrh Q, sněmovní dokument 3128.

49. Budeme hlasovat pozměňovací návrh G2, sněmovní dokument 3089.

50. hlasování bude pozměňovací návrh P1, sněmovní dokument 3053. Pokud bude přijat, jsou nehlasovatelné pozměňovací návrhy P3, T3, T4 a T5.

51. hlasování bude pozměňovací návrh P2, sněmovní dokument 3054. Pokud bude přijat, jsou nehlasovatelné pozměňovací návrhy P3, T3, T6.

52. Budeme hlasovat pozměňovací návrh P3, sněmovní dokument 3055. Pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh T3, T4, T5 a T6.

53. Budeme hlasovat pozměňovací návrh T3, sněmovní dokument 3106. Pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh T4, T5, T6.

54. hlasování bude pozměňovací návrh T4, sněmovní dokument 3141. Pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh T5.

55. hlasování bude pozměňovací návrh T5, sněmovní dokument 3147.

56. hlasování bude pozměňovací návrh T6, sněmovní dokument 3148.

57. hlasování bude pozměňovací návrh L3, sněmovní dokument 3134.

58. hlasování bude pozměňovací návrh - děkuji...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, já vás požádám o ztišení. Ta procedura je poměrně složitá, abychom dobře rozuměli, o čem budeme hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Takže ještě jednou: 58. hlasování bude pozměňovací návrh C1, sněmovní dokument 3118. Pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh G1, G7 a N3.

59. hlasování je pozměňovací návrh C2, sněmovní dokument 3080. Pokud bude přijat, je nehlasovatelné G7 a N3.

60. hlasování je pozměňovací návrh C7. Pokud bude přijat, je nehlasovatelné G7 a N3.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Je to sněmovní dokument 3119. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Havránek: Sněmovní dokument 3119.

61. hlasování pozměňovací návrh C10, sněmovní dokument 3123. Pokud bude přijat, je nehlasovatelné G1, L5 a N3.

62. hlasování bude pozměňovací návrh G7, sněmovní dokument 3063. Pokud bude přijat, je nehlasovatelné G6, L4, N3, R a V.

63. Bude hlasování o pozměňovacím návrhu L4, sněmovní dokument 3078. Pokud bude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh N3.

64. Pozměňovací návrh L5, sněmovní dokument 3077. Pokud bude přijat, je nehlasovatelný návrh G1 a N3.

65. Pozměňovací návrh N3, sněmovní dokument 3096. Pokud bude přijat, je nehlasovatelné E, G1, G6, R a V.

66. hlasování bude pozměňovací návrh R, sněmovní dokument 3122. Pokud bude přijat, je nehlasovatelné G6.

67. Bude hlasován pozměňovací návrh V, sněmovní dokument 3088.

68. Bude hlasován pozměňovací návrh C6, který je roven pozměňovacímu návrhu K, sněmovní dokument 3117.

69. Bude hlasován pozměňovací návrh J1, sněmovní dokument 3100. Pokud bude schválen, je nehlasovatelný pozměňovací návrh J2.

70. hlasování pozměňovací návrh J2, sněmovní dokument 3101.

71. hlasování pozměňovací návrh D, sněmovní dokument 3068.

72. hlasování bude o pozměňovacím návrhu X1, sněmovní dokument 3133.

73. hlasování pozměňovací návrh E, sněmovní dokument 3149. Pokud tento bude přijat, bude nehlasovatelný pozměňovací návrh G1.

Následně bychom hlasovali souhrnný pozměňovací návrh z usnesení rozpočtového výboru ve znění přijatých pozměňovacích návrhů k tomuto návrhu jako 74. hlasování. Je to tedy pozměňovací návrh A. Pokud bude přijat, jsou nehlasovatelné pozměňovací návrhy B, G1, G6 a L1.

75. hlasování bude o pozměňovacím návrhu B.

76. Případně bude o pozměňovacím návrhu G1, sněmovní dokument 2996.

77. Bude o pozměňovacím návrhu G6, sněmovní dokument 2946.

78. hlasování bude o pozměňovacím návrhu L1, sněmovní dokument 3135.

79. Bude hlasován poslední pozměňovací návrh S2, sněmovní dokument 3098.

V celé této proceduře jako první bude samozřejmě hlasováno o legislativně technických úpravách, které zde zazněly ve třetím čtení, ať už ode mě, či od dalších kolegů. A na závěr, bychom, kolegyně a kolegové, hlasovali tedy o návrhu zákona jako celku.

Věřím a doufám, že všechno bylo v pořádku. Pane předsedající, já bych poprosil o hlasování o proceduře.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Procedura byla představena. Chci se zeptat, zda někdo máte návrh jiné procedury? Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych měla protinávrh -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se moc omlouvám. Kolegové a kolegyně, kolegyně a kolegové zvlášť v pravé části sálu, já vás poprosím, abyste zaujali místa ve svých lavicích a ztišili se, aby bylo dobře rozumět, jaké další návrhy procedury zde zazní. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych měla protinávrh proti návrhu pana zpravodaje, a to tak, aby se pozměňovací návrh G1, sněmovní dokument 2996, hlasoval jako první. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, váš návrh jsem si poznamenal. To znamená, je to protinávrh proti této aktuálně načtené proceduře. Dobře, děkuji.

Je zde ještě nějaký jiný návrh ohledně procedury? Nevidím. V tom případě budeme hlasovat.

Nejprve budeme hlasovat o tom posledním protinávrhu, který zazněl od paní poslankyně Šafránkové - (Námitky, že se jednalo o poslankyni Maříkovou.) - Maříkové, omlouvám se - k načtené proceduře pana zpravodaje.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 5, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro návrh 25, proti 105. Tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu, který představil pan zpravodaj.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 6, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro návrh 172, proti nikdo. Konstatuji, že s touto procedurou jsme vyslovili souhlas.

 

Já vás tedy požádám, abyste nás nyní provedl jednotlivými pozměňovacími návrhy a řekl k nim stanovisko garančních výborů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za schválení procedury, kolegyně a kolegové. První tedy budeme hlasovat pozměňovací návrh v pořadí číslo jedna, označený jako C11, sněmovní dokument 3124 poslance Andreje Babiše a dalších, který navrhuje zrušit... (Námitka legislativy, že je třeba hlasovat ještě legislativně technické úpravy.) Pardon, děkuji legislativě, ještě legislativně technické.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nejprve tedy legislativně technické úpravy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro legislativně technické úpravy, tak jak byly načteny? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 7, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 194, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní tedy už opravdu ten první pozměňovací návrh pana poslance Andreje Babiše a dalších, označený jako C11, sněmovní dokument 3124. Pozměňovací návrh navrhuje zrušení některých částí, respektive bodů, z důvodu zachování stávajících parametrů fungování FKSP. Stanovisko garančního výboru je nesouhlas.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 8, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 108. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Jako druhý hlasujeme pozměňovací návrh F pod sněmovním dokumentem číslo 3086 pana kolegy Karla Raise. Pozměňovací návrh se týká zrušení zákonem stanoveného 50% snížení maximálního limitu tvorby sociálních fondů na maximálně 1 %. Stanovisko garančního výboru je nesouhlas.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 9, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 108. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Jako třetí pozměňovací návrh je G3, sněmovní dokument 3090 poslankyně Karly Maříkové. Usiluje o zrušení možnosti slučování příspěvkových organizací v zákoně o majetku České republiky. Stanovisko garančního výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 10, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh pod písmenem O, sněmovní dokument 3107 pana kolegy Kamala Farhana, který je vlastně totožný s předešlým pozměňovacím návrhem paní kolegyně Maříkové a usiluje o zrušení možnosti slučování příspěvkových organizací. Stanovisko garančního výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 11, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh H2, sněmovní dokument 3087 pana kolegy poslance Josefa Kotta, který řeší zrušení daňového zatížení ovocných sadů a jejich vyjmutí z předmětu daně. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 12, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh M1, sněmovní dokument 3043 paní kolegyně Lucie Šafránkové. Dochází ke změně zákona o dani z nemovitých věcí, kdy pozměňovací návrh řeší zrušení celé části a přechodného ustanovení, tedy celou změnu daně z nemovitých věcí. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 13, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňující návrh T1 pod sněmovním číslem 3104 kolegyně Jany Mračkové Vildumetzové a dalších. Znovu změna zákona o dani z nemovitých věcí, kdy tedy návrh řeší zrušení celé části a přechodného ustanovení, chce zachovat stávající nastavení této daně. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 14, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 102. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh X2, sněmovní dokument 3139. Stále jsme u změny zákona o dani z nemovitých věcí. Je to pozměňovací návrh kolegyně Margity Balaštíkové a dalších, který navrhuje vyjmutí zemědělských pozemků z předmětu daně. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 15, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 107. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh X3, sněmovní dokument 3140 kolegyně Margity Balaštíkové a dalších poslanců, změna zákona o dani z nemovitých věcí. Pozměňovací návrh navrhuje nižší sazbu daně u pozemků zařazených ve skupině vybraných zemědělských pozemků a trvalých travních porostů. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 16, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 107. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh C3 pod číslem sněmovního dokumentu 3114. Znovu je to změna zákona o daních z příjmu. Pozměňovací návrh Karla Havlíčka a dalších poslanců. Je to zrušení bodů týkajících se omezení osvobození prodeje podílů a cenných podílů ve firmách a cenných papírů. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 17, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh C4, sněmovní dokument 3115 pana poslance Karla Havlíčka a dalších poslanců. Pozměňovací návrh nesouhlasí se zvýšením daně z příjmu právnických osob o 2 procentní body z 19 na 21 %. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 18, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh C9, sněmovní dokument 3121, paní kolegyně Alena Schillerová a další poslanci a poslankyně, pozměňovací návrh navrhuje vypustit zrušení slevy na studenta a stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 19, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh C12, sněmovní dokument 3125, pan poslanec Andrej Babiš a další poslanci a poslankyně, pozměňovací návrh řeší zachování osvobození od daní z příjmu u zaměstnaneckých benefitů a stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 20, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh G4, sněmovní dokument 3111 poslance Radka Kotena, který je v podstatě totožný s předešlým pozměňovacím návrhem pana kolegy Babiše a taktéž řeší ponechání benefitu. A stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 21, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro návrh 85, proti 105. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Následuje pozměňovací návrh G5 kolegy Radka Kotena, sněmovní dokument 3112, který řeší ponechání benefitů v ještě širší podobě a zasahuje i do FKSP, kdy tedy znovu stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 22, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh H1 pod sněmovním dokumentem 3069 pana kolegy Josefa Kotta a dalších, který řeší zachování osvobození u včelařů v původním ustanovení. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování s pořadovým číslem 23 přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 92. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh I7 (sněmovní dokument 3109) kolegy Aleše Juchelky a dalších poslanců, který řeší slevu na manžela nebo manželku, který dlouhodobě pečuje o osobu, která je osobou závislou na pomoci druhé osoby. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 24, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 88. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh M2 pod sněmovním číslem 3044 kolegyně Lucie Šafránkové, který řeší ponechání v platnosti daňového osvobození příjmu v podobě ceny z veřejné soutěže a obdobné ceny plynoucí ze zahraničí, ocenění v oblasti kultury a ceny z veřejné soutěže, z reklamní soutěže nebo z reklamního slosování a podobně. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 25, přihlášeno je 192 poslankyň a poslanců, pro 22, proti 108. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh M3, sněmovní dokument 3049, kolegyně Lucie Šafránková, pozměňovací návrh řeší zachování osvobození od daňové povinnosti u příjmu získaného ve formě příspěvku v rámci státní podpory stavebního spoření poskytnutého dle příslušného zákona. A stanovisko garančního výboru je nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 26, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 103. Je to zamítnuto. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh M4, sněmovní dokument 3051, znovu kolegyně Lucie Šafránková, pozměňovací návrh řeší zachování daňového osvobození příjmu z nepeněžního plnění nebo sociální výpomoci poskytované zaměstnavatelem z fondu kulturních a sociálních potřeb nejbližším pozůstalým nebo sociální výpomoci nejbližším pozůstalým za obdobných podmínek u zaměstnavatele, u kterého se fond nezřizuje. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 27, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh M5, sněmovní dokument 3056 kolegyně Lucie Šafránkové, který řeší zachování slev na dani - sleva na manžela a manželku, sleva na pracujícího studenta a sleva na umístění dítěte. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 28, přihlášeno je 192 poslankyň a poslanců, pro návrh 86, proti 97. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh M6 pod sněmovním číslem 3059, kolegyně Lucie Šafránková, pozměňovací návrh řeší vyškrtnutí podmínky, která přístup k daňovému bonusu podmiňuje minimální výší příjmů na úrovni šestinásobku minimální mzdy v příslušném zdaňovacím období u daňového zvýhodnění na dítě. Zde je stanovisko garančního výboru znovu nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 29, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh M7, sněmovní dokument 3060, kolegyně Lucie Šafránková, pozměňovací návrh řeší zachování současného osvobození nepeněžních plnění poskytovaných zaměstnavatelem zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi z FKSP, kdy tedy znovu stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 30, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 106. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh M8 pod číslem 3061 kolegyně Lucie Šafránkové, který řeší zachování současného osvobození peněžního plnění poskytovaného zaměstnavatelem zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi z FKSP u konkrétních položek. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 31, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 106. Bylo to zamítnuto. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh M9, sněmovní dokument 3062 kolegyně Lucie Šafránkové, který řeší slevu na manžela a manželku, který dlouhodobě pečuje o osobu, která je osobou závislou na pomoci druhé osoby. Stanovisko garančního výboru je nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 32, přihlášeno je 192 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 97. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh N1, sněmovní dokument 3093 kolegy Jana Hrnčíře, který řeší zdanění výplaty podstatného objemu dividend do zahraničí. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 33, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 20, proti 169. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh N2 pod sněmovním dokumentem 3095 kolegy Jana Hrnčíře, který navrhuje zrušení celé části týkající se změny zákona o daních z příjmu. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 34, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 83, proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh N4, sněmovní dokument 3097, kolega Jan Hrnčíř, který řeší zrušení bodu 37 v rámci změny zákona o daních z příjmu. Týká se to daně z neočekávaných zisků. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 35, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 19, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji. Nyní pozměňovací návrh N5 pod dokumentem 3150 Jana Hrnčíře, který navrhuje zvýšení limitu pro osvobození od daně z příjmu fyzických osob u volnočasových benefitů. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 36, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 18, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh S1 pod sněmovním dokumentem 3090 - pan kolega Hrnčíř.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Já bych jenom chtěl k tomu hlasování předchozímu, že to pan zpravodaj přečetl špatně, protože tam se jednalo o zvýšení té korporátní daně z 19 na 21 %, nikoliv těch mimořádných zisků. Tak jsem to chtěl napravit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, jedná se o upřesnění. Je to důvod ke zpochybnění hlasování, nebo můžeme pokračovat? (Odpověď mimo mikrofon.) Dobře. Poprosím tedy o zpochybnění hlasování na mikrofon a já dám hlasovat.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Proto tedy zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Je zde návrh na zpochybnění hlasování.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 37, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 191, proti 1. Hlasování bylo zpochybněno, budeme ho opakovat. Poprosím, pane zpravodaji, abyste to uvedl.

 

Poslanec Jiří Havránek: Já se panu kolegovi Hrnčířovi omlouvám, je to ta věc, kterou jsme měnili legislativně technickou připomínkou. Tedy budeme znovu hlasovat pozměňovací návrh N4, sněmovní dokument 3097 kolegy Jana Hrnčíře, který po změně řeší zrušení bodu 41, což se týká právě toho navýšení daně z příjmu právnických osob o 2 procentní body. Nic nemění na stanovisku garančního výboru, že je nesouhlasné. (Ministr: Já také neměním stanovisko. Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Takže pozměňovací návrh N4. Je to tak v souladu? (Zpravodaj: Ano.) Dobře.

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 38, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro návrh 21, proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pane předsedající, pozměňovací návrh N5, sněmovní dokument 3150 jsme hlasovali, pan kolega Hrnčíř přišel vlastně ob jedno hlasování. Bylo to tak prosím? Jen pro kontrolu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, N5 jsme hlasovali. Myslím, že můžeme pokračovat dál. (Zpravodaj: S1.) Ano, S1. (Zpravodaj: Děkuji. Děkuji za to.)

 

Poslanec Jiří Havránek: Tedy pozměňovací návrh S1, sněmovní dokument 3092 pana kolegy Radka Vondráčka, který řeší zachování stávajícího stavu, tedy umožnění uplatnění tichého vína jako reklamního daru. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 39, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh T2 pod číslem 3105 kolegyně Jany Mračkové Vildumetzové, který cílí na zrušení možnosti od základu daně odečíst hodnotu bezúplatného plnění daru poskytnutého politickým stranám, politickým hnutím, evropských politickým stranám a evropským politickým nadacím na jejich činnost, ve znění tedy té legislativně technické připomínky. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 40, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 101. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh W pod číslem 3108 kolegů Karla Sládečka a Jana Hrnčíře, který navrhuje snížení sazby daně pro malé firmy, jejichž roční příjem nepřesáhne částku 2 miliony korun, na 12 %. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 41, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 19, proti 107. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh Y2 pod sněmovním číslem 3075 kolegy Lubomíra Brože a dalších, který řeší zachování slevy na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 42, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 101. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní přecházíme k úpravám zákona o pojistném na sociální zabezpečení. Jako první budeme hlasovat pozměňovací návrh C5, sněmovní dokument 3116 kolegy Karla Havlíčka a dalších, který navrhuje vypuštění znovuzavedení nemocenského pojištění u zaměstnanců. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 43, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 99. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh C8, sněmovní číslo 3120 kolegyně Aleny Schillerové a dalších, který se týká odložení účinnosti u úprav, které se týkají DPP. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 44, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 98. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh I6, sněmovní dokument 3138 kolegy Aleše Juchelky. Pozměňovací návrh vylučuje z okruhu plátců pojistného z DPP nezaopatřené děti. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 45, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 97. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh L2, sněmovní dokument 3136 kolegyně Ivety Štefanové. Pozměňovací návrh řeší zrušení navrhovaného zavedení odvodu na nemocenské pojištění pro zaměstnance. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 46, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 100. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh M10, sněmovní dokument 3042, pan kolega Jiří Kobza. Návrh řeší vypuštění zvyšování odvodů živnostníků na sociální pojištění. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 47, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro návrh 84, proti 100. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Jsme v polovině. Nyní pozměňovací návrh Y1, sněmovní dokument 3074 kolegy Lubomíra Brože a dalších, který řeší, aby se výše vyměřovacího základu pro osoby samostatně výdělečně činné, a to včetně minimální vyměřovacího základu, neměnila. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 48, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 99. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní přecházíme k pozměňovacím návrhům, které se týkají zákona o stavebním spoření. Jako první budeme hlasovat pozměňovací návrh I1 kolegy Patrika Nachera a dalších, sněmovní dokument 3081. Tento pozměňovací návrh řeší zrušení bodu 17., zrušení navrhovaného snížení státní podpory. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 49, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 102. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh I2, znovu kolega Patrik Nacher, sněmovní dokument 3082. Pozměňovací návrh řeší ponechání státní podpory ve stávající výši... (Hlásí se poslanec Okamura.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím, než přečtete další hlasování, pan předseda Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jenom k hlasování. Hlasování číslo 48 - hlasoval jsem pro, a na sjetině mám zdržel se. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Děkuji. Pouze pro stenozáznam. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Takže ještě jednou. Pozměňovací návrh I2, sněmovní dokument 3082, kolega Patrik Nacher a další poslanci. Pozměňovací návrh řeší ponechání státní podpory ve stávající výši a dále navrhuje ji zvýšit ze současných 2 000 korun ročně na 4 000 korun ročně pro věkovou skupinu 18 až 35, a to i zpětně za rok 2023. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 50, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 105. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh I3, sněmovní dokument 3083. Pozměňovací návrh kolegy Patrika Nachera a dalších poslanců, který řeší návrat vázací lhůty pro výplatu státní podpory na původních 5 let z dnešních 6 let. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 51, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 107. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh I4, sněmovní dokument 3084, znovu pan kolega Patrik Nacher a další. Pozměňovací návrh řeší rozšíření účelu stavebního spoření i na školné na vysoké škole či náklady na ubytování spojené se studiem na vysoké škole. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 52, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 99. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh I5, sněmovní dokument 3085, kolega Patrik Nacher a další kolegové. Pozměňovací návrh řeší dle tedy navrhovatele pana kolegy Nachera zvrácení retroaktivity za zachování navrhovaného snížení státní podpory. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 53, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 102. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh Y3 pana Igora Hendrycha pod číslem sněmovního dokumentu 3071, který řeší navýšení podpory na 15 % z maximální částky 20 000 korun, a nově by byl i výběr naspořené částky po šesti letech vázán na použití na bytové potřeby. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 54, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh Y4 pod sněmovním dokumentem 3072, pan kolega Igor Hendrych a další. Pozměňovací návrh řeší navýšení podpory na 10 % z maximální částky 20 000 korun, tedy na současnou úroveň, a nově by byl i výběr naspořené částky po šesti letech vázán na použití na bytové potřeby. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 55, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 105. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh U, sněmovní dokument 3129 ctěných kolegyň Heleny Válkové a Zuzany Ožanové, který se týká změny zákona o platu ústavních činitelů. Pozměňovací návrh řeší úpravu platu soudců z navrhovaných 83,3 % na 78,36 %. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 56, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 66, proti 125. Návrh byl zamítnut.

 

A je zde připomínka k hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom k hlasování číslo 10 - mám v záznamu zdržel se, hlasoval jsem pro. Nezpochybňuji hlasování, jenom pro záznam.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Můžeme tedy v tom případě pokračovat v proceduře. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh Q pod sněmovním dokumentem 3128 poslance Martina Kolovratníka, Marka Nováka a Jaroslava Faltýnka, který se týká zákona o pozemních komunikacích. Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je snížení ceny za dálniční známku na 1 500 korun. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 57, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňující návrh G2 pod číslem 3089 kolegyně Karly Maříkové, který se týká zákona o rozpočtových pravidlech. Pozměňující návrh řeší vypuštění možnosti čerpat úvěr pro zdravotnická zařízení. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 58. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86 proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňující návrh P1 pod sněmovním dokumentem 3053 kolegyně Marie Pošarové, který se týká změny zákona o rozpočtovém určení daní. Návrh řeší zachování podílu krajů na vybraných daních i z příjmu právnických a fyzických osob pro roky 2024, 2025 i nadále na současné úrovni. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 59. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 99. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh P2 kolegyně Marie Pošarové, sněmovní dokument 3054. Znovu změna zákona o rozpočtovém určení daní. Návrh řeší zachování podílu obcí na vybraných daních z příjmu fyzických a právnických osob pro roky 2024, 2025 i nadále na současné úrovni. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 60. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňující návrh P3, sněmovní dokument 3055 kolegyně Marie Pošarové. Je to vlastně spojení předešlých dvou pozměňujících návrhů, tedy řeší zachování podílu samosprávných celků, krajů a obcí na vybraných daních z příjmu fyzických osob, právnických osob pro roky 2024, 2025 i nadále na současné úrovni. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? A zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s přehledovým číslem 61. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 97. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňující návrh T3 pod sněmovním dokumentem 3106, kolegyně Jana Mračková Vildumetzová a další kolegyně a kolegové, stále je to o změně RUD. Pozměňující návrh řeší zrušení uvedených bodů úpravy, jelikož negativně podle předkladatelů zasahují do rozpočtu krajů a obcí, aniž by to bylo nějak jinak kompenzováno. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zaevidoval jsem žádost o odhlášení. Já vás tedy všechny odhlásím, a než dám hlasovat, poprosím, abyste se opětovně přihlásili svými kartami. Počet se ustálil.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 62. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců pro 86, proti 95. Návrh byl zamítnut. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňující návrh T4 pod sněmovním dokumentem 3141. Kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, další kolegyně a kolegové. Návrh navrhuje stanovení obdobného mechanismu přepočítacích podílů pro kraje, jako je v současnosti stanoven pro obce. Stanovisko garančního výboru je nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas. - Předsedající: Zahajuji...) Pardon, je tu připomínka.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pardon, omlouvám se, toto hlasování (číslo 63) považuji za zmatečné. Poprosím o upřesnění, o čem budeme hlasovat. Poprosím o upřesnění, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji paní předkladatelce za upozornění. Sice věřím, že je to stále to samé. Pozměňující návrh se týká navýšení rozpočtového určení u krajů a nic to nemění na stanovisku garančního výboru, které je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A pro pořádek - je to pozměňovací návrh T4.

 

Poslanec Jiří Havránek: Je to pozměňující návrh T4, sněmovní dokument 3141.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 64. Přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 94. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňující návrh T5, sněmovní dokument 3147. Paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a další kolegyně a kolegové. Pozměňující. návrh nesouhlasí se zásahem do rozpočtu krajů a daná ustanovení ruší plošně. Ty změny, které tam jsou. A zachovává současné rozpočtové určení krajů v současné výši. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 65. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců pro 85, proti 99. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pane předsedající, pokud se nepletu, nyní pozměňující návrh T6. Je tomu prosím tak? Sněmovní dokument 3148 bychom pokračovali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Teď bychom měli hlasovat T6, ano.

 

Poslanec Jiří Havránek: T6, tedy sněmovní dokument 3148, kolegyně Jana Mračková Vildumetzová a další kolegyně a kolegové. Stále jsme u rozpočtového určení daní. Pozměňující návrh nesouhlasí se zásahem do rozpočtu, tentokrát obcí. Daná ustanovení, tak jak jsou v našem konsolidačním balíčku, ruší a zachovává je na současné úrovni. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 66. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců pro 86, proti 93. Návrh byl zamítnut. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní k zákonu o spotřební dani. Pozměňující návrh L3 pod sněmovním dokumentem 3134 pana kolegy Oldřicha Černého, který požaduje zachování stávajících právní úpravy u vratek zelené nafty, přičemž vratku na základě reálné spotřeby považuje za přesnější. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 67. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro návrh 86 proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňující návrh C1, přecházíme k dani z přidané hodnoty. Je to návrh pod sněmovním dokumentem 3118, kolegyně Klára Dostálová. Pozměňující návrh navrhuje, aby namísto snížené sazby daně byly položky týkající se bydlení osvobozeny od DPH, a to konkrétně na dva roky. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 68. Přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 103. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh C2 pod sněmovním dokumentem 3080, znovu paní kolegyně Klára Dostálová a další kolegové a kolegyně, který řeší zachování snížené sazby DPH u řezaných květin a dekorativního listoví, se stanoviskem garančního výboru nesouhlasným. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 69, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh C7, sněmovní dokument 3119 kolegyně Aleny Schillerové, který navrhuje, aby kojenecká voda a dětské pleny byly zařazeny do snížené sazby DPH. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 70, přihlášeno je 191 poslankyň a poslanců, pro 88, proti 90. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh C10, sněmovní dokument 3123, pan kolega poslanec Andrej Babiš a další kolegyně a kolegové. Pozměňovací návrh zařazuje všechny nealkoholické nápoje podávané ve stravovacích zařízeních do snížené sazby DPH, jakožto i čepované pivo. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 71, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh G7, sněmovní dokument 3063, návrh pana kolegy Zdeňka Kettnera a pana kolegy Karla Sládečka, který řeší navrácení položky paliva původem ze dřeva do snížené sazby DPH, tedy 12 %. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 72, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 85, proti 97. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh L4, sněmovní dokument 3078 kolegů Oldřicha Černého a kolegyně Karly Maříkové, který zařazuje nealkoholické nápoje zakoupené v obchodě do snížené sazby DPH. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 73, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 25, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh L5, sněmovní dokument 3077, kolegové Oldřich Černý a paní kolegyně Karla Maříková. Pozměňovací návrh zařazuje všechny nealkoholické nápoje podávané ve stravovacích zařízeních do snížené sazby DPH. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 74, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh N3 pod sněmovním dokumentem 3096, pan kolega Jan Hrnčíř. Pozměňovací návrh řeší zrušení celé části navrhované změny zákona o dani z přidané hodnoty. Stanovisko garančního výboru k pozměňovacímu návrhu N3 je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 75, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 107. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh R jako Richard, sněmovní dokument 3122 pana kolegy Richarda Brabce, který navrhuje, aby palivové dřevo i nadále bylo zařazeno do snížené sazby daně. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 76, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 98. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh pod písmenem V, sněmovní číslo dokumentu 3088 kolegyně Ivany Mádlové, pana kolegy Andreje Babiše, paní kolegyně Aleny Schillerové a paní kolegyně Renaty Oulehlové, který řeší zařazení menstruačních pomůcek do snížené sazby DPH. Stanovisko garančního výboru je zde nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 77, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 76. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh C6 nebo K, který je pod sněmovním dokumentem 3117 kolegy Julia Špičáka a dalších, který se týká změny zákona o veřejných výzkumných institucích. Pozměňovací návrh navrhuje vyjmout všechny nově přidané body, které mimo jiné řeší možnost snadněji rušit nebo slučovat výzkumné ústavy, dle navrhovatele tedy, a stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 78, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 84, proti 95. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní přecházíme ke změně zákona o Celní správě, pozměňovací návrh J1, sněmovní dokument 3100 kolegy Drahoslava Ryby, který řeší zrušení celé části a přechodného ustanovení, které provádějí územní reorganizaci celních úřadů a snížení jejich počtu. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování s pořadovým číslem 79 přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 105. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh J2, sněmovní dokument 3101, pan kolega Drahoslav Ryba. Znovu změna zákona o Celní správě České republiky. Pozměňovací návrh řeší úpravu nových celních úřadů změnou jejich počtu a struktury. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 80, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh pod písmenem D, sněmovní dokument 3068 kolegyně Zuzany Ožanové, který se týká zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich. Pozměňovací návrh řeší zobecnění nově navrženého ustanovení tak, aby i ostatní správní orgány mohly, pokud budou chtít, využívat příkazové bloky v elektronické podobě. Stanovisko garančního výboru je souhlasné. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 81, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 190, proti 3. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní pozměňovací návrh X1 pod sněmovním dokumentem 3133. Je to návrh paní kolegyně Margity Balaštíkové, paní kolegyně Bereniky Peštové a dalších, který se týká...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás požádám o ztišení. Ještě jsme nedokončili hlasovací proceduru prosím!

 

Poslanec Jiří Havránek: ... který se týká změny zákona o obalech. Pozměňovací návrh navrhuje změnu výše rezervy, a to z 50 na 25 % celkových nákladů autorizované obalové společnosti podle poslední schválené řádné nebo mimořádné účetní závěrky. Stanovisko garančního výboru bylo nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 82, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 99. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Připomínka k hlasování? Prosím.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová: Jenom na záznam. Při hlasování o sněmovním tisku (dokumentu) 3068 jsem hlasovala pro, na sjetině je proti. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem nechtěl rušit soustředění pana zpravodaje, ale teď už je příležitost. U hlasování 57 a 77 shodně hlasoval jsem pro, na sjetině mám zdržuji se. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Hlasovali jsme poslední pozměňující návrh X1, který tedy nebyl přijat. Nyní bychom hlasovali pozměňující návrh pod písmenem E, sněmovní dokument 3149 poslance Jiřího Havránka a dalších poslanců, který je doplněním souhrnného pozměňujícího návrhu rozpočtového výboru a taktéž opravou některých drobných chyb v tomto pozměňujícím návrhu. Stanovisko garančního výboru je souhlasné. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 83, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 105, proti 88. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pouze upozorním, že přijetím tohoto pozměňujícího návrhu se stal nehlasovatelným pozměňující návrh G1, ale až se k němu dostaneme, já to znovu zopakuji.

Nyní bychom tedy hlasovali souhrnný pozměňující návrh z usnesení rozpočtového výboru pod písmenem A ve znění přijatých pozměňujících návrhů k tomuto návrhu. Stanovisko původní k tomuto pozměňujícímu návrhu rozpočtového výboru bylo souhlasné. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 84, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro 107, proti 86. S návrhem byl vysloven souhlas. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Tím, že byl přijat pozměňující návrh A... Pardon, paní kolegyně Válková?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, než budeme pokračovat, ještě paní poslankyně Válková, předpokládám k hlasování. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Já se moc omlouvám všem. Mně to trvalo dlouho, protože jsem si to ještě jednou chtěla ověřit u našeho pana tajemníka. Jde o věc, na které mi velmi záleží. Bylo to hlasování 78. Je to pozměňovací návrh 3117. Já jsem hlasovala pro to vypuštění, čili pro ten pozměňovací návrh C6. Mám tam, že jsem se zdržela, takže bych zpochybnila hlasování. Omlouvám se, že to je takto pozdě, ale musela jsem si to ověřit. V krajním případě tedy říkám, že ono to stejně neprošlo, ale já jsem tedy hlasovala jinak, než mám na sjetině.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní poslankyně, já si myslím, že to vyřešíme. Nebude-li rozpor s mým postupem, jestli byste ráda zpochybnila toto hlasování, tak si myslím, že vyjdeme vstříc, byť by to mělo být bezprostředně, ale rozumím vašemu požadavku. Nikdo nevznáší rozpor s mým postupem. Já tedy dám hlasovat o zpochybnění hlasování a budeme hlasovat ještě jednou.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo, a děkuji také kolegyním a kolegům.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Děkuji vám. Než budeme pokračovat, nejprve tedy zpochybníme hlasování tak, jak ho přednesla paní poslankyně Válková. Poprosím ještě jednou o číslo toho hlasování, paní poslankyně. Které to bylo číslo? Číslo hlasování 78.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pane předsedající, já si dovolím říci, čeho se to týká. Měl by to být tedy pozměňovací návrh k zákonu o veřejných výzkumných institucích. Je tomu tak, paní kolegyně? Stanovisko garančního výboru bylo nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zpochybnění hlasování? Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 85, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro návrh 188, proti nikdo.

 

Schválili jsme tuto námitku a budeme opakovat hlasování. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Havránek: Budeme tedy opakovat hlasování k pozměňujícímu návrhu C6, sněmovní dokument 3117, který se týká zákona o veřejných výzkumných institucích. Stanovisko garančního výboru bylo nedoporučující. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 86, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 99. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Beitl: Vážení kolegové, já tady mám také ještě jedno pochybení. V hlasování 83 jsem hlasoval pro, na sjetině mám proti. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní se vracíme k proceduře. Pro kontrolu - naposledy jsme hlasovali pozměňující návrh pod písmenem A.

 

Poslanec Jiří Havránek: Já mám pro jistotu dotaz. Tím, že byl zpochybněn jeden z pozměňujících návrhů k našemu návrhu rozpočtového výboru, který jsme následně hlasovali ve znění těchto pozměňujících návrhů, chci se zeptat, zda bychom neměli teď hlasovat znovu o pozměňujícím návrhu A? Neměli, dobře, v pořádku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ten pozměňující návrh v podstatě neprošel stejně tak jako předchozí, to znamená, neovlivnilo to hlasování. Každopádně se ptám, chce někdo opakovat hlasování? Pro pořádek.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nebudeme opakovat hlasování, a jdeme tedy k pozměňujícímu návrhu B, ten by byl pozměňující návrh pana kolegy Josefa Kotta, nicméně se stal nehlasovatelným, neb je obsažen v souhrnném pozměňujícím návrhu.

Pozměňující návrh kolegyně Karly Maříkové G1, sněmovní dokument 2996, se stal nehlasovatelným přijetím pozměňujícího návrhu E.

Pozměňující návrh G6 pana kolegy Zdeňka Kettnera se stal nehlasovatelným přijetím pozměňujícího návrhu A, nicméně hlasovali jsme to v průběhu předešlých hlasování, když se vztahoval tento pozměňující návrh i k usnesení rozpočtového výboru.

Pozměňující návrh... L1 (Nápověda z pléna. - Zpravodaj: Děkuji kolegovi Nacherovi.), což je návrh paní kolegyně Štefanové, se taktéž stal nehlasovatelným s ohledem na hlasování pozměňujícího návrhu A, nicméně totožnou věc jsme také v průběhu hlasovali.

A pokud se nepletu, z pozměňujících návrhů nám zbývá poslední pozměňující návrh - S2, sněmovní dokument 3098 pana kolegy Radka Vondráčka, změna zákona o advokacii. Pozměňující návrh řeší zrušení slova "zejména" v části textu "advokát postupuje při výkonu advokacie tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu". Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 87, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 102. Návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pane předsedající, nyní bychom tedy měli hlasovat zákon jako celek ve znění přijatých pozměňujících návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eviduji žádost o odhlášení. Já vás nejprve všechny odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami.

Pro pořádek konstatuji, že o všech návrzích bylo hlasováno, a přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona. Je tomu tak? Přednesu...

Pan poslanec Benda? Poprosím o trpělivost, o chvíli strpení, pro pořádek. Ještě jednou vás odhlásím a přihlaste se znovu, případně si vezměte náhradní kartu. Pan poslanec Benda bude po zbytek dnešního jednacího dne hlasovat s náhradní kartou číslo 40.

Já tedy - pane ministře, chcete slovo? Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já se omlouvám, já bych prosil pouze pro záznam, skutečně to byla vysoká kadence toho hlasování. V hlasování číslo 83 jsem hlasoval pro, mám na sjetině proti. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pouze pro stenozáznam. Než dám tedy hlasovat o finálním návrhu usnesení, je ještě někdo, kdo by se chtěl vyjádřit k předchozím hlasování? Není tomu tak.

 

Přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, podle sněmovního tisku 488, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 88, přihlášeno je 194 poslankyň a poslanců, pro návrh 108, proti 86. A já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tímto děkuji jak panu zpravodaji, tak panu ministrovi. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Poslanec Jiří Havránek: Kolegyně, kolegové, děkuju vám za pomoc s hlasováním. (Nesouhlasné mručení z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Končím projednávání tohoto bodu a eviduji zde dvě přihlášky s přednostním právem. A než vám udělím slovo, vyměníme se v řízení schůze. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobré poledne, vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji vám hezký den. Vyměnili jsme se v řízení schůze a já poprosím, aby se slova ujala paní předsedkyně Schillerová, která požádala o slovo s přednostním právem. Předtím prosím, abyste se pokud možno ztišili, případně ti, co chtějí diskutovat, odešli ze sálu do předsálí, abychom paní předsedkyni slyšeli. Děkuju pěkně.

Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak jste to dokázali - 13. října 2023, pátek třináctého, černý pátek pro českou ekonomiku. (Potlesk z řad poslanců ANO.) Pošlapali jste jednací řád Sněmovny, pošlapali jste vlastní programové prohlášení, pošlapali jste zájmy rodin s dětmi, zaměstnanců, živnostníků i firem. Největší daňová nálož, jakou třicetiletá historie naší země pamatuje, od vlády, která slibovala, že nikomu zvyšovat daně nebude. Dějiny se opakují. Stejnou chybu, které se dopustila pravicová vláda před dekádou, si zopakujeme v roce 2024. I ta ale na rozdíl od vás měla alespoň dostatek odvahy k tomu, aby šetřila i sama na sobě. Přepište dějiny hospodářské politiky! Největší blamáž už nebude spojena se jmény Nečas a Kalousek, největší hospodářská blamáž ponese značku Petr Fiala, Zbyněk Stanjura, Vít Rakušan, Ivan Bartoš, Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová! Gratuluji! (Velký potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s přednostním právem vystoupí pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: Fialova vláda si tady právě prohlasovala největší zvýšení daní za dobu samostatné České republiky. Vytáhnete občanům 100 miliard korun z kapes. My jsme se tady tomu jako opozice snažili mnoho týdnů zabránit, nakonec jste nás vaší většinou přehlasovali. A já bych chtěl vyzvat prezidenta Petra Pavla, aby se vyjádřil a tento zákon nepodepisoval, aby prezident Pavel, který je kandidátem podpořeným Fialovou vládní pětikoalicí, zabránil plošnému zvýšení daní občanům České republiky. Na Senát samozřejmě spoleh není, protože tam má Fialova vládní pětikoalice většinu. Ten takzvaný konsolidační neboli okrádací balíček povede jen k dalšímu a výraznějšímu zhoršení stavu, dojde k dalšímu snížení čistých příjmů našich občanů, našich domácností a snížíte tím reálnou kupní sílu našich občanů. SPD s tím zásadně nesouhlasí. Máme ambici být v příští vládě a zjednáme znovu pořádek tak, aby český občan byl na prvním místě. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí? Pokud tomu tak není, tak konstatuji, že jsme projednali schválený pořad schůze, a končím 77. schůzi Poslanecké sněmovny. A připomínám, že za pět minut bude pokračovat přerušená 78. schůze. Takže je 12.36, ve 12.41 budeme pokračovat v přerušené 78. schůzi.

 

(Schůze skončila ve 12.36 hodin.)

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP