(12.30 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

U toho se zastavím, to je volba v předstihu. Ta byla v původním návrhu, který byl zpracován na Ministerstvu vnitra, a po diskusi i s námi opozicí nakonec tato možnost byla vyňata vnitrostátně, protože tam bylo několik nedomyšleností, nebylo to taky na všechny typy voleb a vzbuzovalo to celou řadu otazníků. Nicméně já osobně jsem se seznámil se systémy v jiných státech, například s volbou v předstihu, co uplatní v Norsku, a je pravda, že volba v předstihu na zastupitelských úřadech by byla určitým řešením také pro naše krajany, akorát že z hlediska možností do debaty se najednou vytratila a my tu máme návrh zákona v prvním čtení, který chce koalice prosadit silou. Nejsem si jistý, jestli jsme schopní v rámci druhého čtení vést debatu o volbách v předstihu a že bychom tím zabránili té široké korespondenční volbě, o jejíchž rizicích vám tady povídám už nějakou chvilku.

Uzavřel bych to asi tím, že vedle tajnosti hlasování svobody volby je důležité též otázka rovnosti, protože princip rovnosti je zakotven jednak obecně samozřejmě v Listině základních práv a svobod, ale i konkrétně jako požadavek jedné ze zásad na hlasování ve volbách a může být jistě asi modifikován nebo nějak oslaben, pokud je pro to nějaký legitimní důvod. A tady se mi zdá" - jak uvádí pan profesor - "že ten legitimní důvod chybí. V podstatě se hledá ke zvýšení volební účasti a snížení nějaké překážky. Ale zase si řekněme, jestli někdo, kdo má trvalý pobyt v Praze a pracuje třeba v Ostravě, nebo dokonce v nějakém menším městě někde na Moravě, tak také, pokud si nevezme voličský průkaz, musí jet několik set kilometrů, aby mohl odhlasovat v místě trvalého pobytu. Ale zase připomínám, voličský průkaz zde máme, takže ten důvod je relativně slabý.

Uzavřel bych i tím, že naprostá většina našich občanů, kteří se dočasně zdržují v zahraničí - teď nemyslím ty s trvalým pobytem mimo území České republiky - se nachází v Evropě a v podstatě se jedná o relativně malé státy, čili mohou buď dokonce přijet do České republiky, nebo mohou hlasovat na zastupitelském úřadu, případně konzulárním úřadu. Myslím, že zajímavá je ta myšlenka dočasných konzulárních úřadů, která by třeba napomohla. No, v podstatě se pohybují na relativně krátké vzdálenosti, a ty případy, kdy by někdo musel jet skutečně stovky nebo snad letět někam tisíce kilometrů, jsou ojedinělé a nejsou přesvědčivým argumentem."

Tolik k panu profesorovi. Následovalo několik dalších vystoupení a já abych dal prostor dalšímu přednostnímu právu, což je Radim Fiala, který bude vystupovat po mně. Poslední, co jsem vám chtěl zmínit, je příspěvek, který měl pan senátor Hrabal, ale já ho tady teď nemůžu nalistovat, tak se kdyžtak potom ještě přihlásím, nebo bych to zvládl v rámci faktických poznámek.

Doufám, že jsem aspoň trochu naplnil svou ambici mít ten příspěvek nějak strukturovaný. Já jsem věděl, že bude delší, jednak proto, že vám to nebudeme usnadňovat, a jednak proto, že nám ta debata na dané téma opravdu ve veřejném prostoru chybí a my tady nějakým způsobem ji musíme nahrazovat. Snad jste si z toho něco odnesli, protože jsem se opravdu snažil i uvádět nějaká čísla, aby to nebylo jenom pořád dokola, že volby nejsou tajné, svobodné, přímé a že je zde narušena rovnost.

A poprosím opravdu, kdo to slyšel, jestli bychom přece jenom nezvážili nějakou alternativu korespondenčního hlasování. A jestliže opravdu tedy ne, jestli je to naprosto neprůchozí politicky, protože je tady politická vůle si prosadit korespondenční volbu, tak prosím vás aspoň, udělejme to tak, že na té úvodní části, v té registraci voličů, to nebude pomalu internetová anketa nebo dopisní anketa, jak navrhuje paní předsedkyně - že stačí, když pošlete čestné prohlášení, a můžete volit v zahraničí korespondenčně. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přeji všem pěkné už odpoledne.

Nahromadilo se tu několik věcí k vyřízení, jednak že s kartou číslo 35 bude hlasovat pan místopředseda Jan Skopeček, poté tři omluvy, a sice omlouvá se pan poslanec Ondřej Kolář od 9.15 do 10 hodin z pracovních důvodů, z členů vlády pan ministr Pavel Blažek do 13 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Vlastimil Válek do 13 hodin z pracovních důvodů.

A potom přečtu, jak vypadá zatím přihlášení do rozpravy. Je tu s přednostním právem se stanoviskem klubu paní poslankyně Potůčková, předtím však budou faktické poznámky, kde zase, abyste měli přehled o pořadí, načtu: nejprve paní poslankyně Berenika Peštová, Zuzana Ožanová, Ivana Mádlová, pan poslanec Jiří Mašek, poté Karla Maříková, Michal Kučera a pan ministr Lipavský. Takže to je zatím sedm přihlášek k faktickým poznámkám a já poprosím paní poslankyni Peštovou, která je první na řadě, aby přišla k pultíku, a jako druhá se může připravit paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nevím, jestli to stihnu do těch dvou minut. Já jsem tedy bedlivě poslouchala, musím říct, že to byl opravdu nádherný proslov, myslím tím i edukativní i vůbec - shodou okolností jsem ten seminář také poslouchala a byl opravdu zajímavý.

V každém případě já jsem si z toho - ne odnesla, já bych chtěla navázat. Jako občan České republiky, když chci volit v komunálních volbách, musím prokázat, že mám trvalé bydliště v dané obci. Když chci volit v krajských volbách, musím prokázat, že žiji v daném kraji, nemohu volit v jiném kraji, pouze v tom kraji, kde žiju. A samozřejmě to, co tam bylo řečeno ohledně toho, že bych měla prokazovat příslušnost k dané obci nebo k danému kraji, s tím já plně souhlasím, protože můj osobní názor, která já zastávám celá léta, je, že člověk, který žije v zahraničí, by měl také prokazovat příslušnost k dané obci nebo k danému kraji. Ale za prvé by měl nést odpovědnost za tu svoji volbu. Jestliže mám dvě občanství, třeba americké a české, volím v Americe, volím si svůj život, respektive tam, kam bude můj život směřovat, mám volební právo. A na druhou stranu ovlivňuji život těch, co zůstávají v Čechách, ale já už si nenesu důsledky té mé volby. Ty důsledky nechávám na lidech, kteří mají příslušnost k té dané obci nebo k danému kraji, nebo respektive k celé republice. Takže můj osobní názor je, že člověk by měl být nějak spjat, to znamená, měl by platit třeba sociální, zdravotní nebo daně, třeba vlastní nějakou nemovitost v dané obci, takže je příslušný dané obci tím, že tam vlastní nemovitost, platí daně státu - tudíž ano, rozumím tomu, on nějakým způsobem přispívá (Předsedající: Čas.) na chod... Já se přihlásím ještě jednou. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Dále tedy paní poslankyně Zuzana Ožanová, připraví se poté paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem poslouchala projev pana Vondráčka, prostřednictvím vaším, paní předsedající, a on na začátku včera zmínil jeden tweet předsedkyně Poslanecké sněmovny. Já jsem si ten tweet vyhledala, podívala jsem se, že chcete upravit ve druhém čtení, že nebude vyžadováno doložení pobytu úředně ověřenými dokumenty. Je přislíbeno, že zákon bude upraven tak, že bude stačit čestné prohlášení o pobytu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP