(12.40 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

A já bych velice uvítala sama za sebe jako poslankyně Válková, kdyby se tedy koaliční představitelé, počínaje panem ministrem životního prostředí, přes samozřejmě zpravodaje a další právníky zejména, vyjádřili k tomu i z ústavně-právního hlediska, proč si myslí v situaci, kdy zřejmě diskuse už naznačuje - nechci přeskakovat a chci být pokorná - že to bude velmi obtížné sehnat těch 120 hlasů. Přesto tlačí na to, lidově řečeno tlačí na pilu, aby se to posunulo do dalšího čtení. Já bych to asi nebrala jako prohru, kdybychom se ještě vrátili o krok nazpátek do té akademičtější debaty. To samozřejmě nezáleží na mně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Kohajda a následuje pan poslanec Brabec. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, paní předsedající. Já samozřejmě nemám pocit, že bychom se tady nebavili o případné jiné dikci, kterou navrhuje pan profesor Gerloch. Já si myslím, že se teď o tom bavíme, to je evidentní - vystupuji k tomu já, vystupují k tomu někteří moji předřečníci. Myslím si, že je ale vhodné, abychom posunuli tento materiál do dalšího čtení, abychom případnou úpravu dikce, která tady byla nadnesena, mohli prodiskutovat, mohli s ní přijít. Osobně se přiznám, že oproti té dikci, která je teď uvedena v návrhu zákona, tak já osobně budu také vznášet pozměňovací návrh, protože si myslím, že by měla být jinak uspořádána. Ale pokud o tomto máme debatovat, tak formálně vzato si myslím, že na to je vhodná debata ve výborech, v ústavně-právním výboru. Pak můžeme na těmi pozměňujícími návrhy debatovat ve druhém čtení. Ale tato debata přece odpovídá tomu, že chceme tuto záležitost posunout z prvního čtení, protože pokud ji nechceme, nemusíme přece nyní probírat alternativní dikce toho ustanovení. Tady rozhodujeme o tom, zda vůbec o tom materiálu chceme, či nechceme jednat. Konkrétní dikce prosím na později.

Co se týká samozřejmě toho nejteplejšího února od roku 1961, to jsem vycházel ze zprávy Hydrometeorologického ústavu, která vyšla na únor 2021, a jestli mohu celkově citovat, byl únor mimořádně teplý a srážkově bohatý. Takže samozřejmě pršelo, to viděl každý, ale budeme velmi doufat, aby ta voda v krajině se udržela právě až třeba do července, do srpna, a já se podle zkušeností z minulých let obávám, že v červenci a srpnu tak nadšeni z dostatku vody skutečně nebudeme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Brabec a následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, když už jsem sám přemýšlel, co bych k tomu ještě řekl kromě svého vystoupení, na které se těším, pokud na něj dojde, tak pan poslanec Kučera nezklamal a nahrál mi krásně zase na smeč. Za to mu také děkuji, vaším prostřednictvím - i bez vašeho prostřednictví, paní předsedající. No, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, říct tedy, že Brabec nemá pravdu, protože vláda investuje nemalé prostředky, tak to slovo "nemalé" je přesně odpovídající tomu, jaký máte nadhled nad tím, nad čím vlastně byste měl dozírat, třeba jako předseda zemědělského výboru.

Já vám mohu zcela konkrétně říct, že Babišova vláda investovala do boje se suchem a do vodovodů a kanalizací 35 miliard korun za to období. To je docela dost. Já jsem rád, že Ministerstvo životního prostředí pokračuje v programech, které jsme zavedli, ať už je to třeba program podpory nových zdrojů pitné vody pro malé obce, program podpory přivaděčů a tak dále, ať už z evropských zdrojů, nebo z národních zdrojů, a je to tak dobře, protože to byly programy, které měly smysl. Jsem členem rady Státního fondu životního prostředí, takže myslím, že mám docela dobrý přehled o tom, co se do toho dává. Ale vy nemůže popřít, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, že v rámci rozpočtu byly omezeny dotační tituly, nakonec se částečně, zdůrazňuji částečně, je povedlo zachránit na Ministerstvu zemědělství, které právě šly také do této oblasti podpory, například vodovodů malých obcí. Takže to je něco, co se tady skutečně stalo. To znamená říct klasicky: Brabec nemá pravdu, to je hezké, ale jste mimo, nazývám vás soukromě pionýrem slepých uliček. Děkuji. (Potlesk levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, následuje pan poslanec Kučera. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem chtěla zareagovat a vidím pana poslance Kohajdu, prostřednictvím vás, my se asi neposloucháme. Pan poslanec Kohajda zde řekne, že s tím také není komfortní - on to řekl samozřejmě jinak, nestačila jsem si přečíst stenozáznam a udělat si rychle poznámky, a že bude navrhovat pozměňující návrh k tomu, co je zde, k té jedné jediné větě, která je zde, se bude dávat pozměňující návrh, protože s tím sám také není souzněn. Kdybyste si přečetl stanovisko Legislativní rady vlády, kde vlastně navrhují usnesení pro vládu, která to měla takhle odsouhlasit, tak to usnesení zní: "Vláda neschvaluje návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky ve znění pozdějších ústavních zákonů." Takže kdyby vláda poslouchala, co jí říká její poradní orgán, tak tady teď dvě hodiny nemusíme proti sobě střílet, to za prvé. Anebo je to to, co si myslím - pan ministr na mne kouká, neříkám zbožně, ale kouká - je to politikum, je to prostě politikum. Vy jste převálcovali Legislativní radu vlády, vůbec vás nezajímalo, co vám to stanovisko říká, vůbec vás nezajímalo těch 15 právníků, kteří říkají: špatně, dokonce váš kolega, pan JUDr. Michal Šalomoun, pan ministr Šalomoun, vám jasně říká: neschvalujeme, a vy to prostě převálcujete. Takže je to pouze kampaň politická, abychom ukázali lidem, jak na ně myslíme.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Kučera, následuje paní poslankyně Válková. Prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michal Kučera: Teď jste se střelil do vlastní nohy, pane poslanče Brabče, prostřednictvím paní předsedající. Já si myslím, že snad každý tady slyšel to, co jste ve svém prvním příspěvku řekl, že zatímco vy jste investovali do boje proti suchu, Fialova vláda neudělala nic. Jsem rád, že ve svém druhém příspěvku jste tady řekl, že přece jen Fialova vláda investuje, že Ministerstvo životního prostředí dává peníze a že z Národního plánu obnovy také jdou peníze, a samozřejmě jdou i peníze z Ministerstva zemědělství. To znamená, že i Fialova vláda bojuje se suchem, a tak to má být.

Oceňuji to, že hnutí ANO ve své vládě dělalo kroky, které vedly k tomu, že se se suchem bojovalo, a že v tomto pokračuje i Fialova vláda. Ve svém úvodním vystoupení jsem chtěl pouze napravit váš pravděpodobně omyl, ve kterém jste tvrdil, že Fialova vláda nedělá nic. To prostě není pravda.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím tedy nyní o vystoupení paní poslankyni Válkovou s faktickou poznámkou a následuje pan poslanec Balaš. (Hlásil se s faktickou poznámkou ministr Hladík.) Faktické poznámky mohou jenom poslanci uplatňovat. Poprosím s přednostním právem.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju za slovo. Aha... takže s přednostním, prosím.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ne ne, to takto nejde, faktické poznámky mají přednost před přednostním právem. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní předsedkyně. Já jen ještě přečtu tu větu, o kterou tady jde a kterou diskutujeme, abychom si to všichni osvěžili. Čili tam se navrhuje - je to opravdu tak, jak říkala paní poslankyně Peštová, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně: "Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů..." - a teď jde o to slovíčko, jestli je to úplně to optimální povýšení té vody - "... zejména vody, a ochranu životního prostředí."

A pane poslanče Kohajdo, já s vámi naprosto souzním, takhle by to asi opravdu nebylo dobře. O tom teď nemám čas ve faktické poznámce mluvit, ale právě tady vystupuji proto, že už mi to nedalo, když máme připravený návrh změny ústavy, základního zákona, který, jak tady správně pan poslanec Balaš, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, myslím upozornil všechny, že tu nejde jenom o právní záležitosti, že to má odrážet i realitu a potřeby našich občanů v širokém smyslu slova. Omlouvám se, necituji ho, ale souhlasila jsem s tím, s tou myšlenkou, tak by to mělo být ve stavu minimálně, kdy je pravděpodobné, že pro to zvedne ruku 120 poslanců. A tady i jeden koaliční poslanec upozorňuje, podle mne zdůvodněně, že to tato formulace není. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP