Pátek 24. května 2024, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji čtvrtý jednací den 103. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání, že svou neúčast na dnešním jednání omluvili tito poslanci a poslankyně: na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Jan Bauer, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Pavel Bělobrádek, od 13 hodin z pracovních důvodů paní poslankyně Romana Bělohlávková, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Jan Bureš, na celý jednací den ze zdravotních důvodů pan poslanec Jiří Carbol, na celý jednací den z pracovních důvodů paní poslankyně Lenka Dražilová, na celý jednací den ze zdravotních důvodů pan poslanec Petr Gazdík, od 10 hodin z důvodu zahraniční cesty pan poslanec Jiří Horák, do 10.30 z pracovních důvodů pan poslanec Ondřej Kolář, na celý jednací den z rodinných důvodů pan poslanec Martin Kolovratník, do 9.30 z pracovních důvodů pan poslanec Jan Lacina, od 10 hodin z důvodu zahraniční cesty paní poslankyně Jarmila Levko, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Ondřej Lochman, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Martin Major, do 10.15 z pracovních důvodů pan poslanec Tomio Okamura, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec David Pražák, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Jan Richter, na celý jednací den z pracovních důvodů Robert Stržínek, na celý jednací den z pracovních důvodů paní poslankyně Michaela Šebelová, na celý jednací den ze zdravotních důvodů pan poslanec Jan Volný, na celý jednací den bez udání důvodu pan poslanec Radek Vondráček, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Ivo Vondrák, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Miroslav Zborovský.

Z členů vlády se omlouvají: na celý jednací den z pracovních důvodů pan ministr Mikuláš Bek, na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty paní ministryně Jana Černochová, na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty pan ministr Martin Dvořák, na celý jednací den z pracovních důvodů pan ministr Petr Hladík, na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty pan ministr Marian Jurečka, na celý jednací den z pracovních důvodů pan ministr Martin Kupka, na celý jednací den z pracovních důvodů pan ministr Jan Lipavský, na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty pan ministr Jozef Síkela, na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty pan ministr Zbyněk Stanjura, do 12 hodin z pracovních důvodů pan ministr Michal Šalomoun, na celý jednací den z pracovních důvodů pan ministr Vlastimil Válek a do 12.45 z pracovních důvodů pan ministr Marek Výborný.

Dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými body z bloku třetího čtení: je to bod číslo 130, sněmovní tisk 520, novela o úřednících územních samosprávných celků; dále bod 131, sněmovní tisk 573, novela o sociálně-právní ochraně dětí; bod 132, sněmovní tisk 597, novela zákona o GIBS; bod 133, sněmovní tisk 613, novela zákona o církvích; bod 134, sněmovní tisk 617, novela o veřejných sbírkách. Následně bychom se věnovali bodům z bloku prvé čtení - zákony, a to v pořadí neprojednaných bodů z úterý. (Velký hluk v sále.)

Současně vás žádám, paní poslankyně, páni poslanci, abyste se ztišili, protože zde eviduji dvě žádosti k pořadu schůze, tak aby bylo rozumět, co budou poslanci přednášet.

Jako první s přednostním právem je přihlášen pan poslanec Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, budu mít jeden návrh, a to sice abychom dnes neprojednávali bod 132, sněmovní tisk 573, třetí čtení sociálně-právní ochrany dětí, a abychom ho přesunuli na příští pátek 31. 5. jako druhý bod. Už tam máme pevně zařazený bod 127, tak navrhuji, abychom tento bod z pořadu dnešní schůze vyřadili z pevného zařazení a zařadili ho na pátek 31. 5. jako druhý bod.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Omlouvám se, pane předsedo, ještě jednou poprosím číslo bodu.

 

Poslanec Marek Benda: Ano, číslo bodu je 132, sněmovní tisk 573, sociálně-právní ochrana dětí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jenom pro pořádek, podle schváleného pořadu je to bod 131. Každopádně děkuji za upřesnění. Děkuji za upřesnění. Poznamenal jsem si váš návrh.

 

Poslanec Marek Benda: Pardon, tak je to 131, mám ještě zřejmě nějaký starší podklad.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Jako další je přihlášen pan poslanec Petr Sadovský k pořadu schůze. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji. Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, rád bych navrhl nový bod, protože jak jste se v minulých dnech dozvěděli, Vězeňská služba se potýká s velkým nedostatkem peněz. My jsme tady na to při schvalování rozpočtu upozorňovali, dávali jsme pozměňovací návrhy, jak já, pak kolegyně Lesenská, paní profesorka Válková. (Velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Omlouvám se, pane poslanče, ale skutečně vás žádám, kolegyně a kolegové, o ztišení. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Petr Sadovský: Chápu, že vás to moc nezajímá, ale nikdy nevíte, kdy tam budete. (Pobavení v sále.) Každopádně jedná se o 1,2 miliardy. Uvědomme si, že jsme v roce 2021, kdy došlo k navýšení o 700 nebo o 770 korun na zvýšení tarifních platů Vězeňské služby, tak byla dohoda, že se tyto peníze vyčerpají z nevyčerpaných zdrojů. A na dnešek nebo k dnešnímu roku už nemá Vězeňská služba žádné peníze. Protože s vaší finanční politikou jste dneska, víte kde? V neutěšené situaci. A uvědomte si, že Vězeňská služba tady není jenom pro ty odsouzené, ale chrání celou naši společnost. A když si vezmete, že dneska na stravu a na jídlo má Vězeňská služba pokryto jenom do konce června, tak si vezměte, kde to je? Nepominu to, že mají 850 příslušníků podstav. Nejsou peníze na přesčasy, na přejezdy, protože z různých věznic se jezdí do jiných věznic, aby se pokryly ty personální požadavky.

Tímto navrhuji nový bod, který bych řekl Neutěšená finanční situace ve Vězeňské službě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Váš nový bod jsem si zaznamenal. Jako další k pořadu schůze pan poslanec Radek Rozvoral. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré ráno. Navrhuju do pořadu 103. schůze nový bod, a to bod Volby. Bude se týkat změny v orgánech Poslanecké sněmovny a jako důvod uvádím, že náš poslanecký klub hnutí SPD nemá zastoupení ve stálé komisi pro kontrolu BIS, protože nám pětikoalice neschválila do této komise našeho poslance Jaroslava Foldynu. Zatím to navrhuji bez pevné doby, protože nevíme kdy. 103. schůze bude ještě otevřená, takže jenom to navrhuju jako nový bod. Je to prokonzultováno i s předsedou volební komise Martinem Kolovratníkem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je to zastoupení stálé komise pro kontrolu BIS. (Hovor mimo mikrofon.) Upřesnil jsem tento bod.

Dnes zazněly tři návrhy.

Ještě než dám hlasovat, tak dnes bude s náhradní kartou 31 hlasovat paní poslankyně Ožanová.

Vzhledem k tomu, že další a žádné další návrhy na změnu pořadu schůze nevidím, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí a dám hlasovat.

 

Jako první je zde návrh pana poslance Bendy. Je to sněmovní tisk 573, bod 131 a je to bod, který se týká sociálně-právní ochrany dětí. Je zde návrh, abychom ho vyřadili dnes z pevného zařazení a pevně ho zařadili na 31. 5. jako druhý bod. Tak je zde... Všichni víme, o čem hlasujeme? Návrh je srozumitelný.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 69, přihlášeno je 158 poslankyň a poslanců, pro 158, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Jako další je návrh pana poslance Sadovského, který chce zařadit nový bod na jednání Poslanecké sněmovny, a ten bod nese název Neutěšená finanční situace ve Vězeňské službě.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 70, přihlášeno je 160 poslankyň a poslanců, pro 73, proti 53. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A jako poslední návrh je od pana poslance Rozvorala. Také je to návrh na nový bod a ten bod nese název Návrh na změnu ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Pro pořádek konkrétně se týká zastoupení v... Takže v tom případě zůstanu pouze u tohoto označení tohoto nového bodu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 71, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro 160, proti 1. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy k pořadu schůze a můžeme přistoupit k projednávání jednotlivých bodů.

 

Otevírám první bod dnešního jednání a tím je bod

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP