Středa 17. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

112.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Poslanec Martin Kolovratník: Hlásím, že předseda volební komise je připraven, děkuji za slovo, dobré odpoledne. Jak je stanoven program Poslanecké sněmovny, v tuto chvíli tedy máme připraveny tři volební body, první z nich už je otevřený. Je to standardní bod, Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, který vždy hlasujeme aklamací tady na plénu, a poté máme připraveny, včetně zázemí ve Státních aktech, dva body, které volební komise navrhuje k provedení volby tajné.

V úvodním bodu Návrh na změny ve složení orgánů - je to bod, kdy vždy na každou schůzi komise navrhuje lhůtu pro podání návrhu. Ta byla v tomto týdnu do včerejška, do úterý 16. května, do 12 hodin. Obdrželi jsme na komisi návrhy od poslaneckého klubu hnutí ANO, a to tři návrhy, na odvolání, rezignaci a nominaci poslanců do orgánů Poslanecké sněmovny, které jsou zapracovány do usnesení volební komise číslo 98 ze včerejšího dne, tedy z úterý 16. května. Návrh na odvolání je ze školského výboru, tedy z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, pana poslance Ivo Vondráka jako nezařazeného, druhý návrh je rezignace z kontrolního výboru - Jana Hanzlíková hnutí ANO, a proti tomu dvě nominace do školského výboru: paní Jana Hanzlíková z hnutí ANO a do kontrolního výboru pan Pavel Růžička také z hnutí ANO. Tedy ty organizační nebo personální změny probíhají v rámci kvora, které podle volebního výsledku náleží právě hnutí ANO.

Tyto změny volební komise, jak jsem řekl, promítla do usnesení číslo 98. Standardně dlouhodobě zde navrhuje volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení. A já ještě doporučím, abychom po rozpravě k navrženým kandidátům hlasovali o každém z těch bodů zvlášť, tedy nejdříve hlasování...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším a poprosím kolegy a kolegyně, jestli by se mohli ztišit, abychom všichni slyšeli pokyny pana předsedy Kolovratníka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, už budou velmi krátké. Navrhnu nejdříve hlasování o odvolání, pak hlasování o rezignaci a pak hlasování o nominacích. Nyní, pane předsedající, prosím, abyste otevřel rozpravu k tomuto bodu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a já tímto otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážený, pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, jak jsem avizoval během dopoledního jednání, navrhuji, abychom tento bod přerušili do doprojednání bodu 98, sněmovního tisku 263. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, takže máme zde návrh přerušit tento bod, a to do projednání bodu 98. Protinávrh žádný není. Já už jsem předtím zagongoval a ještě jednou přivolám kolegy a kolegyně, takže můžeme se pustit do hlasování.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 69, přihlášeno 166, pro 112, proti nikdo. Výsledek: přijato.

Nyní dovolte, abych otevřel bod

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP